Midden-Delfland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.204.62.100 (overleg) op 26 mrt 2020 om 20:11. (→‎Geografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Midden-Delfland
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Locatie van de gemeente Midden-Delfland (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 49,38 km²
- land 47,19 km²
- water 2,19 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
19.382?
(411 inw./km²)
Bestuurscentrum Schipluiden
Belangrijke verkeersaders A4 A20 N223 N468
Politiek
Burgemeester (lijst) Arnoud Rodenburg (CDA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 30.600 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 326.000
WW-uitkeringen (2014) 25 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 2635-2636, 3155
Netnummer(s) 010, 015
CBS-code 1842
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10130
Website www.middendelfland.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Midden-Delfland
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Midden-Delfland

Midden-Delfland (uitspraak) is een groene gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Midden-Delfland is een veenweidegebied, dat door verschillende steden wordt omringd. De gemeente Midden-Delfland is op 1 januari 2004 ontstaan door een herindeling. Daarbij werden de voormalige gemeenten Maasland en Schipluiden samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In Midden-Delfland liggen drie dorpen (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) en twee buurtschappen (’t Woudt en De Zweth). Het gemeentehuis staat in Schipluiden. Het gemeentehuis is opgebouwd uit vijf schijven, die de verkaveling van de omgeving volgen. De welvingen van het dak en het materiaal waaruit het is opgebouwd, zijn geïnspireerd op het polderlandschap en zijn karakteristieke, rietgedekte boerderijen. Het gemeentehuis is gebouwd van duurzame en zoveel mogelijk gerecyclede en recyclebare materialen.

Midden-Delfland is de eerste Nederlandse gemeente die sinds 2008 het Cittaslow-keurmerk draagt.

In Midden-Delfland ligt 1.400 ha recreatiegebied. Midden-Delfland is ook het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland. Deze status geeft het belang aan van het open en groen houden van dit agrarisch veenweidelandschap tussen de steden. De aanwijzing van een gebied tot Bijzonder Provinciaal Landschap is een bevoegdheid van provinciebesturen en wordt verleend op grond van de Wet Natuurbescherming.


Geografie

De gemeente Midden-Delfland maakt deel uit van plusregio Haaglanden en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Midden-Delfland is op 1 januari 2004 uit een fusie van de voormalige gemeenten Schipluiden en Maasland ontstaan. Ook werd een gebied ten zuiden van Delft bij de gemeente gevoegd. Midden-Delfland telde per 1 januari 2024 19.382 inwoners. Buurgemeenten zijn, kloksgewijs vanaf het noorden: Rijswijk, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Westland.

De Rijksweg 4 of A4 loopt tussen Rijswijk en Schiedam door Midden-Delfland. Het traject was al in 1965 bepaald, maar door protesten werd eerst het gedeelte tussen Rijswijk en Delft-Zuid aangelegd, eind jaren '90. Sinds eind 2015 is het traject doorgetrokken tot Schiedam. Ter hoogte van Schipluiden is er een ecoduct gemaakt over de verdiepte snelweg, waardoor de A4 het landschap zo min mogelijk verstoort.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Midden-Delfland bestaat uit 17 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 2002:

Gemeenteraadszetels
Partij 2002 2006 2010 2014 2018
CDA 7 7 5 5 4
Open Groen Progressief 6 5 4 4 4
VVD 4 3 3 3 3
Mijn Partij - 2 3 4 3
D66 - - - - 1
ChristenUnie - - - - 1
PvdA - - 2 1 1
Totaal 17 17 17 17 17

Geschiedenis

Schipluiden is ontstaan uit het grondgebied van zeven heerlijkheden: Dorp, St. Maartensrecht, ‘t Woudt, Groeneveld, Hof van Delft, Hodenpijl en Zouteveen. Deze hadden ieder afzonderlijk een "gemeenteraad", bestaande uit Schout en Schepenen. De huizen in Schipluiden vormden al vroeg een kern. In 1561 stonden er ongeveer veertig huizen. Bekende Schipluidense familienamen als Van Dijk en Koppert kwamen toen al voor. In 1632 nam het aantal huizen toe tot zeventig. Dan wordt ook de korenmolen Korpershoek voor het eerst genoemd. Ruim honderdvijftig jaar later, in 1794, is Schipluiden weer verder gegroeid. De meeste Schipluidenaren leefden van de landbouw. Verder waren er timmerlieden, een molenmaker, metselaars, twee smeden, bakkers en chirurgijns. Ook de scheepvaart werd een belangrijk middel van bestaan. Schippers vervoerden in de 19de eeuw grote hoeveelheden tuingrond, mest, aardappelen en veevoeder.

Het grondgebied van Maasland is in de loop van de tijd behoorlijk gekrompen, bijvoorbeeld door de afscheiding van Schipluiden in 1570 en Maeslantsluys, nu Maassluis, in 1614. In 1747 telde Maasland ongeveer 1400 inwoners. In het jaar 1888 telde men bijna 2600 inwoners in de gemeente Maasland, die dan een oppervlakte heeft van 3767 ha. ’’De Nederlandsche Stad en Dorpbeschrijver’’ van Bakker en Van Ollefen (18e eeuw) vermeldt van Maasland dat het een bezienswaardige plaats is ’’omtrent twee uren gaans ten westen der stad Delft, vanwaar men behalve langs het water de Gaag over bijzonder goede wegen op het dorp komt. Er is een druk verkeer, zowel van veer- als andere vaartuigen, alsmede van een groot aantal rijtuigen die het dorp passeren van Amsterdam, ’s-Gravenhage en andere plaatsen, naar Hellevoetsluis en elders, wat aan het dorp een goed voordeel verschaft. De aangenaamheid van de ligging wordt nog zeer vermeerderd door de landerijen, die zeer vruchtdragend zijn. De reisgelegenheden zijn in Maasland zeer gemakkelijk met de veerschuit’’.

Den Hoorn is het grootste dorp van Midden-Delfland. De naam Dijkshoorn komt in 1317 voor in de rekeningen van de graaf van Holland. Den Hoorn oftewel Dijkshoorn was toen een deel van de Hof van Delft, een grafelijk bezit. Dit werd in ongeveer 1100 gesticht. De kern van de Hof van Delft kreeg in 1246 stadsrechten en groeide uit tot de stad Delft. Het omliggende gebied was bekend als het ambacht Hof van Delft. In 1817 werd dit ambacht een gemeente, die in 1921 weer werd opgeheven. Enkele delen, namelijk Den Hoorn, ‘t Woudt en Abtswoude, kwamen toen bij de toenmalige gemeente Schipluiden.

Van het dorpje ‘t Woudt is bekend dat het in 1277 al bestond. In dat jaar gaf Floris V de parochianen van ‘t Woudt het recht om de eigen pastoor voor te dragen. Dit was een belangrijk voorrecht dat maar zelden werd verleend. ‘t Woudt telde in 1561 twee boerderijen, negen kleine huisjes, een herberg, een pastorie en een kosterswoning. Dit aantal is in de loop der tijden nauwelijks veranderd.

In de negentiende- en begin twintigste eeuw was gemeenschap De Zweth relatief welvarend. Zo was er sinds 1853 bierbouwerij De Hoop gevestigd en trok de speeltuin Land- en Schiezicht (rond 1900) veel Delftenaren. De tijden na de jaren 1940 werden gekenmerkt door het wegtrekken van de bewoners naar de grote steden, waardoor veel horecavoorzieningen het moeilijk kregen. Toch was er jarenlang een sterrenrestaurant gevestigd.

Cultuur

Land Art door Kouji Ohno.

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Kunst in de openbare ruimte

In de gemeente Midden-Delfland zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Fotogalerij

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Westland              Rijswijk 
           
    Delft

Rotterdam 
           
 Maassluis       Vlaardingen       Schiedam 

Externe links

Wikivoyage heeft een reisgids over Midden-Delfland.
Zie de categorie Midden-Delfland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.