Amerikaanse presidentsverkiezingen 1880

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James A. Garfield won in 1880 de presidentsverkiezingen
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1880
Cartoon "The Great Presidential Puzzle" uit 1880

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1880 gingen tussen de kandidaat van de Republikeinse Partij, James Abram Garfield, en zijn Democratische tegenstander Winfield Scott Hancock.

Nominaties[bewerken]

De zittende president, Rutherford B. Hayes, hield zijn belofte van vier jaar eerder en stelde zich niet kandidaat voor herverkiezing. Het veld bij de Republikeinen lag daardoor wijd open. Oud-president Ulysses Grant was kandidaat, maar zijn kandidatuur stuitte op tegenstand bij sommige Republikeinen. Garfield, die bij aanvang van de conventie geen kandidaat was, verkreeg langzaamaan echter steun van de delegatieleden en na 36 stemronden verkreeg hij de benodigde meerderheid van delegatieleden achter zich. Chester Alan Arthur werd zijn running mate (kandidaat voor het vicepresidentschap).

Bij de Democraten werd generaal Hancock naar voren geschoven om het tegen Garfield op te nemen. Zijn running mate was William Hayden English.

Naast de twee hoofdkandidaten waren er enkele third-partykandidaten die aan de strijd meededen.

Campagne[bewerken]

De campagne had inhoudelijk weinig te bieden. Slechts op het gebied van handelstarieven waren er duidelijke verschillen tussen de twee grote partijen. De Democraten vielen Garfield aan op de vermeende corruptie in de uitgaande Republikeinse regering, terwijl Hancock op zijn beurt werd afgeschilderd als een marionet van de Democratische partijbazen.

Uitslag[bewerken]

De verkiezingen waren waar het de uitgebrachte stemmen betrof zeer gelijk opgegaan. Met meer dan 9 miljoen uitgebrachte stemmen won Garfield met slechts enkele duizenden verschil. In het kiescollege echter was Garfields overwinning duidelijker. Hij won 214 kiesmannen tegenover 155 voor Hancock. Regionaal won Hancock met name in de zuidelijke staten, terwijl Garfield zijn steun vooral in het noorden van het land vond.

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
James Abram Garfield Republikeinse Partij 4.453.337 48,3% 214 Chester Alan Arthur
Winfield Scott Hancock Democratische Partij 4.444.267 48,2% 155 William Hayden English
James Weaver Greenback Party 306.135 3,3% 0 Benjamin Chambers
Overigen 13.671 0,2% 0
TOTAAL 9.217.410 100% 369

Externe links en bronnen[bewerken]