Portaal:In het nieuws/Sport/2008/november

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search


<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->
<- Sport in 2018 sportnieuws 2018 ->

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

27 november[bewerken]

 • Atletiek – Olympisch kampioene 2004 Faní Chalkiá wordt door de Griekse atletiekbond voor twee jaar geschorst. De 400 meter hordenloopster krijgt deze straf opgelegd, omdat ze afgelopen zomer kort voor de Olympische Spelen in Peking werd betrapt op het gebruik van de steroïde methyltrienolone. Ze loopt nu ook het risico dat ze de gevangenis in moet, aldus de BBC.
 • Atletiek – Zoals werd verwacht gaat de IAAF bij het sportgerechtshof, CAS, in Lausanne de beslissing van de Russische atletiekfederatie aanvechten, die in oktober 2008 zeven atletes een schorsing van twee jaar oplegde, omdat ze waren betrapt op het frauderen met dopingcontroles. Het bezwaar van de IAAF richt zich op de beslissing om de schorsing met terugwerkende kracht in te laten gaan per april 2007, de periode van de eerste controles. Dat heeft tot gevolg dat de atletes in de zomer van 2009 alweer startgerechtigd zullen zijn. 'Onacceptabel', vindt Lamine Diack, voorzitter van de IAAF.

24 november[bewerken]

23 november[bewerken]

22 november[bewerken]

20 november[bewerken]

16 november[bewerken]

 • Atletiek – Olympisch kampioen 5000 en 10.000 m Kenenisa Bekele komt naar de Zevenheuvelenloop met de intentie om het wereldrecord op de 15 km aan te scherpen, maar slaagt niet in die opzet. Een opkomende enkelblessure, waardoor hem door manager Jos Hermens was afgeraden om überhaupt van start te gaan, speelt hem gaandeweg steeds meer parten. Hierdoor moet de Ethiopiër na 11 kilometer zijn wereldrecordambities laten varen en legt hij de resterende afstand 'joggend' af. De overwinning is nu voor de 18-jarige Ayele Abshero, die na een flinke eindsprint met 42.16 de Oegandees Isaac Kiprop 4 seconden achter zich laat. Beste Nederlander wordt Dennis Licht, die in 44.07 finisht.
  In de vrouwenwedstrijd spant het erom, of het wereldrecord (46.55) eraan zal gaan. Tenslotte blijft Mestewat Tufa (Eth.) er twee seconden boven, maar omdat ze wel het parcoursrecord verbetert, strijkt ze toch nog een bonus op van 7777 euro. Hier is Miranda Boonstra de snelste Nederlandse in 51.19, een nieuw persoonlijk record. Totaal komen er 24.700 mensen aan de start.
 • Tennis - De Serviër Novak Đoković wint in het Chinese Sjanghai voor het eerst in zijn carrière de Tennis Masters Cup, het officieuze wereldkampioenschap. In de finale is hij met 6-1, 7-5 te sterk voor de Rus Nikolaj Davydenko met 6-1, 7-5. Voor Đoković, nummer drie op de wereldranglijst, is het de vierde titel van het seizoen en de elfde in totaal.

14 november[bewerken]

 • Atletiek – In Apeldoorn wordt het nieuwe Omnisportcentrum officieel geopend. Tijdens een showprogramma waarin wielrennen, volleybal en atletiek elk een plaats krijgen, kan het Apeldoornse publiek kennismaken met de grote sporthal. Erica Terpstra dirigeert vanaf het middenterrein de wave waarin het enthousiasme van de toeschouwers een uitlaatklep krijgt. Daarna is het de beurt aan onder meer eregast en polsstokhoogspringer Rens Blom om met een startschot de eerste officieuze wedstrijd op gang te brengen: een 1500 m, waarvan Dennis Licht de winnaar wordt. 'Een geweldig gebouw en een prachtige wedstrijdhal voor de Nederlandse atletiek', aldus een glunderende voorzitter van de Atletiekunie Wim Slootbeek.

9 november[bewerken]

 • Tennis - In Doha wint Venus Williams voor het eerst in haar lange carrière de WTA Tour Championships 2008, het officieuze wereldkampioenschap. Ze verslaat in de finale de Russische Vera Zvonareva met 6-7(5), 6-0, 6-2.
 • Zeilen - Om 12:02 GMT zijn in het Franse Les Sables-d'Olonne 30 zeilers begonnen aan de zesde Vendée Globe. Dit is de enige non-stop solowedstrijd om de wereld. Tijdens de race mogen de deelnemers voor anker gaan, maar ze mogen niet langs een kade of aan een andere boot aanleggen. Assistentie van buitenaf is niet toegestaan evenals het ontvangen van op maat gemaakte weersvoorspellingen en routeinformatie. De route gaat over de Atlantische Oceaan om Kaap de Goede Hoop en vervolgens in oostelijke richting om Antarctica. Bij Kaap Hoorn wordt weer de Atlantische Oceaan opgevaren en wordt terug naar de start gezeild. De boten worden in februari terug in Frankrijk verwacht. Het record is in handen van de Fransman Vincent Riou die de vorige editie won na 87 dagen onafgebroken zeilen.

5 november[bewerken]

2 november[bewerken]

 • AtletiekPaula Radcliffe is weer helemaal terug op haar oude niveau. Tijdens de New York City Marathon wint zij van kop af in 2:23.56, vergelijkbaar met haar eerdere overwinningen in 2004 (2:23.10) en 2007 (2:23.09). De onlangs 40 jaar oud geworden Russin Ljoedmila Petrova, in 2000 al eens winnares in New York, levert een prestatie van formaat. Acht jaar na haar overwinning verbetert ze het wereldrecord voor Masters 40+ tot 2:25.43. Voor het eerst in 14 jaar staat er bovendien een Amerikaanse op het ereschavot. Kara Goucher gaat lang mee in de kopgroep en eindigt na een knappe slotfase op tien seconden achter Petrova in 2:25.53, een nieuw Amerikaanse record.
  Bij de mannen gaat de winst eveneens naar een oude bekende: de Braziliaan Marilson Gomes dos Santos, eerder winnaar in 2006, slaat in een adembenemende slotfase toe, zet een achterstand van enkele tientallen meters op de Marokkaan Abderrahim Goumri om in een voorsprong en wint in 2:08.43, slechts 5 seconden boven zijn PR. Goumri wordt tweede in 2:09.07, Daniël Rono derde in 2:11.22.
 • Autosport - De Brit Lewis Hamilton is de nieuwe wereldkampioen in de Formule 1. Tijdens de laatste race van het seizoen - de Grand Prix van Brazilië 2008 - moest hij tenminste op de vijfde plaats eindigen omdat zijn concurrent Felipe Massa in eigen land bijna van kop tot staart de race leidde. Hamilton ligt aan het eind van die race op die vijfde plaats maar wordt in de een na laatste ronde voorbij gestoken door Sebastian Vettel. De titel ligt daardoor in handen van Massa, maar in de laatste ronde in de allerlaatste bocht weet Hamilton alsnog een plaats goed te maken. Hij haalt Timo Glock in die verkeerd had gegokt door in de stromende regen te blijven doorrijden op slicks. Met deze vijfde plaats eindigt Hamilton op 98 punten, Massa haalt er 97.