Intercity direct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Intercity Direct)
Ga naar: navigatie, zoeken
Route van de Intercity direct
KBHFaBSicon .svg Amsterdam Centraal
BHFBSicon .svg Schiphol Airport
BHFBSicon .svg Rotterdam Centraal
KBHFeBSicon .svg Breda
TRAXX-locomotief en intercityrijtuigen
Cabine van Traxx-locomotief
Een toeslagzuil voor de Intercity direct

Intercity direct is de naam van de treindienst Amsterdam - Breda via de HSL-Zuid.

De treindienst valt sinds 1 januari 2015 onder de concessie voor het hoofdrailnet 2015-2025, verleend aan de Nederlandse Spoorwegen (NS), daarvoor onder de Vervoerconcessie voor het hogesnelheidsnet verleend aan High Speed Alliance.

Naam[bewerken]

Aanvankelijk werd deze trein Fyra genoemd, wat ook de naam was van de hogesnelheidstrein Amsterdam - Brussel via de HSL-Zuid. De dienst naar België werd met treinstellen van het type V250 gereden. De problemen waarmee deze treinstellen kampten waren reden om deze dienst op te heffen. Met de binnenlandse Fyra, die niet met een treinstel werd uitgevoerd, waren geen problemen, maar omdat de naam een slechte klank had gekregen werd de naam van de binnenlandse Fyra op 15 december 2013 veranderd in Intercity direct.

De verklaring van deze nieuwe naam is niet duidelijk. In het Frans is een train direct een trein die zonder tussenstop van begin- naar eindstation rijdt. De Intercity direct voldoet daar niet aan.

Materieel[bewerken]

De dienst Amsterdam - Schiphol - Rotterdam - Breda wordt sinds 2009 uitgevoerd met Traxx-locomotieven en intercityrijtuigen.

Betrouwbaarheid[bewerken]

In 2014 kwam het regelmatig voor dat treinen uitvielen als gevolg van problemen met de locomotieven en/of de beveiliging op de hogesnelheidslijn. Ook werkzaamheden bij het station Schiphol maken de treindienst erg kwetsbaar. Zo vielen er gemiddeld vijf keer per dag treinen uit. Voor dit falen kreeg de NS 1,25 miljoen boete.[1]

Toeslag[bewerken]

Tussen Schiphol en Rotterdam v.v. is een toeslag verschuldigd van € 2,40 per enkele reis ongeacht de klasse.[2] De toeslag kan betaald worden door na inchecken de OV-chipkaart te presenteren bij een toeslagzuil op het perron waar de trein vertrekt. De toeslagzuil is grijs met een rood vlak met de tekst "Toeslag" onder het scherm en een rood informatiepaneeltje erboven, op een eromheen staande tweede zuil. Als bevestiging meldt het scherm "Toeslag enkele reis" met het betaalde bedrag. Door de OV-chipkaart nogmaals binnen 30 minuten aan te bieden bij een toeslagzuil op hetzelfde station wordt de aankoop geannuleerd. Bij de NS-kaartautomaat wordt de aankoop vermeld als transactie.[3] In geval ten onrechte de toeslag is betaald wordt een tegoedbon voor een volgende rit verstrekt.

De toeslag is als product in een kaartautomaat op te laden. In de trein kost de toeslag € 10.

De toeslag is niet verschuldigd bij een stremming op het conventionele net, bijvoorbeeld tussen Leiden en Schiedam, en bij een stremming elders, als de Intercity direct een logische omleidingsroute biedt, bijvoorbeeld bij verstoringen tussen Gouda en Woerden (de omreisroute Utrecht-Rotterdam is dan via Schiphol).[4] In dat geval wordt de toeslagzuil goed zichtbaar afgeplakt.

Reizigers met een internationaal vervoerbewijs hoeven geen toeslag te betalen.

Integratie met Hoofdrailnet[bewerken]

Vooruitlopend op de nieuwe concessie, is Intercity direct sinds 15 juni 2014 ondergebracht bij de binnenlandse afdeling van NS, NS Reizigers. Een en ander is het gevolg van de integratie van NS Hispeed en NS Reizigers. Alle internationale treinen vallen sinds 15 juni 2014 onder NS International.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.