Hoofdrailnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauw: Hoofdrailnet vóór 14 december 2014
Rood: overige lijnen/treindiensten
Intercitynetwerk 2011.

Het hoofdrailnet (HRN), vroeger ook wel aangeduid als het kernnet, is het spoornet waarop Nederlandse Spoorwegen (NS) tot 2025 behoudens uitzonderingen het alleenrecht heeft voor het rijden van reizigerstreinen. Het Besluit hoofdrailnet definieert het hoofdrailnet door middel van een schematische kaart.[1]

Lijnen[bewerken]

Het hoofdrailnet omvat de trajecten waarvoor geldt dat er binnenlandse intercity's rijden en bovendien dat ze onderdeel zijn van lange-afstandsverbindingen in het spoorboekje (tabellen A t/m H, en vanaf 1 januari 2015 ook 119). Aanvullend behoren ertoe:

 • Lijnen die geen onderdeel zijn van een lange-afstandsverbinding en waar bovendien geen Intercity's rijden:
  • Baarn - Den Dolder
  • Maarn - Rhenen
  • Geldermalsen - Tiel
  • Haarlem - Zandvoort
  • Maastricht - Eijsden (voor NS uitgevoerd door NMBS)
 • Eén lijn die geen onderdeel is van een lange-afstandsverbinding, maar waar wel Intercity's rijden:
  • Woerden - Leiden

Per 1 december 2012 is de Hanzelijn aan het hoofdrailnet toegevoegd.[2]

Per 1 januari 2015 is de HSL-lijn Schiphol - Breda toegevoegd aan het hoofdrailnet.

De indeling gaat uit gaat van het fysieke spoornet en niet van de treinsoorten. Er zijn dus geen trajecten waar alleen de intercity's tot het hoofdrailnet behoren, en de stoptreinen niet.

De scheiding van het Nederlandse net van hoofdspoorwegen voor personenvervoer in een hoofdrailnet enerzijds en gedecentraliseerde treindiensten (vóór indeling in een regio: contractsectortreindienst) anderzijds is ontstaan na de verzelfstandiging van de NS toen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, op basis van onderzoek door adviesbureau McKinsey en NS, 30 lijnen heeft aangemerkt als onrendabel. De andere, rendabele lijnen vormden toen het hoofdrailnet. Dit hoeft niet altijd meer op te gaan.

Decentralisatie en centralisatie[bewerken]

De lijn Arnhem - Doetinchem hoorde aanvankelijk tot het hoofdrailnet, maar is later alsnog gedecentraliseerd. De spoorlijn Groningen - Leeuwarden was een contractsectorlijn, maar het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de lijn in 2006 gedecentraliseerd omdat de provincies Groningen en Friesland alle regionale treindiensten gezamenlijk gingen aanbesteden. Al sinds 1999 wordt de treindienst op deze lijn door Arriva (tot december 2005 onder de naam NoordNed) uitgevoerd omdat NS anders in het noorden van het land een eilandbedrijf met dieseltractie zou hebben. Aanvankelijk was Groningen - Leeuwarden een hoofdrailnetlijn. Door het bovengenoemde eilandbedrijf was het van 1999 tot 2006 een contractsectorlijn.

Leiden - Woerden, Weesp - Lelystad, Utrecht - Rhenen, Utrecht - Baarn en Zaandam - Enkhuizen waren aanvankelijk contractsectorlijnen, maar zijn later toch aan het hoofdrailnet toegevoegd. In 2005 zijn Alkmaar - Den Helder, Alkmaar - Hoorn, Haarlem - Uitgeest en Haarlem - Zandvoort aan het hoofdrailnet toegevoegd. De lijn Zwolle - Wierden is per 14 december 2014 afgesplitst van het hoofdrailnet en overgedragen aan de provincie Overijssel.

Concessies[bewerken]

De concessie houdt het recht in om op het hoofdrailnet treindiensten te exploiteren. Dit recht is exclusief (andere vervoerders mogen hier geen treindiensten exploiteren) behoudens internationale treinen en kleine overlaps met andere spoorlijnen; een wat grotere overlap is van Amsterdam Centraal tot voorbij Schiphol, waar Intercity direct ook rijdt. De concessie houdt tevens de plicht in om voldoende treindiensten te leveren tegen niet te hoge prijzen. De intercity's naar Berlijn vallen ook onder de concessie (ze dragen bij aan het leveren van voldoende treindiensten op deze trajecten, en er is geen toeslag verschuldigd). Op het traject Amsterdam Centraal - Schiphol moeten voldoende treindiensten geleverd worden, los van die van Intercity direct.

Concessie 2005-2015[bewerken]

Tot het jaar 2005 sloot de minister van Verkeer en Waterstaat elk jaar een tijdelijk contract af met NS (overgangscontract II). Per 1 januari 2005 is de vervoerconcessie HRN van kracht op basis van de nieuwe Concessiewet personenvervoer per trein, die artikel 69b (nu 67) toevoegt aan de Wet personenvervoer 2000. Dit artikel bepaalt dat de concessie voor het hoofdrailnet tot 1 januari 2015 aan de Nederlandse Spoorwegen verleend wordt.

Tot en met 2008 was de concessie gratis, sinds 2009 betaalt NS per jaar een geleidelijk oplopend bedrag aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Er komt een registratie- en monitoringssysteem dat onder andere vaststelt wie en in welke mate er verantwoordelijk is voor vertragingen en andere verstoringen. Hierdoor krijgt het ministerie een nauwkeuriger beeld van de prestaties van ProRail en NS en wordt het ook mogelijk om beide bedrijven op die prestaties aan te sturen (outputsturing).

Op 5 oktober 2004 ging de Tweede Kamer niet akkoord met de voorgestelde HRN-concessie, omdat minister Karla Peijs te weinig van de NS zou vragen. Op 1 december 2004 werd bekend dat Peijs de eisen alsnog gaat aanscherpen op het gebied van zitplaatsgarantie, veiligheid en kortingsmogelijkheden voor ouderen. Ook wil de minister dat het vervoersaanbod buiten de Randstad op peil blijft. Toch ging de meerderheid van de Tweede Kamer op 16 december niet akkoord. Peijs kwam op 20 december 2004 de Tweede Kamer tegemoet door te stellen dat de NS de minimale punctualiteit van 89% al in 2007 dient te bereiken in plaats van 2008.

Op dinsdag 19 april 2005 ondertekende staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen de concessie. Het vervoerscontract trad met terugwerkende kracht op 1 januari 2005 in werking.

Concessie 2015-2025[bewerken]

De minister van Infrastructuur en Milieu (Melanie Schultz van Haegen) heeft de concessie voor het hoofdrailnet 2015-2025 onderhands gegund aan NS, met dien verstande dat de stoptreindiensten op vijf lijnen hier niet toe behoren, maar worden aanbesteed, zie onder. De concessie omvat ook het verrichten van bepaalde internationale treindiensten via Roosendaal en via de HSL-Zuid.

Voor het gebruik van de HSL-Zuid betalen de vervoerders samen een gebruiksvergoeding (reguliere gebruiksvergoeding plus HSL-heffing) van € 62,2 miljoen in 2015, dat naar rato van verbruik verdeeld wordt over de vervoerders. Formeel is momenteel NS de enige vervoerder (namelijk ook optredend voor Thalys International), dus NS betaalt het hele bedrag, maar verrekent met Thalys het Thalysdeel. Voor de rest van het spoor (behalve voor treinen die van de HSL gebruikmaken, op de aansluitende trajecten naar Amsterdam Centraal en Breda) betaalt NS € 80 miljoen per jaar, plus de reguliere gebruiksvergoeding,

De minister stelde eerder dat als er eventueel meerdere vervoerders op dezelfde spoorlijn actief worden, reizigers niet geconfronteerd mogen worden met een frequentie-effect, omdat ze bijvoorbeeld vanwege verschillende abonnementen niet meer iedere trein kunnen pakken die zich aandient.[3]

De voorwaarden voor de concessie zijn onder andere[4]:

Minimaal twee stoptreinen, ook buiten de spits (nu 1x per uur) op de volgende trajecten:

 • Breda - Lage Zwaluwe
 • Roosendaal - Lage Zwaluwe
 • Ede-Wageningen - Arnhem
 • Meppel - Leeuwarden
 • Sittard - Heerlen

De concessie is dynamischer gemaakt, in de zin dat verdergaande decentralisatie gedurende de concessieduur mogelijk is.

Zie ook het nachtnet in de hoofdrailnetconcesie.

Toilet[bewerken]

De voorwaarden voor de concessie zijn onder andere[5]:

 • In elke intercity is een toilet (dit is bij alle nu gereden intercitydiensten al het geval)
 • In elke stoptrein waarin meer dan een derde van de reizigers langer dan 30 minuten reist is een toilet
 • Elke nieuwe trein die wordt besteld heeft een toilet (daar houdt de NS zich nu al aan)
 • vóór 2025 is er in elke trein een toilet

De eis van een toilet in elke trein zou niet uitsluiten dat de trein bestaat uit meerdere treinstellen die niet allemaal over een toilet beschikken; men zou daar dan bij het instappen op moeten letten, of bij een station moeten overstappen op een ander deel van de trein. Anderzijds wordt in de brief van de minister gesuggereerd dat met "trein" treinstel wordt bedoeld: "Dan moet dus in alle nieuwe Sprinters zonder toilet alsnog een toilet zijn ingebouwd. Het betreft 131 Sprinters zonder toilet."

Aanbesteding van enkele stoptreindiensten[bewerken]

De regering overweegt de stoptreindiensten op vijf lijnen aan te besteden.[6] Locov is hier tegen zolang het door de commissie Meijdam voorgestelde systeem van vervoerder-overstijgend in- en uitchecken nog niet is ingevoerd. Het vindt dat bij het huidige systeem het opereren van verschillende vervoerders extra kosten en ongemak voor de reizigers oplevert, wat deels nog erger wordt als dit op hetzelfde traject gaat gebeuren. Als bijvoorbeeld de Intercity vertraagd is moet men de stoptrein kunnen nemen, maar met het huidige systeem zou men, als men al heeft ingecheckt bij NS, weer uit moeten checken bij NS en vervolgens inchecken bij de andere vervoerder.[7]

Geschiedenis[bewerken]

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) heeft een plan ingediend, Het Nieuwe Spoorplan.[8]

De aparte, eerder geldende Vervoerconcessie voor het hogesnelheidsnet is ingetrokken.

Treinseries[bewerken]

Treinseries over het hoofdrailnet:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12500. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12700. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations. In weekend en 's avonds vaak gecombineerd met serie 2600 tot serie 12600.
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarSchagen 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1452 Intercity Utrecht CentraalGoudaRotterdam Centraal Nachtnet. Rijdt van Utrecht Centraal naar Rotterdam Centraal via Gouda, 1x per nacht in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
1500 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalHilversumAmersfoortDeventer Rijdt in de spits (en 1x/2 uur in het dal) van/naar Deventer. Stopt niet in Zaandam
1600 Intercity Schiphol AirportAmersfoortDeventerHengeloEnschede
1700 Intercity Den Haag CentraalUtrecht CentraalAmersfoortDeventerHengeloEnschede
1900 Intercity Den Haag CentraalRotterdam CentraalDordrechtBredaEindhovenHelmondDeurneVenlo
2000 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00.
2100 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag Centraal
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrecht
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
2800 Intercity Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 en in het weekend
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 21.00 uur ook op Driebergen-Zeist. Stopt alleen 's avonds en op zondag in Heiloo
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 21:00 uur
3300 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn Kersenboogerd
3400 Intercity HaarlemBeverwijkAlkmaar Rijdt alleen in de spits. In de ochtendspits alleen richting Haarlem, in de middagspits alleen richting Alkmaar. Stopt alleen in Beverwijk.
3500 Intercity Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhovenHeerlen Na 18.00 uur alleen Schiphol - Eindhoven, na 20.30 alleen Schiphol - Utrecht Centraal en na 18.45 alleen Utrecht Centraal - Schiphol.
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle Stopt tussen Arnhem Centraal en Nijmegen op alle tussengelegen stations.
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4300 Sprinter Leiden Centraal HoofddorpSchiphol AirportWeespAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Rijdt alleen in de spits van/naar Leiden Centraal, enkele ritten naar Lelystad C en Den Haag C
4400 Sprinter 's-HertogenboschNijmegen Gekoppeld aan treinserie 9600 's-Hertogenbosch - Deurne
4600 Sprinter Amsterdam CentraalWeespAlmere CentrumLelystad CentrumZwolle
4700 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam Centraal In de spits gekoppeld aan Sprinter 7400 van/naar Rhenen
4900 Sprinter Utrecht CentraalHilversumAlmere CentrumAlmere Oostvaarders Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtBreda Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtRoosendaal
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven
5400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoortZwolle
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumWeespSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Centraal
5800 Sprinter HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumAmersfoortAmersfoort Vathorst Rijdt na 20:00 uur en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.
6000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsenTiel
6100 Sprinter WoerdenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend.
6300 Sprinter Den Haag Centraal Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tot Leiden Centraal.
6400 Sprinter EindhovenWeert
6800 Sprinter Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond
6900 Sprinter HeerlenSittard
7000 Sprinter ApeldoornDeventerAlmeloHengeloEnschede Rijdt na 19:30 uur en in het weekend niet tussen Almelo en Enschede.
7400 Sprinter Amsterdam Centraal BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen In de spits gekoppeld aan Sprinter 4700 van/naar Uitgeest. 's Nachts enkele trein van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal.
7500 Sprinter Ede-WageningenArnhem Centraal
7600 Sprinter NijmegenArnhem CentraalZutphen
8800 Intercity Leiden CentraalAlphen a/d RijnWoerdenUtrecht Centraal
9000 Sprinter LeeuwardenMeppel Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend.
9100 Sprinter ZwolleMeppelAssenGroningen
9200 Intercity (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-BerchemBrussel-Nationaal-LuchthavenBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Beneluxtrein
9600 Sprinter 's-HertogenboschBoxtelEindhovenHelmondDeurne Gekoppeld aan treinserie 4400 Nijmegen - 's-Hertogenbosch.
9700 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
9800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht Centraal Stopt na 20:00 uur en in het weekend ook op Utrecht Leidsche Rijn
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoortAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600
11700 Intercity Amersfoort SchothorstAmersfoortUtrecht CentraalGoudaDen Haag Centraal
12470 Intercity AmersfoortZwolleAssenGroningen Nachtnet. Rijdt alleen in juli en augustus eenmaal per nacht.
12500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleLeeuwarden Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen soms 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchiphol AirportAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.
12700 Intercity Den Haag CentraalSchiphol AirportLelystad CentrumZwolleLeeuwarden Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 700. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuursdienst met serie 12500. Stopt vanaf Zwolle op alle tussengelegen stations, om zo een halfuursdienst te creëren met serie 9000.
12800 Intercity Rotterdam CentraalGouda Rijdt alleen in het weekend en wordt in Gouda gecombineerd met de serie (1)1700
13600 Sprinter BredaTilburg's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als 16000 naar Utrecht Centraal.
14000 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.
14100 Sprinter Rotterdam CentraalVlaardingen Centrum Vier keer per uur. Rijdt uitsluitend in de spits.
14500 Intercity Amsterdam CentraalHoornHoogkarspelEnkhuizen Rijdt alleen in de spits in één richting, ochtendspits 4x naar Amsterdam en middagspits 4x naar Enkhuizen. Eerste rit begint in Hoorn Kersenboogerd en overige ritten stoppen in de ochtendspits hier niet. In de middagspits stoppen alle ritten hier wel.
14800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemBeverwijkUitgeestCastricumAlkmaarHoorn 's Avonds tussen Alkmaar en Hoorn één keer per uur. Traject wordt bereden in combinatie met SLT en DDM-1.
15400 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemZandvoort aan Zee Extra strandtrein, rijdt alleen in de zomerperiode.
16000 Sprinter Utrecht CentraalGeldermalsen's-Hertogenbosch Vanaf 's-Hertogenbosch verder als treinserie 13600 naar Breda.
17400 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal Centrum Rijdt alleen in de spits.
17600 Sprinter NijmegenWijchen Rijdt alleen in de spits
19800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt niet 's avonds na 20.00 uur en in het weekend.
20800 Intercity HeerlenSittard Rijdt alleen na 19:00 uur, vormt geen halfuursdienst met de serie 23500.
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
22400 Intercity Utrecht CentraalAmersfoort Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
23400 Intercity NijmegenElstArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht Centraal
23500 Intercity HeerlenSittard Rijdt alleen na 19:00 uur, vormt geen halfuursdienst met de serie 20800.
28300 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Maliebaan Trein naar het Spoorwegmuseum, alleen als dit open is (niet op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties)

en een gedeelte van elk van de volgende diensten:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
140 / 240

IC 77

Intercity (NS International / DB Fernverkehr) Amsterdam CentraalAmersfoortDeventerHengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfHannover HbfBerlin HbfBerlin Ostbahnhof Rijdt elke twee uur, stopt alternerend te Bünde (Westf) of Bad Oeynhausen
19500 Sprinter Leiden CentraalAlphen a/d RijnGouda Rijdt alleen in de spits

ETMET[bewerken]

NS onderzoekt samen met de andere spoorsectorpartijen hoe hoogfrequente treindiensten zijn te realiseren, ook wel aangeduid als Elke Tien Minuten Een Trein (ETMET), of spoorboekloos rijden. Er is geëxperimenteerd op de trajecten Eindhoven - Amsterdam en Geldermalsen - Utrecht. De ETMET-plannen zijn onderdeel van het Programma Hoofdfrequent Spoorvervoer (PHS).

De plannen voor 2020 bestaan uit ETMET op de volgende verbindingen:

Arnhem - Schiphol (intercity, excl. ICE Duitsland-Amsterdam)
Arnhem - Nijmegen (intercity)
Eindhoven - Alkmaar (intercity, excl. ICE Duitsland-Amsterdam)
Den Haag Centraal - Almere Centrum (intercity)
Geldermalsen - Woerden (sprinter)

Op Den Haag HS - Dordrecht zullen er zelfs 8 intercity's per uur rijden door een combinatie van een kwartiersdienst op Amsterdam Centraal - Dordrecht (via Haarlem) en een kwartiersdienst op Den Haag Centraal - Eindhoven.

Door ETMET zullen sommige reizigers er ook op achteruit gaan, met name uit de regio Arnhem. Vanuit Arnhem is eerder al een eerste stap gemaakt door de populaire intercity Nijmegen/Arnhem-Den Haag in te ruilen voor een intercity Nijmegen-Schiphol. Als ETMET volledig wordt ingevoerd, raakt de regio Arnhem zijn directe verbinding met Amsterdam Centraal-Den Helder kwijt. Daarmee is deze regio meteen zijn directe treinen naar de twee belangrijkste bestemmingen (Amsterdam C en Den Haag C) kwijt. Daarnaast worden de overstappen slechter, in de huidige situatie wordt er ieder kwartier in Utrecht een relatief goede overstap geboden op de treinen naar Den Haag en Rotterdam en in Arnhem wordt er ieder kwartier een relatief goede overstap geboden op de treinen naar Doetinchem en Zutphen. Door de invoering van ETMET zou er maximaal 2 keer per uur een goede overstap geboden kunnen worden in Utrecht op de treinen naar Den Haag en Rotterdam en in Arnhem op de treinen naar Doetinchem en Zutphen, de overige overstappen worden dan fors langer, waardoor ook de effectieve reismogelijkheden tussen Doetinchem/Zutphen en Den Haag/Rotterdam gehalveerd worden (van 4 naar 2). Ook in Eindhoven ontstaan dan dezelfde problemen op de treinen naar Helmond.

Vervoerbewijzen, tarieven en in- en uitchecken[bewerken]

De concessie bevat voorschriften voor toegestane tariefsverhogingen. Voor de jaren 2011 tot en met 2014 gaat het daarbij alleen om enkele reizen voltarief tweede klas. Bovendien moet er een propositie of regeling zijn waardoor een tweede klas reiziger:

a. Per kalenderjaar voor reizen tussen twee vaste stations (vice versa) nooit meer verschuldigd is dan 400 keer de enkele reisprijs tweede klas voltarief.
b. Per kalenderjaar nooit meer verschuldigd is dan 400 maal de tweede klas voltarief prijs van een enkele reis van 90 tariefeenheden.

NS kan aan deze voorwaarden voldoen door of proposities aan te bieden waarmee automatisch aan de voorwaarden wordt voldaan of een regeling te bieden waarmee een reiziger het meerdere kan terugvragen. Bij een regeling vormen de met de persoonlijke OV-chipkaart gemaakte reizen en het daarvoor in rekening gebrachte tarief de basis voor de mogelijke verrekening. Ten aanzien van voorwaarde a biedt NS het trajectabonnement. Bij bijvoorbeeld 48 tariefeenheden kost een enkele reis voltarief tweede klas € 8, en een jaartrajectabonnement tweede klas € 2405, dus lager dan het maximum van € 3200. Bovendien is het ook geldig op lijnen van NS buiten het hoofdrailnet en ook bij andere treinvervoerders. Ten aanzien van voorwaarde b biedt NS Altijd Vrij voor € 3540 (afgezien van de introductiekorting). Een enkele reis voltarief tweede klas voor 90 tariefeenheden kost € 13,90, dus de prijs van het abonnement is lager dan het maximum van € 5560. Bovendien is het ook geldig op lijnen van NS buiten het hoofdrailnet.

Ook modellen van vervoerbewijzen en in- en uitchecken worden in de concessie aan voorschriften gebonden.

Zie ook[bewerken]

Bron[bewerken]

 1. Kaart van het hoofdrailnet
 2. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2012-402.html
 3. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29984-267.html
 4. Veranderingen nieuwe hoofdrailconcessie op een rij
 5. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-23645-420.html
 6. Kamerbrief van minister Schultz van Haegen (IenM) over de HSA-problematiek en beleidsvoornemen Hoofdrailnet
 7. Advies beleidsvoornemen concessie hoofdrailnet vanaf 2015
 8. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-119989.pdf

Externe link[bewerken]