Amerikaanse presidentsverkiezingen 1888

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republikeins platform en presidentskandidaten
Verkiezingsaffiche van de Democraten
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1888

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1888 gingen tussen de Democratische kandidaat en zittend president Grover Cleveland en zijn Republikeinse rivaal Benjamin Harrison, de kleinzoon van oud-president William Henry Harrison.

Nominaties[bewerken]

Grover Cleveland, de eerste Democraat in twintig jaar die in het Witte Huis zetelde, werd door de Democratische Partij unaniem gekozen als kandidaat voor herverkiezing tot president. Zijn running mate, en dus vicepresidentskandidaat, was Allen Granberry Thurman.

De Republikeinse partijconventie in Chicago koos Benjamin Harrison als kandidaat voor het hoogste ambt van het land, terwijl Levi P. Morton als zijn running mate werd geselecteerd.

De Prohibition Party nomineerde Clinton Fisk en John Brooks als kandidaten voor de verkiezingen. De partij had slechts één programmapunt: de drooglegging.

Campagne[bewerken]

De campagne stond voor een belangrijk deel in het teken van de handelstarieven. De Democratische president Cleveland stelde tijdens een toespraak tot het Amerikaans Congres in 1887 voor om deze tarieven te verlagen, omdat het, zo stelde hij, een onnodige belasting was. De meer protectionistische Republikeinen daarentegen vonden dat de tarieven goeddeels ongemoeid moesten blijven om zo de Amerikaanse industrie te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Cleveland voerde persoonlijk geen campagne, naar het gebruik dat tot die tijd heerste in de Amerikaanse politiek. Harrison hield vele toespraken tijdens de aanloop naar de verkiezingen, die door de pers werden verslagen.

Uitslag[bewerken]

De verkiezingsuitslag gaf twee gezichten te zien. Waar het het aantal uitgebrachte stemmen betrof won Cleveland bijna 100.000 stemmen meer dan Harrison. Door het Amerikaanse verkiezingssysteem, waarbij een kandidaat die de meeste stemmen in een bepaalde staat wint dan ook alle kiesmannen van die staat achter zich krijgt, wist Harrison in het kiescollege een duidelijke overwinning te behalen. Hij won 233 kiesmannen tegenover 168 voor Cleveland.

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
Benjamin Harrison Republikeinse Partij 5.443.633 47,8% 233 Levi P. Morton
Grover Cleveland Democratische Partij 5.538.163 48,6% 168 Allen Granberry Thurman
Clinton Fisk Prohibition Party 250.017 2,2% 0 John Brooks
Overigen 157.033 1,4% 0
TOTAAL 11.388.846 100% 401

Externe links en bronnen[bewerken]