Amerikaanse presidentsverkiezingen 1872

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verkiezingsposter voor Grant en Wilson, het Republikeinse ';'ticket
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1872

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1872 gingen tussen de kandidaat van de Republikeinse Partij en zittend president, Ulysses S. Grant en zijn Democratische rivaal Horace Greeley. Korte tijd na de verkiezingen overleed Greeley en de door hem behaalde kiesmannen werden over diverse andere kandidaten verdeeld.

Nominaties[bewerken]

De nominatie bij de Republikeinen ging unaniem naar Grant, die een tweede termijn nastreefde. Vicepresident Schuyler Colfax werd echter gepasseerd voor hernominatie ten gunste van Henry Wilson die met 400 van de 722 stemmende delegatieleden tijdens de partijconventie in 1872 de nominatie kreeg toebedeeld.

De Democraten nomineerden Greeley met grote meerderheid, terwijl als zijn running mate Benjamin Gratz Brown werd aangesteld. Een groep dissidente Republikeinen die met Grant hadden gebroken, steunde de kandidatuur van Greeley eveneens.

Campagne[bewerken]

De Democraten probeerden enige afstand tussen henzelf en de Burgeroorlog te scheppen daar zij zich realiseerden dat zij anders weinig kans zouden hebben om Grant van een tweede termijn te weerhouden. Zij wilden een einde aan de Reconstruction maken en vielen Grant aan op de schandalen die zijn regering had ondergaan.

De Republikeinen op hun beurt wezen op Greeleys verleden als journalist en zijn geringe politieke ervaring. Ook Grants status als oorlogsheld werd door zijn campagne bij herhaling opgevoerd.

Uitslag[bewerken]

Grant won eenvoudig met 56% van de uitgebrachte stemmen. Tevens veroverde Grant 286 kiesmannen in het kiescollege, tegenover 66 voor Greeley. Door het plotselinge overlijden van Greeley kozen de kiesmannen die voor hem zouden hebben gestemd, voor diverse andere Democraten. Drie kiesmannen kozen voor de overleden kandidaat zelf, maar deze stemmen werden door het Congres ongeldig verklaard.

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
Ulysses S. Grant Republikeinse Partij 3.597.439 55,6% 286 Henry Wilson
Horace Greeley Democratische Partij 2.833.710 43,8% 66* Benjamin Gratz Brown
Overigen 40.834 0,6% 0
TOTAAL 6.471.983 100% 352

* Door Greeleys overlijden, voordat de kiesmannen hun stem konden uitbrengen, kregen in totaal 6 andere kandidaten deze kiesmannen achter zich voor de positie van president en 8 voor die van vicepresident.

Externe links[bewerken]