Acrocanthosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Acrocanthosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Sketch acrocanthosaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Superfamilie:Allosauroidea
Familie:Carcharodontosauridae
Geslacht
Acrocanthosaurus
Stovall & Langston, 1950
Typesoort
Acrocanthosaurus atokensis
Afbeeldingen Acrocanthosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Acrocanthosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Acrocanthosaurus is een monotypisch geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Carnosauria, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Oklahoma.

Vondst en naamgeving[bewerken]

In het voorjaar van 1940 werd John Willis Stovall bericht dat er in Atoka County grote botten gevonden waren op de boerderij van Herman Arnold. Deze onderzocht hij in april van dat jaar samen met Charles Newton Gould, de vroegere directeur van de Oklahoma Geological Survey. Hij liet de botten opgraven in het kader van een werkverschaffingsproject. Een kilometer oostelijker werd toen een tweede skelet ontdekt op het land van boer W.P. Cochran. Dit werd opgegraven in 1941. In 1947 schreef Wann Langston jr. er een scriptie over, waarin hij het dier Acrocanthus atokensis noemde. Dit is een ongeldige nomen ex dissertatione.

De typesoort Acrocanthosaurus atokensis werd in 1950 benoemd en beschreven door Stovall en Langston. De geslachtsnaam betekent "hoge doorn-reptiel" vanuit het Oudgrieks ἄκρος, akros, "op de top", en ἄκανθα, akantha, "doorn". De soortaanduiding verwijst naar het plaatsje Atoka.

Het skelet NCSM 14345

Het holotype, MOU 8-0-S9 (later OMNH 10146) is opgegraven in een laag van de Antlersformatie die dateert uit het Aptien-Albien. Het is het specimen opgegraven op de Cochran Farm en bestaat uit een vrij volledig skelet met schedel. Bewaard zijn gebleven: het achterdeel van de schedel en een onderkaak, de nek, vijf ruggenwervels, acht doornuitsteeksels van ruggenwervels, twee staartwervels met chevrons, vijf ribben, een buikrib, een ravenbeksbeen, beide schaambeenderen, een zitbeen, een dijbeen, een scheenbeen, beide kuitbeenderen, een sprongbeen en een derde middenvoetsbeen. Het paratype is MOU 8-0-S8 (later OMNH 10147), het oorspronkelijke skelet. Het is van een groter individu en mist de schedel. Het vult het holotype echter aan in het bezit van veertien staartwervels, alsmede een tweede middenvoetsbeen en het eerste kootje van de derde teen. Een derde skelet met schedel, specimen SMU 74646, werd in 1998 uit Texas gemeld. Dit stamt uit de wellicht oudere Twin Mountains Formation. Het werd in 1990 door boer Philip R. Hobson onder de aandacht van de wetenschap gebracht. Hij was zich toen al een halve eeuw bewust van de aanwezigheid van botten op zijn land in Parker County. Het is kleiner maar bezit meer wervels, een heiligbeen en een schouderblad. Het is ongeveer 70% compleet naar lag grotendeels niet in verband. Een vierde skelet, NCSM 14345, is in 2000 uit McCurtain County, Oklahoma gemeld en wordt na een preparatie tot 1996 door het Black Hills Institute, sinds 1997 tentoongesteld in het North Carolina Museum of Natural Sciences in Raleigh. Gedeelten ervan waren eerder geborgen als het specimen OMNH 10168. Het restant werd opgegraven door Cephis Hall en Sid Love en verkocht aan de fossielenhandel van Allen Graffham die het na praparering doorverkocht aan het NCSM. Het is het grootste bekende exemplaar met de meest volledige schedel en onderkaken. Het heeft ook delen van de voorpoten en vrij volledige voeten. Dit specimen komt net als het holotype uit de Antlersformatie. Een vijfde belangrijker specimen, UM 20796, werd in 2012 gemeld uit de Cloverlyformatie. Het betreft een fragmentarisch skelet zonder schedel van een jong dier. Verder zijn er talrijke losse tanden aan de soort toegewezen.

In 1988 hernoemde Gregory S. Paul Altispinax dunkeri in een Acrocanthosaurus altispinax. Dat werd later Becklespinax.

Beschrijving[bewerken]

Acrocanthosaurus in grootte vergeleken met een mens

Acrocanthosaurus is een gigantische theropode, maar iets kleiner dan, de overigens niet nauw verwante, Tyrannosaurus. De lengte van het holotype is geschat op 990 centimeter. De lengte van het paratype is geschat op 1129 centimeter. NCSM 14345 werd in 2000 geschat op een lengte van 11,5 meter bij een gewicht van 2,4 ton. Het gewicht van specimen SMU 74646 is geschat op 1969 kilogram.

Het vaststellen van onderscheidende kenmerken is nog niet eenvoudig gebleken omdat de verwantschappen betwist zijn. Uitgaande van een carcharodontosauride verwantschap werden in 2012 de volgende kenmerken gegeven. De uitholling rond de fenestra antorbitalis loopt niet door over het neusbeen; a fortiori ontbreken de pneumatoporen daarin. Achter de dwarskam van de schedel loopt de middenrichel van het supraoccipitale uit in een dubbele bult. Bij de halswervels grijpen de doornuitsteeksels in elkaar doordat een uitsteeksel op de voorkant past in een groeve in de onderkant van een overhangend uitsteeksel aan de achterrand van het voorliggende uitsteeksel. De doornuitsteeksels van de nek, rug, heup en voorste staart zijn tweeënhalf maal langer dan hun wervellichamen. Het zijvlak van de voorste gewrichtsuitsteeksels van de staartwervls hebben een extra uitsteeksel.

Fylogenie[bewerken]

Acrocanthosaurus werd in 1959 in de Allosauridae geplaatst. Meestal werd de soort daarna gezien als een laatste vertegenwoordiger van de allosauriden totdat die nog voor het Opper-Krijt geheel uitstierven. In 1996 echter plaatste Paul Serenoen als een basaal lid van de Carcharodontosauridae. In 2000 stelde Philip John Currie nog dat Acrocanthosaurus nauwer verwant was aan Allosaurus dan aan Carcharodontosaurus maar latere analyses maakten dat steeds onwaarschijnlijker. Acrocanthosaurus was dus een vroege vertegenwoordiger van een tak die in Zuid-Amerika een bloeiperiode zou doormaken.

Literatuur[bewerken]

  • Langston, W. 1947. A new genus and species of Cretaceous theropod dinosaur from the Trinity of Atoka County, Oklahoma. MS Thesis, The University of Oklahoma. 73 pp
  • Stovall, J.W. and Langston, W., 1950, "Acrocanthosaurus atokensis, a new genus and species of Lower Cretaceous Theropoda from Oklahoma", The American Midland Naturalist 43(3): 696-728
  • Jerald D. Harris, 1998, "A reanalysis of Acrocanthosaurus atokensis, its phylogenetic status, and paleobiogeographic implications, based on a new specimen from Texas", New Mexico Museum of Natural History Bulletin 13: 1-75
  • Currie P.J. and Carpenter, K. 2000. "A new specimen of Acrocanthosaurus atokensis (Theropoda, Dinosauria) from the Lower Cretaceous Antlers Formation (Lower Cretaceous, Aptian) of Oklahoma, USA". Geodiversitas. 22(2): 207-246