Kachovskaja-lijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moskwa Metro Line 11.svg    Kachovskaja-lijn   
Kakhovskaya map.png
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Lijnen van de
Metro van Moskou
  Metrolijn 1
  Metrolijn 2
  Metrolijn 3
  Metrolijn 4
  Metrolijn 5
  Metrolijn 6
  Metrolijn 7
  Metrolijn 8
  Metrolijn 9
  Metrolijn 10
  Metrolijn 11
  Metrolijn 12
  Metrolijn 15

Inleiding[bewerken]

De Kachovskaja-lijn is de kortste lijn van de metro van Moskou. De lijn telt drie stations en is slechts 3,4 kilometer lang. Het is, samen met lijn 12, een van de twee metrolijnen die niet aansluit op de Koltsevaja-lijn. De lijn is het eerste deel van de, in de jaren 60 van de twintigste eeuw goedgekeurde, buitenringlijn.[1] Het zuidoost kwadrant zou lopen van Kachovskaja naar Sjosse Enthusiastov via station Pererva en metrostation Ljublino. Het noordoost kwadrant zou vervolgens de ringspoorlijn volgen tot de kruising met de spoorlijn Moskou - St. Petersburg. Van het noordoost kwadrant zijn twee stations, namelijk Oelitsa Podbelskogo en Tsjerkizovskaja, echt gebouwd. Het noordwest kwadrant zou vervolgens via Vojkovskaja en Nizjnije Mnjovniki, het op 5 juli 1965 één na westelijkste station, Koentsevskaja bereiken. Dit laatste station zal op de buitenring de naam Mozjajskaja krijgen. Het zuidwest kwadrant loopt van hier naar Kachovskaja.

Aanleg en bedrijf[bewerken]

Begonnen werd met de aanleg van zuidoost kwadrant, waarbij het beoogde kruisingsstation met lijn 2, Kasjirskaja meteen viersporig werd uitgevoerd om overstappen op hetzelfde perron mogelijk te maken. Tegelijk met de bouw van deze stations werd ook de verlenging van lijn 2 ter hand genomen. Deze combinatie van bouwactiviteiten werd onder meer ingegeven door de wens van de Lichatsjov-fabriek (Avtozavodskaja) om haar werknemers, die vooral in de buurt ten westen van Kasjirskaja woonden, een metroverbinding naar het werk te bieden. Op 11 augustus 1969 was de verlenging van lijn 2 gereed tot Kasjirskaja en ook de eerste stations van de buitenring waren gebruiksklaar. In afwachting van de verdere verlenging van lijn 2 in zuidelijke richting werden de drie stations van de buitenringlijn op 11 augustus 1969 in dienst genomen als de laatste drie stations van lijn 2. Op 28 maart 1984 werd de verdere verlenging van lijn 2 geopend en werd de Kachovskaja-lijn een zijlijn van lijn 2. De treinen reden nu om en om over de zijlijn of verder naar het zuiden. Naarmate lijn 2 aan de zuidkant steeds verder verlengd werd veranderde ook de verhouding in reizigers aantallen tussen de beide takken en werd besloten om slechts 1 op de 3 treinen via de zijlijn te laten rijden. Vanwege de aanhoudende logistieke problemen werd besloten om aan de noordkant van Kasjirskaja een keerspoor te bouwen en op 20 november 1995 werd dit in gebruik genomen. Sindsdien fungeert de zijlijn operationeel als zelfstandige lijn waarop een pendeldienst wordt onderhouden. Vanaf 1995 tot 2016 werd het lijnnummer 11 gehanteerd, sindsdien wordt het lijnnummer 11a gebruikt voor het operationele deel en is nummer 11 toegekend aan de hele buitenringlijn.

Uitbreiding[bewerken]

De bouw van de buitenringlijn was na 1969 tot staan gekomen, maar in het tienjarenplan 2011-2020 is de buitenringlijn als Derde overstap contour weer opgenomen. De buitenringlijn zal nu als lijn 11 alsnog worden gebouwd, zij het via een andere route dan in de aanvankelijke plannen. Het zuidwest kwadrant zal alsnog worden aangelegd conform het oorspronkelijke plan en de opening is gepland voor 2018. Het zuidoost kwadrant is herzien en komt ongeveer één station dichter bij het centrum te liggen dan in het oorspronkelijke plan, de opening van dit stuk is gepland voor 2019. Het station Nizjegorodskaja krijgt ook vier sporen om overstappen op hetzelfde perron mogelijk te maken. Aan de noordzijde van Nizhegorodskaja is een aftakking richting Sjosse Enthusiastov voorzien zodat het mogelijk blijft om de buitenring in de verre toekomst alsnog te voltooien. Het noordoost kwadrant is niet opgenomen in de Derde overstap contour en in plaats daarvan is een route gekozen langs de derde autoring die langs de noord en oost rand van de binnenstad de stations Vystavotsjnaja en Nizhegorodskaja verbindt en daarna verder naar het zuidoosten loopt. Van het noordwest kwadrant worden slechts twee stations gerealiseerd en ten noorden van Nizjnije Mnjovniki buigt de lijn dan af naar het oosten om bij Chorosjovskaja aan de route langs de derde autoring aan te takken. Het is de verwachting dat dit deeltraject vanaf 2019 ten zuidoosten van Nizhegorodskaja operationeel zelfstandig wordt als lijn 15 en lijn 11 de hele ronde zal rijden. In het oorspronkelijke plan voor de buitenringlijn liep het noordelijke deel vrijwel gelijk met de ringspoorlijn uit 1908. Deze ringspoorlijn is in september 2016 als lijn 14 heropend voor personenverkeer, waarmee het noordelijke deel van de metro buitenring op de lange baan komt.

Metrostations[bewerken]

Hier worden ook overstapmogelijkheden met treinverbindingen aangegeven.

Station Overstappunt Foto Opening Opmerkingen
Nizjegorodskaja Moskwa Metro Line 15.svg Moskwa Metro Line 14.svg station in aanbouw 2019
Tekstilsjtsjiki Moskwa Metro Line 7.svg station in aanbouw 2019
Joeznoportovaja Moskwa Metro Line 10.svg station in aanbouw 2019
Klenovij Boelvar station in aanbouw 2019
Kasjirskaja Moskwa Metro Line 2.svg Kashirskaya (Каширская) (5407808479).jpg 11 aug 1969
Varsjavskaja BKV vonat symbol Varshavskaya (Варшавская) (5501801655).jpg 11 aug 1969
Kachovskaja Moskwa Metro Line 9.svg Kachowskaja.jpg 11 aug 1969
Zjoezino station in aanbouw 2018
Vorontsovskaja Moskwa Metro Line 6.svg station in aanbouw 2018
Oelitsa Novarotov station in aanbouw 2018
Prospekt Vernadskogo Moskwa Metro Line 2.svg station in aanbouw 2018
Mitsjoerinski Prospekt Moskwa Metro Line 8.svg station in aanbouw 2018
Aminjevskoje Sjosse station in aanbouw 2018
Davydkovo station in aanbouw 2018
Mozjajskaja Moskwa Metro Line 3.svg Moskwa Metro Line 4.svg station in aanbouw 2018
Terechovo station in aanbouw 2018
Nizjnije Mnjovniki station in aanbouw 2018
Oelitsa Narodnogo Opoltsjenija station in aanbouw 2018
Chorosjovskaja Moskwa Metro Line 15.svg station in aanbouw 2018