Lijst van veelgevraagde uitvaartmuziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
27-08-2015

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst.

(/)

NB: deze melding dient te blijven staan tot de verwijderingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

Uitvaartmuziek is muziek die gespeeld wordt bij begrafenissen en crematies als onderdeel van het afscheidsritueel.

Bij een uitvaart heeft de muziekkeuze in westerse landen zich verschoven van meer algemene religieus getinte klassieke muziek naar populaire muziek met een persoonlijk eigen karakter.[1][bron?] Het zelf samenstellen van de muziekkeuze en het laten horen van de muziek leveren beide een positieve bijdrage aan de rouwverwerking volgens historica Mirjam de Baar van de RUG[2] Uit recent onderzoek in Engeland bleek dat deze verschuiving steeds meer doorzet. In dat land worden jaarlijks twee miljoen liederen gespeeld, zowel traditionele muziek als populaire.[bron?]

België[bewerken]

In België zijn er invloeden vanuit de katholieke traditie omdat de bevolking een overwegend katholieke achtergrond heeft. Daarnaast zijn er traditionele en vrije uitvaartrituelen en door de verschillende taalgemeenschappen (Vlaams/Nederlands, Waals/Frans en Duits) aan de taal gerelateerde muziekvoorkeuren.

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt tegenwoordig vaak gekozen voor populaire muziek. Nummers die op het internet vaak genoemd worden zijn: November Rain van Guns 'n Roses, Tears in heaven van Eric Clapton, Who wants to live forever van Queen en Heroes van David Bowie. Maar recentelijk wordt ook vaak gekozen voor composities van dance-dj's. Een blijvende categorie is die van de Nederlandstalige muziek en hierbij valt te denken aan nummers van Marco Borsato, Rob de Nijs of ook nog steeds Mieke Telkamp.

Nederland kent van oudsher de invloed van de christelijke kerktradities waarbij de protestantse uitvaarten vaak een wat zwaarder muziekaccent kenden dan de katholieke, waarbij deze laatste Kerk met name de mogelijkheden om muziekdragers met populaire muziek te gebruiken tijdens katholieke uitvaartdiensten sinds het einde van de Tweede Beeldenstorm probeert in te perken, soms zelfs verbieden en alleen levende of religieuze muziek toestaan in de parochiekerken bij de mis.

Andere levensbeschouwingen en nieuwe uitvaartrituelen bieden nieuwe, moderne en vrijere invullingen van uitvaarten en keuze voor uitvaartmuziek.

Momenteel is het meest gedraaide nummer Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli & Sarah Brightman. Dit wordt getoond bij de zogenaamde Uitvaartmuziek Top 50, samengesteld door uitvaartverzekeraar Dela [3].

Lijst van religieuze muziek[bewerken]

Onderstaande lijst van veelgevraagde uitvaartmuziek is een selectie van de muziek opgenomen op de websites van uitvaartverzorgers en nieuwsberichten.

Latijn[bewerken]

Nederlands[bewerken]

Lijst van klassieke muziek[bewerken]

Funeral music for Queen Mary van Henry Purcell
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

Lijst van populaire muziek voor Nederland (op alfabetische artiestenvolgorde)[bewerken]


N.B. (NL) = Nederlandstalige muziek dan wel van oorspronkelijke Nederlandse compositie dan wel vertaald veelal uit het Engels

Zie ook[bewerken]