Kemps schildpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kemps schildpad
IUCN-status: Kritiek[1] (1996)
Padre Island National Seashore - Kemps Ridley Sea Turtle.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Testudines (Schildpadden)
Onderorde: Cryptodira (Halsbergers)
Superfamilie: Chelonioidea
Familie: Cheloniidae (Zeeschildpadden)
Geslacht: Lepidochelys
Soort
Lepidochelys kempii
(Garman, 1880)
Afbeeldingen Kemps schildpad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kemps schildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Kemps schildpad (Lepidochelys kempii) is een schildpad die behoort tot de familie zeeschildpadden (Cheloniidae).

Algemeen[bewerken]

Het is met een gemiddelde schildlengte van ongeveer 65 centimeter, maximaal 75 cm, de kleinste soort in zee levende schildpad, en het gewicht is ongeveer 40 kilo. Het leefgebied is de Golf van Mexico, met name het kustgebied tussen noordelijk Mexico en zuidelijk Texas in de VS, waar ook de eieren worden afgezet. Soms wordt deze soort gezien in de Atlantische Oceaan en heel zelden spoelt er een aan in Nederland. De laatste keer was op 10 december 2011 bij de Zuid-Hollandse plaats Monster, het dier werd door medewerkers van een dierenambulance naar Sea Life in Scheveningen gebracht en 'Flip' genoemd. Flip woog 1,85 kilo en had schildlengte van 35 cm.[2][3] Op 6 januari 2012 spoelde ook op de Belgische kust een dood dier aan. Dit is de enige bekende vondst in België.[4]

Beschrijving[bewerken]

Kemps schildpad heeft een zeer spits aflopende achterzijde van het schild dat erg glad is en bijna geen reliëf heeft en bezit peddelachtige poten zonder nagels. De schildkleur is meestal groen tot bruin en de huid geel- tot witgrijs en de kop is opvallend stomp en breed. Deze soort heeft een snavelachtige snuit zoals de karetschildpad (Eretmochelys imbricata) maar mist de zwarte vlekken en heeft een witte huidskleur op de poten en kop. Het voedsel bestaat uit kleine zeedieren zoals kreeftachtigen maar ook aas en planten zoals zeewier worden gegeten.

Status[bewerken]

Het is niet alleen de kleinste, maar ook de meest bedreigde soort van alle zeeschildpadden, en ze worden regelmatig overvaren of verstikt door visnetten. Projecten om de dieren te kweken om ze voor uitsterven te behoeden, zoals bij de soepschildpad, zijn er nog niet.