Banon AOC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Banon (kaas))
Ga naar: navigatie, zoeken
Banon AOC
Banon.JPG
Herkomst Alpes-de-Haute-Provence
Vetgehalte 45%
Vorm cilindrisch, diameter 6-7 cm
Diameter 6-7 cm cm
Hoogte 2,5-3 cm cm
Gewicht 90-120 gr g
Type zachte kaas
Oorsprong rauwmelks, koeien/geiten/schapenmelk
Benaming AOC sinds 2003
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Banon AOC is een zacht Franse kaas bergkaasje met een onbewerkte korst van natuurlijke schimmel, die 's zomers van geitenmelk gemaakt wordt en 's winters van schapenmelk, maar tegenwoordig het hele jaar door van koeimelk. De naam van de kaas is afgeleid van een dorpje Banon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Dit is gelegen in de Alpen, tussen Montagne de Lure en Mont Ventoux

De wrongel wordt na een affinage van twee weken in eau de vie gedoopt en vervolgens in kastanjebladeren gewikkeld. Tijdens het rijpen ontstaan onder en op de bladeren blauwe en grijze schimmels die bijdragen aan de smaak. Groene bladeren impliceren een verse kaas, gedroogde bladeren een gerijpte kaas. De kaas wordt omwikkeld met raffia. De Banon kan nog op diverse manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met kruidnagel, met tijm, met rozemarijn, met laurier, met peper.

De rijping van de kaas vindt plaats in de open lucht, in de schaduw aan de noordkant van een huis.

De kaas wordt maar in een kleine hoeveelheid aangemaakt, slechts een beperkt aantal producenten kan de kaas leveren.

Sinds 2003 heeft de Banon het AOC keurmerk. "Banon" is sedert juni 2007 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie[1].

Specialiteit fromage fort du Mont Ventoux[bewerken]

Een jonge Banon, zonder bladeren, in een aardewerk pot, bestrooid met flink wat zout en peper, overgoten met azijn of locale eau de vie. Onder af en toe keren laten fermenteren in een koele kelder. Hoe langer het kaasje staat hoe sterker de smaak.

Zie ook[bewerken]