De vooravond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vooravond
Genre Praatprogramma
Actualiteiten
Speelduur Ca. 45 minuten
Presentatie Fidan Ekiz (2020–2021)
Renze Klamer (2020–2021)
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Studio Westergas, Amsterdam
Uitzendingen
Start 31 augustus 2020
Afleveringen 110 (per 28 mei 2021)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep BNNVARA
Zender NPO 1
Beeldformaat 16:9
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De vooravond is een Nederlands praatprogramma van BNNVARA dat sinds 31 augustus 2020 op werkdagen rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO 1. De presentatie was de eerste twee seizoenen in handen van Fidan Ekiz en Renze Klamer.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na het wegvallen van De wereld draait door, dat eind maart 2020 zijn laatste uitzending beleefde, ging de NPO op zoek naar presentatoren voor een nieuw praatprogramma op het tijdslot van DWDD, van 19.00 tot 20.00 uur. Uiteindelijk werd gekozen voor het duo Renze Klamer, die eerder Op vrijdag presenteerde, en Fidan Ekiz, onder andere bekend als tafeldame in DWDD en als presentatrice van De nieuwe maan. De vooravond moet de vroege avond om de twee à drie maanden afwisselen met Margriet van der Lindens talkshow M, uitgezonden door KRO-NCRV. Het tijdslot blijft hiermee deels in handen van BNNVARA, dat ook DWDD uitzond.

Sinds het vertrek van Eva Jinek naar RTL, waarbij voor de NPO ook de 'merknaam' Jinek verloren ging, vernoemt de NPO zijn praatprogramma's niet meer naar de presentatoren, zodat formats niet persoonsgebonden zijn. Daarom werd er gekozen voor het neutrale De vooravond.

De eerste uitzending van De vooravond trok 1,05 miljoen kijkers. Het weekgemiddelde kwam uit op 1,00 miljoen.

BNNVARA heeft besloten om Ekiz en Klamer na het tweede seizoen niet terug te laten keren als presentatoren van De vooravond.[1] Volgens directeur content Gert-Jan Hox moet het programma urgenter worden.[2] Het duo zou worden opgevolgd door Sophie Hilbrand en Khalid Kasem, die per 30 augustus 2021 afwisselend te zien zouden zijn als de nieuwe presentatoren.[3]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma worden zaken besproken als politiek, sport, muziek, cultuur en amusement.[4] Een vast onderdeel was 'De minuut van Ruud', een monoloog door huiscomedian Ruud Smulders. De uitzendingen werden afgesloten met commentaar van Marcel van Roosmalen, waarbij alleen zijn sprekende mond zichtbaar was. Deze werd met de computer op verscheidene bladen van een kamerplant aangebracht. In het tweede seizoen werd deze zogeheten studioplant vervangen door een hond.

Publiek[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het programma in de zomer van 2020 van start ging, waren de publieke tribunes van Nederlandse talkshows al maanden leeg vanwege de coronapandemie. Bij De vooravond zat echter een gering aantal toeschouwers, waarbij de coronavoorschriften in acht werden genomen en alleen leden uit hetzelfde huishouden bij elkaar zaten. Later gingen gasten, die aan zouden schuiven aan tafel, eerst in het publiek plaatsnemen.

Studio[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma wordt opgenomen in de voormalige studio van DWDD, die het samen deelt met M. Gedurende het Eurovisiesongfestival 2021 werd er uitgezonden vanuit Rotterdam Ahoy, waarbij de studio werd gedeeld met Goedemorgen Nederland en Op1. Op 31 maart 2021 werd bekend dat de talkshows van de NPO uiterlijk 31 december van dat jaar terug zouden keren naar Hilversum.[5] Vanaf welke datum De vooravond exact zou worden uitgezonden vanaf het Media Park werd nog niet bekendgemaakt.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Huiscomedian[bewerken | brontekst bewerken]

Columnist[bewerken | brontekst bewerken]

Verslaggever[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdredacteuren[6][bewerken | brontekst bewerken]

  • Steph Nigten (2020–)
  • Jerney Zwart (2020–)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]