Lijst van afleveringen van Keuringsdienst van Waarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst van afleveringen van het Nederlandse televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.

2003[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp Samenvatting
1 11 april 2003 Kip Het proces van het vetmesten van kippen wordt onderzocht door zelf kippen te houden. Aan de orde komen de kwaliteit van kippenvlees, de pluimvee-industrie en de NEPLUVI (Vereniging Nederlandse Pluimveeverwerkende industrie), de bestandsdelen van de kipnuggets van McDonald's (gefrituurd kippenvlees) die door de Consumentenbond worden onderzocht, het verschil tussen scharrel- en batterijkippen, de oorsprong van Franse scharrelkippenvlees dat volgens het etiket uit Loué moet komen en de leefomstandigheden van slachtkuikens.
2 18 april 2003 Vers Er wordt onderzocht in hoeverre de perceptie die consumenten voer het begrip vers hebben in overeenstemming is met de wijze waarop het begrip (te pas en te onpas) wordt gebruikt. De verslaggevers worden gevolgd bij bezoeken aan de Universiteit Wageningen, verschillende vishandelaren, de redactie van Van Dale's woordenboeken, het kantoor van de Consumentenbond en de productieafdeling van zuivelfabriek Friesche Vlag.
3 25 april 2003 Verpakking De inhoud van verpakte producten wordt onderzocht: de reden van verpakken, misleidende teksten op verpakkingen, de toegestane misleiding, de Reclame Code Commissie, veel geld verdienen met weinig inspanning, de verleiding van verpakkingen en het maken van hogere winsten door luxe verpakkingen te ontwerpen. Tijdens het programma worden foto's gemaakt van producten om te kijken of die overeenkomen met de foto op de verpakking.
4 2 mei 2003 Effe checken Aan de orde komen de herkomst van vlees dat bij de slager ligt, de controle van slagerijen door de Keuringsdienst van Waren, de waarde van keurmerken op voedingswaren en de Europese subsidie voor de 'Effe checken'-promotiecampagne en de kritiek op de campagne.
5 9 mei 2003 Dolfijnvriendelijk De Keuringsdienst van Waarde is op zoek naar de betekenis en de waarde van het dolfijnvriendelijk-keurmerk in de tonijnindustrie. Het logo is volgens de industrie een keurmerk dat geen dolfijnen zijn geschaad bij het vissen op tonijn. Voorheen werden veel dolfijnen opzettelijk gedood door tonijnvissers.
6 16 mei 2003 Cacaoslavernij (deel 1) Reportage over de kindslavernij op de cacao-plantages in Ivoorkust. Er wordt onderzocht wat waar is van de beweringen dat er op grote cacao-plantages gebruik wordt gemaakt van uit de buurlanden ingevoerde kind-slaven, die op een meedogenloze wijze door de plantagehouders worden misbruikt. Van verschillende kanten wordt bevestigd dat dit inderdaad het geval is en de slavernij wordt bevestigd door verklaringen van ontsnapte kindslaven. Slavernij is in Nederland een zwaar misdrijf en het kopen van producten waarbij gebruikt is gemaakt van slaven is volgens de Nederlandse wet gelijk aan heling. Door chocolade te kopen, zo stelt Teun van de Keuken, maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit. Om die reden wil hij zich aangeven bij justitie om zo de desïnteresse van consumenten en cacaoindustrie aan de kaak te stellen.
7 23 mei 2003 Recycling & Cacoaslavernij (deel 2) Onderzoek naar de herkomst van de grondstoffen van de Petflessen van Campina. De zuivelfabrikant vermeldt op zijn petflessen dat deze voor minimaal vijftig procent uit gerecycled materiaal bestaan. De vraag is of Campina de claim die zij op de verpakking zet kan waarmaken.

Vervolg van de reportage over het gebruik van kindslaven op de cacaoplantages en de desïnteresse van de cacaoindustrie om hier wat aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat minimaal drie procent van de geproduceerde chocola cacao bevat die bevuild is door slavernij.

8 30 mei 2003 Eko Er wordt onderzocht hoe producten die het EKO-keurmerk dragen zich onderscheiden van gewone producten. Zij onderzoeken Terrasana biologische pinda's uit China, biologische zalm uit Ierland en biologische muesli uit Zuid-Amerika. Daarnaast wordt door Skal International onderzocht hoe producten gecertificeerd worden met een biologisch keurmerk.

2004[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp Samenvatting
1 13 april 2004 Ambachtelijk Er wordt onderzocht of producten die volgens de verpakking op ambachtelijke wijze bereid zijn zich onderscheiden van gewone producten. Waar staat ambachtelijk precies voor op de verpakkingen van: met ei en bacon belegde boterhammen van Van Oers; Italiaanse producten van Bertolli, zoals olijfolie en pastasauzen. Een van de verslaggevers bezoekt in Napels een pizzabakker om te verifiëren of de Iglo-pizza echt uit een houtoven komt, en daarnaast de Knorr-fabriek in Italië waar de Bertolli-producten op ambachtelijke wijze gemaakt zouden worden door de oude plattelandsvrouwen uit de televisiereclame.
2 20 april 2004 Biefstuk Een zoektocht naar goede en lekkere biefstuk in de Nederlandse winkel. Onderzocht wordt:
  • wat goede biefstuk is en hoe deze gebakken moet worden;
  • waar de biefstuk zit aan de koe;
  • het grote belang van rustgevende muziek voor de kwaliteit van rundvlees;
  • het lekkerste gras;
  • dat koeien vaak te vroeg geslacht worden;
  • dat de biefstuk zelf ook oud moet zijn (bestorven);
  • de algemeen slechte kwaliteit van de biefstuk in de winkel.
3 27 april 2004 Bosvruchten Het programma gaat op zoek naar het bos waar de bosvruchten vandaan komen die verwerkt zijn in producten zoals vruchtenyoghurt, bosvruchtenkoekjes, bosvruchtenhagelslag of drinkyoghurt.

Een van de verslaggevers bezoekt de fabrikanten van de Zuivelhoeve en komt te weten dat 50% van de vruchtengelei onder in het pak Boer'n Yoghurt uit gekweekte bosvruchten bestaat, uit landen over de hele wereld en niet uit echte bossen, en dat aan alle bosvruchtenproducten natuurlijke aroma's worden toegevoegd.

Een tweede verslaggever bezoekt een fruitexporteur in Servië waar bevroren gekweekte bosvruchten en bosvruchtenpulp worden gemaakt, en het testlab van het bedrijf Buteressence BV om bosvruchtensmaakstoffen te proeven.

4 11 mei 2004 Verantwoord tussendoortje Er wordt gebeld met een aantal voedselproducenten met de vraag waarom hun tussendoortjes verantwoord zouden zijn. Daarnaast wordt een Liga-fabriek, een kinderarts, een consumptiesocioloog en een persvoorlichtster van het Voedingscentrum opgezocht.
5 18 mei 2004 Petfood (deel 1) & Cacaoslavernij (deel 1) Een aantal fabrikanten van dierenvoedsel in blik wordt gebeld met vragen over de teksten op hun verpakkingen over de bereiding en samenstelling van dierenvoedsel en de weinige overeenkomsten tussen de ingrediënten volgens de verpakking en het daadwerkelijke voer.

Vervolgreportage over de inzet van kindslaven t.b.v. de chocolade-industrie in Afrika.

6 25 mei 2004 Petfood (deel 2) Vervolg over diervoeding. Er wordt in gegaan op:
  • de geheimzinnigheid van diervoederfabrikanten over de ingrediënten en het productieproces;
  • claims van producenten over de werkzaamheid van diervoeders;
  • tests op dieren om de samenstelling zo goedkoop mogelijk te maken;
  • de kleine hoeveelheid vlees die in diervoeding zit.
7 1 juni 2004 Kalkoen Waarom wordt er kalkoenvlees verwerkt wordt in (runder)worsten en kipproducten, zoals in Knaks van Unox, Saté Ajam van Euroshopper (Albert Heijn) en Kipfingers van Mora. Het blijkt te gaan om zogenoemd kalkoenseparatorvlees, dat vlak langs de botten van de kalkoen zit. Er wordt een kalkoenfarm in Noord-Limburg bezocht en er mag bij hoge uitzondering gefilmd worden in de pluimveeseparatiebedrijf Polskamp in Ermelo. Hier worden pluimveeresten machinaal afgeschraapt en vermalen tot gehakt, dat in het buitenland tot worst wordt verwerkt. De botten komen terecht in hondenvoer. De Albert Heijn wordt om tekst en uitleg gevraagd over de aanwezigheid van kalkoenvlees in hun kipsaté.
8 8 juni 2004 Water Wat is het verschil tussen drinkwater uit de kraan en uit een fles, karton of waterkoeler? Bar-le-Duc en Sourcy blijken hun water in de omgeving van Bunnik omhoog te pompen, vlak bij de plek waar ook het waterleidingbedrijf Utrecht zijn water vandaan haalt. Ze zoeken de bronnen bij Utrecht en een hydroloog bij TNO beoordeelt het water van diverse waterkoelers.
9 14 juni 2004 Cacaoslavernij (deel 2) & bier, worst en televisie Voortgangsreportage over de actie Steun Teun, gericht tegen de kinder- en slavenarbeid in de cacaoindustrie. De officier van justitie zegt Van der Keuken niet te kunnen vervolgen.

Verder wordt er afgevraagd hoe de perfecte voetbalavond, met goed beeld, bier en worst, gecreëerd kan worden. Dit focust zich op de voor- en nadelen van het breedbeeldformaat, dat het maken van goede worst tijd kost; en waarom er met een pompje lucht geblazen wordt in een fust bier bestemd voor de thuistap.

10 21 juni 2004 Rundergehakt Waar komt rundergehakt uit de supermarkt vandaan? De herkomst ervan hoeft volgens de wet niet op het etiket vermeld te worden en dat gebeurt ook niet. Veel gehaktvlees blijkt afkomstig van bultrugkoeien uit Botswana en Namibië. Hier wordt goedkoop en hoogwaardig mager vlees geproduceerd dat uitermate geschikt is voor gehakt en filet américain (het verkleurt niet snel). De vleesindustrie en supermarkten lopen niet te koop met de Afrikaanse herkomst van het vlees vanwege het ongezonde imago van Afrikaanse landen.
11 28 juni 2004 Brood Wat is het verschil tussen supermarkt- en warmebakkerbrood? De meeste bakkers blijken, net zoals gebruikelijk is met supermarktbrood, met aangeleverde mixen van meelleveranciers af te bakken.
12 6 juli 2004 Wereldmixen In hoeverre benaderen gerechten die met kant-en-klare wereldmixen zijn bereid de authentieke smaak van het gerecht?
13 26 oktober 2004 Dons De herkomst en het productieproces van eenden- en ganzendons wordt onderzocht.
14 9 november 2004 Bruine bonen De herkomst en kwaliteit van ingeblikte en ingepotte bruine bonen wordt onderzocht. Het prijsverschil tussen de diverse producten is groot, terwijl de kostprijs van bruine bonen laag is.
15 16 november 2004 Halal Wat wordt precies verstaan onder halal-vlees? De onderzoekers telefoneren met een islamitische winkel en een slachterij.
16 23 november 2004 E621 Onderzoek naar de smaakversterker E621 (synoniemen: Ve-tsin, MSG, RL-50, natriumglutaminaat), een toevoeging aan diverse voedingsmiddelen om de smaak te versterken oftewel om de hersenen te prikkelen zodat men meer van het voedsel wil eten.
17 7 december 2004 Speelgoed Onderzoek naar de slechte arbeidsomstandigheden van de werknemers van Chinese speelgoedfabrieken en het lage salaris daar en het stilzwijgen van het Wereld Natuur Fonds met betrekking tot de herkomst van zijn speelgoed.
18 14 december 2004 Witte tanden Onderzoek naar claims op wittere tanden. Dit wordt onderzocht aan de hand van verschillende soorten tandpasta, en of de claims van de Rapid White Brush-On van Tel Sell en Prodent Arctic Whitener kloppen.
19 21 december 2004 Frituren Het vetpercentage van de frituurolie van diverse lokale patatzaken wordt onderzocht. Ook het vetgehalte van patat van Febo, Bram Ladage en McDonald's wordt getest. Aandacht voor de campagne 'Verantwoord frituren' van Koninklijke Horeca Nederland, het verschil tussen frituurvet en frituurolie, de vraag of er gefrituurd kan worden met slaolie en het belang van het tijdig verversen van de frituurolie.
20 23 december 2004 Reclame en reacties Connie, die een van de oude 'Italiaanse' vrouwen uit de Bertolli-reclame speelt blijkt de Spaanse vrouw Maria Vega in Fuengirola te zijn. Ondanks de 'Made in Italy' op het potje blijkt de fabriek uit de reclame in Spanje te staan en een rietsuikerstroopfabriek te zijn. Daarnaast:
  • Een bezoek aan een spruitenteler die in een brief aan de redactie heeft geklaagd over de lage prijzen voor spruiten en de hoge prijzen in de winkel die gepaard gaan met slechte kwaliteit;
  • Ontvangst van een boek van een biefstukkenner als reactie op een eerdere uitzending over de slechte kwaliteit van biefstuk.
21 29 december 2004 Terugblik Er wordt teruggeblikt en gereflecteerd op diverse afleveringen uit 2004:
  • Een gast in de studio die allergisch is voor E621 eet een gerecht met E621 en wordt ter plekke kortademig.
  • Een vrachtwagen van een pluimveeseparatiebedrijf die op brandstof gemaakt van kippenvet rijdt.
  • Acteur in een commercial voor vlees van supermarktketen Albert Heijn vertelt over het mislopen van inkomsten omdat hij per uitzending van de commercial betaald werd en Albert Heijn de commercial niet meer uitzendt vanwege de uitzending van 21 juni.
  • Aandacht voor de vraag of het Voedingscentrum wel een onafhankelijk orgaan is door het toekennen van de jaarprijs Goede Voeding aan het nieuwe product Fruit 2day van Hero (14% suiker).
  • Resultaten van een enquête over slavernij en chocoladeproductie.

2005[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 5 juli 2005 Tony en de chocoladefabriek (deel 1)
2 12 juli 2005 Tony en de chocoladefabriek (deel 2)
3 23 augustus 2005 Varken
4 30 augustus 2005 Soja (deel 1)
5 6 september 2005 Soja (deel 2)
6 13 september 2005 Macaroni
7 20 september 2005 Maandverband
8 27 september 2005 Aardappel
9 4 oktober 2005 Ham
10 11 oktober 2005 Chocolade & sinaasappelsap (deel 1)
11 18 oktober 2005 Sinaasappelsap (deel 2)
12 25 oktober 2005 Tomatenpuree
13 1 november 2005 Paneermeel
14 8 november 2005 Matras
15 15 november 2005 Dag Ot, dag Sien (deel 1)
16 22 november 2005 Dag Ot, dag Sien (deel 2)
17 29 november 2005 Katoenen t-shirt
18 6 december 2005 Ei
19 13 december 2005 Wijn
20 20 december 2005 Wild
21 27 december 2005 50X Waarde

2006[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 6 oktober 2006 Vitamine
2 13 oktober 2006 Zout
3 20 oktober 2006 Suiker
4 27 oktober 2006 Thee
5 3 november 2006 Aloë Vera
6 10 november 2006 Omega 3
7 17 november 2006 Antioxidanten

2007[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 27 september 2007 Panga
2 11 oktober 2007 BBQ
3 18 oktober 2007 Klooster
4 1 november 2007 Honing
5 8 november 2007 Japans zoutje
6 15 november 2007 Eetrijp
7 22 november 2007 Pannenkoek
8 13 december 2007 Probiotica
9 27 december 2007 Sperzieboon

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp Opmerkingen
1 7 augustus 2008 Chips * de kinderen van de keuringsdienst
2 14 augustus 2008 Frikandel * de kinderen van de keuringsdienst
3 21 augustus 2008 E120 * de kinderen van de keuringsdienst
4 28 augustus 2008 Nepkaas * de kinderen van de keuringsdienst
5 4 september 2008 Kies bewust
6 25 september 2008 Rivierkreeft
7 9 oktober 2008 Hamburger
8 16 oktober 2008 Citroen
9 30 oktober 2008 Ui
10 20 november 2008 Bospaddenstoel
11 11 december 2008 Oud hout
12 18 december 2008 Plakvlees

2009[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp Opmerkingen
1 8 januari 2009 Mandarijn
2 15 januari 2009 Olijfolie
3 22 januari 2009 Toverrijst * de kinderen van de keuringsdienst
4 29 januari 2009 Hamster * de kinderen van de keuringsdienst
5 5 februari 2009 Slakkenslijm * de kinderen van de keuringsdienst
6 12 februari 2009 Visvoer * de kinderen van de keuringsdienst
7 5 maart 2009 Maiskip * de kinderen van de keuringsdienst
8 19 maart 2009 Dioxine * de kinderen van de keuringsdienst
9 2 april 2009 Pils
10 9 april 2009 Truffel
11 23 april 2009 Walnoot
12 14 mei 2009 Azijn
13 21 mei 2009 Kattengrit
14 28 mei 2009 Pesto
15 8 oktober 2009 Gamba
16 15 oktober 2009 IJzer (deel 1)
17 22 oktober 2009 Asperge
18 29 oktober 2009 IJzer (deel 2)
19 5 november 2009 Peper
20 12 november 2009 Stamppot
21 19 november 2009 Jus
22 26 november 2009 Worst

2010[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 7 januari 2010 Goed boeren
2 14 januari 2010 Vanillevla
3 21 januari 2010 Döner
4 28 januari 2010 Wol (deel 1)
5 4 februari 2010 Wol (deel 2)
6 11 februari 2010 Bloemen
7 18 februari 2010 Babyvoeding
8 25 februari 2010 Duurzame vis
9 4 maart 2010 Kaas
10 11 maart 2010 Jenever
11 9 september 2010 Boter
12 16 september 2010 Sterrenvlees
13 23 september 2010 Koffie op het werk
14 30 september 2010 Melk
15 7 oktober 2010 Mayonaise
16 14 oktober 2010 Rozijn
17 21 oktober 2010 Goudse kaas
18 28 oktober 2010 Gevulde olijf
19 4 november 2010 Benzine
20 11 november 2010 Eend

2011[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 9 maart 2011 Bio-afbreekbaar
2 17 maart 2011 Toiletpapier
3 24 maart 2011 Vet
4 31 maart 2011 CO2 (deel 1)
5 7 april 2011 CO2 (deel 2)
6 28 april 2011 Wijn (deel 1)
7 5 mei 2011 Tortellini
8 12 mei 2011 Biologische tomatensoep
9 19 mei 2011 Sporen van...
10 26 mei 2011 Wijn (deel 2)
11 8 september 2011 Knoflook
12 15 september 2011 Zijde
13 6 oktober 2011 Doperwt
14 20 oktober 2011 Spek
15 27 oktober 2011 Oscillococcinum
16 3 november 2011 Mint
17 10 november 2011 Vezels
18 17 november 2011 Deodorant
19 24 november 2011 Wijn (deel 3)
20 22 december 2011 Wijn (deel 4)

2012[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 29 maart 2012 Filet American
2 5 april 2012 Mondgeblazen Glas
3 19 april 2012 EHEC-bacterie (deel 1)
4 26 april 2012 EHEC-bacterie (deel 2)
5 3 mei 2012 Dode Zeezout
6 10 mei 2012 Eieren
7 17 mei 2012 Aardappelen
8 24 mei 2012 Buitenlucht
9 31 mei 2012 Kip
10 7 juni 2012 Pampers (deel 1)
11 1 november 2012 Kogelbiefstuk
12 8 november 2012 Appelsap
13 15 november 2012 Kroepoek
14 22 november 2012 Peterselie
15 29 november 2012 Pampers (deel 2)
16 6 december 2012 Zalmforel
17 13 december 2012 Rietsuiker
18 20 december 2012 Champignons (deel 1)
19 27 december 2012 Champignons (deel 2)

2013[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 14 maart 2013 Bevergeil (deel 1)
2 21 maart 2013 Bevergeil (deel 2)
3 28 maart 2013 Walnootolie
4 4 april 2013 Paprikapoeder
5 11 april 2013 Liaan
6 2 mei 2013 Sushi (deel 1)
7 9 mei 2013 Melk
8 16 mei 2013 Patatje met
9 23 mei 2013 Sushi (deel 2)
10 30 mei 2013 Couscous
11 6 juni 2013 Barbecue
12 5 september 2013 De kers op de taart
13 12 september 2013 Varkenshaar
14 19 september 2013 Yoghurt
15 26 september 2013 Zuurdesem
16 3 oktober 2013 Spaanse slof
17 10 oktober 2013 Kipfilet
18 17 oktober 2013 Natuurspons
19 24 oktober 2013 Ossenstaart
20 31 oktober 2013 Goudvis
21 7 november 2013 Kaviaar

2014[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 9 januari 2014 Angora
2 16 januari 2014 Potgrond
3 23 januari 2014 Thee met korrels
4 30 januari 2014 Leverworst
5 6 februari 2014 Haar in brood
6 13 februari 2014 Tropische tong
7 20 februari 2014 Coquille
8 27 februari 2014 Handgebakken chips
9 6 maart 2014 Kaas
10 13 maart 2014 Vissticks
11 28 augustus 2014 Melkkoe
12 4 september 2014 Banaan (deel 1)
13 11 september 2014 Banaan (deel 2)
14 18 september 2014 Mozzarella
15 25 september 2014 Biologische honing
16 2 oktober 2014 Kluif
17 9 oktober 2014 Bak en braad
18 16 oktober 2014 Tonijn
19 23 oktober 2014 Dierlijk bijproduct
20 30 oktober 2014 Superfoods

2015[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 12 maart 2015 Spelt
2 19 maart 2015 Bertolli
3 26 maart 2015 Beenham
4 2 april 2015 Gluten
5 16 april 2015 Lamsvlees
6 23 april 2015 Slak
7 30 april 2015 Superfoods
8 7 mei 2015 Grafsteen (deel 1)
9 14 mei 2015 Grafsteen (deel 2)
10 21 mei 2015 Granaatappelpitjes
11 8 oktober 2015 Risotto
12 15 oktober 2015 Wagyu
13 22 oktober 2015 Kippenslacht
14 29 oktober 2015 Visolie
15 5 november 2015 Cheddar
16 12 november 2015 Bouillon
17 19 november 2015 Water bij de vis
18 26 november 2015 Krokant garantie
19 3 december 2015 Wijn
20 10 december 2015 Botox

2016[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 18 februari 2016 Dadels
2 25 februari 2016 Surimi
3 3 maart 2016 Wodka
4 10 maart 2016 Natuurlijk aroma
5 17 maart 2016 Inktvisringen
6 24 maart 2016 Euro
7 31 maart 2016 Bruis
8 7 april 2016 Kipfilet
9 14 april 2016 Wild zwijn
10 21 april 2016 Boerenkaas
11 19 mei 2016 Eten van morgen: vlees
12 26 mei 2016 Eten van morgen: insecten
13 2 juni 2016 Eten van morgen: vis
14 9 juni 2016 Eten van morgen: groenten
15 1 september 2016 Verse tonijn
16 8 september 2016 Keratine shampoo
17 15 september 2016 Angus
18 22 september 2016 Eiwitpoeder
19 29 september 2016 Sjalotten
20 6 oktober 2016 Kaars
21 13 oktober 2016 Volkoren
22 20 oktober 2016 Bolognese
23 27 oktober 2016 Sambal
24 3 november 2016 Bacon

2017[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 12 januari 2017 Glühwein
2 19 januari 2017 Tapijt
3 26 januari 2017 Pulled pork
4 2 februari 2017 Vlinder
5 9 februari 2017 Saffraan
6 16 februari 2017 Room
7 23 februari 2017 Paling
8 2 maart 2017 Melk
9 9 maart 2017 Carpaccio
10 16 maart 2017 Kokoswater
11 11 mei 2017 Champignon
12 18 mei 2017 Banaan
13 25 mei 2017 Koffie
14 1 juni 2017 Aardappel
15 8 juni 2017 Drop
16 7 september 2017 Sardines
17 14 september 2017 Aardbeien
18 21 september 2017 Stremsel
19 28 september 2017 Kip
20 5 oktober 2017 Hazelnootpasta
21 12 oktober 2017 Natuurgerijpt
22 19 oktober 2017 Wijn met een krans
23 26 oktober 2017 All You Can Eat krokodil
24 2 november 2017 Zilvervliesrijst
25 9 november 2017 Ongefilterd pils
26 16 november 2017 Margarina
27 23 november 2017 Pils
28 7 december 2017 Frikandel
29 14 december 2017 Suiker

2018[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 1 februari 2018 Olijf
2 8 februari 2018 Bijvangst
3 15 februari 2018 Kwark
4 22 februari 2018 Droge worst
5 1 maart 2018 Goedkoopste supermarkt
6 8 maart 2018 Kaas met oorsprong
7 15 maart 2018 Kwartelei
8 5 april 2018 Dode vis
9 12 april 2018 Gin
10 19 april 2018 Single origin koffie
11 26 april 2018 Gelukskoekjes
12 3 mei 2018 Hollandse garnaal
13 13 september 2018 Witte eieren
14 20 september 2018 Matcha thee
15 27 september 2018 Gerijpt vlees
16 4 oktober 2018 Sojasaus
17 11 oktober 2018 Koudgeperst
18 18 oktober 2018 Het haasje
19 25 oktober 2018 Karnemelk
20 1 november 2018 Rosé
21 8 november 2018 Zonnebloemolie
22 15 november 2018 Koe
23 22 november 2018 Stokbrood
24 6 december 2018 Hummus

2019[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 10 januari 2019 Kleimasker
2 17 januari 2019 Natuurlijke suiker
3 24 januari 2019 Handgevormd
4 31 januari 2019 Culinair vlees
5 7 februari 2019 Vegetarisch rookworst
6 14 februari 2019 Airfryer friet
7 21 februari 2019 Gras of graan
8 28 februari 2019 Italiaanse kaas
9 7 maart 2019 Clean label
10 14 maart 2019 Kaassoufflé
11 28 maart 2019 Buitenbeentjes
12 4 april 2019 Zeevruchten
13 29 augustus 2019 Hollandse Nieuwe
14 5 september 2019 Croissant
15 12 september 2019 Planetproof melk
16 19 september 2019 Streekproducten
17 26 september 2019 Waldkorn
18 3 oktober 2019 Alpenmelk
19 17 oktober 2019 Antibioticavrij
20 24 oktober 2019 Kefir
21 31 oktober 2019 Nacho
22 7 november 2019 Tomaat in blik
23 14 november 2019 Vloerbrood
24 21 november 2019 Appel
25 5 december 2019 De baard van Sinterklaas
26 12 december 2019 Yorkham
27 19 december 2019 Cider

2020[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 9 januari 2020 Chique vlees
2 16 januari 2020 Lekkerbekje
3 23 januari 2020 Paella
4 30 januari 2020 Natuurmatras
5 6 februari 2020 Melk
6 20 februari 2020 Beter welzijn
7 27 februari 2020 Macaroni
8 5 maart 2020 Vleesreepjes
9 12 maart 2020 Broodmix
10 19 maart 2020 Ontbijtgranen
11 26 maart 2020 Zalm
12 2 april 2020 Proteïne
13 16 april 2020 Tomaat (deel 1)
14 23 april 2020 Tomaat (deel 2)
15 30 april 2020 Corona
16 10 september 2020 Tuinmest
17 17 september 2020 Dierziektes
18 24 september 2020 Eendagskuiken
19 1 oktober 2020 Seizoenarbeider
20 8 oktober 2020 IJs
21 15 oktober 2020 Thee met een belofte
22 22 oktober 2020 Microplastics
23 29 oktober 2020 Collageen
24 5 november 2020 Alcoholvrij
25 12 november 2020 Witte Thee
26 19 november 2020 Natuurvlees
27 26 november 2020 Babykoekjes
28 10 december 2020 Konijn
29 17 december 2020 Carpaccio

2021[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 7 januari 2021 Fokspecial : Varken
2 14 januari 2021 Fokspecial : Dikbil Rund
3 21 januari 2021 Fokspecial : Geit
4 28 januari 2021 Weerstand
5 4 februari 2021 Mosselen
6 11 februari 2021 Wasverzachter
7 18 februari 2021 CBD
8 25 februari 2021 Flesvoeding
9 4 maart 2021 Pannen
10 18 maart 2021 Rashondenvoer
11 25 maart 2021 Makreel
12 1 april 2021 Meergranen
13 8 april 2021 Waterfilters
14 15 april 2021 1+1
15 22 april 2021 Kalkoen
16 9 september 2021 Harde Boter
17 16 september 2021 Bij-vriendelijk
18 23 september 2021 Koffieroast
19 30 september 2021 Emmentaler
20 7 oktober 2021 Luchtzuiverende Kamerplant
21 14 oktober 2021 Banketbakkersroom
22 21 oktober 2021 Skyr
23 28 oktober 2021 Edelstenen
24 4 november 2021 Wijnazijn
25 11 november 2021 Kaaskorst
26 18 november 2021 Pasta Carbonara
27 25 november 2021 Kauwgom
28 2 december 2021 Fokspecial: Kweekvis
29 9 december 2021 Fokspecial: Kip en Ei
30 16 december 2021 Fokspecial: Melkgeit

2022[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 20 januari 2022 Bourgondisch
2 27 januari 2022 Paté
3 3 februari 2022 Mie
4 10 februari 2022 Cervelaat
5 17 februari 2022 Lokgroente
6 24 februari 2022 Vogelgriep
7 3 maart 2022 Oorsprong
8 10 maart 2022 Verse Vis
9 17 maart 2022 Wierook
10 24 maart 2022 Actieve Kool
11 31 maart 2022 Kaaskleur
12 7 april 2022 Gemodificeerd Zetmeel
13 14 april 2022 Babygroenten
14 21 april 2022 Tapas
15 28 april 2022 Plantaardige Yoghurt
16 25 augustus 2022 Brie
17 1 september 2022 Pandan
18 8 september 2022 Duurzaam op Vakantie
19 15 september 2022 Kokosmelk
20 29 september 2022 Beter voor
21 6 oktober 2022 Kweekgarnaal
22 13 oktober 2022 Ecologisch schoonmaken
23 20 oktober 2022 Zongedroogde tomaten
24 27 oktober 2022 Bamboe
25 3 november 2022 Rookworst
26 10 november 2022 Oester
27 17 november 2022 Vlees met een randje
28 24 november 2022 Natuurwijn
29 8 december 2022 Krab
30 15 december 2022 Laurier

2023[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 14 februari 2023 Kalf en koe
2 21 februari 2023 Iberico
3 28 februari 2023 Waterkip
4 7 maart 2023 Leer
5 21 maart 2023 Piripiri
6 28 maart 2023 Kaas
7 4 april 2023 Kalverliefde 2
8 11 april 2023 Glitter
9 18 april 2023 Veldboeket
10 25 april 2023 Octopus
11 2 mei 2023 Sliptong
12 16 mei 2023 Oceaanplastic
13 23 mei 2023 Varkens
14 30 mei 2023 Aardappel
15 6 juni 2023 Hommel
16 13 juni 2023 Brood
17 20 juni 2023 Haarextensions
18 27 juni 2023 Vissaus
19 12 september 2023 Pils
20 19 september 2023 Kikkerbillen
21 26 september 2023 Cellulose (E460)
22 3 oktober 2023 Paardenbloed
23 10 oktober 2023 Haricot Vert
24 17 oktober 2023 Slagers

2024[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Datum Onderwerp
1 15 januari 2024 Rauwe Ham
2 22 januari 2024 Kombucha
3 29 januari 2024 Mondwater
4 5 februari 2024 Olijfolie
5 12 februari 2024 Honing
6 19 februari 2024 Bio mosselen
7 26 februari 2024 Verantwoord dons
8 4 maart 2024 Gelatine
9 11 maart 2024 Pasta
10 18 maart 2024 Verstopte eieren
11 25 maart 2024 Gerookt
12 1 april 2024 Burrata
13 8 april 2024 Forel
14 15 april 2024 Baby vlees
15 22 april 2024 Halal kip