Hoofdbedekking in de christelijke eredienst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een reformatorische kerkdienst. Foto genomen in de HHK van Doornspijk tijdens een zendingsdienst
Amish vrouwen. Old Order Amish leggen de Bijbeltekst uit 1 Korinthe 11 anders uit, vrouwen bedekken hun hoofd niet alleen tijdens erediensten, maar dagelijks.

Hoofdbedekking in christelijke erediensten is een verschijnsel dat voorkomt bij vooral conservatieve christelijke groepen. De basis van dit gebruik is te vinden in Bijbelteksten uit 1 Korinthe 11, waarin staat: Een iegelijk man, die bidt of profeteert, hebbende iets op het hoofd, die onteert zijn eigen hoofd; Maar een iegelijk vrouw, die bidt of profeteert met ongedekten hoofde, onteert haar eigen hoofd;[1] Ook in het Oude Testament wijzen teksten in deze richting.

Hoofdbedekking in christelijke erediensten komt voor bij reformatorische kerken, Baptisten en bij verschillende mennonieten. Voorheen bedekten ook in rooms-katholieke kerken vrouwen hun hoofd, vaak door middel van een hoofddoek. In oosters-orthodoxe kerken bedekken nog steeds alle vrouwen het hoofd. Bij de oudgelovigen mag dit uitsluitend een hoofddoek zijn, bij de andere oosters-orthodoxen mag het ook een sluier zijn.

Verspreiding[bewerken]

Bij onder meer de volgende kerkgenootschappen bedekken vrouwen hun hoofd tijdens erediensten.

Nederland[bewerken]

In Nederland is deze hoofddekseldracht vooral bekend bij bevindelijk gereformeerde kerkgenootschappen. Hier is men gewend dat vrouwen tijdens kerkdiensten een hoed dragen. Vooral in delen van de Gereformeerde Bond is veel discussie over het wel of niet dragen van een hoed, vooral als in bepaalde gemeenten slechts een deel van de vrouwen een hoed draagt. In de afgescheiden reformatorische kerken staat het wel of niet dragen van een hoed veel minder ter discussie.

Het dragen van hoofddeksels door vrouwen op grond van 1 Korinthe 11 heeft er waarschijnlijk toe geleid dat vrouwen bij het dragen van klederdracht altijd ook een muts dragen.[2]

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Duitsland[bewerken]

Zwitserland[bewerken]

Oost-Europa[bewerken]

Voormalige Sovjet-Unie[bewerken]

Azië[bewerken]

Afrika[bewerken]

Noord-Amerika[bewerken]

Latijns-Amerika[bewerken]

Australië[bewerken]

Zendingskerken[bewerken]

Externe links[bewerken]