Amerikaanse presidentsverkiezingen 1868

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
U. S. Grant, winnaar van de presidentverkiezingen van 1868
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1868

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1868 waren een strijd tussen de Republikeinse kandidaat Ulysses S. Grant en zijn Democratische rivaal Horatio Seymour.

De verkiezingen vonden plaats tegen de achtergrond van de Reconstruction van vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Drie voormalig Geconfedereerde staten (Mississippi, Texas en Virginia) waren nog niet heropgenomen in de Unie en konden dus niet aan de verkiezingen meedoen.

Nominaties[bewerken]

Bij de Republikeinen werd oorlogsheld Grant unaniem gekozen als kandidaat voor het hoogste ambt van de VS. Als zijn running mate koos de partij Schuyler Colfax.

De Democraten passeerden zittend president Andrew Johnson voor de nominatie. Johnson was niet bijster populair in zijn eigen partij, met name door zijn Reconstruction-beleid. De president was bovendien eerder onderhevig geweest aan een impeachmentprocedure die hij overigens maar net had overleefd. In plaats van Johnson koos de partij uiteindelijk voor Horatio Seymour, terwijl voor de positie van vicepresident Francis Preston Blair werd genomineerd.

Campagne[bewerken]

De Republikeinense campagne richtte zich op de vruchten van de Noordelijke overwinning in de Burgeroorlog en de Reconstruction die na de oorlog werd ingesteld en die de zuidelijke staten weer tot de Unie moest laten herintreden. In het noorden was Grant populair als de generaal die de VS naar de overwinning had geleid. De zwarte bevolking van de zuidelijke staten, bevrijd uit de slavernij en veelal met stemrecht, was ook een belangrijke bron van stemmen voor Grant.

Seymour voerde campagne met racistische ondertonen en hij gebruikte daarbij de slogan This Is a White Man's Country, Let White Men Rule (Dit is een blanke natie, laat blanken regeren).

Uitslag[bewerken]

De uitslag van de verkiezingen liet een duidelijke overwinning voor Grant en de Republikeinen zien. In 25 van de 33 staten die aan de verkiezingen meededen won Grant. Behalve Oregon en enkele zuidelijke staten won Seymour onder meer New York en New Jersey, zei het slechts met klein verschil. In New York, dat met 33 kiesmannen de grootste "prijs" was in 1868, bijvoorbeeld met 1,2% verschil oftewel minder dan 10.000 uit ongeveer 850.000 uitgebrachte stemmen.

In het kiescollege won Grant met 214 tegen 80 kiesmannen een overtuigende meerderheid.

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
Ulysses S. Grant Republikeinse Partij 3.013.790 52,7% 214 Schuyler Colfax
Horatio Seymour Democratische Partij 2.708.980 47,3% 80 Francis Preston Blair
Overigen 46 0,0%
TOTAAL 5.722.816 100% 294

Externe links[bewerken]