Overleg gebruiker:Cl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo Cl, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English
Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 1.951.577 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
Crystal Clear app lassist.png De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels
Gtk-dialog-info.svg Portaal:Hulp en beheer
Algemene handleiding van Wikipedia
Crystal Clear app Startup Wizard.png Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik
Crystal Clear app kedit.svg Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken
Cicero.PNG Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen
Crystal Clear action apply.png Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia
Nuvola apps important yellow.svg Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Nuvola apps ksirc.png Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen
Crystal Clear app file-manager.png Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel
Nuvola apps edu languages.svg Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia
Signature button.png

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Welkom op Wikipedia! Vriendelijke groet, Spraakverwarring 12 apr 2009 17:07 (CEST)

Internationaal Fonetisch Alfabet[bewerken]

Beste CI. Je hebt op o.a. het Holenklooster van Kiev weer de uitspraak toegevoegd. Nadeel van het toevoegen is 1) dat heel veel lezers er niets aan hebben omdat ze net zoals ik een flink aantal vierkantjes zien staan omdat ze een gewone standaard computer gebruiken, 2) dat het gedeelte tussen haakjes nu nog langer wordt waardoor de leesbaarheid verder verslechtert. Ik heb op zich geen bezwaar tegen de uitspraak toevoegen als het daadwerkelijk iets toevoegt, maar bij cyrillische namen voegt het m.i. niets toe omdat de Nederlandse transliteratie er al bij staat. Die geeft redelijk ondubbelzinnig aan hoe de naam moet worden uitgesproken. Waarom dan toch toevoegen van die uitspraak? Met vriendelijke groet, Encyo 1 okt 2009 23:30 (CEST)

Je hebt het inmiddels aangepast. Dit ziet er prima uit. Dank. Encyo 2 okt 2009 11:32 (CEST)
N.a.v. bovenstaande had ik ook bij Lviv de fonetische uitspraak weggehaald, omdat ik ook daar weinig toegevoegde waarde zie: de uitspraak is nauwelijks anders dan de Nederlandse naam. Tegelijkertijd wordt het wel minder leesbaar bij veel gebruikers door die vierkantjes. Was dit even aan je aandacht ontsnapt? Graag je bewerking terugdraaien. Met vriendelijke groet, Encyo 14 okt 2009 14:10 (CEST)
De Nederlandse weergave van de naam van deze Oekraïense stad verschilt behoorlijk van de Oekraïense uitspraak die in het NL best als Lwieuw weergegeven zou kunnen worden. Vandaar dat ik de fonetische weergave in deze principieel vind. Voor degenen die deze tekens niet kunnen lezen wordt dit probleem na de koop van een nieuwe computer opgelost. Cl 15 okt 2009 10:06 (CEST)
Of dat 'behoorlijk' verschilt is een kwestie van of je de letter v stemhebbend uitspreekt of vrijwel stemloos zoals bijv. Amsterdammers dat doen. In het laatste geval heb je zonder meer gelijk. Hoe dan ook, je reden is me duidelijk, waarvoor dank. Met vriendelijke groet, Encyo 15 okt 2009 19:17 (CEST)
Hoewel het de laatste jaren gebruikelijk is om de Oekraïense в in het Nederlands als v weer te geven, komt de uitspraak van deze Oekraïense letter het meest in de buurt van de uitspraak van de Nederlandse w en niet die van de v in welk deel van het Nederlandse taalgebied dan ook. Vandaar de noodzaak van de fonetische weergave. Cl 15 okt 2009 20:27 (CEST)
Uitspraakkundig lijkt het me toch wat genuanceerder, zie bijvoorbeeld de artikelen w en в. Ik zie het dan ook niet als noodzaak, maar als aanvullend. Extra info die in dit geval de leesbaarheid overigens niet zo verslechtert als bij het Holenklooster het geval was met die daar wel heel lange toevoeging tussen haakjes. Met vriendelijke groet, Encyo 16 okt 2009 15:33 (CEST)
Ik ben moedertaalspreker van het Oekraïens en kan niet anders dan opmerken dat juist het artikel waar je naar refereert ongenuanceerd is. Cl 17 okt 2009 00:56 (CEST)
Je hebt dat artikel al aangepast, zie ik. Dat verduidelijkt een en ander. Blijft voor mij een raadsel waarom deze uitspraak dicht bij de w mij niet is opgevallen bij Oekraïense sprekers. Een stemhebbende v met minder frictie dan we in het Nederlands gewend zijn, is namelijk mijn ervaring. Zou dat dan zijn omdat zij de Russische uitspraak gebruiken, of zijn er ook verschillen per regio? Encyo 17 okt 2009 23:20 (CEST)
Zonder dat ik die sprekers zelf heb gehoord, kan ik niet met 100% zekerheid een en ander verklaren. Wel ben ik geneigd te denken dat dat idd. vooral komt doordat ze hun Russische uitspraak niet loslaten als ze Oekraïens spreken. De vervanging van de /w/ door de /v/ is maar een van die typische uitspraakfouten die veel Russischtaligen maken als ze Oekraïens spreken. Cl 20 okt 2009 18:03 (CEST)

Antonie Röell of Roëll[bewerken]

Beste Cl, in de titel van het artikel over Antonie Röell heb je zijn achternaam veranderd van Röell in Roëll, zonder enige verantwoording, en naar mijn mening ten onrechte. Wil je die wijziging terugdraaien? Bij het artikel over de Burgemeester Röellstraat heb je die wijziging kennelijk al ongedaan gemaakt. Reacties bij voorkeur op Overleg:Antonie Roëll. Ceinturion 18 mei 2010 07:53 (CEST)

Categorieën stadsdelen Amsterdam[bewerken]

Ik zag dat u zelf allerlei categorieën hebt leeggehaald en ter directe verwijdering hebt voorgedragen. Ik wijs u er graag op dat zoiets in principe gebeurt via de lijst van te verwijderen categorieën, zie Wikipedia:Te verwijderen categorieën. Het probleem met categorieën is dat vaak moeilijk te achterhalen is welke artikelen erin hebben gestaan, en ook dat de verwijderbaarheid van categorieën vaak moeilijk vast te stellen is als de artikelen daar al uit zijn verwijderd. Zoals de procedure op de gelinkte pagina al vermeldt, is het niet de bedoeling categorieën leeg te halen voordat over de verwijdering ervan is beslist. Merk ook op dat de oorspronkelijke wijziging van de titels van deze categorieën via deze verwijderlijst is gelopen. Groet, paul b 6 jun 2010 14:07 (CEST)

Dat laatste is niet gebeurd, ik meende me zoiets te herinneren, maar kon dat niet terugvinden. paul b 6 jun 2010 14:17 (CEST)
Gaarne nodig ik je uit om deel te nemen aan het overleg op Overleg categorie:Stadsdeel van Amsterdam over de benaming van de artikelen, vooraleer verder te gaan met deze wijziging. Groet, Alankomaat 6 jun 2010 14:52 (CEST)

Stoppen met cat. hernoemen plakken[bewerken]

Beste Cl, zo lang er overleg over de naam van het artikel gaande is, heeft het geen zin om d.m.v. sjablonen te plakken op categorieën een hernoeming te "forceren". Daarnaast moet je als je een cat. wilt hernoemen, deze ook aanmelden op de verwijderlijst. Verder volgt de naam van de categorie de naam van het hoofdartikel. Als er duidelijkheid is over het hernoemen van het artikel, zijn de categorieën zo ook aan te passen. Tot die tijd a.u.b. even geduld en stoppen met sjablonen plakken, die enkel het aanzien van de cat. misvormen. Alvast bedankt. Groet, Alankomaat 19 jun 2010 13:27 (CEST)

PA[bewerken]

(persoonlijke aanval verwijderd door ErikvanB op 8 feb 2011 04:02 (CET))

Fedkovytsj[bewerken]

Dank voor je scherpe blik op Tsjernivtsi, CI, en het herstellen van een fout van mij, die zich vier jaar heeft kunnen handhaven. Groet, Fransvannes (overleg) 3 jul 2011 20:04 (CEST)

Niets te danken hoor. Cl (overleg) 3 jul 2011 23:20 (CEST)

Nizjyn[bewerken]

Hallo Cl,

In verband met auteursrechten moet bij het veranderen van de titel van een lemma altijd de titel wijzigen-functie gebruikt worden. Als dat niet kan omdat er al een pagina met de nieuwe titel bestaat dan kan je een verzoek indienen op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen. Als er onder de gewenste titel al tekst staat, zoals in dit geval, kun je aangeven dat de artikelen samengevoegd kunnen worden door ze op Wikipedia:Samenvoegen te zetten (dat zal ik zo even doen).

In ieder geval moet bij het verplaatsen van tekst uit het ene artikel naar het andere altijd de bron vermeld worden, in verband met auteursrechten.

Met vriendelijke groet, MrBlueSky (overleg) 1 nov 2011 00:06 (CET)

OK Cl (overleg) 1 nov 2011 07:56 (CET)

Categorie:Dnjepropetrovsk[bewerken]

Hallo Cl,

Je hebt deze categorie onlangs hernoemd. Mogelijk weet je niet dat voor hernoeming van categorieën, anders dan bij artikelen, een speciale procedure bestaat.

Zou je in de toekomst, als je een categorie zou willen hernoemen, deze nominatieprocedure willen gebruiken? De moderator van dienst voert - als de nominatie geaccordeerd wordt - alle benodigde handelingen uit, inclusief het verplaatsen van de subcategorieën en artikelen en het verwijderen van de oude categorie (bij categorieën kennen we geen doorverwijzing, anders als bij artikelen). Als het gaat om een spelfoutcorrectie, kan deze variant op de procedure gevolgd worden.

Ik heb de door jou hernoemde categorie genomineerd voor verwijdering - scroll naar beneden naar de dag van vandaag - en van een sjabloon voorzien.

Met vriendelijke groet, - Skuipers (overleg) 20 mei 2016 10:54 (CEST)

Dnjepropetrovsk / Dnipro / Dnjepr (wat doen we met officiële plaatsnaamwijzigingen als er een gangbaar exoniem bestaat?)[bewerken]

Beste Cl, omdat je actief bent geweest op het artikel dat nu Dnipro (stad) heet, wil ik je graag wijzen op een eventuele discussie daarover, zie dit kopje in het 'Geopgrafiecafé': Dnjepropetrovsk / Dnipro / Dnjepr (wat doen we met officiële plaatsnaamwijzigingen als er een gangbaar exoniem bestaat?). Groet, Paul B (overleg) 29 mei 2016 15:38 (CEST)