Hydrocefalus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Waterhoofd
Hydrocephalus
Schedel van volwassen man met hydrocefalus
Schedel van volwassen man met hydrocefalus
Synoniemen
Latijn Hydrocephalus[1][2]

Hydrocephalon[3][1][2]
Hydrocephalum[4]
Hydrocephale[4][2]
Hydrocephalium[4]
Hydrocephalia[1][2]
Hydrocrania[1][4][2]
Hydrocranium[4]
Hydrocranion[1][2]
Hydrops capitis[4]
Hydrops cerebri[4]

Oudgrieks 'Υδροκέφαλον[5]

'Υδροκέφαλον πάθος[5]

Nederlands Bolhoofd[3]
Coderingen
ICD-10 G91, Q03
ICD-9 331.3, 331.4, 741.0, 742.3
DiseasesDB 6123
MedlinePlus 001571
eMedicine neuro/161
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
CT-beeld van de hersenen met hydrocefalus. De ventrikels (zwart op de afbeelding) zijn vergroot door een teveel aan hersenvocht erin.

Hydrocefalus[6] of waterhoofd[6] is een aandoening waarbij in de hersenventrikels te veel hersenvocht aanwezig is. Deze overmaat aan hersenvocht oefent druk uit op de hersenen, waardoor hersenfuncties kunnen worden aangetast. In ernstige gevallen van aangeboren hydrocefalus kan de druk van het vocht zo groot zijn dat hele hersengebieden worden weggedrukt tegen de schedel en de hersenen kunnen zich dan niet verder ontwikkelen. Dit heeft als gevolg dat de baby met erg weinig hersenweefsel wordt geboren, met zware mentale retardatie tot gevolg.

Het verdrukken of beschadigen van hersenweefsel kan ook als gevolg hebben dat bijvoorbeeld het endocriene stelsel niet of nauwelijks meer kan functioneren zonder gestimuleerd te worden, waardoor er hormonale problemen ontstaan.

Oorzaken[bewerken]

Een waterhoofd kan ontstaan voor de geboorte (aangeboren afwijking):

Een waterhoofd kan ook het gevolg zijn van een ongeval. In alle gevallen ontstaat het waterhoofd door een belemmering in de natuurlijke afvloeimogelijkheid van het hersenvocht of door een te grote productie van het hersenvocht, dit kan op verschillende niveaus optreden.

Behandeling[bewerken]

De druk kan mechanisch genormaliseerd worden door het plaatsen van een drain, waarlangs het vocht kan worden afgevoerd. In geval van besmetting tijdens de zwangerschap kan er vaak medicamenteus ingegrepen worden. Tegenwoordig kan met een endoscopische operatie de vloer van de derde ventrikel worden geopend, deze operatie heet endoscopische derde-ventriculostomie. Zo wordt een natuurlijke bypass gemaakt en is een drain niet meer nodig.

Preventie[bewerken]

Men kan voor een aantal oorzaken van hydrocefalus preventief optreden. Zie ook toxoplasmose.