Amerikaanse presidentsverkiezingen 1988

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amerikaanse presidentsverkiezingen 1988
Datum 8 november 1988
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Te verdelen zetels 270 van 538 kiesmannen zijn nodig voor overwinning
Resultaat
Genomineerde George H.W. Bush
Partij Republikeinse Partij
Percentage
Kiesmannen
53,4%
426
Genomineerde Michael Dukakis
Partij Democratische Partij
Percentage
Kiesmannen
45,6%
111
Nieuwe president George H.W. Bush
Vorige president Ronald Reagan
Opvolging verkiezingen
1984     1992
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigde Staten
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1988.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1988 werden door vicepresident George H.W. Bush gewonnen. Deze verkiezingen staan bekend als erg hard. Zo voerde Bush aan dat zijn Democratische tegenstander Michael Dukakis te weinig oog zou hebben voor criminaliteit. Ook verweet Bush Dukakis diens weerstand tegen een wet die de Pledge of Allegiance, het zweren van trouw aan de vlag en de staat, zou verplichten op scholen. Dukakis was bovendien principieel tegenstander van de doodstraf, waardoor Bush hem een slappe houding verweet.

Voorverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Democratische partij gingen de voorverkiezingen tussen acht kandidaten:

Al gauw werd duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Dukakis en Jackson. Dukakis was de favoriete kandidaat. Hij werd gesteund door prominente Democraten als Bill Clinton en Ted Kennedy. Op de Democratische Conventie, gehouden van 18 tot 21 juli 1988 in Atlanta, Georgia, werd Michael Dukakis officieel aangewezen als presidentskandidaat. Lloyd Bentsen werd gekozen als running mate.

Ook de Republikeinen wezen een nieuwe presidentskandidaat aan, omdat zittend president Ronald Reagan na twee volle ambtstermijnen niet herkiesbaar was. De strijd ging tussen zeven kandidaten:

Toenmalig vicepresident Bush, gesteund door president Reagan, werd unaniem aangewezen op de Republikeinse Conventie, die in New Orleans, Louisiana werd gehouden van 15 tot 18 augustus 1988. In zijn toespraak beloofde hij: "read my lips, no new taxes" ("let op mijn woorden, geen nieuwe belastingen"). Dan Quayle werd op dezelfde conventie aangewezen als running mate.

Presidentskandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Vicepresidentskandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 november werden de verkiezingen gehouden. George Bush haalde 53,4% van de stemmen, Michael Dukakis 45,6%. Het verschil in kiesmannen was groter: Dukakis won 111 kiesmannen uit tien staten en District of Columbia, Bush won er 426 uit de overige veertig staten. De resterende kiesman kwam uit West Virginia en stemde voor Lloyd Bentsen. In de meeste staten waar Dukakis de meeste stemmen kreeg, was het verschil klein. Alleen in Connecticut, District of Columbia en Illinois was het verschil groter dan tien procentpunt. George Bush won de verkiezingen met een absolute meerderheid van stemmen. Het zou tot 2004 duren voordat er weer een president met meer dan 50% van de stemmen gekozen werd.

Naam George H.W. Bush Michael Dukakis
Partij Republikeinse Partij Democratische Partij
Thuisstaat Texas Massachusetts
Running mate Dan Quayle Lloyd Bentsen
Kiesmannen 426 111
Gewonnen staten 40 10+DC
Aantal stemmen 48.886.597 41.809.476
Percentage 53,4% 45,6%