Lijst van veelgevraagde uitvaartmuziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De lijst van veelgevraagde uitvaartmuziek is tot stand gekomen door raadpleging van sites van uitvaartverzorgers en nieuwsberichten.

Geschiedenis[bewerken]

Muziekkeuze bij een uitvaart is van alle tijden. Met de komst van radio en televisie is er wereldwijd een trend ontstaan om bij te gaan houden wat populair is om te laten horen bij een uitvaart en verschoof de muziek keuze van meer religieus getinte muziek naar populaire muziek. Uit recent onderzoek in Engeland bleek dat deze verschuiving steeds meer doorzet. In dat land worden jaarlijks twee miljoen liederen gespeeld, zowel traditionele muziek als populaire.

Vlaanderen / België[bewerken]

In Vlaanderen en België zijn er invloeden vanuit de katholieke traditie omdat de bevolking een overwegend katholieke achtergrond heeft. Daarnaast zijn er traditionele en vrije uitvaartrituelen en door de verschillende taalgemeenschappen (Vlaams/Nederlands, Waals/Frans en Duits) aan de taal gerelateerde muziekvoorkeuren.

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt tegenwoordig vaak gekozen voor populaire muziek. Nummers die op het internet vaak genoemd worden zijn: November Rain van Guns 'n Roses, Tears in heaven van Eric Clapton, Who wants to live forever van Queen en Heroes van David Bowie. Maar recentelijk wordt ook vaak gekozen voor composities van dance-dj's. Een blijvende categorie is die van de Nederlandstalige muziek en hierbij valt te denken aan nummers van Marco Borsato, Rob de Nijs of ook nog steeds Mieke Telkamp.

Nederland kent van oudsher de invloed van de christelijke kerktradities waarbij de protestantse uitvaarten vaak een wat zwaarder muziekaccent kenden dan de katholieke, waarbij deze laatste Kerk met name de mogelijkheden om muziekdragers met populaire muziek te gebruiken tijdens katholieke uitvaartdiensten sinds het einde van de Tweede Beeldenstorm probeert in te perken, soms zelfs verbieden en alleen levende of religieuze muziek toestaan in de parochiekerken bij de mis.

Andere levensbeschouwingen en nieuwe uitvaartrituelen bieden nieuwe, moderne en vrijere invullingen van uitvaarten en keuze voor uitvaartmuziek.

Momenteel is het meest gedraaide nummer Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli & Sarah Brightman. Dit wordt getoond bij de zogenaamde Uitvaartmuziek Top 50, samengesteld door Dela, een uitvaartverzekeraar.

Lijst van religieuze muziek[bewerken]

Latijn[bewerken]

Nederlands[bewerken]

Lijst van klassieke muziek[bewerken]

Lijst van populaire muziek voor Nederland (op alfabetische artiestenvolgorde)[bewerken]

N.B. (NL) = Nederlandstalige muziek dan wel van oorspronkelijke Nederlandse compositie dan wel vertaald veelal uit het Engels

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties