Amerikaanse presidentsverkiezingen 1848

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verkiezingsposter voor Taylor en Fillmore
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1848

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1848 betekenden een strijd tussen de kandidaat van de Whig Party, en oorlogsheld, Zachary Taylor en zijn Democratische rivaal Lewis Cass. President James Knox Polk stelde zich niet herkiesbaar voor een tweede termijn.

Nominaties[bewerken]

De Whig Party nomineerde Taylor met ruime marge, nadat beide partijen de oorlogsheld van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog hadden geprobeerd te strikken als hun kandidaat. Millard Fillmore werd als zijn running mate genomineerd.

Bij de Democraten werd Lewis Cass genomineerd met William Butler als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Een belangrijk deel van de Democraten verzette zich tegen de nominatie van Cass die als pro-slavernij werd gezien. Deze groep Democraten verliet de partijconventie en richtte de Free Soil Party op en nomineerde oud-president Martin Van Buren en Charles Francis Adams als haar kandidaten.

Campagne[bewerken]

Met de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog was het gebied van de Verenigde Staten sterk uitgebreid en dat bracht het conflict tussen Noord en Zuid over de slavernij weer naar boven. Taylor, een militaire held uit de oorlog, stelde zich vaag op over de meeste beleidspunten, maar hij leunde wel tegen de anti-slavernijfracties in het land aan, terwijl Cass meer pro-slavernij was. Naast de slavernijkwestie spitste de campagne zich vooral toe op persoonlijke aanvallen tussen de partijen, waarbij Taylors intelligentie en Cass' integriteit in kwestie werden getrokken.

Uitslag[bewerken]

De verkiezingen van 1848 waren de eerste in de Amerikaanse geschiedenis waarbij iedereen op dezelfde dag zijn stem kon uitbrengen, met uitzondering van South Carolina. Taylor won ongeveer 47% van de stemmen tegenover 42% voor Cass en ruim 10% voor Van Buren. Taylors marge in het kiescollege was 36 (163-127).

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
Zachary Taylor Whig Party 1.360.235 47,3% 163 Millard Fillmore
Lewis Cass Democratische partij 1.222.353 42,5% 127 William Butler
Martin Van Buren Free Soil Party 291.475 10,1% 0 Charles Francis Adams
Overigen 2.755 0,1% 0
TOTAAL 2.876.818 100% 290

Externe links[bewerken]