Because (The Beatles)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Because
Nummer van:
The Beatles
Van het album:
Abbey Road
Uitgebracht 26 september 1969
Opname 1-5 augustus 1969, Abbey Road Studios
Genre Artrock
Duur 2:45
Label Apple Records
Schrijver(s) Lennon-McCartney
Componist(en) Lennon-McCartney
Producent(en) George Martin
Volgorde op Abbey Road
7
Here Comes the Sun
(3:05)
  8
Because
(2:45)
  9
You Never Give Me Your Money
(4:02)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Because is een lied dat is geschreven door John Lennon van The Beatles. Zoals de meeste liedjes van zijn hand uit deze tijd staat het op naam van Lennon-McCartney. Because verscheen in september 1969 op het album Abbey Road. Het onderscheidt zich door de driestemmige zang van John Lennon, Paul McCartney en George Harrison, die bovendien nog eens twee keer overgedubd werd, zodat in totaal negen stemmen te horen zijn.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens John Lennon kreeg hij het idee voor het lied toen Yoko Ono op de piano de Mondscheinsonate speelde. Hij vroeg haar het eerste deel van de sonate achterstevoren te spelen. Het resultaat verwerkte hij tot een lied.[1] Analyses van Because laten zien dat Lennon niet zomaar Beethovens noten in omgekeerde volgorde zette, maar het materiaal wel degelijk bewerkte.[2]

Opname[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van Because werd opgenomen op 1 augustus 1969. Op 4 augustus werden de overdubbings toegevoegd en op 5 augustus het geluid van een Moog-synthesizer, bespeeld door George Harrison.[3] Het was het laatste nummer dat voor Abbey Road werd opgenomen, hoewel er op dat moment nog een paar nummers afgemaakt moesten worden.

Het nummer begint met een inleiding die unisono wordt gespeeld door George Martin, de vaste producer van The Beatles, op een elektrisch klavecimbel en John Lennon op gitaar. Om te zorgen dat ze precies gelijktijdig zouden spelen sloeg Ringo Starr, die verder niet meedeed aan het nummer, voor hen de maat op de hihat. Ze konden hem horen door een koptelefoon; zijn bijdrage is buiten de opname gehouden. Daarna vallen de stemmen en Paul McCartneys basgitaar in.

Het nummer eindigt met een fade-out in een andere toonsoort dan het voorgaande (D in plaats van cis). Op het album volgt daarna de reeks van acht, vaak in elkaar overlopende, nummers die samen wel de ‘medley’ worden genoemd.

Voor zowel Paul McCartney als George Harrison was Because het favoriete nummer op Abbey Road.[4] Toen EMI, de eigenaar van de Abbey Road Studios, een deel van zijn instrumentarium opruimde, kocht McCartney het elektrische klavecimbel dat voor Because was gebruikt.[5]

Een a capella-versie van het nummer staat op het verzamelalbum Anthology 3, uitgebracht in 1996. Op het mixalbum Love van 2006 is dezelfde versie gebruikt, maar dan langzamer afgespeeld en met toegevoegde vogelzang.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Coverversies[bewerken | brontekst bewerken]

Because is onder andere opgenomen door:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]