Amerikaanse presidentsverkiezingen 1844

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische verkiezingsposter uit 1844
Verdeling van de kiesmannen bij de verkiezingen van 1844

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1844 gingen tussen de Democratische kandidaat James Knox Polk en de kandidaat van de Whig Party, Henry Clay.

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De zittend president in 1844, John Tyler, werd na langdurige conflicten tussen hem en zijn partij, de Whigs, al in 1841 uit de partij gestoten. Bij de partijconventie in 1844 nomineerden de Whigs Henry Clay als hun presidentskandidaat en Theodore Frelinghuysen werd genomineerd als zijn running mate.

Bij de Democraten was oud-president Martin Van Buren aanvankelijk koploper voor de nominatie, maar er was te veel tegenstand in de partij om diens nominatie veilig te stellen. Tijdens de achtste stemronde op de Democratische conventie werd Polk naar voren geschoven als compromiskandidaat en bij de negende stemronde verkreeg Polk de benodigde steun om de Democratische kandidaat te worden. George M. Dallas werd als kandidaat voor het vicepresidentschap aangesteld.

Andere kandidaten waren James G. Birney die door de Liberty Party werd genomineerd en tegen de slavernij was en zittend president Tyler die een eigen partij oprichtte. Tyler trok zich ruim voor de verkiezingen echter terug uit de strijd.

Campagne[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdthema van de verkiezingscampagne was het buitenlands beleid en met name de territoriale uitbreiding in Texas en Oregon. Polk was een voorstander van gebiedsuitbreiding, de zogenaamde Manifest Destiny, terwijl Clay in zijn campagne tegen annexatie van Texas en overname van Oregon Country was.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

De verkiezingen verliepen nek-aan-nek en het verschil in stemmen tussen Polk en Clay was minder dan 40.000 uit 2,7 miljoen uitgebrachte stemmen in Polks voordeel. In het kiescollege was de marge iets groter en won Polk 170 kiesmannen voor zich tegen 105 voor Clay. Geen van de andere kandidaten won een kiesman.

Polks verkiezing luidde een periode van westwaartse expansie in en Texas werd al voor zijn inhuldiging geannexeerd door de VS.

Kandidaat Partij Stemmen Percentage Kiesmannen Running mate
James Knox Polk Democratische Partij 1.339.570 49,5% 170 George M. Dallas
Henry Clay Whig Party 1.300.157 48,1% 105 Theodore Frelinghuysen
Overigen 64.137 2,4% 0
TOTAAL 2.703.864 100% 275

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]