McGuinness's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf McGuinness Corner)
McGuinness Corner ligt aan de westkant van het circuit iets ten noorden van Handley's Corner

McGuinness's of Shoughlaigue Bridge is een bocht in de buurt van Shoughlaig op het eiland Man.

Het ligt in de civil parish Michael langs de A3 Castletown - Ramsey en daardoor ook langs de Snaefell Mountain Course, het stratencircuit dat gebruikt wordt voor de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix. De omgeving wordt gedomineerd door de landbouwgronden van Ballamenagh en Shoughlaige-e-Caine.

Het vormt een van de markante punten langs dit circuit en ligt tussen de 11e en de 12e mijlpaal. McGuinness maakte ook deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922. Het hoorde ook bij de St John's Short Course, die voor motorraces werd gebruikt van 1907 tot 1910.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

John McGuinness in 2012

Tot 2013 stond het punt echter nog niet als "McGuinness's" bekend. De bocht ligt boven op een bruggetje en heette Shoughlaigue Bridge. De TT-marshals hadden kennelijk moeite met de uitspraak hiervan en noemden het in radioverkeer "Shotleg Bridge".

De bocht werd als een soort "Oeuvreprijs" genoemd naar de coureur John McGuinness. De organisatie van de Isle of Man TT gaf hem deze bocht in april 2013 toen hij al 20 TT-overwinningen op zijn naam had. McGuinness had al vaak aangegeven dat de bochten bij de 12th Milestone en Shoughlaigue Bridge zijn favoriete circuitdeel van de Mountain Course vormden. Met de 250 cc motoren kon hij ze volgas nemen, maar voor de zwaardere motoren waren ze daarvoor toch te scherp. McGuinness vertelde over de 12e mijlpaal en Shoughlaigue Bridge: "All that section - from Handley's to Barregarrow - was awesome on a real good 250, flat all the way. Awesome".[1] Hij gaf ook aan dat veel coureurs met zwaardere motoren veel aandacht besteedden aan echt moeilijke stukken, zoals Bray Hill, Quarterbridge, Braddan Bridge, Ballacraine, Barregarrow, Ballaugh Bridge, Sulby Bridge, de Gooseneck of Creg-ny-Baa, maar dat hij juist winst boekte op de ogenschijnlijk makkelijke stukken: "It's little bits of course like that - no one pays them much attention, but you can make up so much time if the bike's well set up, just by keeping up the speed".[2] Op dezelfde dag werd ook Molyneux's als eerbetoon aan Dave Molyneux (16 overwinningen in de Sidecar TT) toegekend.

McGuinness Corner is een flauwe linker bocht die ligt tussen Handley's Corner en Barregarrow. Het officiële waarschuwingsbord van de TT-organisatie geeft het aan als de flauwe bocht naar links, maar daarboven staat een tekening die ook de achterkant van de helm van John McGuinness siert: een Voodoo-poppetje. McGuinness is niet bijzonder bijgelovig, maar voor elke race kust hij het poppetje achter op zijn helm.

John McGuinness bij Parliament Square. Achter op zijn helm de Voodoo-poppetje dat voor elke race gekust wordt.