Lou Ottens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lou Ottens (Bellingwolde, 21 juni 1926) is een Nederlandse ingenieur en uitvinder.

Leven[bewerken]

In zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde hij een radio waarmee hij in het geheim naar uitzendingen van de geallieerden kon luisteren. Na de oorlog werkte Ottens drie jaar in een fabriek voor röntgentechniek om wat extra te verdienen voor zijn familie. Ottens studeerde aan de technische universiteit (TU) in Delft.

Vanaf 1960 werkte hij bij de afdeling productontwikkeling in de nieuwe fabriek van Philips in de Belgische stad Hasselt, waar Nederlandse en Belgische ontwikkelaars nauw samenwerkten. Ottens werd in Hasselt fabrieksdirecteur van 1969 tot 1970. Later was Ottens bij Philips in Eindhoven leider van de Audio Video-afdeling en directeur in de jaren 70.

De muziekcassette en het systeem voor het opnemen en afspelen ervan werd door Lou Ottens en zijn ontwikkelingsteam in Philips (Hasselt), onder meer door ontwikkelaar Johannes J. M. Schoenmakers, tussen 1960 en 1963 ontwikkeld en vanaf eind augustus 1963 bij Philips in Hasselt geproduceerd en door het Nederlandse Philips uitgebracht. Het personeelsbestand bij Philips in Hasselt steeg daardoor tot 5.100. Door mondiale marktverschuivingen liep de productie in Hasselt vanaf 1970 terug en verminderde het aantal personeelsleden van 5.100 tot 2.700. Ongeveer 20 jaar na de ontwikkeling van de muziekcassette, in het jaar 1981/1982 werkte Ottens, zij het aan de leiding van de Audio Video-afdeling in Eindhoven mee aan de opstart van de compactdiscspeler, die vanaf 1983 bij Philips in Hasselt ontwikkeld en geproduceerd werd en door het Nederlandse Philips werd uitgebracht. Het personeelsbestand bij Philips in Hasselt groeide weer tot 4.000.

Lou Ottens woont tegenwoordig in Knegsel bij Eindhoven.

Literatuur[bewerken]

  • Hoe Lou Ottens de wereld veranderde, in: BN/DeStem, 24 augustus 2013 zaterdag
  • Een geschiedenis van de toekomst. Met Philips en Hasselt naar de 21ste eeuw, in Hasselt uitgegeven in 1999, een kijk- en leesboek over de geschiedenis van Philips in Hasselt, geschreven en samengesteld door Willy Leenders.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]