Banon AOP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Banon (kaas))
Ga naar: navigatie, zoeken
Banon AOP
Logo AOP 2008 pos.jpg
Banon 02.jpg
Herkomst Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Drôme en Vaucluse
Vetgehalte 45%
Vorm cilindrisch, diameter 6-7 cm
Diameter 6-7 cm cm
Hoogte 2,5-3 cm cm
Gewicht 90-120 gr g
Rijpingstijd minimaal 2 weken
Type zachte kaas
Oorsprong rauwmelks, geiten
Benaming AOC sinds 2003, AOP sinds 2007
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Banon AOP is een zacht Franse kaas bergkaasje met een onbewerkte korst van natuurlijke schimmel, gemaakt van rauwe geitenmelk. De naam van de kaas is afgeleid van een dorpje Banon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Dit is gelegen in de Alpen, tussen Montagne de Lure en Mont Ventoux. Hij is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.[noot 1]

Geschiedenis[bewerken]

De Banon werd reeds door de Romeinen geproduceerd. In de middeleeuwen werd ze sinds 1270 op markten verkocht. Het verpakken in kastanjebladeren is ontstaan om de kaasjes te kunnen bewaren voor de winter, en te kunnen voorzien in de consumptie van eiwitten. De geiten stonden in de winter droog.

Van Jules Verne is bekend dat hij er dol op zou zijn geweest. Tot in het eind van de twintigste eeuw werd Banon ook van koemelk gemaakt.

Productie[bewerken]

De wrongel wordt na een affinage van twee weken in eau de vie gedoopt en vervolgens in kastanjebladeren gewikkeld. Tijdens het rijpen ontstaan onder en op de bladeren blauwe en grijze schimmels die bijdragen aan de smaak. Groene bladeren impliceren een verse kaas, gedroogde bladeren een gerijpte kaas. De kaas wordt omwikkeld met raffia. De Banon kan nog op diverse manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met kruidnagel, met tijm, met rozemarijn, met laurier, met peper.

De rijping van de kaas vindt plaats in de open lucht, in de schaduw aan de noordkant van een huis.

De kaas wordt maar in een kleine hoeveelheid aangemaakt, slechts een beperkt aantal producenten kan de kaas leveren.

Keurmerken[bewerken]

Lasagnes de Banon AOP

Sinds 2003 heeft de Banon het AOC keurmerk.[1] Er worden zeer strenge eisen gesteld aan de Banon AOC. De keur geldt voor totaal 179 gemeenten, 111 in de Alpes-de-Haute-Provence, 33 in de Hautes-Alpes, 21 in de Drôme en 14 in Vaucluse. De geiten moeten minimaal 210 dagen per jaar grazen in de heuvels van dit gebied.

"Banon" is sedert juni 2007 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie[2].

Specialiteit fromage fort du Mont Ventoux[bewerken]

Een jonge Banon, zonder bladeren, in een aardewerk pot, bestrooid met flink wat zout en peper, overgoten met azijn of lokale eau de vie. Onder af en toe keren laten fermenteren in een koele kelder. Hoe langer het kaasje staat hoe sterker de smaak.