Overleg:Marrons van Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fairytale bookmark.png Kwaliteitsbeoordeling

Project Marrons van Suriname[bewerken]

Marrons van Suriname is een nieuwe pagina, afgesplitst van het bestaande artikel Marrons. Opzet is, van dat artikel een "kapstokartikel" te maken voor àlle groepen verspreid over Latijns-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. In dit nieuwe artikel kunnen vanaf nu alle aspecten van de geschiedenis, familieverwantschappen, talen en cultuur van de Surinaamse Marrons worden behandeld (en desnoods verder afgesplitst).

Deze opzet is een uitvloeisel van een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Wikipedia en het Tropenmuseum in Amsterdam, gestart in oktober 2009 naar aanleiding van een tentoonstelling in het Tropenmuseum over de Surinaamse Marrons, van begin november 2009 tot april 2010. De bedoeling is de kennis over deze interessante groepen zo toegankelijk mogelijk te maken en zoveel mogelijk uit te breiden en te verbeteren. Er zal de nodige aandacht zijn van de pers, waarbij dus ook Wikipedia betrokken wordt; het project heeft een grote educatieve waarde en geeft de kans, een bevolkingsgroep beter te belichten die zowel in de Surinaamse geschiedenis als het Nederlandse heden een belangrijke rol speelt.

Marrons is de benaming die in de internationale literatuur het meest wordt gebruikt voor gemeenschappen van gevluchte slaven, die zich in het binnenland hebben gevestigd en daar hun eigen cultuur (afkomstig uit West-Afrika) hebben voortgezet. De Surinaamse Marrons worden gezien als voortrekkers, omdat zij reeds in 1760 en 1762, na enkele oorlogen, als eersten erin slaagden vredesverdragen te sluiten waardoor hun vrijheid werd gewaarborgd. Overigens zijn de grenzen tussen Suriname en de omringende landen (Guyana, Brazilië en Frans-Guyana) van weinig betekenis en werden deze door de Marrons niet erkend.

Hoe kun je meedoen?[bewerken]

Alle gebruikers zijn welkom om mee te werken aan het project en aan deze pagina in de beste Wikipedia-traditie, voel je dus vooral vrij om bij te dragen. Vanuit het Tropenmuseum doen mee: Susan Ton, Frank Meijer en Marjolein Elvira; vanuit Wikipedia in eerste instantie: GerardM en Art Unbound. Als je mee wilt doen, kun je een digitale versie van het tentoonstellingsboek (met veel recente informatie en afbeeldingen) opvragen door Gerard een mailtje te sturen (klik Deze gebruiker emailen op zijn gebruikerspagina, linkerkolom). Denk er wel aan dat er auteursrecht rust op de tekst, dus gebruik het boek alleen als bron en neem geen tekst over. Afbeeldingen zijn al in ruime mate vrijgegeven door het Tropenmuseum en te vinden op Commons. Heb je daar vragen over of zoek je foto's, dan kun je Husky een berichtje sturen, die ook aan het project meewerkt (zie hieronder).

Misschien nog belangrijker: ben je zelf van Marron-afkomst, ken je mensen in je omgeving die verhalen hebben, heb je oude foto's waar mensen opstaan die je kent? Weet je misschien niet zo gauw hoe je jouw informatie op Wikipedia kunt krijgen? Doe dan toch mee!

 • Zoek een van de genoemde medewerkers op op Wikipedia en stuur een email of zet een bericht op hun overlegpagina;
 • Bel naar het Tropenmuseum Amsterdam en vraag naar Susan Ton, Frank Meijer, of Marjolein Elvira;
 • Bel naar Radio Zuid-Oost (Amsterdam) en zeg dat je een verhaal hebt over de Marrons van Suriname.

Op deze overlegpagina houden wij iedereen op de hoogte van de vorderingen.

Hartelijk bedankt en succes met je bijdragen, - Art Unbound 7 okt 2009 20:10 (CEST)

Bronnen[bewerken]

Beeldmateriaal[bewerken]

Uitbreidingspuntje(?)[bewerken]

Zou in het artikel meer kunnen komen over de Marrons en de uitwisselingen/wisselwerking/verhouding met wat in het artikel de "inheemsen" wordt genoemd? --Sonty 19 okt 2009 04:53 (CEST)

Lijkt me een prachtig punt, Sonty. Ik vraag me al heel lang af hoe dat gegaan kan zijn.
Zwarte Afrikanen komen het bos in, waar indianenstammen al duizenden jaren hebben gewoond, ze kennen elkaars taal niet, te ruilen hebben ze niets (handel is vaak een contactmogelijkheid), en toch leren de Marrons van de indianen en van vijandschap tussen deze groepen heb ik nog nooit gehoord - dus geen territoriumdrift, geen rituele conflicten en ook geen vermenging, d.w.z. noch onderlinge verbintenissen noch conflicten over vrouwen. Eigenlijk is dat laatste nog opmerkelijker als je weet dat de Marrongroepen voor het overgrote deel uit mannen bestonden.
Inheemse indianenstammen in Suriname waren de Arowakken en de Cariben. Van die artikelen worden we niet veel wijzer. De Yanomamö-indianen waren in mijn tijd studiemateriaal vanwege hun uitzonderlijk gewelddadige levenswijze onderling, zelfs bij feesten sloegen ze elkaar de hersens in. Het enige dat ik zeker weet is dat ze veel verder in het oerwoud woonden. Maar dan is de vraag: van wie hebben de Marrons de kunst geleerd om cassave te bereiden? Dat spul zit nl. vol blauwzuur waar je ernstig aan dood gaat als je niet weet hoe het moet. Die kennis hebben de Marrons niet meegebracht uit Afrika, want cassave is uit Zuid-Amerika geïmporteerd in Afrika en pas veel later. Je moet de wortels raspen, rijkelijk uitspoelen, nogmaals bewerken en pas daarna kun je er koeken van bakken, en dat moet razendsnel na de oogst, anders is het zetmeel al omgezet in oneetbare smurrie. Indianen waren de enigen die wisten hoe je dat als voedsel kunt gebruiken. De (oorspronkelijke) Arowakken waren door de Cariben het binnenland ingedreven en dat moeten dan de groepen zijn met wie de Marrons contact hebben gehad.
Het is mogelijk, want als de Marrons de rivieren nodig hadden voor water, transport en zo meer, waarom dan de indianenstammen niet? Er is meer. De Marrons hadden kleding (lendenlappen) van katoen. Dat moet wilde katoen geweest zijn uit het oerwoud. Uitgesloten dat slaven uit West-Afrika in een paar decennia precies wisten hoe ze katoen moesten oogsten en er kleden van maken, en dat al die gemeenschapen dat konden. Er moet wijdverbreid vreedzaam contact geweest zijn met de inheemse indianen, en dan waarschijnlijk vooral de Arowakken. Die hebben er zelf niet van geprofiteerd, want ze zijn in anderhalve eeuw vrijwel uitgestorven.
Jouw ene kleine puntje Sonty, zou weleens een dozijn proefschriften waard kunnen zijn. Ik ga er achteraan en zal je laten weten wat ik vind. Dank voor je bijdrage ! Art Unbound 23 okt 2009 01:09 (CEST)
Ooit eens een boek (Engels) gelezen van en:Mark Plotkin. Uit mijn (slechte) geheugen in een notedop: zijdelings/minder zijdelings schrijft de auteur er wat over, indianen waren meester in de jungle, gevluchte slaven deden kennis bij hun op, kennis is zo goed als verloren (aan het gaan). --Sonty 23 okt 2009 01:41 (CEST)
Klopt natuurlijk, Sonty. Via allerlei zijwegen kun je op een onderwerp uitkomen. Het Tropenmuseum zal het boek van Mark Plotkin wel hebben. Mooie ingang, bedankt. - Art Unbound 25 okt 2009 00:03 (CEST)
Graag gedaan, prachtproject wat jullie doen. Ik ga het tzt uitgebreid lezen en ben blij met het ontsluiten van deze geschiedenis. Mochten jullie daarna de smaak verder te pakken hebben gekregen: de Tiriyó (en) fascineren me, maar ontbreken op de Nederlandstalige Wikipedia ;-) --Sonty 25 okt 2009 00:30 (CEST)

Onderwerpen[bewerken]

Naast dit hoofdartikel zijn er een aantel subonderwerpen die we graag verder zouden uitwerken. Hieronder een overzicht van deze onderwerpen. Sommige zijn al redelijk compleet, anderen zijn niet meer dan beginnetjes. --FrankT 27 okt 2009 10:05 (CET)

Marron Kunstenaars: King Koyeba; André Mosis; Guno Bodo; Marcel Pinas; Obentiye; Oscar Adogo; Totomboti; Rinaldo Klas.

Marron-politici: drs. Eduard Dap; dr. Eddy. Jozefzoon; mr. J. Jonas; C.P. Alendy; Ronnie Brunswijk; P. Abena.

Marrongroepen: Aluku (Boni); Kwinti; Matawai (Maruariërs); Ndyuka (Aukaners); Paramakaners (Paamaka); Saramakaners (Saamaka).

Marron vrijheidstrijders: Da Engee; Da Balai; Adyáko Benti Basiton, ook bekend als Boston Bendt; Adoe; Alabi; Boni; Broos

Aanvulling[bewerken]

In het artikel zijn nog veel rode links te vinden; sommige zijn interessanter voor de geografen onder ons (zoals rivieren en gebieden), maar in het kader van het Marronproject zijn nieuwe artikelen of uitbreidingen interessant op het gebied van:

 • Familiestructuur (het artikel Verwantschap heb ik net aangevuld), gerelateerde artikelen kunnen worden nagelopen;
 • Voeding (producten, verbouw, etc.);
 • Gebruiksvoorwerpen (korjaal, kleding, wapens); de link naar korjaal heb ik vervangen door een redirect naar Boomstamkano;
 • Cultuur (aardewerk, houtsnijwerk, religieus getinte uitingsvormen);
 • De positie van de Gran-man of Gaanman;
 • Migratie, in eerste instantie van het oerwoud naar de stad, in tweede instantie naar Nederland; hierbij denk ik vooral aan sociologische aspecten;
 • Geschiedenis (de vrijheidsoorlogen, de Binnenlandse Oorlog), over afzonderlijke personen is misschien meer te vinden vanuit algemeen-historisch oogpunt.

Als we nog dieper willen gaan, zouden we nog kunnen kijken naar:

 • Herkomst (de Ashanti en andere oude rijken in West-Afrika). De verwantschapsverhoudingen in Suriname lijken bijvoorbeeld veel op die van de Akan, maar ik heb geen bronnen gevonden voor rechtstreekse afstamming.
 • Verhoudingen met ander bevolkingsgroepen, zoals de inheemse Indianen en stammen buiten het Surinaamse grondgebied, zoals in Frans-Guyana;
 • Hedendaagse transitie.

Voor de echte doorbijters beveel ik graag een herziening aan van het artikel Stam. Herbouw van de grond af zou waarschijnlijk het verstandigst zijn. Neem vooral even het pagina-overleg door. Ik heb de indruk dat er hier veel kansen zijn blijven liggen.

- Art Unbound 30 okt 2009 21:08 (CET)

Nog even een tip: bij elk artikel zie je in de linkerkolom, onder "hulpmiddelen", een link naar "Links naar deze pagina". Je kunt het interessegebied voor een artikel aanzienlijk uitbreiden, als je alle links naloopt en bij dat artikel een link naar Marrons van Suriname toevoegt, mits het natuurlijk relevant is. Dat heb ik inmiddels bij flink wat artikelen gedaan. Daardoor is er meer "verkeer" ontstaan naar ons artikel. Het omgekeerde gebeurt natuurlijk ook. Voorts kun je die lijst goed gebruiken als inspiratie om verder te werken. - Art Unbound 31 okt 2009 23:47 (CET)
Nog een aanvulling:
 • Paramakaners zijn wel een heel klein beginnetje, en staan her en der vermeld als Pamaka.
 • Verwantschap (antropologie) is zodanig aangevuld dat het m.i. een relevant deel is geworden van het Marronproject.
 • Het lemma Gaanman dat door GerardM is bijgewerkt, heb ik ook naar dit project gelinkt.
 • Als je nu bij Marrons van Suriname in de linkerkolom gaat naar "Links naar deze pagina" kom je al een heel aardige lijst tegen, en via elk van deze links kun je weer verder werken.
 • Via Boni kom je een heel behoorlijke literatuurlijst tegen, die gaat over de Boni-oorlogen, de periode van de bevrijdingsstrijd. Als ik het goed gezien heb, (niet allemaal gelezen) is de belangrijkste literatuur het bewerkte dagboek van John Gabriël Stedman (liefst in de originele vorm) en het boek van Wim Hoogbergen uit 1985. Er zijn ook wat publicaties over hun werk verschenen. Als dat materiaal netjes verwerkt is in de relevante artikelen, komen we al een heel eind.
 • Voor de vraag van Spraakverwarring over Joli-Coeur heb ik ook naar deze twee werken verwezen, zie mijn overleg.
 • Het artikel Marrons van Suriname ziet er, met dank aan Marjolein, nu goed uit. Wel kunnen we nog wat sprekende afbeeldingen gebruiken. Er zijn nog wat te veel bla-bla-tekst paragrafen waar aan gewerkt kan worden en naar onderen toe wordt de kwaliteit wat minder. Er kan nog een mooie paragraaf bij over de cultuur, en plaatjes van houtsnijwerk en dat soort dingen. Als we dat kunnen oplossen, kan dit artikel worden voorgedragen als etalage-artikel. Ik zou willen voorstellen daar met z'n allen nog wat tijd aan te besteden, dan hebben we ook echt wat. - Art Unbound 3 nov 2009 22:27 (CET)

Update n.a.v. opening tentoonstelling Tropenmuseum[bewerken]

Woensdag 4 november j.l. werd de tentoonstelling Kunst van overleven over de Marrons van Suriname officieel geopend. De opening werd verricht door de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en de Surinaamse minister van Regionale Ontwikkeling Michel Felisi (zelf een Ndyuka-Marron), die beiden een speech hielden. Zij werden vergezeld door de huidige Gaanman, zijn Kabiten en Basiya en vertegenwoordigers in Nederland. Minister Koenders kreeg de traditionele doek omgehangen, het onderscheidingsteken van de basiya en kabiten. De bijeenkomst droeg de kracht en de culturele autonomie uit van de Marrons en luidde de definitieve emancipatie van deze bevolkingsgroep in.

Voor Wikipedia waren GerardM en ik aanwezig. In gesprek met de directeur van het Tropenmuseum en de projectleider Alex van Stipriaan is mij verzekerd dat dit project voorlopig doorgaat, en daarmee ook de samenwerking met Wikipedia. De tentoonstelling duurt nog tot april, maar mijn indruk is dat het Marronproject een sterk aandachtspunt voor het Tropenmuseum zal blijven, omdat het een van de grootste verzamelingen over deze cultuur ter wereld bezit. Bovendien zijn juist de Surinaamse Marrons van internationaal belang, sinds de vrijheidsoorlogen en de gesloten verdragen tussen 1760-1770. Zij zijn voorbeeld geworden voor de hele Caraïbische regio en de wetenschappelijke literatuur (merendeels Nederlands) over deze periode is van internationale betekenis.

Het is volgens mij tamelijk uniek, dat de Nederlandstalige Wikipedia zo'n interessante bondgenoot heeft. Een grote culturele instelling heeft eerst haar archief van illustraties ontsloten voor het open domein en vervolgens haar deuren geopend voor vrijwilligers van onze internet-encyclopedie om relevante informatie te verspreiden. Ze stelt verschillende medewerkers ter beschikking, alsmede vrije toegang tot het museum en de bibliotheek. Eigenlijk staan daar nauwelijks voorwaarden tegenover, behalve serieuze interesse in het onderwerp en het onderhoud van de informatie.

Ik vind dat nogal wat. Het betekent dat onze Wikipedia een belangrijk onderwerp kan ontsluiten voor een breed publiek en daar alle hulp bij krijgt. Het betekent dat de Nederlandstalige Wikipedia informatie krijgt die voor alle talen van belang is. Het betekent meer belangstelling voor Wikipedia, en als alles goed gaat, meer belangstelling voor een bevolkingsgroep waarvan wij veel te weinig weten. Nog beter zou zijn, als die bevolkingsgroep zelf gaat bijdragen. We weten gewoon veel te weinig van Suriname, en Suriname is lid van onze taalgemeenschap.

Het is een moeilijk onderwerp, zoals Gerard en ik al hebben ervaren. Het kost tijd om je in te lezen, zelfs als je enige kennis hebt van culturele antropologie. Maar het hoeft niet morgen af en zoals ik het nu bekijk, is het werk dat we nu doen, werk voor een generatie. - Art Unbound 7 nov 2009 21:30 (CET)

Joli-Coeur[bewerken]

Verplaatst van: Overleg Gebruiker:Art Unbound

Beste Art Unbound,

Ik heb een vraag, misschien weet u raad. Al een tijdje ben ik van plan een artikeltje te schrijven over de 18e eeuwse Surinaamse figuur Joli-Coeur, maar ik kan helaas nauwelijks bronnen ontdekken over hem. Toch vind ik dat hij naast Boni en Baron niet mag ontbreken, al begrijp ik uit wat ik wél kon vinden dat Joli-Coeur naar de mening van hedendaagse historici waarschijnlijk een ondergeschikte rol heeft gespeeld. Heeft u wellicht wat hints waar ik verder zou kunnen zoeken? Vriendelijke groet, Spraakverwarring 2 nov 2009 20:31 (CET)

Beste Spraakverwarring (zeg vooral jij en jou), de geschiedschrijving over de zgn. "koloniale gebieden" is om allerlei redenen niet zover ontwikkeld dat je van diverse personen biografieën kunt vinden. Je hebt proefschriften en monografieën, die meestal thematisch geschreven zijn. Er is er een over Boni uit 1985 van Wim Hoogbergen: Hoogbergen, Wim S.M., 1985, De Boni-oorlogen, 1757-1860: marronage en guerrilla in Oost-Suriname (The Boni Wars, 1757-1860: Marroons and guerrilla warfare in Eastern Suriname), Rijksuniversiteit Utrecht, Centrum voor Caraïbische studies. Dat is een internationaal bekend werk (ook de Engelse wiki haalt het aan).
Wat je doet, is het register van zo'n werk lezen en de vindplaatsen nalopen. Ik kan me niet voorstellen dat Joli-Coeur niet een aantal malen wordt genoemd. Hetzelfde doe je bij andere werken waarin hij genoemd wordt. Op die manier is uit alle snippers informatie met wat geluk toch een redelijk artikel te destilleren. Hoe belangrijk hij precies was, is niet aan Wikipedia, wij doen toch geen oorspronkelijk onderzoek; hij is zeker belangrijk genoeg voor een artikel.
Voorbeeld: Ik heb hetzelfde gedaan toen ik met Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog bezig was: mijn voornaamste bron was Loe de Jong. Die man was echter geïnteresseerd in het brede palet, jaar na jaar. Om de activiteiten van één persoon te volgen, moest ik dus tien delen doornemen. Helaas had ik niet de beschikking over het registerdeel, dus moest ik mijn eigen register bijhouden. Op die manier heb ik toch 40 artikelen geschreven. Veel handwerk, maar het loont wel.
Dat is volgens mij ook de methode voor Joli-Coeur. Nog handiger: als je kans ziet, loop binnen bij het Tropenmuseum en zeg dat je van Wikipedia komt en met het Marron-project bezig bent. Noem de naam van Frank Meijer (projectcoördinator), dan krijg je een toegangskaart. Dan ga je naar het Kenniscentrum. Het trefwoord "Boni" of "Boni-oorlogen" doet wel een belletje rinkelen bij de bibliothecaris. Ik zal Frank meteen een email sturen dat je geïnteresseerd bent. Als je de gelegenheid hebt: a.s. woensdag 19:30 is de opening van de tentoonstelling; Frank Meijer kan je een uitnodiging sturen, dan kun je meteen kennismaken.
Hopelijk zie ik je daar, - Art Unbound 2 nov 2009 21:47 (CET)
Beste Art Unbound,
Bedankt voor je uitgebreide verhandeling! Dat doet mij gelijk beseffen dat ik waarschijnlijk niet specifiek genoeg ben geweest in mijn vraagstelling, mijn excuses daarvoor. Het principe van literatuuronderzoek is mij bekend, dat is het probleem niet. Ik heb reeds meerdere bronnen geraadpleegd maar daarin kwam vrij weinig informatie voor over Joli-Coeur. Mijn vraag is concreet of jij specifieke werken kent waarin wel informatie over deze persoon te vinden is. Wellicht ben je eerder informatie over hem tegengekomen die voor mij bruikbaar zou kunnen zijn, vandaar mijn vraag. Mocht je iets tegenkomen, dan houd ik me van harte aanbevolen! Ik zal in ieder geval proberen het door jou genoemde werk van Wim Hoogbergen te pakken te krijgen, mogelijk biedt dat de nodige aanknopingspunten.
Een bezoek aan het Tropenmuseum staat zeker op mijn wensenlijstje maar zal helaas op korte termijn niet gerealiseerd kunnen worden. Toch bedankt voor de uitnodiging! Vriendelijke groet, Spraakverwarring 3 nov 2009 07:08 (CET)
Beste Spraakverwarring,
Helaas, voor meer specifieke literatuurverwijzingen kan ik je eigenlijk alleen verwijzen naar een gespecialiseerde bibliotheek; wel staan de meeste inventarissen tegenwooordig on-line. Vergelijk je vraagstelling eens met Ronnie Brunswijk en de Binnenlandse Oorlog en probeer dan eens informatie te vinden over een van zijn luitenanten. Dat is contemporaine geschiedenis en zelfs daar zul je wsch. moeten terugvallen op ooggetuigen; voor een tijd waarin John Gabriël Stedman de enige ooggetuige is die iets op schrift heeft gesteld, is zijn werk (uiteraard de ongekuiste versie) en dat van Hoogbergen de logische ingang. Joli-Coeur interesseert mij ook, maar als mijn vermoeden juist is dat hij meer een luitenant was dan een een van de echte leiders van de opstand, zul je hem alleen terloops vinden. Sterker nog, wellicht vind je andere figuren en andere onderwerpen waar uiteindelijk meer over te vertellen valt. Met vriendelijke groet, - Art Unbound 3 nov 2009 19:01 (CET)
Beste Aet Unbound,
Bedankt! Ik vrees intussen ook dat Joli-Coeur niet veel meer dan een luitenant was van ondergeschikt belang waarover dus niet zoveel is vastgelegd. Ik zal mijn ogen open houden maar als er niet veel meer te vinden is dan zal een artikel over hem er niet inzitten wegens gebrek aan bronnen en waarschijnlijk ook gebrek aan encyclopedische relevantie. Vriendelijke groet, Spraakverwarring 7 nov 2009 11:34 (CET)
Jij ook hartelijk bedankt voor je interesse en volharding. Woensdag was ik aanwezig bij de officiële operning van de tentoonstelling in het Tropenmuseum. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking opende de tentoonstelling; de Surinaamse minister van Regionale Ontwikkeing en de hoogste vertegenwoordigers van de Surinaamse Marrongemeenschap waren aanwezig en een grote groep vertegenwoordigers van Marrons in Nederland. Deze tentoonstelling is de start van een hernieuwde belangstelling voor de Marrons en waarschijnlijk van hun definitieve emancipatie. Tevens heb ik de museumdirecteur en de projectleider gesproken en de verzekering gekregen dat de opening van de tentoonstelling pas het begin is van het Marron-project. Ik hoop dan ook dat je gewoon doorgaat met je in te lezen, want ook voor Wikipedia is dit een bijzonder verhaal. De vrijheidsstrijd van de Marrons in Suriname is namelijk een voorbeeld geweest voor de hele Caraïbische regio, en wat er in Suriname is gebeurd en wat erover is geschreven, is ook voor de anderstalige Wikipedia's van groot belang. Stedman en Hoogbergen staan internationaal bekend als dé bronnen over de periode. Ik sluit absoluut niet uit dat je uiteindelijk toch aan een encyclopediewaardig artikel over Joli-Coeur komt, en meer dan dat. - Art Unbound 7 nov 2009 20:25 (CET)

Hoe verder?[bewerken]

Beste medewerkers,

We zijn erachter dat dit een lastig en weerbarstig onderwerp is, en dat je niet zomaar even artikelen kunt toevoegen of bijwerken, maar een serieus werkplan moet hebben. Daarentegen is het wel een heel vruchtbaar onderwerp, waar je veel plezier van kunt hebben. Ik ga een poging doen om er wat structuur in te krijgen.

 1. Lees je in. Hieronder geef ik een korte literatuurlijst van de meest nuttige en noodzakelijke boeken.
 2. Maak een lijstje van wat je het meest interessant vindt. Je zult uitkomen op een paar hoofdthema's:
  1. Slavernij en bevrijding. Zonder slavernij geen bevrijding (Marronage).
  2. Oorlogen en vredesverdragen. Historisch zeer interessant.
  3. Verwantschap en sociologie. De manier waarop Marrons zich hebben georganiseerd.
  4. Vergelijking van Surinaamse Marrons en andere ontwikkelingen in de Caraïbische regio's.
  5. Economie. Dit gaat zowel over de historische als de hedendaagse vraagstukken. Zo is goudwinning op het ogenblik hot, met alle zaken die ermee te maken hebben.
  6. Religie. De Afrikaanse tradities zijn diepgeworteld, maar de Europese invloeden zijn ook zeer sterk.
  7. Cultuur en kunst. De laatste decennia vind een behoorlijke vermenging plaats (muziek, beeldende kunst).
  8. Marrons in de diaspora, d.w.z. nadat ze zich hebben verspreid en gevestigd in Paramaribo en Nederland.
 3. Kijk wat er over je onderwerp op Wikipedia al bestaat. Kijk ook rond naar verderliggende onderwerpen. Voorbeelden: Slavernij, Verwantschap (antropologie), Goudwinning. Zoek door op rode links en gebruik de Links naar deze pagina. Maak weer een lijstje.
 4. Kom je er niet uit, volg de indeling van het tentoonstellingsboek.
 5. Gebruik deze pagina om verder overleg te plegen.

Het korte literatuurlijstje (vul aan waar nodig!):

 • H. Buddingh' (1995/1999): Geschiedenis van Suriname. Spectrum, Utrecht.
 • Sylvia W. de Groot (1963): Fom isolation towards integration; The Surinam Maroons and their descendants (1845-1863). Nijhoff, Den Haag.
 • W. Hoogbergen (1985/1990): The Boni Wars in Suriname. Brill, Leiden.
 • H.E. Lamur (1985): De kerstening van de slaven van de Surinaamse plantage Vossenburg. UvA, Amsterdam.
 • R. Price (1996): Maroon societies: rebel slave communities in the Americas. John Hopkins university press, Baltimore.
 • Gert J. Oostindie (1989): Roosenburg en Mon Bijou: Twee Surinaamse plantages, 1720-1870. KITLV, Caribbean series 11.
 • A. van Stipriaan en Thomas Polimé (red.) (2009): Kunst van overleven. KIT, Amsterdam.
 • A. van Stipriaan (1993): Surinaams contrast. Leiden, KITLV

Overigens verstrekt het Tropenmuseum op verzoek graag een literatuurlijst van werken die hen ter beschikking staan.

- Art Unbound 16 nov 2009 23:55 (CET)

Review[bewerken]

Ik heb het artikel vandaag op Wikipedia Review geplaatst. Ten dele omdat ik het een goed artikel vind, ten dele om van andere gebruikers te horen wat eraan kan worden verbeterd. - Art Unbound 30 nov 2009 21:31 (CET)

Zie ook de oproep op en:Talk:Maroon (people). - Art Unbound 3 dec 2009 00:17 (CET)

Nieuw[bewerken]

- Art Unbound 30 nov 2009 22:46 (CET)

Creolen[bewerken]

Het hoofdstuk Creolen lijkt hier niet op zijn plaats. Het is te anekdotisch en de Marrons in Suriname beschouwen zich niet als Creolen. Is er bezwaar tegen verwijdering? --JanB (overleg) 15 mei 2014 09:29 (CEST)

Zelfde tekst staat ook op Wikipedia onder de titel Bakabusi Nengre. --JanB (overleg) 20 mei 2014 08:56 (CEST)
Je hebt gelijk. Bever (overleg) 26 aug 2014 08:44 (CEST)

Bosneger[bewerken]

De term "Bosneger" wordt niet in Suriname gebruikt en als zeer denigrerend beschouwd, vandaar verwijderd. Je zou het hoogstens kunnen terugplaatsen met daarbij de kanttekening dat de Nederlanders uit de tijd van de kolonisatie die term bezigden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.154.239.4 (overleg · bijdragen) 13 feb 2015 12:55‎

Er is wel een verschil tussen wat in de praktijk gebruikt wordt en wat als denigrerend geldt. Ik heb het nog nooit met iemand van Surinaamse afkomst over dit onderwerp gehad, maar ik las in een column van Sylvia Witteman over een Surinaamse (stadscreool) die haar kind dat vies aan het doen was toevoegde, 'je lijkt wel een bosneger'. Een andere Surinamer legde Witteman later uit dat de stadscreolen neerkijken op de bosnegers. Dit is dus de term die in de weergegeven situaties werd gebruikt, in het eerste geval inderdaad op denigrerende wijze en in het tweede geval op neutrale wijze. Je zult wel gelijk hebben dat de term door veel mensen afgekeurd wordt, maar het is vermoedelijk niet waar dat alleen (blanke/koloniale) Nederlanders de term bezigden of bezigen, met wat voor gevoelswaarde dan ook. Bever (overleg) 13 feb 2015 18:45 (CET)
Neem dan aan van een persoon die wel met Surinamers in contact staat, dat dit woord echt niet meer kan in Suriname en daarbuiten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.154.239.5 (overleg · bijdragen) 8 jun 2016 9:19