Gebruiker:Straatspoor/Kladblok/Straattrein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straatspoor/Kladblok/Straattrein
De Columbus & Chattahoochee goederentrein rijdt tegen het verkeer in door 9th Street, Columbus (GA), VS.
Een passagierstrein rijdt door Ellen Street, Port Pirie, Australië (1940).
Periode vanaf 19e eeuw
Beschikbaarheid openbaar vervoer en goederenvervoer
Infrastructuur spoor op de openbare weg
Doelgroep personenvervoer, goederenvervoer
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Openbaar vervoer

Een straattrein of trein op de weg (Engels: street running train) is een trein die op een eigen spoor op straten en wegen rijdt. Dit zogenoemde straatspoor is voornamelijk normaalspoor (1435 mm), maar de kleinste 'straatspoorwijdte' die voorkomt is 500 mm, en de grootste is 1676 mm; tevens is dat de breedste spoorwijdte in de wereld die nog in gebruik is. Het spoor ligt in of op een weg of tussen twee rijbanen, zoals bij een tram. De treinen rijden op of dicht naast de straat of weg, en vaak zonder vrije baan, afscherming of beveiliging.

In de meeste landen is een straattrein een zeldzaamheid, of komt niet (meer) voor, maar met alle locaties in alle landen bij elkaar is het toch niet zo zeldzaam. Het fenomeen komt verreweg het meest voor in het land van oorsprong, de Verenigde Staten, op grote afstand gevolgd door Duitsland en daarna Zwitserland. In het eerste land gaat het bijna uitsluitend om lange goederentreinen; in Duitsland gaat het ook vooral om goederentreinen, maar in Zwitserland gaat het juist bijna alleen om reizigerstreinen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een officiële definitie van een straattrein-traject is er niet; er zijn geen standaard-eisen, dus alle vormen van straten en bestrating tellen mee, zoals een straat of weg op niet-openbaar terrein, en rails die op een vrije baan door de straat gaan. Het spoor kan net als tramrails in het asfalt liggen, maar er zijn ook locaties waar de bielzen, het spoor, en het grind midden op de weg liggen. Dit is de goedkoopste methode. Omdat er dan geen randen zijn om het grind tegen te houden, kan de weg moeilijk berijdbaar zijn.

Het gaat meestal om asfaltwegen, maar bestrating met klinkers, keien, grind, beton of hout komt ook voor. Soms heeft een straat wel een naam, maar is er alleen een treinbaan. Het spoor kan in het midden van de weg liggen, maar ook links en/of rechts, en de ligging kan ook nog van straat tot straat veranderen. Zelfs een slingerend spoor komt voor. Het gaat meestal om doorgaande lijnen voor goederen- en voormalige reizigerstreinen, maar ook om lijnen die uitsluitend voor goederenvervoer aangelegd zijn; vooral in haven- en industriegebieden. Daar zijn of waren vaak ook veel zijsporen op straat. Oude kaarten van grote steden, vooral in de VS, tonen een enorme wirwar aan straatsporen in de havens. Het kwam voor dat passagierstreinen over straat tot aan de veerboot reden. In Weymouth (VK) kwam deze praktijk tot in 1999 voor.

Snelheid[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de snelheid van een straattrein om veiligheidsredenen veel lager ligt dan die van een trein op de vrije baan buiten de stad, rijden ze toch niet altijd stapvoets en kan de snelheid oplopen afhankelijk van de situatie en beveiliging.[a]

Beveiliging[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een straattrein lijken uitgebreide veiligheidsmaatregelen logisch en noodzakelijk, maar in werkelijkheid zijn er meestal weinig of geen. Zo komt beveiliging van een straat-traject met rode of oranje lichten en bellen in de meeste landen weinig voor en zijn slagbomen en seinlichten nog zeldzamer. De hoorn of bel van de trein is vaak de enige vorm van beveiliging. Buiten de VS is het echter ongebruikelijk om bulderende hoorns of luide bel te gebruiken. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de stoomstraattreinen in Duitsland, die op straat continu bellen, net als de dieseltreinen in de VS. In Zwitserland wordt soms een fluit gebruikt, en soms zijn er rode lichten of waarschuwingslichten. Locomotieven in de Verenigde Staten hebben één tot vijf hoorns op het dak. De bel is meestal niet zichtbaar.

Vooral vroeger liep op sommige plaatsen een treinbeambte met rode vlag voor de trein uit. Ook in Nederland kwam dat voor. In het donker worden soms spoorwegfakkels[1] gebruikt. In sommige plaatsen gaan de verkeerslichten knipperen bij een naderende trein, of blijven juist op groen voor de straattrein, terwijl in andere plaatsen de straattrein de rode lichten negeert terwijl hij toeterend doorrijdt.

Straattreinen gelden in dit artikel als onbeveiligd wanneer er geen lichten, bellen en slagbomen zijn op het desbetreffende straattraject. Als minstens een kruising wel beveiliging heeft, wordt het hele traject als beveiligd beschouwd. Er zijn geen standaardeisen waar een weg, straatspoor of trein aan moet voldoen. Hierdoor kunnen zeer uitlopende verkeerssituaties aangetroffen worden.

Treinen kunnen een opvallende kleur hebben, bijvoorbeeld geel of oranje, maar ook onopvallende kleuren zoals lichtgrijs of zwart. Ook de verlichting is niet standaard; zo laat de machinist de koplampen soms afwisselen als waarschuwing, maar soms ook niet. Enkele locomotieven zijn voorzien van flits- of zwaailichten.

Het lijkt logisch dat de weinige beveiliging van straattreinen tot meer ongevallen leidt dan bij normale spoorbanen, maar er zijn geen berichten die dat bevestigen. Er zijn weliswaar enkele aanrijdingen bekend,[2][3] maar ze worden niet apart vermeld in algemene rapporten.[4][5] Er gebeuren veel meer ongevallen op beveiligde en onbeveiligde overwegen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het fenomeen van de straattrein is in de Verenigde Staten ontstaan toen daar vanaf 1827 de eerste spoorwegen aangelegd werden. Er waren meerdere redenen voor het ontstaan van de straattrein:

  • Sommige steden of dorpen wilden graag de trein door hun dorp of stad, voor eenvoudig centraal in- en uitstappen en laden en lossen. Dat er geen perron was, was geen probleem, omdat de karren ongeveer dezelfde hoogte als de wagons hadden. Amtrak gebruikt voor reizigerstreinen nog steeds losse opstapjes op lage perrons. Daarnaast hadden diverse stations ook 'straatspoor', omdat er geheel geen perrons waren.[6]
  • Soms wilde een landeigenaar naast een dorp zijn land niet of slechts voor een hoge prijs verkopen, en werd het spoor daarom door het dorp gelegd.[7]
  • Hoewel Amerika toentertijd veel minder bebouwd was, was er niet overal genoeg ruimte. Zo zijn er krappe dalen, net als in Zwitserland. Oude binnensteden hadden vaak krappe straten die niet berekend waren op het toenemende verkeer, laat staan dat er ruimte was voor een vrije baan. Zelfs midden in New York reden treinen door steegjes en midden op straat.
  • Het gebeurde dat er naast spoorlijnen eerst geen bebouwing was, maar er geleidelijk steeds meer gebouwen kwamen, en er uiteindelijk een dorp of stad met straattrein ontstond. Onwetenden vragen zich nu vaak verbijsterd af wie (of welke idioot) er op het 'idiote' idee kwam om een trein door een (smalle) straat te laten rijden, maar vaak is het dus andersom: de trein was er eerst.
  • Soms werd de aanleg zonder officiële toestemming uitgevoerd; en wanneer het spoor eenmaal aangelegd was bleek het vaak niet zo makkelijk te verwijderen.

Een voorbeeld hiervan is Erie, Pennsylvania, waar een spoorwegmaatschappij door de 19e straat wilde gaan rijden. Ze wisten dat dat ongewenst was, maar ook dat de rechtbank in het weekend gesloten was, en dat ze daarom op die dagen vrij spel hadden. Want dan was er geen legale manier om hen tegen te houden. Dus legden ze de rails op een zondag in 1882 in de straat. In tegenstelling tot bij de Erie Gauge/Railroad War van 1853/54 brak de bevolking de rails niet op. Ze protesteerden wel decennia lang, met de burgemeester voorop. Maar deze was inmiddels tien jaar overleden toen de lijn uiteindelijk in 2001 verlegd werd.[8][9] In Skagway, Alaska, was ten tijde van de treinaanleg in 1898 geen officieel bestuur. De officieuze gemeenteraad, waarin ook een crimineel zitting had, liet de spoorlijn midden op Broadway aanleggen. Pas in 1947 werd de lijn uit de straat gehaald en verlegd. Dit is met een spoor van 914 mm breed overigens een van weinige smalspoor-lijnen in Amerika die nog bestaat.[10]

Omdat er lange tijd nog amper ander verkeer was, vond men een trein door de straat niet zo bezwaarlijk, ondanks de rook, lawaai en trillingen. Toen later massaal elektrische interurbans aangelegd werden, de buurtspoorwegen van Amerika, volgde men dan ook het voorbeeld van de straattrein en gingen die dus ook vaak op straat rijden. Veel plaatsen hadden vroeger weinig straten, dus de keus voor in welke straat de lijn aangelegd moest worden was dan niet zo moeilijk. Toch betekende dat niet altijd dat de straattrein door Main Street of 1st Street zou rijden. Maar toen er steeds meer klachten over kwamen, ontstond er een probleem; want naarmate er meer gebouwen kwamen, werd het steeds moeilijker een alternatieve route aan te leggen; niemand wil verhuizen om ruimte te maken, terwijl een tunnel of viaduct vaak onbetaalbaar wordt gevonden.

Daar komt nog bij dat een gemeentebestuur in de Verenigde Staten vaak geen jurisdictie heeft over een spoorlijn, want dat valt onder de Federal Railroad Administration.[11][12]Zij kunnen een spoorlijn dus niet zelf verplaatsen, en ook niet de tijden of de lengte van de treinen bepalen. Alleen als een spoorwegmaatschappij wil meewerken is een alternatief mogelijk. De vaak moeizame onderhandelingen met een maatschappij en de eigenaars van de benodigde grond slepen vaak decennia lang voort, hoewel er in de grote steden eerder geld is voor verplaatsing of ondertunneling. Want het spoorbedrijf wil niet voor de kosten opdraaien, en het bepaalt zelf wat er gebeurt. Voorbeelden hiervan staan bij diverse plaatsen in het locatie overzicht.

Toen het aantal reizigerstreinen verminderde en steeds meer lijnen voor reizigers gesloten werden, nam de behoefte af om door het centrum te rijden; dat maakte verplaatsen makkelijker. Als een lijn helemaal opgeheven werd was het probleem natuurlijk ook weg, maar dikwijls bleven er wel goederentreinen rijden. Sterker nog: diverse interurban lijnen werden overgenomen door een spoorbedrijf, en die ging daar met goederentreinen rijden. Die lijnen bestaan ook niet meer allemaal, maar er denderen nog steeds zware en lange goederentreinen door straten met huizen. Overdag en s'nachts, met luide bel of bulderende hoorn. De bewoners hebben geen wekker nodig. Er spelen kinderen op straat, en scholieren steken de rails over. Hoewel veel lijnen verdwenen zijn, zijn er nog steeds afgelegen dorpjes met spoorlijn, soms ook op straat.

In films[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele speelfilms waarin een straattrein voorkomt:

  • Voor zover bekend de oudste speelfilm met een stoomtrein op straat is The Show (1922), een slapstick van Larry Semon. Semon stunt hier vlak voor en op een rijdende straattrein.[13]Het is opgenomen in Glendale, California. Er rijden daar nu nog wel treinen, maar niet meer op straat.
  • Buster Keaton liet voor zijn film Our Hospitality uit 1923 een primitieve stoomtrein als in 1830 reconstrueren, en die rijdt in het film-dorp op straatspoor dat met bielzen op de onverharde straat ligt, zoals toen gewoon was. Buiten het dorp rijdt de trein op "onmogelijke" rails, maar ontspoort toch niet. Later raken ze letterlijk het spoor bijster en rijdt de trein op de weg.
  • In de "Our Gang" film "The Sundown Limited" (1924) bouwen de kinderen zelf een zogenaamde stoomtrein, en ook die raakt het spoor bijster, en veroorzaakt chaos in het drukke verkeer.
  • In The Titfield Thunderbolt (1953) rijdt er een namaak stoomlocomotief van hout op straat.
  • In The Polar Express (2004), naar het gelijknamige boek, stapt de hoofdpersoon in een straattrein, al is het wegdek niet te zien door de sneeuw. Aan het einde wordt hij ook weer per trein teruggebracht en in zijn straat afgezet.
  • Voor de film Inception (2010) werd een typisch Amerikaanse dieselloc nagebouwd, van staal, maar zonder ijzeren wielen of de normale motor. Hij rijdt in de film wel op straat, met wagons, maar niet op rails.[14]

Ranglijst landen met de meeste locaties per werelddeel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Noord-Amerika: Verenigde Staten: 241
  • Europa: Duitsland: 68
  • Azië / Oceanië: Indonesië: 30.

Straattreinen wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien de Verenigde Staten verreweg de meeste straattreinen kent en het fenomeen ook daar ontstaan is, begint dit overzicht met dit land. Van de meeste locaties in de wereld zijn er wel foto's of video's op internet. In de meeste gevallen staat er daarom een link bij naar een foto of meer.

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

In bijna alle vijftig staten zijn straattreinen te vinden. Het aantal is sterk afgenomen, en het lijkt niet meer van deze tijd; maar toch komt er soms een nieuw traject bij, wordt er vernieuwd, of wordt een spoor opnieuw in gebruik genomen.

Op vrijwel alle locaties in de Verenigde Staten rijden uitsluitend goederentreinen. De hieronder genoemde trajecten zijn voor zover bekend in gebruik, tenzij anders vermeld. Het in gebruik zijn wil zeker niet altijd zeggen dat er dagelijks treinen rijden; dit kan variëren van bijvoorbeeld één trein per jaar, maar ook 60 treinen op één dag, afhankelijk van de locatie. Het gebruik kan ineens stoppen of na jaren herbeginnen. Omdat de meeste Amerikaanse treinen bijzonder lang zijn, kan het vele minuten duren voordat een trein gepasseerd is, met flinke verkeerschaos tot gevolg, waarbij de hele omgeving tot stilstand komt.

Er is in heel de Verenigde Staten maar één lijn met een straattrein die geen normaalspoor heeft.

Alabama[bewerken | brontekst bewerken]

  • Birmingham: de eerste locatie is meteen een bijzondere, want het straattreintraject ligt eerst naast 1st Street Ave S; en daarna maakt deze enkelsporige lijn een bocht de 32nd Street in, waar ook straatspoor pal naast de weg is. Meteen na die bocht is er een gelijkvloerse kruising in een hoofdlijn met vier sporen. Dit is de enige locatie in het land met deze situatie. Ondanks die vier sporen zijn er geen slagbomen, en het enkelspoor is helemaal onbeveiligd. Vanwege dat enkelspoor is een slagboom aan die kant ook niet zonder meer mogelijk. In het Engels wordt een gelijkvloerse kruising van twee spoorlijnen een "diamond" (d.i. ruit) genoemd, dus zijn er hier maar liefst vier ruiten naast elkaar.[15]
  • Gadsden; hier rijdt een straattrein door Locust Street.[16] De verkeerslichten blijven op groen tot de trein de route verlaten heeft.
  • Tuscaloosa: hier is een straattreintraject door 16th Street.[17]

Alaska[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de Anton Anderson Memorial Tunnel rijden straattreinen. De tunnel van ruim vier kilometer lengte heeft maar één rijbaan voor auto's en trein samen, maar niet tegelijkertijd. Er is wisselend eenrichtingsverkeer. Die enige rijbaan is daarom een straattreintraject.[18]

Arizona[bewerken | brontekst bewerken]

  • Globe: hier rijdt een straattrein door N Pine Street.[19]
  • Phoenix: hier is een straattrein-lijn in de 11th Avenue. Na het straattraject loopt de lijn dood.[20][21]

Arkansas[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ashdown: hier kan een straattrein onbeveiligd over een verbindingslijn door E Whitaker Street rijden.[22]
  • Hot Springs: straattrein reed door Goodwin Alley. Het spoor ligt er nog.
  • North Little Rock: hier kan een straattrein onbeveiligd op een doodlopende lijn op straat door Arkansas Ave rijden.[23]
  • Pine Bluff: doorgaande straattrein op vrije baan door W 4th Ave op dubbelspoor. Voorheen reden er ook straattreinen door 3rd Street.[24] Er is nog een restant.

Californië[bewerken | brontekst bewerken]

Nergens ter wereld rijden er zoveel straattreinen als in Californië. En vroeger nog veel meer. Het is ook één van de grootste staten, hoewel het één niet het ander hoeft in te houden.

  • Alameda: op dit schiereiland waren diverse straattreinlocaties. Er waren drie spoorbruggen om het eiland te bereiken. Eén is er nog, maar zonder rails.[25]
  • Anaheim: straattreinen rijden in het centrum zonder vrije baan door Olive Street, en vervolgens na een bocht die niet op straat is door W Santa Ana Street, ook zonder vrije baan.[26]
  • Eureka: hier reden straattreinen door 1st Street, langs het centrum. De hele spoorlijn is grotendeels nog aanwezig maar onbruikbaar. Hier reed de Eureka Southern Railway. In de jaren 80 reden er ook excursietreinen.[27]
  • Chino: er gaat een straattreinlijn door 6th Street. Dit is een doodlopende lijn.[28]
  • Chula Vista: tot 2000 reden er hier nog straattreinen in F - Street midden op straat. In 2020 lagen de rails er deels nog. Het traject was een doodlopende lijn via 3rd Ave naar K-Street. Ook in 3rd Ave lagen de rails midden op straat.[29][30][31]
  • Colton: tot 2017 reden hier doorgaande straattreinen door S 9th Street. Er waren hier nog zogenoemde wigwags (automatic flagmen) in gebruik.[32][33] Deze worden steeds zeldzamer.
  • Coronado: Er was ooit een lokaallijn tussen Chula Vista en Coronado, en in Pomona Ave te Coronado reed die als straattrein. Het eindpunt was op de marinebasis.[34]
  • Fresno: straattrein is mogelijk in S Anna Street (doodlopend), maar dat spoor lijkt buiten gebruik. Daarnaast kan er een doorgaande straattrein rijden naast E California Ave., en naast (vroeger op) N Diana Street[35] en Q street. Door die laatste twee rijdt ook Amtrak. Bij Broadway Street, S Anna Street en S van Ness Ave zouden er in 2023 nog wigwags zijn. Er bestaan/bestonden vele types, maar deze zijn wel heel apart, doordat de gewone rode overweglichten er ook zijn. Meestal vervangen die de wigwag, maar hier is het dubbelop.
  • Gardena: op een deel van Vermont Ave rijdt straattrein op rails in de weg; een ander deel heeft vrije baan.[36] Dit is een doodlopende lijn.
  • Lodi: straattrein rijdt door W Lockefort Street. Dit is een doodlopende lijn. De trein rijdt zonder beveiliging schuin de straat op, en zo het autoverkeer tegemoet.[37] Tot na 2000 waren er ook rails midden op Lodi Ave, tussen S Main Street en S Cherokee Lane.
  • Lompoc: er is een straattreinlijn door W Laurel Ave,[38] en een door N A Street. De ene doodlopende lijn sluit aan op de andere. Om van de ene op de andere lijn te komen moet een trein achteruit rijden. De eerstgenoemde kent geen beveiliging.
  • In Los Angeles kunnen straattreinen rijden:
    • op terreinen bij E 8th Street/Lemon Street.
    • Long Beach Ave: hier liggen voor een groot gedeelte vier sporen op vrije baan door de straat: twee voor treinen en twee voor sneltrams.[39]
    • Terminal Island: op Cannery Street en Barracuda Street ligt nog bruikbaar straatspoor, al lijkt het buiten gebruik.

En vroeger reden er ook straattreinen op hoofdwegen;[40] Tot 2020 lag er nog een stuk rails van circa 500 meter met zijsporen in Alameda Street, tussen E 7th Street en E Olympic Boulevard. Het ging ooit helemaal van noord naar zuid, maar nu zijn er alleen zuidelijker nog rails, op vrije baan. Vooral in een open tunnelbak.[41]

  • Modesto: hier reden tot 2000 treinen op straat door een groot deel van de 9th Street, tussen Nellie Ave en S Morton Boulevard. Ooit was dit een elektrische interurban.[42] De gemeente was niet blij met deze route, die tot drie keer toe de straat op-en afging, op deze drukke weg. 88 jaar lang probeerde zij deze lijn weg te krijgen.[43] Bij B-Street verliet de lijn de 9e straat eventjes, en was er op straat kruising met ander straatspoor dat door B-Street gaat; dat spoor is nog steeds in gebruik en is een doorgaande verbindingslijn.[44]
  • National City: tot 2021 was er nog een (niet meer bruikbaar) straattreinspoor van de Coronado-line in Cleveland Ave.[45]
  • Oakland: Vele straattreinen denderen dagelijks door Embarcadero West,[46][47][48][49] een drukke winkelstraat in het populaire Jack London Square gebied. Dit is de enige straat in de wereld met doorgaand dubbelspoor zonder vrije baan. Oakland is ook sinds 2022 de enige plaats in Amerika waar nog reguliere reizigerstreinen én goederentreinen door een straat rijden. De opening was in 1910. Een grote menigte verwelkomde de eerste trein, die door een speciale "welkomstpoort" reed.[50] Het is ook de enige plaats waar Amtrak dag en nacht, ook met dubbeldekstreinen, nog op straat rijdt. Goederentreinen vervoeren vaak gestapelde containers. Hoewel het derde spoor niet meer in gebruik is heeft deze straat met 60 reizigerstreinen plus een variabel aantal goederentreinen per dag het drukste treinverkeer op straat van Amerika. Beide operationele sporen worden afwisselend in beide richtingen bereden. Het overige verkeer moet daar dus op bedacht zijn. Hoewel Embarcadero West rode lichten, bellen en slagbomen heeft bij alle kruisingen, worden de treinhoorn en bel veelvuldig gebruikt, ook midden in de nacht. Met meer dan 60 treinen per dag is dat bij elkaar dus meer dan 100 keer getoeter per dag. Het autoverkeer rijdt vlak naast de rijdende treinen. Sinds 2015 is er wel enige afscherming. De maximumsnelheid van de treinen hier is 15 mijl, dus 25 km per uur. Er heeft zelfs een portaal met seinlichten over de hele weg heen gestaan.[51][52][53] Tot 1995 ging er ook een hoofdlijn door de 3e straat, twee straten verderop.[54] In het verleden hebben in veel meer straten van Oakland straattreinen gereden, en in diverse daarvan liggen nog steeds rails, die nog nauwelijks gebruikt worden of onbruikbaar zijn.[55] Buiten het centrum is er nog straatspoor in gebruik door Glascock Street. Nabij Embarcadero West is er nog aangesloten straatspoor door Union Street - Poplar Street - Louise Street[56][57] Vroeger was dit een doorgaande lijn. Er zouden nog delen onbruikbaar straatspoor liggen in Wood Street, Kirkham Street, 18th Street, 20th Street, 26th Street en, buiten het centrum, in 105th Ave.[58]
  • Petaluma: in 1st Street en N Water Street is nog straatspoor van één en dezelfde voormalige interurbanlijn.[59] Tot in de jaren 90 reden er nog goederentreinen. In Copeland street ligt nog restant van een goederenlijn.
  • Redondo Beach: in deze nu onbereikbare stad reden ooit straattreinen op drie à vier lijnen. Vanuit Torrance waren er twee: een via Del Amo Boulevard-Diamond Ave, en een via Torrance Boulevard-Opal Street. Een kustlijn reed door Harbor Ave en Catalina Ave.[60] Deze lijnen waren met elkaar verbonden.
  • Redwood City: Er gaat een verbindingslijn voor straattrein door Chestnut Street.[61]
  • Richmond: in de haven rijden straattreinen door Wright Ave. Dit is een raccordement dat aan beide zijden aangesloten is.[62]
  • Riverside: een voormalige doorgaande lijn ging als straattrein door Vine Street. Als herinnering liggen er nog rails in de weg tussen University Ave en Mission Inn Ave. Deels is het dubbelspoor. Het was oorspronkelijk van de San Pedro, Los Angeles and Salt Lake Railroad. In 1971 reed de laatste trein hier. Niet toevallig ligt het straatspoor voor het oude stationsgebouw.[63]
  • Sacramento: bij het treinmuseum in Front Street liggen enkele straatsporen.[64] Tot voor kort reden er ook treinen door R Street.[65] In twee gescheiden delen liggen deels nog rails. Dichtbij het treinmuseum reed vroeger een interurban over de Towerbridge, en die kruiste de spoorlijn. Er zijn plannen om die kruising te herstellen, maar dan voor een stadstramlijn of lightrail.[66]
  • San Bernardino: vroeger reden hier straattreinen midden op Rialto Ave.[67]
  • San Diego: de Blue line en de Orange line van de San Diego Trolley veranderen 's nachts in een goederentrein. Zij rijden veel op vrije baan, maar de Orange line gaat ook door straten, en zodoende is er in Commercial Street 's nachts sprake van straattrein.[68]
  • San Francisco: Straattrein kan/kon rijden door Illinois Street. Slechts een kort deel, vooral op de brug[69] in het zuiden, is nog bruikbaar. Verder noordelijk zijn er restanten in de straat. Deze lijn liep ooit door naar de noordelijke havens, langs Embarcadero, en daar waren straatsporen op maar liefst 40 pieren en in 35 straten. Dit was de San Francisco Belt Railroad. In Jefferson Street liggen nog wat rails, want diezelfde lijn ging ook na Jefferson Street vlak langs het strand, en vervolgens door een nu gesloten tunnel. Ook daar zijn nog rails, en vooral aan de andere kant van de tunnel, bij Fort Mason. Deze lijn ging door via Marina Boulevard tot militair terrein bij Presidio. Vroeger reden er ook treinen via de tramsporen in 3rd Street, via de andere brug over Islais Creek Channel.[70][71] Meer in het zuiden, in Quint Street - Ranking Street is een slingerend straatspoor nog in gebruik. Juist op de gevaarlijkste hoek is er geen beveiliging, maar wel een seinlicht, wat zeer zeldzaam is bij straatspoor. Verderop is er nog een doodlopende lijn.[72]

Nog zuidelijker was of is nog straatspoor in Carroll Ave in gebruik. Dit gaat om een doodlopende lijn, die vroeger tot in de haven doorliep. Ook hier is een seinlicht, zelfs op een halve seinbrug.[73] Dat is nog nog zeldzamer bij een straatspoor. Er was vroeger ook straatspoor in een deel van Harrison Street, en in Townsend Street.[74]

  • San José: goederen-straattrein kan rijden door naast Old Bay Shore Highway, vervolgens rechts de hoek om op de weg van Queens Lane, en vervolgens links weer een hoek om, Rogers Ave in; daar is het midden op straat.[75] Dit betreft een doodlopende lijn. Er is beveiliging, maar veilig is het niet. De trein rijdt namelijk achteruit zonder dat iemand erop let of kan zien of er verkeer aan komt. In het tweede deel van Queens Lane liggen nog rails die niet meer aansluiten en verderop het terrein opgaan. Opmerkelijk: In San José te Costa Rica rijden ook straattreinen.
  • Santa Cruz: hier rijden al sinds 1875 toeristische treinen op straat, en tegenwoordig geen andere meer. Vlak bij het strand liggen de rails in de straat.[76][77] En verderop dezelfde lijn is er in Chestnut Street, in een woonwijk, ook straatspoor.[78] In die straat rijdt de trein aan beide uiteinden onbeveiligd de straat op/af.[79][80] Bij Lincoln Street en Walnut Ave zouden nog originele wigwags in bedrijf zijn.[81] Aan het strand hebben ook diverse miniatuurtreinen gereden.[82] Er zijn al vaak plannen gemaakt om de passagiersdienst naar San José te herstellen, of alleen een lokale lightrail. Daartoe reed er in 2021 een "very light rail" voertuig op proef.[83]
  • Santa Maria: er is een straattrein lijn in W Jones Ave.[84] Deze loopt dood aan einde van de straat, is onbeveiligd en buiten gebruik. In deze buurt is de Santa Maria Railroad actief.
  • Sebastopol: hier reed interurbanlijn, later goederenlijn door N Main Street.[85] Geen rails meer.
  • Stockton: twee doorgaande lijnen met straattrein kruisen elkaar, maar de kruising ("diamond") is niet op straat; wel dicht er bij. Eén lijn west-oost door E Roosevelt Street (woonwijk), en één lijn noord-zuid door beide delen van S B-Street[86] (woonwijk) en Waterloo Road. Het is tegenwoordig één van de weinige steden met meer dan één straattraject. Veel kruispunten zijn onbeveiligd.[87]
  • Torrance: er liggen rails op vrije baan op Torrance Boulevard tussen Denker Ave en Sartori Ave.[88] De lijn gaat verder door Sartori ave, ook op vrije baan. Het eindpunt is verderop. Dit traject wisselt van zijkant naar midden en gaat onder een oud viaduct van de Pacific Electric door; het enige stukje van die lijn dat er over is.
  • Turlock: doodlopende lijn door Castor Street (woonwijk), en daarna vertakkingen door B-Street en 5th Street. Lijkt buiten gebruik, want de laatste opnames zijn uit 2007. De lijn door B-Street sloot voorheen aan op andere spoorlijn. Buiten de stad is de lijn nog wel in gebruik. Hier reed vroeger de Tidewater Southern Railroad. Aan B-Street staat nog het oude depot-gebouw.[89][90]
  • Vallejo: op Mare Island was een marinebasis, met vele straatsporen in diverse straten en ook op vele terreinen, allen ten zuiden van de Causeway-bridge.[91] Een heus straattreinnetwerk. Bij veel bedrijven ging of gaat een spoor naar binnen. De meeste sporen zijn er nog wel, maar sinds de marine vertrok werden ze amper nog gebruikt. Anno 2023 is de lijn op het eiland niet meer doorgaand. Er is ook breedspoor voor hijskranen; beide spoorbreedtes liggen soms ook in elkaar, waardoor er drie of vier spoorstaven naast elkaar liggen. Ook op de brug naar het eiland ligt straatspoor. Vroeger waren er aan de noordkant nog veel meer sporen.[92]
  • Visalia: doorgaande lijn door W Oak Ave. Straattrein rijdt onbeveiligd schuin deze weg op, tegen het verkeer in.[93]
  • Vernon: straattrein door E 46th Street.
  • Watsonville: straattrein op doorgaande lijn door Walker Street. Dit is de lijn naar Santa Cruz.[94]
  • Wilmington: straattrein door Mc Farland Ave. Dit is een doorgaande lijn.[95] En er is een doodlopende lijn door S Fries Ave. in de haven. Op deze locatie kan een trein tegen het autoverkeer in rijden. Er is echter wel beveiliging.[96]
  • Yuba City: Straattrein reed tot ca. 1995 door een stukje van Bridge Street. Deze lijn is opgebroken. Oorspronkelijk was het een elektrische interurban.[97]

Colorado[bewerken | brontekst bewerken]

  • Denver: in de haven kunnen straattreinen rijden, op terreinen, en in Fox Street, W River Drive, Franklin Street, National Western Drive, E 67th Ave, Monroe Street, en W 48th Ave. W River Drive staat nog wel op de kaart, maar is alleen nog spoorbaan. National Western Drive heette voorheen Packinghouse Road.[98][99]
  • Durango: hier rijdt wild-west-straat-stoomtrein naar Silverton op vrije baan door Narrow Gauge Ave (Smalspoorlaan).[100] Zeer toepasselijk. Dit is de enige straattrein-lijn in de Verenigde Staten met een spoorwijdte van 914 mm.
  • Fort Collins: straatttreinen tot wel vijf kilometer lang rijden met veel lawaai op doorgaande lijn door de lange Mason Street, die de hele stad doorsnijdt. In 1877 opende deze lijn. Ook hier wil(de) de gemeente er al lang vanaf. In 1988 leek er een goede afspraak te zijn; de treinen zouden omgeleid worden. Maar in diezelfde tijd opende een grote bierbrouwerij ten noorden van de stad, wat zorgde voor veel nieuw treinverkeer. Onder andere daarom zegde het spoorbedrijf de afspraak op; daarmee bleek alle hoop vervlogen. Wel is in 2012 de lijn op vrije baan gelegd, in het midden. Evengoed is bijna de hele stad gestremd als er een trein rijdt. Ook een parallel rijdende buslijn mag dan niet rijden.[101]Aan de noordkant was een sporen-driehoek, deels op straat, met twee andere lijnen er doorheen. Treinen konden daar dus alle kanten op.[102][103]Ook wil de gemeente van het trein-hoorn lawaai af, maar de Federal Railroad Administration geeft geen millimeter toe. Elke trein toetert tot wel 40 keer in de drie minuten dat hij voorbij rijdt.[104]Aan de noordkant liggen er drie spoorlijnen vrij dicht bij elkaar, en van de vijf overwegen hebben er drie geen slagbomen. Tien overwegen in/bij Mason Street hebben in totaal 288 rode overweg-lichten, maar op twee na geen slagbomen, en daarom is een no-horn-zone niet mogelijk. Drie overwegen hebben echter helemaal geen beveiliging.
  • Longmont: straattrein rijdt op vrije baan door Atwood Street.[105]
  • Silverton: hier rijdt "oer-straattrein" met wild-west-stoomlocomotieven naar Durango. Het beginpunt is dubbelspoor op straat, bij het originele station (in E 12th Street). Het straattraject is onbeveiligd. Het is een van de weinige smalspoorlijnen die er waren, en waar er nog minder van over zijn. De lijn is niet aangesloten op andere lijnen. Hier is de enige straattrein-lijn in de Verenigde Staten met smalspoor (914 mm) op straat.[106]

Florida[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bradenton: straattrein in 8th Ave E. Als er nog een klant is, dan is dat midden op straat.
  • Clearwater: doorgaande straattrein door NE Ave - SE Ave. In het verleden reden hier Amtrak-reizigerstreinen, als opvolger van de Seaboard Railroad.[107][108]
  • Jacksonville: straattrein op circa 23 terreinen. Dit is de plaats met één van de meeste bruikbare locaties in de Verenigde Staten.
  • Mulberry: unieke situatie: straattrein rijdt zeer schuin op S Church Ave (4-strooks Highway) en wordt midden op de weg gekruist (diamond) door een andere spoorlijn. En in Phosphate Boulevard is er straattrein op vrije baan.
  • Ocala: Hier zijn drie straattrein-trajecten: een van noord naar zuid door NE Osceola Ave.[109][110] Opmerkelijk: een deel van deze straat is verboden voor auto's. Op vrije baan gaat door NW 5th Street een west-oostlopende doodlopende lijn. Deze straattrajecten kruisen elkaar niet. En dan is er nog een verbindingslijn tussen beide lijnen die in Old Pine Street onbeveiligd een stukje op straat verloopt.
  • Pensacola: straattrein door S Tarragona Street.[111]
  • St. Petersburg: hier reden vroeger straattreinen op dubbelspoor door 1st Ave,[112] en ook verder op een pier in zee[113] Bij de 10th Street liggen nog wat rails naast 1st Ave.
  • Tampa: er denderen nog steeds straattreinen door E Polk Street.[114] Dit is een doodlopende havenlijn. Kenmerkend voor Tampa zijn de horizontale verkeerslichten waar de trein onderlangs rijdt. Rode lichten hebben voor de trein hier echter weinig betekenis; ze rijden meestal "gewoon" door, luid toeterend.[115] Doordat er steeds meer mensen komen wonen in Polk Street, wordt er ook meer geklaagd over de dag en nacht luid toeterende treinen. Het geluid weerkaatst "goed" tegen de hoge gebouwen. Zolang er geen stilte-zone van gemaakt is blijft toeteren echter verplicht; Hier blijkt weer eens dat de gemeente het spoorbedrijf (CSX) niet kan verplichten er iets aan te doen. "CSX bepaalt de regels". Ze willen wel meewerken, maar de stad moet het zelf betalen, en kan dat niet opbrengen. De geraamde kosten bedragen inmiddels 7 miljoen dollar of meer. Terwijl het niet eens om een tunnel of viaduct gaat, maar "slechts" om spoorbomen en dergelijke bij de acht kruispunten.[116]
  • Tarpon Springs: in het verleden hebben hier straattreinen gereden door S Safford Ave., op vrije baan. De baan is omgevormd tot "trail", fiets/voetpad dus; uitzonderlijk ook in het midden van de weg. Op de hoek van E Tarpon Ave is het oude stationsgebouw er nog als museum. Bij alle kruispunten zijn geen verkeerslichten en meestal is er ook geen voorrangsweg. Deze lijn reed vroeger zuidelijk ook door Clearwater (niet op straat) en St. Petersburg (wel op straat, eindigde ook op de pier).[117]

Georgia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albany: straattrein op doorgaande lijn door W Roosevelt Ave. Bij het historische treinstation aan het begin van die straat ligt nog een oud stuk rails in klinkerbestrating.[118]
  • Augusta: er rijden straattreinen door de 6th Street.[119] Dit is een doorgaande lijn. De verkeerslichten op dit traject blijven op groen zolang de trein door de straat rijdt. Dus hoeft de trein niet door rood te rijden.[120] Bij Broad Street was een zijlijn; minstens tot 2012 was het wissel er nog. Dicht daarbij ligt de bocht er nog als aandenken, heel toepasselijk voor het Museum of History. Deze doodlopende zijlijn ging naar de rivier. Ook daar zijn nog wat rails te vinden.
  • Columbus: straattrein op een doorgaande lijn door de gehele 9th Street.[121] Sommige kruispunten hebben verkeerslichten, maar bij diverse brede straten is geen beveiliging. In één richting rijdt de trein tegen het verkeer in. Daarnaast is er nog een doodlopende lijn door de gehele 6th street (woonwijk),[122][123] Die is echter buiten gebruik nadat de fabriek aan het eind van de lijn verdwenen is. Alle kruispunten op deze route zijn onbeveiligd. Beide lijnen kruisen twee straten met vier rijbanen zonder enige beveiliging. Er is nog meer straatspoor te vinden, maar dat zijn restanten van het voormalige trambedrijf, opgeheven in 1935. Op Broadway bij 5th, 6th, 7th en 8th Street.
  • Sandersville: hier rijdt een straattrein van een particulier spoorbedrijf, de Sandersville Railroad, midden op straat in de krappe Tybee Street(woonwijk). Trein en auto passen niet naast elkaar.[124]
  • Savannah: hier gingen goederentreinen door E River Street (winkelstraat).[125][126] Na opheffing in 2003 bleef een deel van de rails liggen, en van 2009 tot circa 2015 reed er een Australische historische tram op bio-diesel.[127] Door continue bouwwerkzaamheden werd de dienst toen "tijdelijk" opgeheven. De tram en de stalling zijn echter weggehaald, dus het lijkt definitief te zijn. De tram staat nu in het Georgia State Railroad Museum. De rails zijn er grotendeels nog.
  • Statesboro: één nog wel doorgaande lijn gaat door Central Street, pal naast de weg. Deze wordt gekruist door een in beide richtingen niet meer doorgaande lijn. Een bocht langs Stillwell Street verbind beide lijnen. Door 'achteruit' te rijden kan het andere deel bereikt worden, en dat gaat pal langs W Brannen Street en Rackley Street. De sporen-kruising (diamond) is uniek en gecompliceerd, want deze is niet alleen midden op straat; het is ook nog eens een druk kruispunt waar maar liefst zeven wegen samen komen.[128]
  • Valdosta: E Florida Ave. Dit is zo'n voorbeeld van een straat die nauwelijks bestaat. Het is meer spoorbaan dan straat, maar toch heeft het een straatnaam.

Illinois[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aurora: straattrein door naamloze straat.[129]
  • Cairo: in een deel van Commercial Ave liggen nog rails in de straat, met zijsporen.[130] Maar de aansluiting, die ongeveer onder de spoorbrug over Ohio River was, is allang verdwenen.
  • Chicago: Vooral tot 2020 waren er nog straattreinen; met name op Goose Island.[131][132] Hier reed de Chicago Terminal Railroad. De rails zijn misschien deels nog aanwezig in B Magnolia Ave, N Kingsbury Street, N Cherry Ave,[133] N North Branch Street. Ooit ging het door bijna heel N Kingsbury Street,[134] en was er een noordelijke zijlijn via N Nursey Street - naamloze steeg (waar mogelijk nog rails zouden liggen) - N Lakewood ave (ook hier kunnen nog rails liggen), en zo ging het door richting Evanston. In de buurt van Lower Westside zou er in S Paulina Street nog actief straatspoor zijn. Tot circa 2010 was er ook nog een "straat-lijn" via S Sangamon Street-W Cermak Road-S Lumber Street (noordelijk deel). Nabij Pennsylvania Railroad Bridge was aansluiting op hoofdlijn. Maar nog daarna zijn er in S Lumber Street nog wel bruikbare rails door en naast de weg. En tot 2000 reed Union Pacific door een overbouwd en daardoor verborgen deel van Carroll Avenue. De rails zijn deels nog aanwezig onder de gebouwen.[135][136]
    • De dubbeldeks Metra-treinen (geen metro dus) van de Metra Electric lijn (ME) naar eindpunt South Chicago rijden achtereenvolgens door S Commercial Street - S Exchange Street - E 71st Street op vrije baan. En lijn RI rijdt op vrije baan door W 89th Street - S Hermitage Ave - S Wood Street - S Walden Parkway - S Hale Ave.
  • Chillicothe: straattrein op doorgaande lijn door N 3rd Street.[137]
  • Cicero: er is doodlopend straatspoor door een groot deel van W 16th Street.[138]
  • Ottawa: er is een doorgaande lijn met straat-traject door W & E Fremont Street, en na een bocht in Walnut Street, wat vervolgt als Walker Street.[139]
  • Rockford: straattrein door N Madison Street. Deze niet meer doorgaande lijn is onbeveiligd.[140]
  • Springfield: straattrein in de S 3th Street, want daar ligt de doorgaande spoorbaan letterlijk op straat.[141]

Indiana[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bedford: de straattrein reed door J-Street.[142] De lijn werd gesloten in 2008, en opgebroken in 2020. Dit was toen het eindpunt van de lijn uit New Albany. Maar deze lijn ging ooit door naar Bloomington, waar de trein ook op straat reed[143] Zelfs Amtrak heeft hier gereden.[144]
  • East-Chicago: tot 1956 reed de South Shore line interurban als straattrein op Chicago Ave.[145]
  • Elwood: door S C Street gaat een doorgaande lijn midden op straat waarop soms een straattrein met flinke vaart gaat. (woonwijk) Naast S 29th. Street ligt ook bruikbaar straatspoor, maar dat heeft geen bestemming meer.[146]
  • Evansville: Er kan een straattrein door W Ohio Street rijden. Dit is een doodlopende lijn.[147]
  • Goshen: straattrein op vrije baan zonder randen door de 9th Street.[148]
  • Kokomo: in Buckeye Street zijn nog rails in de straat,[149][150] maar dit straattraject is al ruim 10 jaar buiten gebruik. Ook staat er nog een unieke wachttoren in deze straat. Deze lijn van noord naar zuid, die ooit doorgaand was, wordt gekruist door een lijn van oost naar west door W Madison Street (en die kruist weer een andere lijn). De kruising ('diamond') ligt vlak naast de weg. Geen van de drie ooit doorgaande spoorlijnen is nu nog doorgaand. De lijn vanuit het noordelijke Galveston via de oostelijke lijn richting Greentown is soms nog wel in gebruik, en op die manier dus wel doorgaand.[151] Alle lijnen onder Kokomo zijn buiten gebruik en/of opgebroken. In Defenbaugh Street zijn nog restanten van een voormalige "ringlijn", die ook in oostelijke richting nog aanwezig maar buiten gebruik is. Er zijn nog vier "diamonds"' aanwezig, soms nog met ouderwetse handseinen. De tijd lijkt er stil te staan.
  • La Fayette: tot 1994 was er een doorgaande lijn door 5th Street, waar ook Amtrak-treinen op straat reden. Een stukje rails in de straat dient als aandenken.[152] Daarnaast was er een diagonale lijn door Erie Street, en in het zuiden kwamen die twee lijnen samen. Beide lijnen zijn verlegd naar de kant van de rivier.
  • Een NICTD EMU straattrein in 11th Street, Michigan City (2009)
    De elektrische South Shore Line reed voorheen door de 10th en 11th street in Michigan City, Indiana.
    Michigan City: tot in 2022 reed de South Shore Line interurban op straat door 10th en 11th Street. De stoep diende als "station"[153] (woonwijk). Dit is de laatste oorspronkelijke interurban van de honderden die er waren die nog in gebruik is. Er reden zelfs dubbeldekstreinen op straat.[154][155][156][157] Het straattraject is in 2022/2023 vervangen door een vrije baan met dubbelspoor en echte perrons. Er reden ook goederentreinen op straat.[158] Het was enkelspoor, maar vroeger was het deels dubbelspoor. Het is een doorgaande lijn tussen Chicago en South Bend Airport. Er is een kruising met een Amtrak-lijn. Ook in de nieuwe situatie rijden er goederentreinen. Er liggen er bij elk perron vier spoorstaven naast elkaar, zodat goederentreinen de perrons niet raken.
  • Lawrenceburg: straattrein op vrije baan.[159]
  • New Albany: het straattrein-traject door Vincennes Street en E 15 th Street (woonwijk) is na zo'n 10 jaar onbruik vernieuwd en in 2022 opnieuw in gebruik genomen, uiteraard tegen de zin van de gemeente in. De lijn loopt naar Bedford, maar New Albany-Bedford is gesloten.[160] Als beveiliging gaan hier de verkeerslichten rood knipperen. Deze lijn was ooit een zijlijn van de New Albany Railroad, die op straat door een deel van Albany Street en E Main Street reed. Pas later werden lijnen over de rivier geleid. Er was zelfs een "ringlijn" om die brug te bereiken. Tot ca. 2000 gingen er twee lijnen, elk met één spoor, over deze brug. De opgeheven lijn ging kort na de brug op straat rechtsaf.[161][162][163]
  • Noblessville: de voorheen doorgaande spoorlijn door N 8th Street werd decennia alleen nog door museumtreinen gebruikt,[164][165] maar is uiteindelijk in 2017 weggepest door de gemeente, die de rails toen gauw opbrak. Naar het noorden toe gaat deze lijn naar Kokomo, met het straatspoor in Buckeye Street, maar dat is niet meer bereikbaar. Op de hoek met Conner Street en bij Logan Street staat of stond een dubbel seinlicht; zeer zeldzaam bij straatspoor. De museumtrein vertrekt nu net boven de stad.
  • Richmond: doodlopende onbeveiligde lijn door het zuidelijkste deel van S 8th Street.[166]
  • Rushville: straattrein op vrije baan door W & E 4th Street.[167]
  • South Bend: de South Shore Line reed hier vroeger op straat.[168] Tegenwoordig komt hij helemaal niet meer in de stad maar gaat naar het vliegveld.
  • Tell City: een doodlopende lijn door dit dorpje heeft een straat-traject door 6th Street.[169]
  • Terre Haute: tot ongeveer 2017 was er een doorgaande lijn op vrije baan in een groot deel van N 1st Street/Penn Central Railroad Street.[170]In het zuiden is een flink deel nog aanwezig en bruikbaar.
  • Warsaw: doorgaande straat-lijn door N Hickory Street (woonwijk).[171][172] In tegenstelling tot Kokomo zijn hier twee actieve kruisende lijnen. De andere lijn gaat op vrije baan door Jefferson Street. Op video's is te zien dat de treinen hier "erg snel" rijden. De kruising ('diamond') is niet op straat, maar wel dicht er bij. Beide lijnen hebben seinlichten bij de kruising.

Iowa[bewerken | brontekst bewerken]

  • Belle Vue. Hier rijdt straattrein op doorgaande vrije baan zonder randen door S 2nd Street.[173]Gratis webcam op Steel Highway Railcams.
  • Cedar Falls: er is een straattrein-traject door Iowa Street en W 5th Street. De bocht er tussenin gaat door diverse tuinen van een woonwijk. Dit voormalig interurban-traject zou nu buiten gebruik zijn.[174][175]
  • Cedar Rapids: er gaat een doorgaande lijn door een deel van 9th Ave SE.[176] Cedar Falls en Cedar Rapids liggen allebei aan de Cedar River, op 62 mijl van elkaar.
  • Council Bluffs: straattrein op vrije baan zonder randen door S 12th Street.[177]
  • Davenport: een doorgaande lijn gaat via een deel van W 5th Street.[178] In deze straat zijn ook diverse zeer lage spoorbruggen, waar veel vrachtautochauffeurs niet opletten en hun wagen kapot rijden. Één van de bruggen staat zelfs op Google Maps aangeduid met de bijnaam "The truck eating bridge".
  • Dubuque: straattrein naar bakkerij aan het einde van Salina Street.[179] Voorheen was er ook straattrein in Jackson Street.[180] De rails zijn er deels nog als herinnering. Tot na 2013 was er ook straatspoor in Washington Street.
  • Iowa City: een doorgaande lijn gaat door Maiden Lane,[181] heeft vervolgens bocht zonder straat, en gaat daarna door Lafayette Street. In beide gevallen naast de weg. Deze lijn gaat naar Cedar Rapids, en is een voormalige interurban. De bedrijfsnaam is een combinatie van de plaatsnamen: Crandic (Cr-and-ic). De passagiersdienst eindigde in 1953.
  • Lansing: hier is een doorgaande onbeveiligde lijn door Front Street.[182]

Kansas[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kansas City: er is onbeveiligd straatspoor in Railroad Street. Achtereenvolgens links, midden en rechts.
  • Newton: straattrein door N Kansas Ave.[183]
  • Salina: er zijn twee tot minstens 2014 doorlopende sporen aan de zijkanten van W North Street, en een verderop doodlopende lijn door 4th Street. In de 5th Street kruisen twee lijnen elkaar midden op straat in de vorm van een andreaskruis.[184]
  • Wichita: Er is een doorgaande lijn door het lange zuidelijke deel van S Mead Street, en deels in het noordelijke deel. En een doodlopende lijn in S Mosley Street/Ave.[185] en een doodlopende lijn in N Washington Street (allebei liepen vroeger door). Bovendien is er op een hoog gelegen baan bij voormalig Union station Wichita een treinmuseum met straatspoor.[186]
  • Winfield: straattrein door een deel van Platterstreet.

Kentucky[bewerken | brontekst bewerken]

  • Augusta: straattrein door E 3rd Street. Dit is weer zo'n voorbeeld van meer spoorbaan dan straat.[187]
  • Carlisle: er zijn twee straattrein-mogelijkheden; dit dorp heeft namelijk één doorgaande spoorlijn, die in het dorp twee routes volgt: door E Market Street, en door Railroad Street. In beide gevallen gaat het deels om straattrein trajecten. Market Street is de enige plaats in Amerika waar nog een trein op straat kan stoppen naast een laadperron.[188] De lijn oogt buiten gebruik in 2023; de laatste foto's met trein zijn uit 2015.
  • Cloverport: ook hier ligt de spoorbaan met biels en al gewoon op straat, in W Huston street.[189]
  • Frankfort: hier rijdt straattrein op vrije baan door W Broadway Street.[190][191]
  • Harrodsburg: straattrein door S East Street en door W Factory Street.[192]
  • La Grange: hier is een doorgaande hoofdlijn door Main Street, op enkelspoor, zonder vrije baan.[193][194] Midden in de historische winkelstraat, tot 30 treinen per dag, ook 's nachts. Allicht de bekendste locatie van "puur" straatspoor, dankzij de gratis webcam op Virtual Railfan. De maximale snelheid is 10 mijl per uur. Geparkeerde auto's kunnen niet weg zolang de trein voorbij komt, wat meestal zo'n 10 minuten duurt. Regelmatig zijn er aanrijdingen met auto's die te dicht bij de rails staan of rijden. Of een auto belandt in het stukje open rails. Bij noodgevallen toetert de trein, maar in principe niet. Maar de trein gebruikt wel zijn bel, ook 's nachts. Net als in Oakland, Californië, rijden hier ook lange treinen met gestapelde containers. En veel hoge wagons waar nieuwe auto's in zitten. In het midden van het traject is een beveiligde kruising met een Highway. Bij evenementen is Main Street afgesloten voor autoverkeer, maar de treinen rijden gewoon dwars door het publiek heen. Er is een 'uitkijktoren' gebouwd voor treinspotters.[195][196] Hoe veel treinen per dag en hoe laat is wisselend, dus het kàn véle uren duren voor er weer een trein komt. In het voorjaar van 2020 werd het spoor vernieuwd, en daardoor waren de straat en alle kruisende wegen een week lang totaal gestremd, ook voor voetgangers en treinen.
  • Louisville: op ongeveer 15 locaties kan een straattrein voorbij komen.[197]
  • Newport: tot in de jaren 80 was er straattrein door Saratoga Street, op vrije baan.[198][199] Deze ging ook over de Ohio River. De spoorbrug dient nu als een fiets/voetgangersbrug.
  • Owensboro: straattrein rijdt achtereenvolgens door (een deel van) W 8th Street, Cs-1023, W 11th Street, E 11th Street, en E 9th Street. Dit is één doorgaande, maar zeker niet rechtdoorgaande lijn, die ook min of meer door tuinen rijdt[200] Ook is er straatspoor op terrein bij Grain Aly en E 2nd Street.
  • Paducah: straattrein door N 9th Street.[201]
  • Shelbyville: hier is een 'puur' en onbeveiligd straattrein-tracé door 11th Street.[202] Deze doodlopende lijn is veel onbekender dan La Grange, dat op slechts 19 mijl afstand is. En Frankfort ligt op 22 mijl, en heeft nog steeds spoorlijn naar Shelbyville en verder. Vroeger waren ze alle drie met elkaar verbonden.

Louisiana[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gretna (onder New Orleans): Er zijn twee lijnen met straattrein door woonwijken; één door Madison Street,[203] en een andere lijn rijdt gedeeltelijk door 4th Street.[204][205] op straat. Beide lijnen gaan verderop in elkaar over, naast Madison Street. Verderop deze route is er ook in Brooklyn Ave straatspoor. Verderop houden de rails op. Ook zijn er nog rails door bijna heel Peters Road, maar die zijn duidelijk buiten gebruik en deels opgebroken. Dat gaat wellicht veranderen, omdat de stad de (toenemende aantallen) treinen liefst uit beide straten ziet verdwijnen. Een boog tussen beide lijnen is daarom afgewezen. Het spoorbedrijf is ook hier de beslissende partij, maar wil geen "oorlog", en daarom is als alternatief de heringebruikname van het spoor door Peters Road voorgesteld. Dat is echter vele miljoenen duurder.[206]
  • Lake Charles: doodlopende lijn van west naar oost gaat in de 12th Street eerst naast de straat, en verderop, als het W Sallier Street heet, midden op straat, maar wel op vrije baan. En nog verderop weer naast de weg.[207] Deze lijn had vroeger een verbinding met de nog bestaande lijn in het noorden en nog iets verder, via 1st Ave. En er waren nog twee korte zijlijnen, waarvan één deels door Common Street. En vanaf de noordelijke lijn was er nog een lijn naar het zuiden door N Goos Street.
  • New Orleans: in een buitenwijk, Holy Cross, ligt er nog doodlopend straatspoor zonder vrije baan in Alabo Street. Dit takt af van een straatlijn op vrije baan die vroeger doorgaand was op St. Claude ave.[208] Het ligt ongeveer boven Gretna.
  • Plaquemine: straattrein op vrije baan door Railroad Street/Cross Street.[209]
  • Westlake: straattrein door Pilley Street. Doodlopende lijn.

Maine[bewerken | brontekst bewerken]

  • Portland: hier reden treinen op straat in Commercial Street. Er zijn geen rails meer.[210]
  • Op Seavey Naval Island. Veel straatspoor op militair terrein. Vanuit de lucht zijn er nog twee locomotieven en twee wagons op de rails zichtbaar. Er is ook breedspoor voor hijskranen, en beide spoorbreedtes in of door elkaar komt ook voor. Rails zijn of waren er in Walker Street, Wells Street, Charles Morris Ave, Perry Ave, Isaac Hull Street, Mac Donough Ave, Faragutt Ave, Goodrich Ave. In 2014 was er in ieder geval nog sprake van dat ongeveer één trein per jaar het eiland verliet.[211]

Maryland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Baltimore: Er was straatspoor door Wicomico Street. Aan het begin bij de hoofdspoorlijn zouden nog wat rails zijn, en verderop een flink stuk met zijsporen tussen Bush Street en het einde van de straat.[212] Op het laatste deel zelfs drie sporen op straat. En er waren lijnen door Fell Street, S Wolfe Street (dubbelspoor), Thames Street.[213] Vooral in de laatste twee zijn er restanten. En in een naamloze weg bij S Bond Street. Op oude kaart is te zien dat het vroeger in veel meer straten voorkwam: een lijn door Eager Street, een ander volgde Monument Street- S Central Ave-Eastern Av. - S Bond Street. Die werd gekruist door een spoor door Canton Av.- President Street-E Pratt Street-W Pratt Street. En die werd weer gekruist door een lijn door Onto Av., die deels ook door Pace Street-Ostend Street ging, en daarna door Race Street en E Wells Street-Glaggett Street. Sommige straten zijn nu totaal verdwenen of hebben nu andere naam. Daaronder was nog een lijn door Donaldson Street naar de haven bij Wimans Cove. Daar zijn geen rails meer, maar de lijn gaat nu bovenlangs en heeft verderop wel straatspoor op terrein. En in de wijk Dundalk is er veel straatspoor op haventerrein.
  • Frederick: in East Street (hoofdlijn) en E 5th Street (zijlijn) liggen nog rails midden op straat. Ook in West Patrick Street en Carroll Street lagen rails. Ook dit was ooit een interurban.[214] Het straatspoor in East Street eindigt nabij het nieuwe station. Het is een zeldzaam voorbeeld van een spoorlijn waar opnieuw reizigerstreinen zijn gaan rijden, al zijn er maar drie ritten per richting per dag (nul in het weekend).
  • In Union Bridge lagen tot voor kort rails door Farquahar Street naar een fabriek (straat door woonwijk). Die heeft nu een andere aansluiting.[215][216]

Massachusetts[bewerken | brontekst bewerken]

  • Boston: er was straatspoor op Atlantic Ave, Northern Ave, Northern Ave Bridge (hier zouden nog wat rails liggen) en Seaport Boulevard, en op haven pieren en in zijstraten. Bij het droogdok 3 en bij Dolphin Way en langs Drydock Ave liggen mogelijk nog rails. Ook aan de overzijde lijkt nog wat te vinden.
  • Holyoke: straattrein door Water Street - Middle Water Street. In 2019 opnieuw in gebruik genomen. De lijn is aan beide kanten aangesloten op een andere spoorlijn.[217]
  • Lawrence: er gaat een korte onbeveiligde goederenlijn door Glenn Street, aan en op de zijkant van de weg.[218]
  • New Bedford: hier is enige jaren geleden opnieuw doodlopend straatspoor aangelegd door het zuidelijke deel van Mac Arthur Drive. Voor het geval er ooit een klant komt. In deze streek worden veel lijnen opnieuw aangelegd. In dat kader is er zelfs plan deze lijn te verlengen.
  • Quincy: straattrein in de haven; in Wharf Street en twee naamloze straten.[219][220]

Michigan[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alpena: er is een doorgaande lijn die als straattrein door N 10th Street rijdt.[221]
  • Bay City: straattrein door Martin Street. Deze straat is deels ontoegankelijk en onbegaanbaar.[222]
  • Dearborn: op terrein van het Ford museum rijdt ook een stoomtrein een rondje, deels als straattrein, en hij kan ook zo over straat het museum binnen rijden, maar dan niet het automuseum. Want een autofabrikant blijkt tòch ook treinliefhebber te kunnen zijn, want daar binnen staat een grote collectie treinen.
  • Detroit: er was straatspoor door Guoin Street, Wight Street, en Dequindre Street.
  • Holland: op een terrein is er straatspoor.[223]
  • Iron Mountain: hier rijdt straattrein door Merritt Ave, langs het oude station.[224]
  • Monroe: zeker tot 1978 reden er straattreinen door geheel First Street. Westelijk ging de lijn bij Smith Street van de straat af en diagonaal naar andere spoorlijn. Oostelijk verliet de lijn de straat bij huisnr. 1217, en daar zijn naast de weg nog rails, maar dan van een voormalige bocht-aansluiting. Deze lijn, langs E Front Street, is deels nog onbruikbaar aanwezig; maar verderop in E Front Street komt er een ander spoor naast de weg, en dat is wel bruikbaar, en heeft verderop na een bocht rails in het wegdek. Op het terrein daar is ook straatspoor.[225]
  • Muskegon Heights: straattrein door Mananhan Ave. Aan de zijkant, maar uiteindelijk is het alleen nog spoorbaan met straatnaam.[226]
  • Niles: er was voor het jaar 2000 nog een lijn door N 9th Street. Er ligt wellicht nog een restant.[227]
  • Tawas City: straattrein door Court Street.[228]

Minnesota[bewerken | brontekst bewerken]

  • Brainerd: Doodlopende straattrein-lijn door 1st Ave NE. Buiten gebruik sinds 2013. Inmiddels niet meer aangesloten.[229]
  • Duluth: op (parkeer) terrein rijdt soms museumtrein, bij en onder de Highway die langs de haven gaat. Er is daar een treinmuseum.[230]
  • Fort Ripley: militaire straattrein op brug in de buurt van het fort.[231]
  • Shakopee: straattrein op vrije baan.[232] Ook hier zijn er klachten over de luid toeterende treinen, en ook hier zegt de burgemeester dat er helaas weinig aan te doen is. De trein op zich vinden ze geen probleem, die hoort er gewoon bij.
  • Saint Paul: straattrein door Myrtle Ave en Wabash Ave.[233]
  • Winona: er is een straattrein-traject door Wall Street (woonwijk) naar de haven. Hierdoor kunnen treinen in de vorm van een lus rijden.[234] En in de haven door E Front Street, en deels door W 3rd. Street. Ongebruikt spoor ligt er nog naast Harvester Ave.

Mississippi[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gulfport: straattrein is mogelijk in de haven en in de 10th Street (dit deel ligt onder de 28th Street).
  • Jackson: er was straatspoor door S Commerce Street. In 2019 waren de sporen er nog. Op luchtfoto zijn de vrije baan en de spoorbrug nog te zien.[235]
  • Moss Point: straattrein door Railroad Street.[236]
  • New Albany: Tot na 2010 reden er treinen door Railroad Ave, in het centrum. Deze lijn kruiste een andere lijn, niet op straat, maar wel er vlak naast.[237] De rails zouden er deels nog zijn.
  • Pascagoula: in de haven is straattrein mogelijk. En op de smalle Catalpa Ave is nog onbruikbaar straatspoor.

Missouri[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jefferson City: Er kan straattrein rijden in/op W Mc Carty Street.[238] Dit is een industrie-spoor met diverse aftakkingen. Het wordt bereikt met een spoordriehoek, waarvan één spoor door Harrison Street - W Water Street gaat. Beide sporen steken dezelfde vierstrooksweg onbeveiligd over.
  • Kansas city: Doodlopende straat-lijnen zijn er in State Line Road en S Ewing Street.[239] Dit is op de staatsgrens, vandaar die ene straatnaam.
  • Springfield: door W Phelps Street reden ooit reizigerstreinen en was er een station. Heden ten dage is er geen doorgaande lijn meer, maar er zijn wel twee delen voor goederentreinen overgebleven.[240]
  • St. Louis: De Budweiser brouwerij had voorheen een eigen spoorbedrijf; de Manufacturers Railway Company.[241] Zij reden op de terreinen, maar ook er buiten; vooral in de S 2nd Street en N 2nd Street was er onbeveiligd straatspoor.[242] Deels is het er nog, maar allang buiten gebruik. In S 2nd Street kwamen 14 sporen bij elkaar op straat tot enkelspoor.[243] Ook dat is deels nog te zien. Maar het straatspoor in Dorcas Street wordt nog wel gebruikt. Er is een nieuwe exploitant voor deze treinen. Andere railbedrijven hebben in het verleden ook met straattreinen vlak langs de rivier gereden, ter hoogte van de Saint Louis Arch. Deze lijn ligt nu naast de straat, en deels ondergronds.[244] Er is ook nog een doorgaande lijn door de doodlopende Antelope Street.[245] In Hadley Street liggen nog rails van een voormalige elektrische spoorlijn, die als laatste met diesellocomotieven gebruikt werd.[246]
  • Er zijn in deze staat diverse ondergrondse complexen met "straatspoor"; in of bij Carthage, Independence, Kansas City, en Springfield. Goederentreinen kunnen er in en uit rijden. De lijnen zijn aangesloten op het landelijke spoornet.[247]

Nebraska[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lincoln: straattrein door 5th Street. Tegenwoordig is dit een doodlopende lijn. Vroeger was er ook een spoorlijn door Canopystreet, in het centrum. Het oude stationsgebouw, wat veel groter is dan het huidige gebouw even verderop, is er nog, inclusief overdekte perrons met treinen.
  • O'Neill: straattrein door E Grant Street.

New Jersey[bewerken | brontekst bewerken]

  • Camden: er is een onbeveiligde doodlopende straattrein-lijn in S Front Street. Tot aan Clinton Street. Dit is vlakbij een andere, bijzondere "straattrein"; de dieseltram-trein Riverline. Dat is de enige dieseltram-trein in Amerika die door meerdere steden rijdt. De rails eindigen aan de overkant van Clinton Street, bijna in het verlengde van N Front Street, en gaat op dubbelspoor de stad door. Op diezelfde lijn is er ook enkel straatspoor door Burlington en Palmyra, beide keren door W Broad Street, op vrije baan. Op deze spoorlijn rijden ook nog steeds goederentreinen, maar niet op straat in Camden.[248][249]
  • Edison: buiten de stad ligt er naar de Raritan rivier toe straatspoor op Sweetwater Lane[250] naar het Quality Warehouse, en op Cattail Way. Er zijn nog restanten van een spoorbaan die er ooit in de rivier was. Om de hoek van het warehouse is nog een spoorlijn; de twee lijnen vormen net geen ringlijn.
  • Garfield: hier reden straattreinen door Monroe Street, tot de brug over Passaic River. Gesloten in 2020, en inmiddels verdwenen. Hier liep nog beambte met rode vlag voor de trein uit.[251] Op de eindbestemming, Dundee Island, was ooit een soort van ringlijn.
  • Leonardo: hier is straatspoor op drie pieren.[252]
  • Millville: in K Street en aansluitend in naamloze straat.
  • Moorestown: straattrein op vrije baan door E 3rd. Street.[253]
  • Newark: tot 2020 waren er rails in Railroad Street, maar die waren al niet meer bruikbaar. Het is een van de railroad streets in Amerika waar geen railroad meer is.
  • Vineland: twee straattrein-lijnen kruisen elkaar hier, op vrije baan. De 'diamond' ligt tussen twee wegen in.[254]

New York[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albany: straattrein is mogelijk in Mill Street.
  • Bronx: er rijden straatttreinen naast Edgewater Road,[255] en verderop op terrein alwaar er straatsporen zijn in Avenue C, E, H, J, N, O en P. Vanuit Avenue P zijn er nog restanten naast Food Center Drive. Dit was ooit verbonden met het bestaande emplacement bij Oak Point Ave.
  • Buffalo: straatspoor naast Ganson Street. Eén tot vier sporen.[256]
  • Hudson: hier rijdt straattrein door S 7th Street in het centrum, en bijna door huizen heen. Vlak langs de stoep. Deze lijn is verderop niet meer doorgaand.[257]
  • Oswego: straattrein op kade naast de rivier Oswego.
  • Painted Post: straattrein door Chemung Street. Dit is een doorgaande lijn. De straat is deels afgesloten fabrieksterrein.[258]
  • Rome: straattrein op een smalle brug waar ook auto's rijden.[259]
  • Syracuse: hier reden tot 1936 veel doorgaande reizigerstreinen door de straat; 97 jaar lang reden zij door Washington Street, die echter daarom ook wel Railroad Street genoemd werd. Het waren ongeveer 60 treinen per dag, die bijna 30 kruispunten overstaken.[260]

Er rijden of reden straattreinen op drie plekken in het zeer drukke New York City:

  • Brooklyn: vroeger reden er straattreinen via de 1st Ave en vervolgens door 41st Street en 2nd Ave.[261] Tegenwoordig kan dat alleen door de hele 1st Ave. Dit is doorgaand onbeveiligd enkelspoor[262] Tussen de 2nd Avenue en de 41st Street ligt deels nog onbruikbaar dubbelspoor, wat ook onder een gebouw door ging.
  • Ook rond de Jay Street in de Dumbo-wijk waren er veel straatsporen door krappe straatjes. Dit was de Jay Street Connecting Railroad. Er zouden nog restanten zijn, maar steeds minder. Ondanks de naam was er geen connectie met andere spoorlijnen; alles ging per veerpont.[263] Er zijn diverse keren plannen gepresenteerd om in deze wijk een elektrische tramlijn aan te leggen.[264]
  • Ook in het Meatpacking District in New York was er tussen 1847 en 1941 druk goederentreinverkeer door de 10e en 11e Avenue. De 105 straatkruisingen waren zeer gevaarlijk, ondanks begeleiding door cowboys met rode vlaggen; het leidde uiteindelijk tot de bouw van de High Line.[265]
  • Utica: straattrein door Schuyler Street. Dit is een doorgaande lijn door een woonwijk naar het zuiden, met een doodlopende zijlijn buiten Utica. Deze lijnen worden regelmatig gebruikt. Er is een wissel[266] midden in de straat bij een actief zijspoor naar een brouwerij. Aan het begin staat nog een wachttoren[267] die niet meer in gebruik is, net als in Kokomo, Indiana. Er zijn bij enkele kruispunten overweglichten, en bovendien gaan de verkeerslichten knipperen op een kruispunt.[268]

North Carolina[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fayetteville: doorgaande trein rijdt in Hillsboro Street (ver buiten de stad) midden op straat zonder vrije baan. Sinds 2020 is de straat niet meer doorgaand, en daarmee verdween de enige kruising met lichten en slagbomen. Zodoende is dit traject nu onbeveiligd.[269][270] En er is in de stad een doodlopende lijn door Worth Street, en een dubbelsporige doorgaande lijn op vrije baan door Winslow Street (met Amtrak station), en een doorgaande lijn op vrije baan door W Russell Street. Op twee plaatsen rijdt de goederentrein zonder beveiliging gewoon schuin de weg op, tegen het verkeer in.
  • Morehead City: de spoorlijn ligt op vrije baan door de straat[271] en in de haven zijn straatsporen. De spoorlijn liep vroeger door en door de straat in Beaufort, aan de overkant van het water.[272]
  • New Bern: straattrein door de smalle Hancock Street. Dit is een doorgaande lijn door een woonwijk.[273] Verderop dezelfde lijn is er een spoordriehoek bij / door Dunn Street. In Dunn Street liggen de rails naast de weg. Ook dit is een doorgaande lijn, die via een enorm lange brug de rivier oversteekt.
  • Tarboro: straattrein rijdt op vrije baan in het midden van Albemarle Ave.[274]
  • Wilmington: Er zijn drie straattrein-locaties: er is een onbeveiligde doodlopende lijn door S Front Street, een doorgaande lijn door een deel van Martin Street, en in de haven zijn er straatsporen bij Myers Street. Daar is een ringlijn. Exploitant is de Wilmington Terminal Railway.[275]
  • Winston-Salem: hier is een unieke situatie, omdat de straattrein diagonaal door N Chestnut gaat en daarbij onder een transportbrug door rijdt. Ook de beveiliging is uniek.[276]
  • Woodfin: boven Asheville gaat een museumlijn over openbaar terrein. Hier rijdt de Craggy Mountain Railway, vooral met "speeders" (kleine inspectievoertuigen) en tram-achtige voertuigen.[277]

Ohio[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bucyrus: straattrein door W Galen Street.[278]
  • Cincinati: tot in de jaren 80 reden er straattreinen over Mehring Way.[279] Dit deel van de lijn is nu verdwenen tussen de bulk terminals en Broadway. Vlak voor het spoorviaduct over Mehring Way ging de trein een lichte helling af,[280] en onder het spoorviaduct begon dan het straat-traject. Na Broadway zijn de rails nu nog aanwezig in een fiets/voetpad, dus is er toch nog straatspoor.
  • Circleville: de spoorlijn verloopt op aparte wijze door de stad: in Canal Street liggen er aan beide kanten rails naast de krappe weg; twee of vier sporen. Na een bocht komen beiden opnieuw links en rechts naast een weg te liggen, ditmaal Huston Street, met twee keer twee sporen.[281]
  • Dresden: straattrein door High Street.[282]
  • Grand River: straattrein door River Street.[283] Op de andere oever is ook straatspoor, maar dat is in Fairport.
  • Groveport: in Blacklick Street (woonwijk) is de oude interurban-rails als herinnering blijven liggen, met een zijspoor. Deze lijn werd in 1930 opgeheven.[284]
  • Ironton: in Railroad Street ligt nog een stuk rails in de straat van de opgeheven lijn naar Dayton.[285]
  • Marietta: straattrein door de smalle Harmar Street. Dit is een doodlopende goederenlijn door een woonwijk.[286] Er is nog meer straatspoor, maar dat zijn restanten van het stadstramnet (1895-1934), blijkbaar als herinnering. Vooral in Putnam Street. En aan de overkant van de Ohio River ligt nog een plaats met straattrein. Zie daarvoor bij West-Virginia. Marietta heeft nog een spoorlijn door de stad gehad, maar die stopt nu bij de spoorbrug over de rivier.
  • Marion: ook hier is er één spoorlijn op twee manieren: één spoor op vrije baan, en één spoor als straatspoor door E Huber Street. Deze lijn loopt van oost naar west; er zijn nog meer spoorlijnen.[287]
  • Seville: straattraject op vrije baan door Water Street.[288]
  • Troy: straattrein naast Hydraulic Ave, en andere lijn naast S/N Clay Street.[289]
  • Van Wert: straattrein door S Fulton Street.[290]

Oklahoma[bewerken | brontekst bewerken]

  • Clinton: hier is een onbeveiligde doodlopende lijn in 1st Street, vervolgend in N 1st Street.[291] Waarschijnlijk buiten gebruik daar er geen klant te zien is. In het zuidelijkste deel liggen er links en rechts en diagonaal rails, in totaal vier sporen zelfs, en is of was Farmers Co-Op Association een klant.

Oregon[bewerken | brontekst bewerken]

Onder Portland gaat een voormalige interurbanlijn, nu goederenspoor, deels straattrein, in volgorde, door:

  1. Salem: doorgaande lijn door Front Street NE.[292][293][294] En door 12th Street NE gaat een andere lijn, waar ook Amtrak rijdt.
  2. Albany: doorgaande lijn door N E Water Street (woonwijk).[295]
  3. Harrisburg: doorgaande lijn door 4th Street (woonwijk)[296]
  4. Junction City: doorgaande lijn door Holly Street.[297]

Overig Oregon:

  • Astoria: gesloten spoorlijn langs de kust met straatspoor is nu wandelweg, met rails. Er rijdt een aantal dagen per week een historische tram. Het wegdek is grotendeels van hout.[298]
  • Beaverton: straattrein op vrije baan door SW Lombard Ave. Dit is een zeldzaam geval van een spoorlijn die in aangepaste vorm weer regulier reizigers is gaan vervoeren.[299]
  • Coos Bay: verderop doodlopende lijn rijst als straattrein door N Front Ave. In 2011 is de 134 mijl lange lijn heropend.
  • Hillsboro: straattrein door SW en NW Adams Ave. Dit is een doorgaande lijn, deels op vrije baan.[300] Het eindpunt van de MAX sneltram uit Portland ligt naast deze straat.
  • Independence: hier is een doorgaande lijn op straat door Marsh Street (woonwijk) en S 2nd Street.[301]
  • Lebanon: Er is een doodlopende lijn door W Olive Street (woonwijk).[302] En een doorgaande lijn door S William Street (woonwijk). Vanuit deze plaats rijden ook toeristische stoomtreinen, en bij uitzondering heeft die in 2022 ook op straat gereden.[303]
  • Milwaukie: er ligt straatspoor naast SE Mcbrod Ave en SE Ochoco Street.
  • Newberg: hier is straatspoor door N & S Blaine Street[304] (woonwijk) Deze doodlopende lijn is gesloten.
  • Portland: er kunnen/konden straattreinen rijden in NW York Street, NW Nela Street (onbruikbaar)(en ook in straat er boven) , N River Street, en in NW Yeon Frontage Road.[305]
  • Rainier: straattrein door WA Street - EA Street, midden op straat. Dit is een verderop doodlopende lijn. Tot na 2016 was er geen vrije baan.[306][307]
  • Tillamook: hier reed straattrein door Front Street.[308]

Pennsylvania[bewerken | brontekst bewerken]

  • Berwick: er kunnen straattreinen rijden door N Oak Street[309]
  • Chambersburg: hier reed straattrein op vrije baan in het midden van S Water Street. Alleen het straat-traject heeft geen rails meer; de rest van de spoorlijn is er nog. Zoals vaak is er een fiets/voetpad ('trail') van gemaakt, uitzonderlijk ook in het midden van de weg. De kruispunten hebben geen verkeerslichten.[310]
  • Clearfield: straattrein rijdt door Williams Street (woonwijk).[311][312]
  • Elizabeth: straattrein door N 1st Ave (woonwijk).[313]
  • Erie: tot 2000 reden er treinen op staat door 19th Street (woonwijk).[314]
  • Hazleton: straattrein door E Mine Street.
  • Lancaster: hier reden stoomtreinen in het centrum op straat door Water Street.[315]
  • Lewistown: straattrein rijdt in het centrum door W Water Street en verderop door Chestnut Street (tot S Pine road). In Chestnut Street is een splitsing; beide lijnen lopen (nu) verderop dood. Hier rijdt de Juniata Valley Railroad, een particuliere goederenvervoerder. De lijn door Chestnut Street wordt zelden bereden, ging vroeger veel verder door, en heeft een kruising met een vierstrookssnelweg zònder slagbomen.[316]
  • Middletown: straattrein door Brown Street. Woonwijk. Hier loopt/liep man met rode vlag voor de trein uit.[317] Hier rijdt de Middletown & Hummelstown Railroad, een particuliere goederenvervoerder.[318] Ook deze lijn heeft een kruising met een vierstrookssnelweg zònder slagbomen (bij Hummelstown).
  • Morrisville: straattrein op S Delmorr Ave.[319][320] Totaal onbeveiligd straatspoor. Er zijn zelfs geen waarschuwingsborden en andreaskruisen. In het donker worden er wel spoorwegfakkels gebruikt.
  • Philadelphia: in de haven is er straattrein op vrije baan door S C Columbus Boulevard,[321] en daarvandaan gingen diverse sporen door straten. Maar daar zijn alleen nog restanten van over. De hoofdlijn ging ooit helemaal door naar het noorden van de stad. Zijsporen maken lange schuine oversteken over de drukke brede weg en zijn onbeveiligd. Restanten van andere lijnen zijn er misschien ook in N Beach Street, E Tioga Street, en E Westmoreland Street.

Er is ook straatspoor geweest in N American Street. Tot 2017/18 lagen daar nog rails tussen W Thompson Street en W Cambria Street. Deze bijna 3 mijl lange lijn ging ooit door N 2nd Street naar Willow Street, waar aansluiting naar de havenlijn was. In N American Street lagen 1-4 sporen. In Bleigh Ave (onder highway 95) zou nog actief straatspoor zijn; een zijlijn Milnor Street in is niet meer bruikbaar.

  • Shamokin: straattrein door S 5th Street (woonwijk), Hier rijdt de North Shore Line, een particuliere goederenvervoerder.[322]
  • Sunbury: straattrein rijdt vlak naast S 3rd Street/S 3rd Street,[323] en een zijlijn naast een stukje van Penn Street.
  • Tyrone: straattrein door een woonwijk via Washington Ave.[324]
  • Uniontown: hier was straattrein door N Beeson Ave. Gesloten in 2016, maar de rails lijken nog aanwezig.[325]
  • West Brownsville: straattrein door de smalle Main Street, zonder vrije baan (woonwijk). Vanwege het smalle dal is er geen ruimte voor een vrije baan. Opmerkelijk: er mag maximaal 8 ton op de weg rijden; een locomotief weegt al gauw 80 ton en meestal trekt een locomotief ook nog veel wagons.[326][327]
  • York: straattrein door S Pershing Ave. Dit is een doorgaande lijn. Vroeger was het dubbelspoor.[328]

Rhode Island[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pawtucket: hier kunnen straatttreinen rijden op een doorgaande lijn door E Pawtucket Industrial Highway--George Bennet Higway. Dit is een goed voorbeeld van afwisseling, want het spoor ligt deels in het midden op vrije baan, of rechts naast de weg, of links naast de weg. De weg wordt dus meerdere keren overgestoken. Er zijn restanten van zijsporen, die ook nog eens de weg oversteken. Dit traject is bijna drie mijl lang en deels dubbelspoor.[329]
  • Providence: bij de haven, op Allen Ave liggen nog rails met diverse zijsporen midden op straat, maar die zijn niet meer in dienst.[330] Tussen Thurbers Ave en huisnummer 166. Voorheen ging het verder. En zuidelijker in de haven is er operationeel straatspoor op kade en terrein.

South Carolina[bewerken | brontekst bewerken]

  • Charleston: in de haven zijn er veel straattrein-sporen.[331]
  • North Charleston:[332] hier is er een lijn naar de haven, die in een groot deel van N Hobson Ave straatspoor heeft. En in de 9th Street in die haven is dat ook het geval, en in Pierside Street. Er zijn restanten in Supply Street, McMillan Ave, en Hayter Street. Verder buiten stad is er straatspoor in Cherry Hill Lane en Milford Street.

Tennessee[bewerken | brontekst bewerken]

  • Elizabethton: vroeger reed straattrein in Elm Street.[333]
  • Memphis: straattrein kan rijden in Kansas Street (doorlopend) en Kentucky Street (doodlopend, buiten gebruik, onbeveiligd). In Kansas Street wordt wellicht nog één klant bediend.[334]
  • Nashville: er ligt nog straatspoor in Herman Street - Tredco Drive. Dit is een doodlopende lijn, die waarschijnlijk buiten gebruik is.[335]
  • Paris: Er kunnen straattreinen rijden door N Fentress street - S Caldwell street - Mc Neilstreet. Dat is één doorgaande rechte lijn.[336]

Texas[bewerken | brontekst bewerken]

  • Abilene: in een deel van S 2nd Street ligt aan beide kanten nog bruikbaar straatspoor. Er is nog een origineel stationsgebouw.[337]
  • Austin: Lightrail dieseltrein van Europees model rijdt de stad in door 4th Street en heeft daar zijn eindpunt. Het andere eindpunt is in buurgemeente Leander.[338]
  • Baytown: een ooit doorgaande maar nu gesloten goederenlijn gaat door Oakwood Street en Daniel Street. Bijna de gehele lijn is er nog, maar een brug niet meer. Een alternatieve route heeft deze lijn vervangen.
  • Beaumont: straattrein gaat door de krappe Long Ave. Trein en auto passen niet naast elkaar. Toch is het een woonwijk.[339][340]
  • Brownsville: hier reed straattrein door de gehele 7th Street. Dit enkelspoor is tussen 2003 en 2007 verdwenen.[341]
  • Bryan: straattrein door W 27th. Street.
  • Corsicana: straattrein door E 8th. Street en N 6th. Street.
  • Dallas: in principe kan er nog een straattrein rijden in Coombs Street. Maar dit traject is buiten gebruik, niet meer aangesloten, en particulier eigendom. Alleen het materieel van de eigenaar zou er kunnen rijden. Maar dat staat achter hekken en voor zover bekend gebeurt er niets.
  • El Paso: straattrein door S Laurel Street.
  • Fort Worth: een toeristische straattrein rijdt onbeveiligd door de krappe en overdekte stockyard market; een belangrijke toeristische attractie.[342][343] Het is ook het eindpunt van deze lijn. In Shamrock Street is er industrie-straattrein.
  • Galveston: straatsporen in de haven.
  • Houston: in Commerce street ligt nog straatspoor. Dit is een doodlopende lijn die buiten gebruik is.[344] Vroeger was er in veel meer straten straatspoor.
  • La Grange: Dit is het andere La Grange met straattrein. In tegenstelling tot in Kentucky is hier vrije baan, door een deel van W La Fayette Street (woonwijk).[345]
  • Laredo: straattrein-lijn van noord naar zuid door Santa Rita Ave, en ten zuiden daarvan een straattrein-lijn van west naar oost door Moctezuma Street.[346]
  • New Braunfels: doorgaande straattrein door Hill Ave. En doodlopende lijn door Meusebach Street, en vervolgens aan weerszijden in N Gilbert Ave.
  • Orange: er ligt nog straatspoor in W Front Street. Deze doodlopende havenlijn is buiten gebruik.[347] Zuidelijker heeft een andere lijn straatspoor in een deel van Polk Ave en Market Street, en de gehele Alabama Street. En nog zuidelijker op terreinen.
  • San Antonio: tot 2001 reed hier de laatste elektrische goederentrein op straat in de VS (er is nu nog één elektrische in gebruik, in Iowa, maar niet op straat) In San Antonio reed de Texas Transportation Company.[348] De antieke locomotieven zijn bewaard, en in Iowa worden dergelijke locomotieven nog gewoon gebruikt; die zijn meer dan honderd jaar oud (Iowa Traction Railroad Company). Het traject liep vanaf Highway 37 door E Jones Ave, vóór Dallas Street rechtsaf, onder Highway 35 door, over een spoorbrug die er niet meer is, door een naamloze doorgang waar nog rails liggen, daarna Pearl Parkway, en eindigde in Emma Koehler. Daar zijn rails blijven liggen als herinnering.
  • San Diego: straattrein in Gray Ave.
  • Sherman: straattrein door S Branch Street en S East Street.
  • Shreveport: straattrein door Commerce Street en Lake Street.
  • Texarkana: straattrein kan in principe nog steeds vanuit de stad door Willis Street rijden, maar het traject is in onbruik geraakt en aan het einde van de straat overwoekerd.
  • Waco: vroeger reden er doorgaande straattreinen door Mary Ave. Een zijspoor ligt er nog in de weg, en de rest naast de weg, in een deel van de straat. Één straat verderop echter is er ook naast de weg een doorgaande spoorlijn nog gewoon in gebruik.

Utah[bewerken | brontekst bewerken]

  • Salt Lake city: tot 2000 reden er straattreinen door S 400 W.[349] De rails zijn in 2023 nog steeds bruikbaar vanuit het zuiden tot aan W 600 S, met beveiliging, terwijl er geen klant meer is en er borden "tracks out of service" staan. Opmerkelijk is ook dat dit spoor aangesloten is op het sneltramnetwerk. Er zijn diverse bruikbare zijlijntjes. Daarnaast zijn er nog actieve straatsporen nabij het Jordan and Salt Lake City-kanaal. In het verleden waren er ook straattreinen door 5th West Street (nu W 500 S).[350]
  • Tooele: hier reed straattrein door Vine Street.[351]

Virginia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ashland: hier is dubbelspoor op vrije doorgaande baan.[352] Bekende locatie dankzij de gratis webcam. Er rijden goederentreinen en Amtrak reizigerstreinen. Ook is dit de enige spoorlijn in Amerika waar reizigers hun auto kunnen meenemen. Ze moeten echter wel plaatsnemen nemen in de rijtuigen.
  • Bristol: straattrein door Scott Street, maar niet meer midden op straat, wat voorheen het geval was.[353]
  • Lynchburg: hier hebben straattreinen gereden door Jeffersonstreet.[354]
  • Norfolk: op militair terrein, toepasselijk aan Railroad Ave, zijn er straattrein-trajecten.
  • Richmond: buiten gebruik zijnde straatsporen en restanten zijn er in vele straten aan beide kanten van James River. In de weg,[355] maar soms zelfs ook in een stoep. Aan de centrumkant zijn er restanten in E Cary Street; nabij S 20th Street staat er zelfs een antieke wagon op het straatspoor. Bij de rivier gaan drie doorgaande spoorlijnen over elkaar heen, en de onderste heeft ook straatspoor. Deze actieve doorgaande lijn heeft geen beveiliging, terwijl het in-actieve doodlopende stukje straatspoor door Brander Street (onder de rivier) wel beveiliging heeft. Aan diezelfde kant is er nog aangesloten straatspoor in E 1st Street. Restanten zijn er (mogelijk) nog in: E 2th Street, W 4th Street, Dinwiddie Ave, Goodes Street, Stockton Street, E 6th Street, Hardy Street, en Cummings Drive[356] Bijna al het straatspoor is onbeveiligd.

Washington[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dayton: straattrein in E Commercial Street.
  • Hoquiam: hier reed straattrein door Levee Street--Polk Street. Voor 2012 zijn de rails verdwenen.
  • Kennewick: in de gehele E Bruneau Ave ligt nog straatspoor. En in het verlengde daarvan ook in W Railroad Ave. Een zijlijn heeft dubbelspoor op straat in N Ivey Street. Alleen dat ziet er in gebruik uit.
  • Kent: drie sporen in en naast S 184th Street (van noord naar zuid) en op diverse terreinen in die omgeving.
  • Naval base Kitsap-Bremerton: hier zijn veel straatsporen op militair terrein, voor hijskraan en trein. Zelfs voor de hijskranen is er een heel netwerk. Alleen al voor dat zéér brede spoor zijn er ongeveer 33 wissels. Niet alle rails zijn nog bruikbaar. De trein en kraanbanen gaan vrijelijk in, uit en door elkaar heen. Er kunnen dus drie of vier spoorstaven naast elkaar liggen.
  • Olympia: straattrein door Jefferson Street SE, en daarna in Franklin Street NE. Tenslotte in de haven.
  • Palouse: in dit afgelegen dorpje rijdt straattrein door E en W Whitman Street en Whitman. Dit is een onbeveiligde doorgaande lijn.[357]
  • Renton: door Houser Way S. rijden of reden straattreinen. Dit is het enige straat-traject waarop vliegtuigrompen vervoerd worden of werden.[358][359]
  • Seattle: hier kunnen straattreinen door zeven straten rijden: om te beginnen in S Oregon Street - Diagonal Ave S, en zo kunnen ze Ohio Street, Fox Street, S Willow Street, Myrtle Street, en S Garden Street bereiken. Al die straten hebben onbeveiligd straatspoor zonder vrije baan. Bovendien zijn er vele straatsporen op (haven)terreinen.[360]

Onder de stad, in de wijk Ballard, is de Ballard Terminal Railway actief. Een grootse naam voor een traject van drie mijl, en ze hebben slechts één -hoogbejaarde- rijvaardige locomotief[361] Die drie mijl gaan grotendeels over straat. Dat begint op Seaview Ave NW bij huisnummer 5523. De straatnaam verandert in NW 54th Street, de lijn gaat over een parkeerplaats, en blijft 54th Street volgen tot die over gaat in de Shilshole Ave NW. En die wordt weer opgevolgd door NW 45th Street. De lijn blijft doorgaan, en daar is ook het "hoofdkantoor" van het spoorbedrijf, en een 'steeg' waar precies drie locomotiefjes in passen, waarvan er één rijvaardig schijnt te zijn. Daarna verlaat de lijn de 45th Street en komt parallel aan Leary Way NW, maar dat is niet meer op straat. De lijn eindigt bij NW 40th Street, maar ging vroeger door naar Woodinville.

  • Walla Walla: straattrein door S 14th Ave. Voorheen ging een andere lijn door N Spokane Street en Baker Street. Er zijn nog restanten, ook op straat.[362]
  • Yakima: dit is de enige plaats waar een voormalig interurban netwerk (Yakima Valley Transportation Company) sinds 1985 alleen nog een museumbedrijf is, met twee onbeveiligde trajecten midden op straat. Dit zijn twee restanten van het netwerk. Één lijn is bijna compleet aanwezig, en gaat naar Selah. Sinds 1974 rijden er antieke trams die uit Spanje zijn gehaald, maar er is onder andere ook een oude elektrische locomotief van Union Pacific. In W Pine Street liggen er deels vier sporen in de weg. Op het andere traject is er onbeveiligde kruising met andere spoorlijn midden op straat. In 1985 reed de laatste goederentrein op het interurban-netwerk, maar de aansluiting op de gewone spoorlijn is er nog steeds.[363][364]

West-Virginia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Huntington: in 6th Ave zijn er deels rails midden op straat.[365]
  • Mason: straattrein door 1st Street.
  • South Charleston: er is een straattrein traject naar een bedrijf door Industrial Way,[366] en op een brug met maar één rijbaan over de Kanawha River, en door een deel van Blaine Street, en op terreinen.
  • St. Marys: straattrein rijdt door 2nd Street, de hoofdstraat door het centrum.[367] Alleen in deze stad is er beveiliging in de vorm van oranje knipperlichtjes die aan gaan als trein komt; bovendien gaan alle verkeerslichten ook oranje knipperen. Dit is een nog steeds doorgaande lijn, naar Wheeling, maar Wheeling zelf is niet meer bereikbaar.
  • Williamstown: er liggen hier rails op straat in Second Street, in het centrum.[368] Aan overzijde van de Ohio rivier rijden er in Marietta, Ohio, ook straattreinen.
  • Wheeling: hier was tot in de jaren 80 straatspoor door 17th Street.[369] Dit was een doorgaande lijn, onder andere naar St. Marys.

Wisconsin[bewerken | brontekst bewerken]

  • La Crosse: vroeger was er een hoofdlijn links langs de stad en de rivier. Dat is deels nog bruikbaar in Front Street en Cross Street, en daar kan nog straattrein rijden. Er wordt een brouwerij bediend.[370]
  • Milwaukee: vroeger reden er ook passagierstreinen door de straten. Nu is er alleen nog straatspoor in het industrie- en havengebied. Bijvoorbeeld vanaf E Washington Street gaat spoor in S Water Street de straat op, tot bij no. 707. En de andere kant op kan straattrein door een ander deel van diezelfde straat en komt dan weer bij E Washington Street, waar straatspoor op terrein is.[371]
  • Menasha / Neenah: een aparte situatie; er zijn drie schiereilanden, elk met een papierfabriek met straatspoor. En alle drie vanaf dezelfde lijn bereikbaar. Naar het zuiden toe stopt deze lijn nu op de laatste brug, maar ging vroeger via Walnut Street door de stad heen. Er is nog een lijn door de stad, met straatspoor in Lush Street in Menasha en River Street in Neenah. Op het noordelijk eiland zijn er drie "diamonds" dicht bij elkaar.
  • Oconto: straattrein rijdt op vrije baan door Broadway Ave. Dit is een doorgaande lijn door een woonwijk.[372]
  • Oshkosh: tot 1993 waren hier meerdere spoorlijnen, deels op of naast de straat.[373] Door Division Street, Warren Street, Pearl Street, Marion Street, 4th en 5th Street.[374][375] Sinds 1993 alleen nog door Broad Street, al is dat op vrije baan (woonwijk).
  • Sheboygan Falls: er kan een straattrein door Monroe Street in het centrum rijden. Deze doorgaande lijn was allang buiten gebruik, maar is in 2015 heraangelegd. Voor zover bekend echter nog niet in gebruik genomen.[376] Dit traject is onbeveiligd.

Wyoming[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cheyenne: straattrein door Reed Ave.

Er zijn op YouTube ook modeltreinbanen met straattreinen te zien, en op kanaal Gustavtime zijn virtuele straattreinen te zien.

Het totaal aantal plaatsen met (in principe) bruikbaar straatspoor in de Verenigde Staten in deze lijst komt daarmee op ongeveer 241.

Overige landen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook hier betreft het geen complete lijst van alle locaties, en ook hier is actualiteit niet te garanderen; temeer het in sommige landen moeilijk te verifiëren is. Zo is/zijn er er vaak geen of weinig informatie/opnames voorhanden, en op Streetview of vanuit de lucht is ook niet alles te zien.

Argentinië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ayui: op de Salto Grande dam tussen Argentinië en Uruguay kan een straattrein rijden. Normaalspoor.[377] Deze lijn lijkt buiten gebruik te zijn.
  • Buenos Aires:
    • In de wijk Polvorin[378] kan een straattrein rijden door Av. Riverdavia, Emilio Mitre, Av. Directorio, Hortiguera, Av. Riverdavia. Dit is een ringlijn. Er kunnen trams, metro's en elektrische locomotieven rijden naar en van een remise, maar er is geen reguliere dienst. Normaalspoor. Deze ringlijn is een restant van het enorme tramnet dat tot 1963 in gebruik was; er waren ooit 99 lijnen op een netwerk van 875 kilometer, met 3000 rijtuigen. Het gehele jaar op zaterdag en zondag rijden er gratis museumtrams op de ringlijn.[379]
    • Puente Alsina:[380] In Calle Radio Estacion zou straattrein kunnen rijden, maar vraag niet hoe; zo slecht is de infrastructuur. Bovendien is de lijn buiten gebruik en overwoekerd. Deze lijn eindigde in die 'straat', hoewel Google maps de lijn nog een stuk door laat gaan; maar vanuit de lucht is er niks meer te zien. Verderop ging de lijn vroeger door C. Murguiondo, en even verderop was er aansluiting op andere lijn. En die lijn gaat noordelijk door een krappe naamloze straat, maar is ook onbruikbaar.
    • Viedma:[381] Op de Puente ferrocarretero kan straattrein rijden. Breedspoor; 1676 mm.

Kenmerkend voor Latijns-Amerikaanse landen: veel enkelspoor op vrije baan in het midden van zeer brede wegen, veel verwaarlozing, veel gesloten en verdwenen lijnen, weinig of geen passagierstreinen, en geen of weinig beveiliging. Maar in sommige landen is er verbetering gaande.

Australië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rockhampton: lange goederen straattreinen rijden midden op straat in Denison street. Spoorwijdte 1067 mm.[382][383]
  • South Johnstone: in Australië is er zo'n 4000 km suikerrietsmalspoor, bijna allemaal op 610 mm spoor, soms ook als straattrein; zoals hier in Hynes Street,[384] Obrien Street, en Sivyer Street. Er zijn locaties waar het smalspoor van een "suikerlijn" een gewone spoorlijn gelijkvloers kruist. In tegenstelling tot Indonesië zijn hier veel automatische overwegen, maar zonder spoorbomen.
  • Maryborough: hier is een ingewikkelde route nodig om een treinfabriek te bereiken. Daarvoor rijdt straattrein via Wharf Street en Kent Street bijna de stad uit. Daarna moet de trein achteruit door Kent Street, tot waar het straatspoor in het centrum naast de stoep, bij winkels, ophoudt. Vervolgens moet de trein opnieuw "terugsteken" om Bowen Street[385] in te kunnen. Aan het einde is uiteindelijk de fabriek. Spoorwijdte 1067 mm.
  • Mossman: Ook hier rijdt soms een 'suiker-straattrein', door Mill Street.[386]
  • Nambour: Howard Street. Ook hier reed 'suiker-straattrein'.[387] Opgeheven in 2003, maar niet opgebroken in de stad, want het gaat een toeristische tram worden.[388]Er wordt de "bizarste tram aller tijden" voor gebouwd.
  • Port Pirie: straattrein reed door Ellen Street. Deze lijn is opgebroken. Foto met rein staat boven in dit artikel.
  • Bli-Bli: de Nambour-'suikerlijn' ging hier over een verkeersbrug.[389]
  • Wycheproof: straattrein kan (onbeveiligd) door Calder Highway rijden. Dit betreft goederentreinen. Spoorwijdte 1600 mm.[390]
  • Yass: gesloten straattrein-lijn door Dutton Street is monument. Deze normaalspoorlijn is niet meer aangesloten, maar officieel nooit opgeheven.[391]

België[bewerken | brontekst bewerken]

  • Antwerpen: op diverse bruggen in de haven kunnen straattreinen rijden; vooral op de Wilmarsdonkbrug (enkelspoor)[392] Oosterweelbrug (twee sporen)[393] en Noordkasteelbrug (drie sporen)[394] In de "oude" havengebieden, vooral in en om "Eilandje", lag er ooit in bijna iedere straat straatspoor, en ook op de meeste bruggen. Soms zelfs dubbelspoor. Er zijn restanten, vooral op de kade aan de Schelde bij de Rijnkaai. Het enkelspoor op de Mexicobrug is uiteindelijk vervangen door dubbel tramspoor. Tot 2014 was er straattrein mogelijk langs de Vaartkaai te Merksem, tussen de Vosseschijnstraat en de Antwerpse Metalen.[395] Vroeger ging het verder door, en er was vanaf de Vaartkaai ook straatspoor op de Westkaai, Oostkaai, Noordkaai en Zuidkaai. Op drie bruggen liggen nog rails. Er is één video met trein overdag, met begeleidings auto, en één in de nacht. Deze lijn was oorspronkelijk één van de weinige normaalspoor lijnen der NMVB, en werd later overgenomen door de NMBS.
  • Brugge: zeer toepasselijk was er straatspoor op bruggen; op de Krakelebrug en in de haven.
  • Gent: in de haven is er straatspoor.
  • Neufvilles: op het stationsplein ligt nog steeds een restant van wat ooit één van de weinige normaalspoor lijnen der NMVB was, zij het dat de tramlijn naar het dorp en verder meterspoor had.[396] Zodoende konden er trams en treinen rijden. Na de opheffing van de tramlijn (Casteau--Horrues) in 1950 hebben er tot 1972 goederentreinen gereden, die tot in het dorp kwamen. In 2005 was de hele lijn er nog steeds. Na bijna 40 jaar niet gebruikt te zijn werd de lijn in 2011 opgebroken, op dit deel na.[397] De lijn is nu grotendeels fietspad. Het dorp ligt op circa vijf kilometer van het station.
  • Oostende: een goederenlijn heeft dubbelspoor op een havenbrug. Vroeger ging deze lijn door de hele haven en reed een stukje op de baan van de Kusttram (normaalspoor en meterspoor).
  • Ougrée: op de Rue de la Gare ligt er nog steeds wat straatspoor in het zéér slechte wegdek. Waarschijnlijk gaat het hier om de 'vergeten' laatste sporen van de oude Luikse tram.
  • St. Jan's Molenbeek / Ossegem: in / naast de Dubois-Thorn straat ligt straatspoor. Dit spoor is tegenwoordig aangesloten op het metronet, maar buiten gebruik. Wordt gekruist door straatspoor in de Edmond Machtendslaan, dat vroeger naar Delhaize ging. Dit spoor is niet meer doorgaand aan beide kanten.[398]
  • Vilvoorde: Aan de kanaal-zijde is er straatspoor geweest in de Havenstraat. Maar ook op de Buda-brug. Deze lijn behoorde tot het privé netwerk der Chemin de Fer Industriel. De lijn ging vanaf de "onderkant" van station Buda, en na Buda-brug ging het over nu verdwenen terrein en daarna helemaal in noordelijke richting, langs het kanaal tot voorbij Verbrande brug, en ook over die brug. Het was een soort ringlijn, want daarna werd via de Gouletbrug/Willemsbrug en deels weer langs het kanaal uiteindelijk de Havenstraat bereikt, bij de "bovenkant" van station Buda. In de Havenstraat zijn nog kleine restanten. Bij en in de loods van Parmentier, naast het kanaal bij de Slachthuisstraat, is nog smalspoor in bestrating aanwezig. Aan de andere kant van de hoofdspoorlijn was er straatspoor in de Nijverheidsstraat, Rittwegerlaan, en de Nieuwbrugstraat.

Bolivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oruro.[399] straattrein rijdt door Av. 6de Agosto - markt - station, passeert dan het station (niet op straat), en daarna weer in dezelfde straat wel op straat. In 2019 is er een stadsdienst geopend met een railbus.[400]
  • Villa Montes: op de Puente Ferroviario is één houten rijbaan voor trein én auto. Alle lijnen hebben meterspoor.[401]

Brazilië[bewerken | brontekst bewerken]

(spoorwijdte 1000 mm, voor zover bekend)

  • Alem Paraiba:[402] smalspoorlijn uit Tres Rios rijdt/reed in Alem Paraiba ruim 5 kilometer op een kasseien straat. Achtereenvolgend: Euvaldo Lodi - R. Cel.Oscar Cortes - R. Ver. Severino - R. Francisco Basillio da Costa - R. Cap. Medeiros de Rezende - R. de Tavares - R. Capitao Mendes - Rua Saõ Geraldo - Praça Cel. Breves - R. Barão de Guararema - R. Ten João Bonfante (deels). Verderop, in Recreio: hier is een sporen-driehoek, waarvan twee met straatspoor: R. Dr. Celio Silveira Luz, en Fernandes R e dos Santos. En naar Cataguases in R. Serafim de Almeida Coimbra - R. Campo Limpo. Al deze lijnen hadden allang alleen nog goederentreinen, zijn momenteel niet in gebruik, maar toeristische treinen zijn gepland, als samenwerking tussen de overheid en "de vrienden van de trein".
  • Cachoeira: hier rijdt goederen straattrein over een lange verkeersbrug met maar één rijbaan voor alle verkeer, en op beide oevers op straat. Tot 1979 reden er reizigerstreinen, maar 'liefst' drie keer per.....week. Tot 2007 moesten doorgaande treinen vanaf de brug altijd eerst op straat vooruit rechtsaf de krappe R. Conselheiro Virgilio Damasio in rijden, en daarna achteruit opnieuw over het drukke plein, en daarna rechts dóór het unieke stationsgebouw heen.[403] En terug in omgekeerde volgorde. In 2001 bijvoorbeeld gebeurde dat zes keer per dag. En dat niet alleen; er werden ook treinen op straat gesplitst en gerangeerd. Het overige verkeer was hierdoor urenlang gestremd. In 2007/2008 is het stationsgebouw gerestaureerd, waarbij de unieke trein-doorgang naar links werd verplaatst, zodat achteruit rijden niet meer hoeft. De rails zouden er nog zijn op het plein en in de straat, maar zijn niet meer bruikbaar.
  • Cachoeiro de Itapemirim[404]: hier reed straattrein R. Cel. Francisca de Braga, en vervolgens over een lange enkelsporige brug, die nu een één-richtings weg is. Er waren ooit meer spoorlijnen, maar het is onduidelijk of die ook door straten gingen.
  • Cataguases: de lijn uit Receiro komt uiteindelijk hier, op vrije baan door de stad. R. Cleto da Rocha. Meteen is er een splitsing: doodlopend raccordement op MG-447. Verderop ligt het spoor op straat in R. Cel João Duarte-Av. Astolfo Dutra. Verderop houdt de lijn nu op. De andere lijn vanuit Receiro loopt verderop dood maar ging vroeger ook verder. Beide zijn momenteel buiten gebruik. Toeristische trein dienst is gepland.[405]
  • Fortaleza: in de haven zijn nog diverse straatsporen, maar de spoorlijn loopt buiten de stad niet meer door, en is dus onbereikbaar.
  • Jaguariuna: op de R. Amazona. rijdt straattrein. Deze toeristische stoomtrein heeft eindpunt op straat.[406]
  • Miguel Pereira: straattrein door R. Machado Bittencourt; Toeristische Stoomtrein; Beide kanten niet meer doorgaand.[407]
  • Natal: twee spoorlijnen zijn deels heraangelegd en er rijden nu moderne dieseltreinen een soort stadsdienst naar plaatsen in de omgeving. De trein rijdt door diverse straten op vrije baan, in Natal, Extremos, Parnamirim en Nisia Floresta. Bij station Natal is een keerlus, en daar gaat een straatspoor zonder vrije baan doorheen. Maar dat is niet meer in gebruik.
  • Paranagua: straattrein in havengebied.
  • Santos: straattreinen door drie straten in bedrijvengebied.
  • Sao Felix: dit is de andere oever van de lijn van/naar Cachoeira. Straattrein midden op straat vanaf het gesloten station Sao Felix door R.J.J. Seabra, en vervolgens op de brug.[408] Aan de andere kant van het station is er een keerlus die deels naast Av. Salvador Pinto ligt.
  • Uruguaiana. door Gen. Vasco Alves. Buiten gebruik.[409]Deze lijn is gepland in 2023 heropend te worden voor goederen. In maart 2024 is er nog geen nieuws.

In totaal heeft Brazilië daarmee ongeveer 12 plaatsen waar in principe treinen op straat (zouden) kunnen rijden.

Bulgarije[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sofia: Op Bul Iskarsko Shose - Ul 5001-va. kan straattrein rijden. Dit straatspoor verbind het nationale treinnet met het tramnet. Normaalspoor.[410]

Cambodja[bewerken | brontekst bewerken]

  • Phnom Penh:[411] straattrein reed sinds 2018 door Street 105K tussen het vliegveld en het station. Moderne toeristentrein op straat. Tijdelijk buiten gebruik als gevolg van covid. Meterspoor.

Canada[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Brantford: straattrein rijdt naast Clarence Street S, en een klein stukje op de weg.[412]
  • Muskwa: buiten het dorp, op brug over Fort Nelson River, in Clark Lake Road, is er één rijbaan voor trein en auto.[413]
  • Niagara Falls: de voormalige interurban uit St. Catharines reed hier door Victoria Ave en Bridge Street.[414]
  • Port Colborne: de voormalige interurban uit St.Catharines reed hier in Elm Street.[415]
  • St. Catharines: er was straatspoor in: Ontario Street, Louisa Street, Welland Ave, Niagara Street. Goederentreinen reden hier op restant van interurban-netwerk dat in Welland Ave zijn knooppunt had. De railkruising ("diamond") was net niet op straat.[416]
  • Thorold: diezelfde interurban later goederentrein had ook hier straatspoor, in Townline Road E en Pine Street (beide tot na 2013).[417]
  • Wakefield: op een deel van Chem. Riverside liggen de rails zijwaarts naast de weg. Buiten gebruik na overstromingen. Alleen naar het zuiden zijn de rails er nog. Hier reed een toeristische stoomtrein.[418]

Chili[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de haven van Valparaiso kan straattrein rijden. Meterspoor.[419]
  • In de havens van Antofagasta, Arica, Coronel, Penco, en Talcahuano is ook straattrein mogelijk.

Colombia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Puerto Berrio: straattrein is mogelijk door Calle 41 & Carrera 4. Smalspoor, 914 mm.[420]

Costa Rica[bewerken | brontekst bewerken]

(Kaapspoor, 1067 mm)

  • Cartago: straattrein door Transversal 12 - Transversal 6 - Transversal 13 - Av.1 Del Commercio. Het station is in Av.3, op straat.
  • Heredia: straattrein door Av.10 / Del Ferrocarril midden op straat, en het station is ook "midden" op straat.[421] Daar is dubbelspoor op straat. Daarna is er straatspoor door Av.vei 10A.
  • San Jose.[422] straattrein door Transversal 142 bij Demasa, en in het centrum door Av. 12-Transversal 24 - Av. 20A - Av.20, Calle 13 - Ruta Nacional Primaria 2 - Av. Central. De stations zijn hier niet op straat. Deze lijn sluit daarna aan op een lijn die straatspoor heeft in Calle 15 en Transversal 15A, en Calle de Lastre.
  • Puerto Limon: straattrein in Calle 8.
  • Turrialba: in Av. 5. Deze lijn is opgebroken.

Costa Rica is wat afwijkend van diverse andere Latijns-Amerikaanse landen omdat er verhoudingsgewijs veel straattreinen zonder vrije baan zijn, niet alles opgeheven is, en er de voorbije jaren flink geïnvesteerd is -voor hun begrippen- vooral in nieuwe passagierstreinen. Na decennia van verwaarlozing, zoals overal in Latijns-Amerika.

Cuba[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Havana: Op kade links naast Ensenada de atares ligt nog straatspoor. Niet meer aangesloten.
  • Guantanamo: straattrein door La Linea.

Denemarken[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Helsingør: straattrein langs het station. In 1990 van de ene zijde van de Jernbanevej naar de andere zijde verlegd.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor, tenzij anders aangegeven) Circa 68 plaatsen met bruikbaar straatspoor, waarvan vier voor reguliere reizigerstreinen.

Straattrein in Bad Doberan
  • Bad Doberan[423] Reguliere stoom-straattrein rijdt door Alexandrinenplatz-Mollistrasse (genoemd naar de trein) - Goethestrasse - Dammchaussee. En in Kühlungsborn door de Strandstrasse. 900 mm.
  • Bautzen: zeer toepasselijk kunnen er straattreinen rijden door de Fabriksstraße, naar de treinfabriek van (nu) Bombardier.[424]
  • Ennepetal: goederenstraattrein rijdt door Kruiner tunnel in de Kölner Strasse.[425] Vroeger reed er een elektrische tram naast. Tot 2019 reden er soms museumtreinen.
  • Forst (Lausitz)(ex-DDR): restanten van het stadsgoederensmalspoorwegnet in diverse straten zijn beschermd monument, maar vroeger waren er rails in nog veel meer straten. In deze stad alleen al lag 24 kilometer goederenspoor, met 97 aansluitingen. Opgeheven in 1965. Meterspoor.[426] Het ging zelfs Polen in. Eén stoomtramlocomotief ("Schwarze Jule") werd bewaard en is in 2012 terug gegeven aan de stad, alwaar hij feestelijk onthaald werd. Sindsdien verblijft hij in de brandweerkazerne, maar hij krijgt een plaats op het terrein van het textielmuseum.(één van de aansluitingen waar nog rails ligt) Het is één van de voorbeelden hoe een dorp/kleine stad toch een groot rail-netwerk kon hebben. In sommige straten zijn de rails vervangen door "symbolische rails" (straatstenen in het asfalt).
  • Heilbronn: bij de Austraße/Hans Riesserstraße gaan tram en trein door dezelfde straten. Er gaan vier sporen door een rotonde. Goederentrein rijdt door een deel van de Salzstraße op straat.[427] In ander deel en in Austraße kan straattrein op de tramrails rijden.
  • Hohenlimburg: hier was een smalspoorlijn met vele aansluitingen, deels op straat. Meterspoor.[428]
  • Krefeld: op de Hafen-drehbrücke was er straatspoor. Ervoor en erna zouden nog rails liggen.
  • Lindaunis: straattrein op de Lidaunisbrucke. Hier was tot 2023 maar één krappe rijbaan voor alle verkeer, dus reden treinen apart over deze oude brug. Omdat renovatie niet mogelijk was, komt er in 2023 een nieuwe bredere brug. Meestal houdt zoiets in dat de trein dan vrije baan krijgt; daarom is het opmerkelijk dat hier twee rijbanen komen, waarvan één met rails. Hier blijft het dus een straattrein-traject.[429]
  • Ludwigsburg: goederenstraattrein in de Siegestraße.[430]
  • Neustrelitz: havenbaan met straattrein. Er heeft hier zelfs een ICE trein op straat gereden.[431]
  • Olef: hier reed straattrein over het historische dorpsplein. Buiten dienst na verwoestende overstroming in 2021. Er zijn plannen voor wederopbouw en zelfs reactivering reguliere reizigersdienst.[432]
  • Plettenberg: Hier was ook een stadsgoederenspoornet door de straten, tot 1962. Ooit waren er 71 aansluitingen. Tot 1958 was hier wel reizigersverkeer. Hier zijn geen restanten op straat. Het was meterspoor. Wel is een stoomtram locomotief bewaard en die rijdt bij de Sauerlaender Kleinbahn.[433]
  • Sieglar: straattrein door de Spicher Straße-Grabenstraße. Op straat.[434] Deze lijn had ook straatspoor bij Spich: hier was een tunneltje waar (stoom)trein maar net door paste, op dezelfde rijbaan als de auto's. Dat ging niet tegelijkertijd. Dit deel en het tunneltje bestaan niet meer.
  • Stuttgart: tot in 2014 reed de Industriebahn Feuerbach als straattrein door diverse straten: Siegelbergstraße, Wernerstraße, Bregenzerstraße, Bludenzerstraße, Am Boschwerk, Steiermarkerstraße, Borsigstraße, Krailenhaldenstraße, Siegle straße, Leitzstraße, Rheinstahlstraße.[435] Er waren gelijkvloerse kruisingen met de metro. De rails zijn er deels nog.
  • Tornesch: straattrein kan rijden over het stationsplein en daarna naast de Jürgen Siemsen Straße, Wittstöcker Straße, en verderop in Uetersen op een terrein. Deze goederenlijn wordt ook gebruikt door museumtreinen. Tot 1965 reden er reizigerstreinen. Voorheen ging de lijn nog verder; de rails naast An der Klosterkoppel zijn er deels nog. Oorspronkelijk was het een paardentram die nog verder ging, tot aan de toenmalige Botermarkt.
  • Uenzen: museumlijn rijdt in boerendorpje door An der Bahn op straat. Soms zijn het zeer ongebruikelijke treinen.[436][437]
  • Wernigerode: reguliere smalspoorstoomtrein of dieseltrein rijdt als straattrein door An der Malzmühle en Kirchstraße op meterspoor.[438]
  • Wuppertal: hier reden electrische locomotieven op straat, ook met gebruikmaking van de tramsporen.[439]
  • Zwickau: reguliere reizigerstraattrein rijdt op tramroute. Vanaf Aussere Schneebergstrasse tot station centrum. Dit is de enige reizigerstrein op straat zonder stoomtractie in Duitsland.[440]
  • In circa 55 havengebieden kunnen er straattreinen rijden.

Ecuador[bewerken | brontekst bewerken]

  • De enige spoorlijn in dit land, met alleen nog toeristentreinen, is tijdelijk buiten gebruik.[441] In meer dan 10 plaatsen is er straatspoor op vrije baan. Kaapspoor.[442]

Egypte[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er is suiker-riet smalspoor in de buurt van Luxor. Soms rijdt zo'n treintje door een krap straatje.[443]

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Circa negen bruikbare plaatsen, maar geen regulier reizigers of goederenvervoer.

  • Abreschviller: langs de Route de la Basse Frentz rijdt de trein pal naast de weg. Stoommuseumsmalspoor, 700 mm.[444]
  • Bordeaux: er was goederenstraattrein die in Rue Brascassat van links naar rechts over de weg slingerde. In 2023 zouden de rails er nog zijn, maar niet meer bruikbaar.
  • Cap Ferret: toeristische diesel 600 mm smalspoor straattrein verbindt in de zomer beide kusten, onder de naam Petit train. Via Avenue de l'Océan Cap Ferret - D106 - Rue des Lilas - Rue des Lauries - Av. l'Océan Cap Ferret (ander deel).[445]
  • Montperreux: ver buiten de bebouwde kom is er straatspoor pal naast een naamloze weg naast de N57/E23. Doodlopende museumlijn.[446]
  • Neuvilles-lés-Bray: 600 mm smalspoor museumlijn rijdt op de 'weg' langs het kanaal, en verderop naast de D164.[447]
  • Pithiviers: 600 mm museumsmalspoor rijdt vlak naast de straat.[448]
  • Rouen: op de Quai du Cr la Reine was er in 2009 nog straatspoor, en ook in het vervolg daarvan, in noordelijke richting naast de Seine. Een of meer sporen gingen door tot ongeveer aan All. Jean de Béthencourt. Tot aan weg N138 lijkt onbruikbaar, maar vanaf een emplacement bij die brug is een deel van de kade nog wel bereikbaar, en daar zijn diverse straatsporen. De lijn eindigt uiteindelijk met straatspoor op terrein naast de Boulevard Stalingrad. Op de andere oever van de Seine is er een lange goederenlijn met deels straatspoor vanaf Avenue de Quenneport no.19 in het zuiden, tot aan de Port de Plaisance. Veel verderop is/was er straatspoor op de Promenade Eric Tabarly, wederom naast de Seine. Ook dit spoor ging lang door.
  • Saint Lieux les Lavur: 500 mm museumsmalspoor door Route du Port, deels midden op straat. Vervolgt door Plaine du Gué de Sales, en ook op zeer krappe brug is er straatspoor.[449] Daarna nog een stukje op Le Port. Dit is de enige 500 mm-lijn op straat die nog in gebruik is in de wereld.
  • Saint Valery: museum stoom normaalspoor rijdt als straattrein op sluisbrug en in voetgangersgebied[450]
  • Uxegney: hier is een 600 mm smalspoor fort-lijn heraangelegd, die deels naast of in de weg rijdt. Van Fort Uxegney naar Fort de Bois l'abbé. Stoom- en diesellocomotieven. Het spoor gaat ook de forten binnen.[451]

Griekenland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Volos: hier was 600 mm smalspoor stoomtrein op straat tussen 1892 en 1971 en tussen 1987 en 1994. Bestaat nog als museumlijn ver buiten Volos, tussen Miliea en Ano Lechonia, maar niet op straat. Het opgeheven deel Ano Lechonia - Volos is grotendeels nog aanwezig; veel naast maar ook op en in de straat. Heropening van het deel Agria-Anavrou is gepland.[452]
  • Loutraki: hier reed een reguliere trein op meterspoor door Eth. Antistaseos.[453] De lijn is gesloten en gaat vernieuwd worden door normaalspoor, en het wordt een elektrische lijn. De geplande ingebruikname in 2021 is echter niet gehaald, en een nieuwe datum is onbekend.

Guatemala[bewerken | brontekst bewerken]

De weinige spoorlijnen in dit land zijn eigenlijk buiten gebruik of verdwenen. Alleen voor toeristen rijdt er soms een trein op een gedeelte van de lijn die door Guatemala City gaat. Aan beide kanten is deze lijn niet meer doorgaand. Het bereden traject ligt vooral in het midden van krappe straten. Normale beveiliging is er niet bij de kruispunten, en daarom rijdt er een motoragent voor de trein uit. Desondanks gebruikt de trein zijn bel, fluit en vooral de hoorn veel.

Hongarije[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Budapest: er lijkt nog steeds aansluiting te zijn van trein op tram te Alkotas u. Zelfs met bovenleiding. Treinen kunnen dus in principe de straat op, maar het is decennia geleden dat dat nog gebeurde. Straattrein reed toen naar de Ganz-fabriek, maar die is allang weg.[454]
  • Kisköre: straattrein op brug met maar één rijbaan. Kort voor de brug is er ook een 'station'.[455]

Ierland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dublin: in de haven.[456] Op de gehele Alexandra Road ligt straatspoor; grotendeels zelfs dubbelspoor. Met enkele zijlijnen. Een heeft in 1 Branch Road ook straatspoor. Niet alles is nog bruikbaar. Breedspoor, 1600 mm.

India[bewerken | brontekst bewerken]

  • Darjeeling: door Hill Cart Road. In Kurseong, Ghoom/Ghum en Darjeeling rijdt de beroemde Darjeeling 610 mm smalspoorlijn op straat.[457]
  • Ghoom/Ghum: door Hill Cart Road.[458]
  • Gwalior: straatsmalspoortrein reed tot in 2020 door Mental Hospital Road midden op straat.[459] Dit was de langste 610 mm-spoorlijn ter wereld, naar Sheopur, maar deze diesel-enkelspoorlijn wordt omgebouwd naar dubbel breedspoor, 1676 mm, en nog elektrisch ook. Dat past niet meer door de stad, dus het oude traject met het straatspoor is opgeheven. Er zouden in 2023 nog restanten zijn. Het eerste nieuwe deel is in 2023 in gebruik genomen, maar de planning is dat Sheopur pas in 2025 bereikt wordt.[460][461][462]
  • Kurseong: door Hill Cart Road.[463]
  • Mumbai: straattrein op normaalspoor onder een deel van de Eastern Freeway, en vervolgens in de haven.[464]

Indonesië[bewerken | brontekst bewerken]

Surakarta in 2022

Kaapspoor (1067 mm):

  • Purwosari (bij Surakarta): door Slamet Riyadi Street rijden reizigerstreinen aan de zijkant bijna vier kilometer lang op straat naar Wonogiri. De trein negeert rode verkeerslichten. Op de terugweg rijdt de trein tegen het verkeer in. Er zijn twee ritten per dag heen en twee terug. Soms rijdt er ook toeristentrein met stoomlocomotief.[465]
  • Madiun: vrachttreinen rijden door Jl. Raya Madiun-Nganjuk naast de weg. Zuidelijk in Madiun is er in 2022 in Jl. Bogowonto een deel van een oude straattrein-lijn "opgegraven" om er vervolgens treinen op te zetten die als restaurant dienst doen.[466][467] Er is zelfs sprake van "reaktivasi" van deze hele lijn, maar of dat volgens de oude route gebeurt is nog niet bekend.[468]


Smalspoor/Veldspoor/Decauville-spoor:[469]

Zie Suikerrietspoorlijnen in Indonesië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het verleden waren er vele grote netwerken voor suikerriettreinen, vooral op Java, meest op smalspoor. Daarvan zijn er nog enkele (deels) actief, maar het neemt af; wijzigingen voorbehouden dus. De spoorwijdte kan variëren van 600 tot 900 mm. Soms rijden zij op of naast de straat. De straten zijn vaak smal en naamloos. Buiten de dorpen is het een soort veldspoor, want het loopt langs en tussendoor de velden. Voor òp de velden worden "tijdelijke rails" gebruikt, die per trein getransporteerd wordt; de wagens op die rails worden nog steeds getrokken door runderen. Ook bij deze netwerken zijn niet alle lijnen nog in gebruik of aanwezig, of ze zijn periodiek in gebruik. Groot verschil met de 'suikertreinen' in Australië is dat in Indonesië 'alles' oud en versleten is; de rails zijn oud en liggen vaak schots en scheef; de jongste locomotieven zijn gebouwd in de jaren '70. Soms wordt er nog een stoomlocomotief gebruikt. In tegenstelling tot bij de gewone spoorlijnen is er amper beveiliging, en wat er is, is ook provisorisch. Vaak is er maar aan één kant van de rails een "spoorboom" (meestal een kromme buis), àls er al één (tijdelijk) is. Ze moeten altijd met de hand neer- en opgelaten of omgedraaid worden. Of ze zetten een hek op de weg. Andreaskruisen zijn er vrijwel niet, en lichten of borden zijn ook zeldzaam en provisorisch. Rode vlaggen worden veel gebruikt; er rent of rijdt iemand voor de trein uit, en er wordt veel getoeterd. Er zijn nog manuele draai-seinen met een grote rode schijf uit de koloniale tijd bij kruisingen van lijnen, en die waren er ook bij kruisingen met gewone spoorlijnen. Wissels hebben altijd handbediending, wat meestal inhoudt letterlijk met de handen op de grond verschuiven. Er zijn nog vier fabrieken waarvan er lijnen de velden in gaan.

  • Asembagus / Assembagoes: hier was één buitenlijn nog in gebruik, al dan niet met zijlijnen. Maar nu alleen nog op terrein. Bijzonder was dat hier ook het eindproduct van de fabriek naar een haven vervoerd werd.
  • Jatiroto / Djatiroto: dit is samen met het netwerk van Semboro het grootste nog actieve netwerk, en het sluit ook 'naadloos' aan op het net van Semboro.[470]
  • Kedawung / Kedawoeng: in Jl. Magersari. kan straattrein rijden, en deze lijn is nog actief.[471]In het noorden was er er een soort ringlijn, en om daar te komen was er een gelijkvloerse kruising met een gewone spoorlijn. Daar is een video met 'suikertrein' van.
  • Madukismo: Alleen in het dorp is nog treinverkeer. Rangerende straattreinen rijden door Jl. Padokan en steken die drukke weg drie keer over. Er wordt geen suikerriet meer per trein aangevoerd van buiten de stad; de treinen rangeren alleen over en naast de straat. Van één "buitenlijn" is een deel nog aanwezig in Jl. Padokan, en een stukje daarvan wordt gebruikt als beginpunt van toeristentreinen die over het fabrieksterrein gaan.[472]
  • Olean: Het netwerk was tot circa 2018 deels nog in gebruik, maar de fabriek werd gesloten in 2020. Er was aansluiting op het net van Wringinganom.[473][474]
  • Pajarakan / Pra(d)jekan: van een netwerk is geen sprake meer; er is alleen nog een verbindingslijn langs een weg tussen de fabriek en een opslag even verderop. Daarvoor moet de drukke weg twee keer gekruist worden. Uitzonderlijk zijn hier spoorbomen. Bijzonderheid is dat hier geen suikerriet maar melasse vervoerd wordt.[475]
  • Purwodadi: ook hier is er alleen nog treinverkeer tussen fabrieksterrein en opstelterrein. Daarvoor rijdt (stoom) trein over antieke spoorbrug en steekt drukke hoofdweg schuin over.[476] Dit wordt aangemerkt als historisch herkenningspunt. Vanaf het opstelterrein ligt nog een restant van de laatste 'buitenlijn' naast de weg (Jl. Mantren-Banjarero).
  • Semboro: Het grootste netwerk strekt zich uit in de wijde omgeving, en vroeger nog wijder. Diverse delen hebben zelfs dubbelspoor[477], soms met een smalle weg er tussenin. Het verste zuidelijke punt is Kencong (circa 20 km). Vanuit het zuiden via Semboro naar het noordelijkste punt, station Tanggul, is circa 25 km. Vanuit de suikerfabriek gaat een drie-railig spoor naar station Tanggul, maar er is allang geen aansluiting meer. Naar het oosten toe loopt het over in het netwerk van Jatiroto. De afstand naar Jatirito is circa 18 kilometer. Het Semboro-net was vroeger ook nog verbonden met de gesloten netwerken van Gunungsari en Bedadung. Er rijden vooral "grote" gele locomotieven, maar ook kleine groene. Het Semboro-netwerk heeft diverse kruisingen van lijnen en is verhoudingsgewijs in de beste staat. Er worden soms zelfs nieuwe betonnen biels aangebracht. Op het dubbelspoor rijden soms wel drie treinen tegelijk in dezelfde richting, ook in het donker. Op het terrein worden soms ook zakken suiker vervoerd, en er zou(den) nog een of meer vuurloze stoomloc(s) aanwezig zijn.
  • Tasikmadu: alleen op het terrein rijden nog (toeristen)treinen, ook midden op de weg. Er is een kruising van één spoor met tien andere sporen, en de trein rijdt ook door een tunnel.
  • Wringinganom: Er rijden nog treinen in de velden, maar diverse lijnen zijn verdwenen. Er was tot circa 2021 aansluiting op het net van Olean.[478]

Er zijn nog meer suikerfabrieken operationeel, maar die hebben geen straattrein of helemaal geen trein (meer).

Het totaal aantal straattrein trajecten in Indonesië bedraagt ongeveer 30, waarvan 25 op de "suikerlijnen", waarvan circa 15 in het netwerk van Semboro. Daarmee is Indonesië het land met de meeste straattrein locaties van Azië én Oceanië.

Italië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Casella (Genua): Straattrein op een weg zonder naam. Smalspoor, 1000 mm.[479]
  • Palau: Vicolo Palau Vechio - Circonvallzione Palau Vechio. Deze 950 mm-smalspoorlijn (Sassari-Palau) is allang gesloten voor reguliere treinen; alleen de toeristische "groene trein" rijdt er nog. Maar het straattraject wordt niet meer gebruikt.[480][481]
  • Tirano: de beroemde Berninabaan komt uit Zwitserland, rijdt als straattrein door de Via Elvezia, en vervolgens diagonal over het dorpsplein om verderop het eindstation te bereiken. Deze 1000 mm-smalspoorlijn is niet fysiek verbonden met het Italiaanse normaalspoor, maar beide liggen wel vlak naast elkaar in het station.[482]

Japan[bewerken | brontekst bewerken]

(meestal kaapspoor)

  • Enoshima: de Enoshima Electric Railway rijdt deels als straattrein midden in een krappe straat. Trein en auto's passen niet goed naast elkaar. Vijf treinen per uur per richting.[483]
  • Fukui: de Fukui Railway Fukubu line reed voorheen met hoge reizigerstreinen op straat door de stad, op dubbelspoor. Nu is de lijn gekoppeld aan een tramlijn en rijden er lagevloertrams.[484]
  • Otsu: twee metro-achtige lijnen rijden ieder apart door twee straten op dubbelspoor nabij station Biwako-Hamaotsu. Normaalspoor.[485]
  • Kumamoto: de Kumamoto Electric Railway Fujisaki line rijdt nabij het eindpunt door een krappe straat, aan de zijkant.[486]
  • Inuyama: er was hier tot 2000 dubbelspoor op een brug die ook door auto's gebruikt werd. Ze pasten amper naast elkaar en het autoverkeer moest de rails kruisen, wat tot files leidde. Beveiliging was er ook weinig; de treinen gebruikten vooral een "muzikale" 'sirene'. Sinds 2000 is er een aparte brug voor het autoverkeer.[487]
  • Een aantal trambedrijven/bedrijfjes noemen zich "electric railway", en zouden dus ook onder straattrein vallen, vooral omdat ze meestal geen open vrije baan hebben.
  • Niigata: (opgeheven 1999) Deze lijn reed op highway 16 vanaf de brug als straattrein tot aan het postkantoor van Niigata. Geen rails meer aanwezig; de lijn is deels fietspad geworden.
  • Yokohama: op het terrein van Toshiba rijden straattreinen over diverse sporen. Het is direct aangesloten op het landelijke spoornet; er gaan zelfs reizigerstreinen tot het eindstation Umi-Shibaura op de kade pal naast het terrein. De onregelmatige dienst lijkt op de fabriek afgestemd te zijn; een rit duurt 12 minuten.

Kroatië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rijeka: normaalspoor straattrein door een drukke straat in de haven. Eerst liggen de rails op een rustige ventweg, onder Riva, maar verderop is die ruimte er niet en gaan de rails aan de zijkant door de Ul. Ivana Zajca. Op de terugweg rijdt de trein tegen het drukke (bus)verkeer in. Even verderop is er weer ruimte voor vrije baan.[488]

Laos[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op brug bij Vientiane kan straattrein rijden. Normaalspoor.[489]

Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

Er zijn grote verschillen in Mexico: vrijwel het hele land heeft sinds 1997 geen reizigerstreinen meer, en sommige streken hebben ook geen goederentreinen meer. Terwijl het in andere gebieden heel druk kan zijn met goederentreinen. De enige reguliere passagierstreinen rijden in Mexico-stad op één lijn met slechts zeven stations. Deze rijdt sinds 2008. Beveiliging is er vaak amper of geheel niet, en als het er al is, dan is het vaak defect. Rode vlag of stapvoets rijden is er niet bij; dus wordt de hoorn veel gebruikt; desondanks zijn er veel ongevallen. Straten zijn vaak krap en in slechte staat; dat ze een straatnaam hebben wil niet zeggen dat er ook bestrating is.

In november 2023 heeft de regering echter een decreet[490] afgekondigd dat er op 17.484 kilometer weer reizigerstreinen moeten gaan rijden, en dat dit prioriteit heeft. De huidige goederenvervoerders zijn als eerste uitgenodigd een bod te doen, maar anderen mogen ook bieden. Als er te weinig belangstelling blijkt te zijn wil de regering de exploitatie aan defensie overlaten. En dat is geen "loos dreigement", want bijvoorbeeld de Tren Interocenanico wordt al door de marine geëxploiteerd. Het bieden kon tot 15 januari 2024.[491]

  • Campeche: zowel de "hoofdlijn" als een doodlopende zijlijn hebben straatspoor op vrije baan. Beide zijn buiten gebruik. Dit is één van de plaatsen die opnieuw reizigerstreinen krijgen.
  • Chiudad Juarez: straattrein op vrije baan door Avenue Francisco Villa.
  • Cholula - Puebla: Hier was in 2014 de enige lightrail/tram-train van Mexico gaan rijden. Ook door rood licht, luid toeterend. Deels op straat zonder vrije baan. Een deel van een oude lijn is daarvoor vernieuwd. Er werden twee nieuwe voertuigen uit Spanje overgenomen die daar niet gebruikt waren omdat een project geannuleerd werd. N.a.v. Covid is de dienst "voorlopig" stopgezet; heropstarten op dezelfde manier zou echter niet rendabel zijn, terwijl uitbreiding teveel kost.[492]De exploitatie leverde ruim 339 miljoen pesos verlies op. De treinen zijn overgenomen door Tren Interoceanico, dat onder de marine en dus onder defensie valt.[493]Momenteel zijn er dus geen passagierstreinen, maar Puebla is één van de vele plaatsen die weer normale reizigerstreinen naar andere steden gaat krijgen.
  • Ecatepec de Morelos: circa 7 locaties: straattrein in Prol. Sonora, Nuevo Leon, Ferrocarril, Industria Quimica, Vias Industriales, Avenue Ferrocarril, Zinc. In die laatste straat is er een uniek "stootblok". De wagons staan 'gewoon' op straat.
  • Guadalajara: circa 10 bruikbare locaties: straattrein naast C2, gevolgd door Avenue Ramal de Ferrocarril, Avenue 18 de Marzo, Avenue Miguel Lopez de Legaspi; en daarvandaan zijn er straatsporen in C12, C20, C24, C28, en C32. Voorheen ook in C4, C8, C16, en C. Francisco de Orellana. In C12, C28 en C32 is er geen vrije baan. In C32 is er een uniek "stootblok" midden op straat.
  • Las Juntas: straattrein naast C. Ferrocarril en Madero.
  • Merida: er is nog wel een soort ringlijn met aftakkingen aanwezig, vooral op vrije baan in het midden van veel straten, maar die loopt nergens meer door. Deze plaats met ruim 700.000 inwoners is (allang) niet meer per trein bereikbaar. Maar ook deze plaats krijgt opnieuw reizigerstreinen. Merida en de wijde agglomeratie had echter ooit ook een enorm smalspoor-netwerk van wel 4500 kilometer. In 1900 had deze provincie meer rails dan alle andere in Mexico. Maar het duurde tot 1950 voor er een spoorlijn naar de rest van het land kwam. Het smalspoor kende ook straat-trajecten, en er zouden nog enkele (nu toeristische) lijnen zijn. Het diende vooral om sisal te vervoeren.[494][495]
  • Mexicali: goederen-straattrein op vrije baan op Federal Highway 5, en zonder vrije baan in een zijstraat.
  • Mexico city: er zijn circa 11 bruikbare locaties.

1. Op Priv. Tula. Industrie-keerlus.

2. Avenue F.F.C.C. Nacional. Deels in gebruik voor trein, deels fietspad met rails.

3. Zuidwaarts hierop aansluitend is er straatspoor in Lago Athabasca, en daarna in Ferrocarril Nacionales de Mexico.(locatie 3 & 4)

5.Verderop is er een zijlijn op F.C. de Cuernavaca. Een van de lijnen die vroeger de stad doorkruiste. En naar Cuernavaca ging. Eindigt nu bij Avenue Homero.

6. Ferrocarril Central. Korte verbindingslijn.

7. Een voormalige lijn naar het zuiden is deels nog in gebruik. Deze zijlijn begint bij F.C.Industrial. Vervolgt via Avenue Antonio Valeriano, Clave, en opnieuw F.C. Industrial.(locatie 7-10) Hier eindigt het in gebruik zijnde deel, en is er een sporen-driehoek die verbindingen geeft met het straatspoor in F.C. Hidalgo. Ook deze lijn ging ooit door de hele stad, maar loopt nu in beide richtingen dood. (locatie 11)

Dan zijn er nog "voorbeelden van aanwezig maar onbruikbaar straatspoor": Na F.C. Industrial is het spoor deels nog aanwezig naast Avenue Rio Consulado. Deze lijn ging daarna Eduard Molina in, en daarna C. de Vulcanizacion in, en in het tweede daarvan is ook nog spoor aanwezig. En ook daarna in Avenue Oficios. Verderop is er een parkje van gemaakt, en daar staat een wagon op het spoor. Ook daarna zijn er nog wat restanten, tot aan Paileros. In het noordelijke deel van C. Cedro is ook nog straatspoor, zonder vrije baan. Hoewel nog aangesloten is het in de straat onbruikbaar. Het ging ooit tot het einde van de straat, bovenaan. Er was er verbinding met straatspoor in Heliotropo. Ook dat is deels nog aanwezig. Tenslotte is er in het noorden nog straatspoor op terrein Accel logistical.

  • Monterrey: Deze stad heeft de meeste bruikbare locaties van Latijns-Amerika. Er zijn circa 14 bruikbare locaties:

1. naast Avenue Don Luis G. Sada. Deze lijn komt vanaf de hoofdlijn naast snelweg 410 vanuit buurgemeente San Nicolas de Los Garza en gaat naar Monterrey toe verderop over in de 2e locatie, waarbij de straattrein schuin tegen het verkeer in op achtbaans-snelweg 15 rijdt. Direct volgen de derde en vierde locatie, Cuauhtemoc en snelweg 34. Daarna volgt locatie 5, waarbij er drie sporen naast een gedeelte van snelweg 11 liggen. Deze lijn vervolgt naar het zuiden. Voor de kruising met Avenue José Maria Luis Mora zijn er zijlijnen die deze avenue links en rechts op gaan. En dat is allebei enkelspoor op vrije baan in het midden van de avenue. De lijn naar rechts, locatie 6, is in gebruik en heeft na deze straat nog straatspoor op fabrieksterrein. De straatnaam daar is Roble.(locatie 7) De lijn naar links, locatie 8, was ook een industrie-spoor, maar bij de eindbestemming na snelweg 19 houdt het spoor nu op. Het terrein is verlaten. De zuidwestelijke hoofdlijn heeft verderop nog straatspoor op een deel van Prol. Colon en op vrije baan in het midden van of naast snelweg 3/30.(locatie 9 en 10) In het zuid-oosten is er straatspoor zonder vrije baan in C. Diego de Montemayor.(locatie 11) Even verderop is er dubbel straatspoor in het zuidelijke deel van de krappe C. Via A Tempico.(locatie 12) Daar eindigt deze lijn tegenwoordig. In de andere richting is er in dezelfde straat ook straatspoor.(locatie 13) En tenslotte zijn er nog straatsporen op een terrein boven Gral.Manuel Gonzalez. Locatie 14. Het meeste is in gebruik, en meestal op doorgaande vrije baan. Er is wel wat beveiliging; Wat niet wil zeggen dat die ook functioneert. Het spectaculairste punt is op snelweg 15 ter hoogte van Martin Carrera. Ondanks al die sporen en ruim één miljoen inwoners zijn er allang geen reizigerstreinen meer. Je kunt wel de stad rondreizen per metro, maar daar buiten is er geen railverkeer voor personen. Er zijn wel plannen om weer passagierstreinen te laten rijden, zelfs op een hoge snelheids lijn. Sommige straten hebben geen bestrating.

  • Nogales: goederen-straattrein door Demetrio Vallejo de Los Arcos.
  • Oribaza: straattrein gaat op dubbelspoor Avenue 1 door. Daarna wordt het enkelspoor in Avenue 18, en daarna in Avenue Ferrocarril Mexicano.
  • Pachuca: er is momenteel geen treinverkeer meer mogelijk door diverse onderbrekingen in het spoor, maar dit is één van de plaatsen waar er weer reizigerstreinen gaan rijden. Er is een sporen driehoek, en die wordt gekruist door een lijn die nu in Via Tula doodloopt met straatspoor. Deze lijn ging vroeger verder als straattrein door de krappe Calle Gral. Vicente Segura. Tot 2013 lag hier nog rails. Aan het einde, op de Plaza Juarez, was het eindstation.
  • Queretaro/Santiago de Queretaro: een goederenlijn gaat naar industrieterrein. De route van ruim vijf kilometer voert door Espuela de Ferrocarril en daarna Acceso III, en eindigt in een grote keerlus die Acceso III volgt. Het traject is onbeveiligd.
  • Saltillo: straattrein in Calz. Emilio Carranza.
  • San Juan del Rio: de spoorlijn kronkelt door Articulo 3o. (Dus niet 30)
  • San Luis Potosi: straattrein door Potosi Rioverde en Tulipan. Beide hebben geen vrije baan, geen bestrating, en ook geen beveiliging.
  • San Nicolas de Los Garza: deze gemeente sluit aan op Monterrey. Er is dubbel en enkelspoor op vrije baan diagonaal door de hele stad via snelweg 410. Via het noorden wordt Monterrey beriekt. En naast Avenue Don Luis G. Sada, vlak voor snelweg 410, eindigt een lijn uit Monterrey. In het noorden is er dubbelspoor naast snelweg 15. Uitzonderlijk zijn er in deze gemeente slagbomen, maar die zijn vaak defect. Geen reizigerstreinen.
  • Tampico: in de haven is er straatspoor op kades, maar de hoofdlijn langs de kust gaat als straattrein op dubbelspoor door de stad. De straatnaam is eerst Agustin de Iturbide, en daarna Monterrey. Deze lijn komt uiteindelijk ook in Monterrey.
  • Tlalnepantla de Baz: een lijn die door de stad ging is letterlijk stilgelegd, en er is een fietspad van gemaakt. Nu gebeurt dat in veel landen, maar hier heeft men de meeste rails laten liggen. Het is deels op vrije baan, maar dus ook zonder. Aan de noord- en zuidkant is de lijn nog bruikbaar, maar dat is niet op straat.
  • Tula: opgeheven lijn. Bij het station is nog goed te zien dat er vier straatsporen waren.
  • Tulancingo: hier is de situatie ongeveer hetzelfde als in Tula.

Mexico heeft de meeste straattrein locaties van Latijns-Amerika.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland rijden straattreinen vrijwel uitsluitend op normaalspoor. Er zijn circa 20 locaties.

Nederland had voorheen straattreinen in zowel dorpen en steden. De zeehaven in Dordrecht is de enige locatie die thans nog actief en echt op straat is. Het is een spoor op een relatief rustige doodlopende weg, de 's-Gravendeelsedijk.[496] Deze weg is te smal voor trein en vrachtauto tegelijk.[497]

Er is er ook nog bruikbaar straatspoor bij de havens van Alphen aan den Rijn (Magazijnweg), Amsterdam,[498] Arnhem,[499] Born,[500] Delfzijl,[501] Groningen (Eemshaven), Koudekerk aan de Rijn (smalspoor op kade, en aansluitend op terrein Spanbeton),[502] Moerdijk,[503] Tilburg Loven/Industrie,[504] Terneuzen,[505] Ritthem (Sloehaven), Vlaardingen, en Zwijndrecht (naast Lindtsedijk, en op terrein). Verder is er bruikbaar straatspoor op terreinen in Veendam,[506] Roosendaal (Bosstraat 35), Sluiskil, en Westdorpe. Van Roosendaal naar Oud Gastel is er een goederenlijn met deels straatspoor die sinds de aanleg in 2015 nog niet gebruikt is. Te Losser is de enige nog bruikbare smalspoorlijn pal naast een weg (Smuddeweg). Op het parkeerterrein van Stoomtrein Katwijk - Leiden ligt ook straatspoor, met twee spoorwijdtes.

Deventer was de laatste plaats waar treinen door een drukke straat op de weg reden. Deze stad had als enige in Nederland een gemeentelijk spoorbedrijf door diverse straten, hoewel het niet overal echt op straat was. Uiteindelijk bleef alleen de VAM over als klant, tot 2003. Daarom reden er straattreinen op de drukke H.F. de Boerlaan, aan de zijkant, naast het fietspad, maar op/in de weg, ook tegen het verkeer in. En ook op de Hanzeweg, al was het daar niet op de hoofdrijbaan, maar er was wel dubbelspoor. De VAM-treinen reden eerst via H.F. de Boerlaan naar de Hanzeweg, en vervolgens achteruit de Kamperstraat in, tot net voorbij de Schonenvaarderstraat. Daar hield de straat toen op en daar was het afval-overlaadstation. Thans is er ter plaatse niets wat er aan herinnert.[507][508] Er was ook een zijlijn via een bocht en een draaischijf de Bergpoortstraat(*) in, en daar ligt nog straatspoor ter herinnering. Bij de Hanzeweg is wel een stukje rails blijven liggen als herinnering, met een locje er op, maar het is geen straatspoor. In de H.F. de Boerlaan waren unieke verkeerslichten met rode en groene stoomlocomotiefafbeeldingen, en boven de weg een licht met groene pijl en er naast een licht met een rood kruis, op twee plaatsen.

Voormalige straattreinplaatsen in Nederland:

Opmerking Opmerking
(*) betekent dat er (een) restant(en) is/zijn. Dat zijn meestal rails maar kan bijvoorbeeld ook alleen een stootblok zijn.
(**) betekent dat er een herinnering is. Bijvoorbeeld een informatiebord, een oude locomotief, of "symbolische rails".(bijvoorbeeld met verfstrepen)
  • Alkmaar: er was straatspoor in de haven op de Kanaalkade en de Kwakelkade.[509]
  • Amersfoort: er was een raccordement vanaf de Insteekhaven via Nijverheidsweg Noord(*) en Nijverheidsweg "Zuid" (dat deel bestaat niet meer) naar het station.[510]
  • Amsterdam: er was straatspoor op/bij terreinen van: Zuidergasfabriek (W. Fenengastraat en naast de Spaklerweg)(aansluiting was bij waar nu station Duivendrecht is) Marktcentrale, Entrepotdok, Entrepothaven, Spoorweghaven, IJhaven, Ertshaven, Stenenhoofd, Distelweg (die laatste alleen bereikbaar met spoorpont).[511]
  • Barneveld: hier reed straattrein door de Wilhelminastraat.[512]
  • Bennekom: hier reden goederentreinen door de dorpsstraten tussen Ede en Wageningen.[513]
  • Bergen op Zoom: de noordelijke stamlijn reed door het centrum via Oude Stationsweg - Williamstraat - K. Slootmanslaan. De zuidelijke stamlijn reed door ZuidOostsingel - ZuidWestsingel, en op kade aan de Theodorushaven(*).[514]
  • Bolsward: hier reed straattrein door de Sneekerstraat, tot 1968. Tot 1947 was dit een stoomtramlijn.[515]
  • Breda: hier kon straattrein rijden over de Speelhuislaan(*)[516]en Konijnenberg(*), in beide gevallen meest op vrije baan.[517][518]
  • Den Bosch: straattrein reed naast Paardskerkhofweg(*) Deze lijn ging tot einde kade Industriehaven ("noordzijde"). Parallel ging nog een lijn, de Stamlijn De Rietvelden, over terrein gemeentereiniging.
  • Den Haag: tot 1970 kon er straattrein rijden in diverse straten in de Laakhaven (raccordement Laakhaven). Pas 44 jaar later verdwenen de laatste rails.[519] Op twee plaatsen was er kruising met tramsporen.
  • Eindhoven: op het terrein van Philips kon straattrein door diverse straten rijden.[520]
  • Etten-Leur: er was straatspoor naast de Oude Kerkstraat(*), en daarvandaan naar terrein(*) van Saint Gobain.
  • Groenlo: hier was smalspoor op een deel van de Industrieweg(**).
  • Groningen: bij de Hunzehaven(*) kon straattrein rijden.
  • Harlingen haven(*): ook hier waren straatsporen in gebruik.[521]
  • Hoek van Holland: er was straatspoor op de kade in de haven.
  • Hoogeveen: er lag straatspoor naast de Industrieweg.
  • Leek: er was een straatspoor door de smalle Tolberterstraat dat aansloot op het straatspoor in Nietap. Dit spoor werd gebruikt door een goederentrein die net door de krappe straat paste. Gesloten in 1985.[522]
  • Maassluis: er was straatspoor op een kade en door een straatje daar naartoe. (Beide heten Burgemeester De Jonghkade)
  • Middelburg: er lag straatspoor midden op het Kleverkerksejaagpad. Dat is een weg.
  • Nietap: er liep een straatspoor dwars door het dorp dat overging op het straatspoor in Leek.
  • Nijmegen: de Stamlijn Nijmegen had in de haven straatspoor naast de Nijverheidsweg, Handelsweg(*), Energieweg en Ambachtsweg[523]
  • Roosendaal: tot in 2017 waren er rails naast de Borchwerf, tussen het stadion en Stepvelden. Een doorgaande lijn loopt over een terrein tussen Gastelseweg en Bosstraat. Deze in 2015 aangelegde lijn is nog nooit gebruikt, vanwege een bedrijf pal naast de lijn dat geen trillingen wil. Deze lijn komt vanaf emplacement Roosendaal en is in feite het raccordement naar Oud Gastel De Ruif, dat derhalve ook nooit gebruikt is. Deze lijn met straatspoor gaat over een terrein en door een gebouw. Het bedrijf dat het gebruik van de lijn verhinderde is inmiddels verhuisd.[524]
  • Rotterdam: in Waalhaven Noordzijde liggen bruikbare rails in bestrating, maar niet echt op straat.[525] In de Kesterenstraat en in de Den Hamweg ligt het wel (deels) in de straat. En op kades in de Waalhaven. In de gebieden aan beide kanten van de hoofdspoorlijn onder de Maas (tussen Katendrechtse Hoofd en Feijenoordhaven) lagen in bijna elke straat wel rails, soms zelfs drie sporen. Ook door woonstraten (Hilledijk, Rosestraat, Rosespoorstraat, Oranjeboomstraat, Nassauhaven, Roentgenstraat, Persoonsdam, Persoonsstraat, Zinkerweg, Nijverheidstraat en Piekstraat). Zie Havenspoorlijnen Wilhelminapier, Rijnhaven en Maashaven en Raccordement Handelsterrein Buiten.
    • Brede Hilledijk(*)
    • Rijnhaven Zuidzijde(*)
    • N. Koomanskade(*)
    • Op de zuidelijke Maas-oever op de Sluisjesdijk
    • In diverse straten en op terreinen tussen Merwehaven en Parkhaven: Keilestraat(*), Lekstraat(*), Radiostraat(*), Gustoweg(*)
    • Rotterdam-Heijplaat (Directieweg(*))
  • Tilburg Siriusstraat
  • Utrecht: Veiling/Jaarbeurs (hefbrug bij hoofdspoorlijn*)
  • Winterswijk: naast de Parallelweg(**) en Industrieweg(**) lag straatspoor; vroeger was dit de doorgaande lijn tussen Groenlo en Aalten. De herinnering wordt levend gehouden door een voetpad door deze straten waarop biels en rails geschilderd zijn.
  • IJmuiden (haven)
  • Zevenbergen: er reed straattrein door het dorp tussen het NS-station en het terrein van de suikerfabriek(*), boven het dorp.[526]
  • Zwolle: Een apart 'straatspoor' is er bij station Zwolle, al is het niet meer in gebruik; in een steeg ligt nog heel 'dun' smalspoor. Vermoedelijk diende het om zware artikelen te verplaatsen.

Straattreinen die door verschillende plaatsen reden:

  • Op de goederenlijn Groningen-Drachten reed straattrein door de dorpstraat van: Marum,[527] Tolbert, Leek,[528] Nietap[529] Roden en Peize.
  • Op de goederenlijn Steenwijk-Hijkersmilde reed straattrein door de dorpstraat in Noordwolde(**), Makkinga,[530] Gorredijk,[531] en Lippenhuizen[532]

Nieuw-Zeeland[bewerken | brontekst bewerken]

(1067 mm)

  • Camerons: hier was maar één brug met één rijbaan voor alle verkeer.[533] De brug is er nog, maar inmiddels is er een aparte auto brug naast gekomen. Dus niemand hoeft meer te wachten of achteruit te rijden vanwege een trein.
  • Kawakawa: museumstoomlijn rijdt door SH 1 een deel midden op straat zonder vrije baan.[534] Alleen een tussendeel is nog spoorlijn; de rest is nu fietspad.

Oostenrijk[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor, m.u.v. Wenen)

  • Linz: er konden straattreinen rijden door de Reindl Straße, en verderop op voormalige brug. Dit deel werd niet voor reizigers gebruikt. Inmiddels is er geen treinverbinding meer met de andere oever.[535]
  • Muntigl: op terrein naast Aupoint (Salzburger Lokalbahn).
  • Lamprechtshausen: naast het station ligt nog een restant van een straatspoor (Salzburger lokalbahn)
  • Weiz : voorheen reed goederentrein midden op straat door de Kapruner Generator Straße . Nu is het aan de zijkant op vrije baan, is de lijn iets langer, en rijden er ook reizigerstreinen.[536] Op het fabrieksterrein van Andritz Hydro aldaar is wel straatspoor zonder vrije baan, en ook op het terrein van Andritz Hydro onder de stad.
  • Wenen: bij voormalig hospitaal in de wijk Lainz was sinds 1904 een uitgebreid straat-smalspoornetwerk op 500 mm actief; ongeveer drie langwerpige lussen tussen de gebouwen door, en eromheen. Met diverse zijsporen. Ongeveer 4 km. Er waren ooit 61 draaischijven. Het diende vooral voor maaltijdentransport. Vandaar de naam Versorgungsheimbahn Lainz.[537] Opgeheven in 2011 vanwege de komende sluiting van het hospitaal. Maar alle gebouwen en bijna alle rails zijn er nog; de rails zijn gedeeltelijk monument.

Paraguay[bewerken | brontekst bewerken]

  • Encarnación: hier reden stoomlocomotieven op straat. Normaalspoor. Verdere gegevens ontbreken.[538]

Peru[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Puno[539] Op vrije baan door Av.Floral, en na het station door Jr. Cahuide-Av. del Puerto.
  • Tacna: toeristische railbus uit 1923 rijdt op straat in Av. Cusco en in Av. Municipal op vrije baan. Op straat rijdt trein ook tegen het drukke verkeer in. Met zwaailicht, claxon en sirene. Rijdt maar liefst twee keer per dag. Er rijden geen andere treinen meer. De trein verlaat het kopstation tevens treinmuseum door een poort met klok.[540] Grensoverschrijdende lijn.

Polen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hel: de normaalspoorlijn naar Hel liep vroeger verder door: er is onbruikbaar straatspoor in de stad op Morska - Maszopow, maar ook bruikbaar 600 mm smalspoor in de haven; er zijn zelfs twee kruiswissels, en ook smalspoor op twee pieren. Dit havengebied is echter militair terrein en derhalve ontoegankelijk. Er is museum-smalspoor in de bossen.
  • Kolobrzeg: havenlijn door de stad. Soms rijdt er een stoomtrein of moderne passagierstrein. Via Zdrojowa - Towarowa. Normaalspoor. Diverse keren rijdt de trein onbeveiligd tegen het verkeer in, wat zorgt voor opstopping, en auto's die achteruit moeten, of de berm in vluchten. Aan de haven kan de trein achteruit via ander spoor naar de klant, maar ook via een sporendriehoek.[541]
  • Lubon: op een brug zonder water in de Romana Maya. Doodlopend goederenspoor. Normaalspoor.

Portugal[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor, behalve Sernada do Vouga)

  • Barreiro: in diverse straten in de haven kan een straattrein rijden.
  • Coimbra. Op Av. Emidio Navarro. Deze reizigerslijn is gesloten in 2014; het zou tram-train worden; dat werd te duur; waardoor de lijn is opgeheven. In de straat zouden de rails er nog zijn. De rest van de lijn is opgebroken en wordt een soort van busbaan.[542]
  • Lissabon: in de haven nabij het Gare Maritima kan straattrein rijden.
  • Matosinhos: op kade, maar ook op straat is straattrein mogelijk. In "Porto de Leixōes" en "Via Interna de Ligação ao Porto de Leixōes".
  • Sernada do Vouga: een van bijna geen overgebleven smalspoorlijnen rijdt hier op een verkeersbrug. Meterspoor[543]
  • Villa Real de Santo António: restanten op kade. Op de grens met Spanje.

Roemenië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ghioroc: de enige Interlokale tram van Arad en Roemenië was vroeger een trein. Soms rijdt er een museumtrein, dus is het dan een straattrein. Want bij en in Ghioroc liggen de rails op straat. Meterspoor.[544]
  • Brad: stoomtrein naast de weg.[545] 760 mm.
  • Moldovita: stoomsmalspoor naast weg DJ176 en de Moldovita rivier. Tussen Vama en Argel, circa 32 kilometer, 760 mm.[546]

Rusland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rostov-Don: een van de vele voormalige "pioniersspoorwegen" (750 mm), die vooral door kinderen (7-17 jaar) geëxploiteerd worden, als opleidingsinstituut, rijdt/reed een cirkel door een park en steekt/stak daarbij een grote parkeerplaats over. Dus is/was het daar straattrein. De lijn wordt/werd gekruist door een 1520 mm raccordement, en dat wordt/werd weer gekruist door een 1435 mm trambaan. Zodoende zijn/waren daar drie spoorbreedtes dicht bij elkaar.[547] Het is onduidelijk in hoeverre een en ander nog aanwezig of in gebruik is.

Servië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Orlovat: straattrein op de Orlovat-brug. Eén rijbaan. Normaalspoor.[548]

Spanje[bewerken | brontekst bewerken]

(Breedspoor, 1668 mm, en 2 lijnen met smalspoor) Circa 16 plaatsen, waarvan twee met reguliere reizigerstreinen.

  • A Coruña: straattrein is mogelijk in de haven; door straten en op kades.
  • Algeciras: straattrein in de haven.[549]
  • Alicante: straattrein de haven.
  • Barcelona: straattrein in de haven. Ook midden op straat.[550]
  • Bilbao: straattrein in de haven.
  • Cádiz: hier rijdt de enige straattrein-tram ter wereld op breedspoor; geopend in 2022. Rijdt door C. Real, een lange straat, eerst op vrij dubbelspoor, en verderop met een of twee sporen op straat, die voetgangerszone geworden is.[551]
  • Cartagena: er zijn restanten in de oude haven bij het centrum. Echter, veel zuidelijker, circa negen kilometer verderop, is er in een nieuwe haven wel straatspoor bruikbaar.
  • Castellón: straattrein in de haven.[552]
  • La Pobla de Lillet: toeristisch straat-smal-spoor; Tren del Ciment; 600 mm.[553] Begint aan de B-402 buiten het dorp, en slingert op - toepasselijk - Carrer del Ferrocarril op een hoge weg naar het dorp. Daar gaat het nog hoger via de Via del Carrilet. Die verderop weer vervolgt als Carrer del Ferrocarril. Daarna gaat de lijn op eigen baan verder. De wegen zijn zeer krap, dus maar één trein of auto tegelijk. Daarom zijn er waarschuwingslichten.
  • Málaga: straattrein in de haven. En op vrije baan in C. Ferrocarril del Puerto.
  • Mallorca: op dit eiland rijden unieke houten elektrische treinen uit 1923 op straat in Carrer d'Eusebi Estada, te Palma de Mallorca. Op vrije baan in het midden. Vervolgt door Carrer de la Concordia, en daarna Cami Son Hugo. Spoorwijdte 914 mm.
  • Port de Sagunt: straattrein in de haven.
  • Santander: straattrein in de haven.
  • Tarragona: straattrein in de haven.[554]
  • Valencia: straattrein in de haven.[555]
  • Vigo: straattrein in de haven.

Taiwan[bewerken | brontekst bewerken]

  • Net als in Indonesië was hier ook veel smalspoor voor suikerfabrieken, wel 3000 km, en soms reed de trein op straat. Maar daar is weinig van over. De laatste lijn is tussen Huawei en Maguang. Dit traject verloopt op diverse plaatsen op straat. In 2022, 2023 en 2024 reden er weer treinen.[556] Wel zijn er nog enkele museumlijnen, soms ook met straatspoor.[557] Op 41 lijnen bestond ook passagiersvervoer. De spoorwijdte is 762 mm.

Een bijzonderheid is Suantou: een restant van het suiker-spoornetwerk, dat alleen nog in gebruik is voor toeristentreinen, heeft in 2022 ook een nieuwe toeristische functie gekregen. Daartoe heeft het restant van een oude route een nieuw trajectje er bij gekregen, met twee 'zwaar' beveiligde overwegen. Het nieuwe eindpunt ligt pal naast de straat bij een treinstation. Zodoende is de suikerfabriek beter bereikbaar. In augustus 2023 volgde nog een korte uitbreiding de andere kant op, naar het National Palace Museum. Opnieuw met twee 'zwaar' beveiligde overwegen.[558]

Er zijn nog (grote) stukken straatspoor van 'suikerlijnen' over te:

  • Kaohsiung: toeristentrein verlaat terrein, en rijdt deels op straat.
  • Wushulin: één lijn verlaat terrein, en heeft deels straatspoor. Hier rijden toeristische treinen.
  • Xihu: restant van één 'buitenlijn' heeft straatspoor in de velden. Ook hier rijden toeristische treinen.
  • Xinying: veel restanten, ook door krappe straat. Vaak is er fietspad van gemaakt, met rails. De beveiliging is vaak nog aanwezig.
  • Dounan: dit was één van de eindpunten van de lijnen vanuit Huwei. Het voormalige 'lokaalstation' met alle gebouwen en rails zijn behouden en vormen nu een park. In één der gebouwen is nu een restaurant, en één van de sporen gaat er doorheen. De sporen liggen nu in bestrating, dus is er sprake van straatspoor.

In algemene zin zijn veel oude lijnen voor grote delen fietspad geworden. Her en der zijn er herinneringen, zoals rails, andreaskruis, railway park, schildering van suikertrein, en dergelijke.

Zie Suikerspoorlijnen van Taiwan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • De Pingxi-spoorlijn (geen suikerlijn) ligt deels naast de weg, en de treinen rijden ook dwars door een "straat" annex winkelcentrum. Wel op vrije baan, maar voetgangers trekken zich daar weinig van aan. Er rijden passagierstreinen.

Thailand[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Samut Sakhon: straattrein dendert dwars door chaotische markt nabij het eindstation.[559] Voor iedere trein moeten de marktlieden hun kramen inklappen, zo krap is het. Daardoor is het een bekende 'attractie'.
  • Nong Khai: straattrein rijdt op meterspoor over de Eerste Thais-Laotiaanse Vriendschapsbrug.[560]

Tunesië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sousse: Tussen de stations Sousse Bab Jdid en Sousse Voyageurs is er deels straatspoor, maar dat is buiten dienst. En in de haven liggen restanten. Normaalspoor.[561]

Tsjechië[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Bechyne: op een gecombineerde brug rijdt elektrische straattrein. Onbeveiligd. Weg 122.[562]
  • Brno: Hier is een straattrein-lijn zonder vrije baan van 2,5 km lengte op de drukke hoofdweg Porici, dwars door de stad. Deze lijn gaat naar een expositie terrein. Af en toe rijdt er een stoomtrein, of een andere liefst ongewone trein. Zo heeft er in 2022 zelfs een TGV-trein gereden. Deze treinen rijden altijd met politie-escorte. Er is een zijspoor dat aansluit op het tramnet.[563][564]
  • Liberec: Door Nitranska kan straattrein rijden. Dit straattraject is verbinding met het tramnet.[565]

Uruguay[bewerken | brontekst bewerken]

(normaalspoor)

  • Montevideo: straattrein is mogelijk door Rbla. Dr. Baltasar Brum[566]Verderop ook op brug en terrein.
  • Jaguarao: op en nabij de grensbrug zijn nog onbruikbare restanten. De rest is buiten gebruik of verdwenen.[567]

Verenigd Koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Portmadog: op de Brittania Bridge rijden vooral stoomtreinen even op straat.[568] En bij Snowdon Street liggen de rails pal naast de weg. Smalspoor museumlijn met de unieke spoorwijdte van 597 mm.
  • Preston: bij de haven is er straatspoor op een brug.[569] De enige straattrein-locatie met normaalspoor die er nog is in dit land. Het is (ook) in gebruik als museumlijn. Normaalspoor.
  • Weymouth: tot 2020 was deze normaalspoor havenlijn op straat er nog, maar buiten gebruik sinds 1999. Er reden reizigerstreinen naar de voormalige veerpont. Via Commercial Road - Customs House Quay - The Quay. De gemeente wilde er geen toeristische trein/tram van maken.[570] Op kade of op The Quay ligt wellicht nog een stuk rails.

Vietnam[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Spoorlijn Hanoi - Ho Chi Minhstad, de langste spoorweg van het land, loopt het laatste stuk van het traject in Hanoi door een steeg met huizen en cafés.

Zuid-Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Fauresmith reden tot ca. 2000 straatstoomtreinen op Voortrekker Road.[571] Deze kaapspoorlijn is gesloten. De rails zouden er nog zijn, en ook een stoomlocomotief.
  • Durban: in het havengebied Maydon Wharf zijn er diverse straten waar straattrein (kaapspoor) kan/kon rijden:[572] Canal Road (restant), Leuchars Road (stootblok midden op straat), McBride Road, Maydon Weg (2 sporen, 1 bruikbaar), Parker Road, Davey Road (stootblok midden op straat), Fletcher Road (buiten gebruik), Maydon Wharf Street ("noord") tussen McBride Road en Fletcher Road.

En daaronder nog in: Methven Road (deels 2-4 sporen, stootblok midden op straat); Shadwell Road (gaat door op Maydon Wharf Street)("zuid").

Zwitserland[bewerken | brontekst bewerken]

Met circa 30 steden of dorpen met straattrein heeft Zwitserland heeft de meeste reguliere reizigers-straattreinen ter wereld; dus zijn er talrijke locaties. Qua vorm hebben veel Zwitserse lokaalspoorwegen veel overeenkomsten met de voormalige Belgische Buurtspoorwegen (NMVB). Niet qua materieel, maar wel qua baan: het is meestal meterspoor; veel lijnen vertrekken/vertrokken van op het stationsplein; aansluiting/overladen op het grote spoor was vaak mogelijk; de baan verloopt meestal vele kilometers pal naast of in een weg, maar kan ook kilometers lang door velden en bergen slingeren, zonder weg ernaast. "Stations" onderweg zijn soms niet meer dan een halte op straat. Grote verschil zijn dat in Zwitserland weinig is opgeheven, en dat er veel meer beveiliging is dan in Amerika of België.

  • Aarwangen: lokalbahn uit Solothurn rijdt als meterspoor straattrein door de Langenthalstraße. Behalve een station is er ook een halte op de stoep.[573] Gepland is totale vernieuwing van het straattraject, waarbij het dubbelspoor wordt, en er één station overblijft, dat dan voldoet aan de moderne eisen.[574]
  • Aarau: De twee meterspoor lokaalbahnen hier, naar Schöftland of Menziken, reden op beide lijnen bijna overal door dorpsstraten, maar niet altijd op de rijbaan. En waar dat wel zo was is het verminderd. Ze vertrekken vanaf het aparte lokalbahnhof. De lijn naar Schöftland reed in Aarau tot na 2004 op straat door Entfelderstraße.[575] En naar Menziken door Hintere Bahnhof Straße, Buchserstraße (rails misschien deels nog aanwezig) (in 2023 nog te zien op Google Maps vanuit de lucht en Streetview), Tramstraße (oorspronkelijk was het een tramlijn) Zie verder bij Suhr.
  • Aigle: tot na 2004 reden er drie lokale straattreinen, nu nog twee. Vanaf het lokaal station. De "Noordelijke lijn", naar Leysin, rijdt door de krappe Rue de la Gare - Rue Colomb in het centrum. Ook tegen het verkeer in, onbeveiligd. Auto's moeten achteruit of de stoep op.[576] De 2e, naar Champéry, slingerde tussen gebouwen door[577] naar de Rue Margencel (halverwege)(niets meer van te zien) en dan aan de zijkant op de weg die straat uit[578] en door Route d'Ollon, ook op/naast de straat. Deze lijn is verlegd en ligt nu naast de SBB-sporen, tot bij Route de Transit. Zie verder bij Collombey-Muraz. Tenslotte de "zuidelijke": Die rijdt naar Les Diablerets (midden) op straat door Av.de Loes-Av.du Chamossaire-Av.Veillon.[579] Vooral de laatste twee rijden veel pal naast wegen of zijdelings op de weg. Alle drie de lijnen hebben meterspoor.
  • Altstätten: tot 2019 ging een rangeerspoor na het station nog even de straat op. Dat was een restant van de 'tram'verbinding met het SBB-station, die in 1975 sloot.[580] Dit is het eindpunt van de lijn uit Sankt Gallen. Meterspoor.
  • Bex: hier is lokaal straattrein naar Villars. Voor het station zijn er vier sporen op straat.[581] Na La Ruaz is er enkelspoor op straat, ook tegen het verkeer in; net als in het uiterst krappe centrum van Bex: Rue Centrale, Quai de l'Avancon, en daarna Route de Gryon. De brede trein past amper tussen de gebouwen.[582] Verderop bij de stations Bevieux[583] en Gryon en Gryon Barboleuse is er dubbelspoor op straat.[584] Verder verloopt de lijn geheel vlak naast of in de weg tot het keerpunt Villars sur Ollon. Daar gaat de lijn "achteruit" verder, maar niet langs/door een weg. En doorgaande treinen zijn er niet veel. Meterspoor.
  • Biel/Bienne: lokaal straattrein door Murtensstraße. Meterspoor.
  • Bremgarten: in de Zücherstraße rijdt lokalbahn stukje op zijkant weg. Meterspoor.[585]
  • Campocologno: in Via Cantonale rijdt de beroemde Bernina-lijn diagonaal over verkeersbrug.[586] Het is een van de plekken op deze lijn waar de trein op straat rijdt. Meterspoor.
  • Chur: De beroemde Arosa-lijn vertrekt voor het station als straattrein met dubbelspoor, en gaat zo verder door Engadinstraße, door een ovonde, en dan op enkelspoor de Grabenstraße door, in het centrum, midden op straat,[587] en daarna zijdelings op straat op de Plessurquai langs de rivier. Verderop in de Sandstraße is het weer even dubbelspoor, waarna het enkelspoor op vrije baan naast de weg wordt. Hoewel het smalspoor is, rijden er brede treinen, ook met locomotief. Meterspoor.
  • Collombey-muraz: lokaal trein op meterspoor uit Aigle rijdt op weg 49 201 (21) deels aan de zijkant in/op de weg.[588]
  • Dietikon: de lokalbahn Dietikon - Bremgarten - Wohlen reed na het stationsplein vanouds op enkelspoor door Kirchplatz en Bremgartner Straße in het centrum, op meterspoor; grotendeels op de weg.[589] Vanwege de komst van de Limattalbahn is er nu echter deels dubbelspoor. En zodoende is er dus een soort straattrein bijgekomen: via Birmensdorferstrassße - Zürcherstraße - Bahnhofsplatz - Kirchplatz - Zentralstraße - Badenerstraße. Verderop naar Wohlen ligt het spoor naast de weg, ook in haarspeldbochten.
Trein in Frauenfeld
  • Frauenfeld: meterspoor straattrein vertrekt voor het station en rijdt vervolgens door het centrum via Rheinstraße - Rathausplatz - St. Galler Straße midden op straat, en daarna aan de zijkant.[590][591]
  • Gryon: op de lijn Bex - Villars (zie bij Bex).
  • La Barboleuse: op de lijn Bex - Villars.
  • La Chaux de Fonds: lokaal straattrein naar Glovelier rijdt door Rue de Cret op straat. Meterspoor.[592][593][594]
  • Lausanne: lokale straattrein reed hier op straat aan de zijkant op de Av. d'Echallens tot aan 'station' Union-Prilly. Meterspoor.[595] Geleidelijk is de lijn steeds meer ondergronds gegaan, en nu is er geen straattrein op de weg meer. Vanaf station Union-Prilly de stad uit liggen de rails wel naast de weg.
  • Le Prese: De beroemde Bernina-lijn rijdt in de drukke Via Principale (de enige doorgaande weg) op meterspoor onbeveiligd op straat. Het "station" is de stoep, en het autoverkeer is gestremd zolang daar een trein is, omdat de weg juist daar het smalst is.[596] Het is een van de straattreinplaatsen op deze lijn.
  • Miralago: dit is een halte verderop dezelfde lijn, maar het straattraject op de Via Vegia is hier heel rustig omdat dit geen hoofdweg is.[597]
  • Montbovon: een van de twee lokaallijnen rijdt in Route de l'lntyanon aan de zijkant op weg door het dorp. Meterspoor.[598]
  • Monthey: de 2e lijn uit Aigle heeft hier nu zijn eindpunt, maar voor 1987 was straattrein mogelijk. Eén lijn ging na het huidige station stad via Avenue de Crochetan en Avenue de Gare tot op de Place Centrale, midden in het centrum, waar het eindpunt was. En er was ook een verbinding tussen Avenue de Crochetan langs Avenue du Theatre naar het SBB-station door de Avenue de Gare. In Avenue de Crochetan de stad uit reed de trein toen ook op straat (tot nabij Rue Montheolo).[599]
  • Munchwilen: straattrein rijdt in Hauptstraße zijdelings in het wegdek. Meterspoor.[600]
  • Oberentfelden: lokaalbahn uit Aarau rijdt als straattrein op meterspoor in het centrum aan de zijkant door Aarauerstraße en Dorfstraße.[601] Vroeger was hier dubbelspoor op straat, en in de toekomst komt er een tunnel.[602] Daarna is er in Muhenstraße vrije baan vlak naast de weg, en een gelijkvloerse kruising met een SBB-spoorlijn (zoals de andere lijn uit Aarau dat ook had in Suhr)(in beide plaatsen was overladen op rolbokwagens mogelijk)
  • Sankt Gallen: voorheen waren er 2 lokaallijnen die hier eindigden.[603] Nu zijn zij aan elkaar gekoppeld via de oude tramroute door de stad, en er rijden nu sneltrams op in plaats van treinen. De 2 lijnen uit (Gossau) Appenzell en Altstätten komen de stad in op meterspoor bij Bahnhofsplatz, en rijden daarna Bahnhofstraße - Marktplatz - Bohl - Burggraben - Linsebülstraße - Speicherstraße. Dubbelspoor tot het einde van de stad. Vervolgens gaat deze lijn naar Trogen en ligt vooral vlak naast de weg, soms ook door een haarspeldbocht.
  • Schattdorf: straattrein op of naast de Militairstraße,[604] en op terreinen. Industriepark Altdorf. De lijn sluit noordelijk aan op de hoofdlijn, maar voorheen ook zuidelijk. Normaalspoor.
  • Solothurn: lokaalbahn richting Aarwangen. De meterspoorlijn begint voor het station, rijdt in Rötistraße op vrije baan,[605] en daarna in de Baselerstraße zijdelings op de weg. Tot de Lerchenweg.
  • Schinznach-dorf: 600 mm smalspoor netwerk over het terrein van een tuincentrum ! Ook als straattrein, zelfs dóór een gebouw ![606]
  • St. Antonio: de beroemde Bernina-lijn wringt zich hier op straat tussen twee huizen door. Meterspoor.[607]
  • Suhr: hier reed straattrein vanuit Aarau op meterspoor door de Tram Straße. Links op de weg. Bij de Bernstraße Ost eerst wat naar links en dan met wijde boog naar rechts,[608] en daarna pal links naast de weg (Bernstraße West)-gelijkvloerse kruising met SBB-trein - en daarna verder over de oorspronkelijke route. Bij station Suhr was overladen op rolbokwagens mogelijk.
  • Teufen: straattrein aan zijkant weg door het dorp, en die straat heet ook "Dorf".[609] Dit gaat dubbelspoor worden. Dit is op de lijn Sankt Gallen - Altstätten. Meterspoor.
  • Unterkulm: straattrein uit Aarau rijdt in de Haupt Straße zijwaarts in de weg. Het gaat vrije baan worden. Meterspoor.[610]
  • Villars-sur-Ollon: Eindpunt van de lijn uit Bex. Straattrein op meterspoor op de weg aan de zijkant in Av. Centrale.[611]
  • Widnau: de Internationalen Rheinregulierungs Dienstbaan rijdt op 750 mm smalspoor en rijdt als straattrein op brug in de Rheinstraße.[612] Tegenwoordig is het alleen nog een museumsmalspoor. De lijn is grotendeels elektrisch, maar er rijden ook stoomlocomotieven.
  • Zurich: goederenstraattrein op normaalspoor rijdt vanaf de hoofdspoorbaan in de Zahnrad Straße midden op straat.[613] Daarna diagonaal op straat onder viaduct door, waar 4 tramsporen en 9 rijbanen gekruist worden. Blijft daarna de Hard Straße volgen, en bij Escher-Wyssplatz is er weer kruising met 4 tram sporen. Daarna is er weer straatspoor aan het eindpunt op de Sihlquai.[614] Voorheen was er meer te doen in deze buurt: vanaf hetzelfde beginpunt in de Zahnrad Straße ging er een lijn de andere kant de bocht door, en had straatspoor in Förrlibuck Strasse en Hardturm Strasse naar Escher-Wyss Platz. Dit is nu fietspad. Maar hiervandaan kon straattrein ook achteruit de hele Hardturm Straße uit, en bijna alle rails zouden er nog zijn. Nabij tramhalte Fischerweg ligt nog een draaischijf met rails in het wegdek.

Naast de Flurstraße ligt ook straatspoor. Het kan of kon gebruikt worden voor als verbinding tussen trein en tramremise, maar had vroeger verderop een fabriek als eindbestemming. Er zijn meer zijsporen geweest. Ook dit spoor kruist trambaan. Onbekend of het nog bruikbaar is. Het wordt wel "monument-waardig" geacht, maar staat nog niet op de monumentenlijst.[615]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie On-street running van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Trein Categorie:Weg