Banon (kaas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Banon (kaas)
Banon.JPG
Herkomst Alpes-de-Haute-Provence
Vorm cilindrisch, diameter 6-7 cm
Hoogte 2 cm
Gewicht 100 g
Type zachte kaas
Oorsprong geiten/schapenmelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Banon is een zachte Franse kaas met een onbewerkte korst die 's zomers van geitenmelk gemaakt wordt en 's winters van schapenmelk. De kaas kan ook het jaar rond van koeienmelk gemaakt worden. De naam van de kaas is afgeleid van een dorpje Banon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Dit is gelegen in de Alpen, tussen Montagne de Lure en Mont Ventoux

De wrongel wordt in kastanjebladeren gewikkeld en geïmpregneerd met eau de vie. Groene bladeren impliceren een verse kaas, gedroogde bladeren een gerijpte kaas. De kaas wordt omwikkeld met raffia. De Banon kan nog op diverse manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met kruidnagel, met tijm, met rozemarijn, met laurier, met peper.

De rijping van de kaas vindt plaats in de open lucht, in de schaduw aan de noordkant van een huis.

De kaas wordt maar in een kleine hoeveelheid aangemaakt, slechts een beperkt aantal producenten kan de kaas leveren.

Sinds 2003 heeft de Banon het AOC keurmerk. "Banon" is sedert juni 2007 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie[1].

Referenties[bewerken]

  1. Verordening (EG) nr. 641/2007 van de Commissie van 11 juni 2007 houdende inschrijving van een benaming in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen Banon (BOB)