Acrocanthosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Acrocanthosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Sketch acrocanthosaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Superfamilie: Allosauroidea
Familie: Carcharodontosauridae
Geslacht
Acrocanthosaurus
Stovall & Langston, 1950
Typesoort
Acrocanthosaurus atokensis
Afbeeldingen Acrocanthosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Acrocanthosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Acrocanthosaurus is een monotypisch geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Carnosauria, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Oklahoma.

In het voorjaar van 1940 werd John Willis Stovall bericht dat er in Atoka County grote botten gevonden waren op de boerderij van Herman Arnold. Deze onderzocht hij in april van dat jaar samen met Charles Newton Gould, de vroegere directeur van de Oklahoma Geological Survey. Hij liet de botten opgraven in het kader van een werkverschaffingsproject. Een kilometer oostelijker werd toen een tweede skelet ontdekt op het land van boer W.P. Cochran. Dit werd opgegraven in 1941. In 1947 schreef Wann Langston jr. er een scriptie over, waarin hij het dier Acrocanthus noemde. Dit is een ongeldige nomen ex dissertatione.

De typesoort Acrocanthosaurus atokensis werd in 1950 benoemd en beschreven door Stovall en Langston. De geslachtsnaam betekent "hoge doorn-reptiel" vanuit het Oudgrieks ἄκρος, akros, "op de top", en ἄκανθα, akantha, "doorn". De soortaanduiding verwijst naar het plaatsje Atoka.

Het holotype, MOU 8-0-S9 (later OMNH 10146) is opgegraven in een laag van de Antlersformatie die dateert uit het Aptien-Albien. Het is het specimen opgegraven op de Cochran Farm en bestaat uit een vrij volledig skelet met schedel. Het paratype is MOU 8-0-S8 (later OMNH 10147), het oorspronkelijke skelet. Het is van een groter individu en mist de schedel. Een derde skelet, specimen SMU 74646, werd in 1998 uit Texas gemeld. Een vierde, NCSM 14345, is in 2000 uit Oklahoma gemeld en wordt tentoongesteld in het North Carolina Museum of Natural Sciences in Raleigh. Het is het grootste bekende exemplaar met de meest volledige schedel.

Acrocanthosaurus was wat kleiner dan de, overigens niet nauw verwante, Tyrannosaurus. Hij is een verre verwant van Allosaurus en vermoedelijk een basaal lid van de Carcharodontosauridae.


Het skelet
Acrocanthosaurus in vergelijking met een mens