Intercity direct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Intercity Direct)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route van de Intercity direct
BSicon .svgKBHFa Amsterdam Centraal
BSicon .svgBHF Schiphol Airport
KBHFaSTR Den Haag HS 4 keer per dag
BS2lBS2r
BHF Rotterdam Centraal
BSicon .svgABZl+lKBHFeq Breda
BHF Noorderkempen
BHF Antwerpen-Centraal
BHF Antwerpen-Berchem
BHF Mechelen
BHF Brussels Airport-Zaventem
BHF Brussel-Noord
BHF Brussel-Centraal
KBHFe Brussel-Zuid
Cabine van Traxx-locomotief
Een toeslagzuil voor de Intercity direct

Intercity direct is de naam van de treindienst AmsterdamBreda en tussen Amsterdam en Brussel Zuid-Midi via de HSL-Zuid.

De treindienst valt sinds 1 januari 2015 onder de concessie voor het hoofdrailnet 2015-2025, verleend aan de Nederlandse Spoorwegen (NS), daarvoor onder de Vervoerconcessie voor het hogesnelheidsnet verleend aan High Speed Alliance.

Naam[bewerken]

Aanvankelijk werd deze trein Fyra genoemd, wat ook de naam was van de hogesnelheidstrein Amsterdam – Brussel via de HSL-Zuid. De dienst naar België werd met treinstellen van het type V250 gereden. De problemen waarmee deze treinstellen kampten waren reden om deze dienst op te heffen. Met de binnenlandse Fyra, die niet met een treinstel werd uitgevoerd, waren geen problemen, maar omdat de naam een slechte klank had gekregen werd de naam van de binnenlandse Fyra op 15 december 2013 veranderd in Intercity direct.

De verklaring van deze nieuwe naam is te vinden in de directere treinverbinding tussen Schiphol en Rotterdam via de hogesnelheidslijn, daar waar vroeger omgereden werd langs klassieke lijn via Den Haag.

Materieel[bewerken]

De dienst Amsterdam – Schiphol – Rotterdam – Breda wordt sinds 2009 uitgevoerd met Traxx-locomotieven en intercityrijtuigen.

Betrouwbaarheid[bewerken]

In 2014 kwam het regelmatig voor dat treinen uitvielen als gevolg van problemen met de locomotieven en/of de beveiliging op de hogesnelheidslijn. Ook werkzaamheden bij het station Schiphol maken de treindienst erg kwetsbaar. Zo vielen er gemiddeld vijf keer per dag treinen uit. Voor dit falen kreeg de NS 1,25 miljoen euro boete.[1]

Toeslag[bewerken]

Tussen Schiphol en Rotterdam v.v. is een toeslag verschuldigd van € 0.00 tot € 2,40 per enkele reis ongeacht de klasse.[2] De toeslag kan betaald worden door na inchecken de OV-chipkaart te presenteren bij een toeslagzuil op het perron waar de trein vertrekt. De toeslagzuil is grijs met een rood vlak met de tekst "Toeslag" onder het scherm en een rood informatiepaneeltje erboven, op een eromheen staande tweede zuil. Als bevestiging meldt het scherm "Toeslag enkele reis" met het betaalde bedrag. Door de OV-chipkaart nogmaals binnen 30 minuten aan te bieden bij een toeslagzuil op hetzelfde station wordt de aankoop geannuleerd. Bij de NS-kaartautomaat wordt de aankoop vermeld als transactie.[3] In geval ten onrechte de toeslag is betaald werd een tegoedbon verstrekt.

De toeslag is als product in een kaartautomaat op te laden. In de trein kost de toeslag € 10.

De toeslag is niet verschuldigd op het conventionele net, bijvoorbeeld tussen Leiden en Schiedam, en bij een stremming elders, als de Intercity direct een logische omleidingsroute biedt, bijvoorbeeld bij verstoringen tussen Gouda en Woerden (de omreisroute Utrecht – Rotterdam is dan via Schiphol). In de praktijk wordt de trein opgeheven en mogen de reizigers met de overige Intercity treinen verder reizen.[4]

Reizigers met een internationaal vervoerbewijs hoeven op dit traject geen toeslag te betalen.

Beneluxtrein[bewerken]

Vanaf 9 april 2018 is de Beneluxtrein eveneens een Intercity direct trein, blijkt uit de NS Reisplanner.[5][6] De treindienst wordt hieronder gerekend, omdat er tussen Schiphol en Rotterdam een toeslag voor binnenlands reizen in rekening wordt gebracht. Wel valt de Beneluxtrein nog onder NS International.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
9200

IC 35

Intercity direct (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Vier keer per dag van/naar Den Haag HS. Via HSL