Portaal:In het nieuws/Tennis/2008

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot tennis in 2008.

8 december[brontekst bewerken]

  • Martin Verkerk stopt met tennis. De verliezend finalist van Roland Garros in 2003 kan na talloze blessures de motivatie niet meer opbrengen. 'Ik heb niet het gevoel dat ik weer terug kan naar de wereldtop, de top20,' lichtte Verkerk toe tegen Studio Sport. 'Ik kan het niet meer opbrengen zoveel in het tennis te investeren.' De huidige nummer 263 van de wereld baarde in 2003 opzien met zijn finaleplaats in Parijs en haalde dat jaar ook zijn hoogste positie op de ATP-ranglijst (veertiende). Daarnaast won hij in 2003 het toernooi van Milaan en in 2004 zegevierde hij op de Dutch Open in Amersfoort. De afgelopen jaren maakte Verkerk meerdere keren zijn rentree na diverse blessures en ziektes. Verkerk speelde zijn laatste profwedstrijd eind september in de eerste ronde van het challenger-toernooi in het Spaanse Tarragona. Hij verloor van de Spanjaard Marc Fornell.

23 november[brontekst bewerken]

16 november[brontekst bewerken]

  • De Serviër Novak Đoković wint in het Chinese Sjanghai voor het eerst in zijn carrière de Tennis Masters Cup, het officieuze wereldkampioenschap. In de finale is hij met 6-1, 7-5 te sterk voor de Rus Nikolaj Davydenko met 6-1, 7-5. Voor Đoković, nummer drie op de wereldranglijst, is het de vierde titel van het seizoen en de elfde in totaal.

9 november[brontekst bewerken]

6 oktober[brontekst bewerken]

  • De Servische Jelena Janković is de nieuwe nummer één bij de vrouwen. Zo neemt de toppositie over van Serena Williams. Voor Jankovic is het de tweede keer dat ze bovenaan staat; eerder deed ze dit op 11 augustus, maar dat duurde slechts een week. Beste Belgische blijft Yanina Wickmayer (65e). Sinds deze week mag de 17-jarige Arantxa Rus zich de beste Nederlandse noemen. Zij staat 170e en ging Michaëlla Krajicek voorbij die onlangs haar rentree maakte na een knieoperatie.

21 september[brontekst bewerken]

  • De finale van de Davis Cup gaat tussen Argentinië en Spanje. In de halve finale versloegen ze respectievelijk Rusland (verliezend finalist in 2007) en de Verenigde Staten (winnaar in 2007). Succes is er voor het Nederlandse team dat wist te promoveren door in Apeldoorn met 3-2 van Zuid-Korea te winnen. Slechter vergaat het de Belgische vertegenwoordigers; in en tegen Zwitserland werd met 1-4 verloren waardoor degradatie uit de Wereldgroep een feit is.

14 september[brontekst bewerken]

9 september[brontekst bewerken]

  • Roger Federer wint voor de vijfde keer op rij de US Open. In de finale is hij in drie sets met 6-2,7-5,6-2 duidelijk te sterk voor de Brit Andy Murray. Hij deelt nu het aantal US Open-titels, sinds de invoering van het proftennis, met de Amerikanen Pete Sampras en Jimmy Connors. Bovendien is hij nog maar één grand slamtitel verwijderd van het record van Sampras die er in totaal veertien won.
    Negen jaar na haar eerste US Open titel slaagt Serena Williams er in om het toernooi voor de derde keer te winnen. In de finale rekent ze met 6-4, 7-5 af met Jelena Janković. Door haar prestaties verovert ze ook de eerste plaats op de wereldranglijst. Dit lukte haar eerder in 2002 toen ze de ranglijst 57 weken aanvoerde.

8 september[brontekst bewerken]

  • Een verrassing op de US Open. Rafael Nadal, de nummer één van de wereld en tevens als eerste geplaatst, verliest in de halve finale van de als zesde geplaatste Brit Andy Murray. De wedstrijd begon op zaterdag, maar moest vanwege de hevige regen, een overblijfsel van de orkaan Hanna, worden gestopt bij een 2-0 voorsprong in sets voor Murray en een break achterstand in de derde set. Een dag later werd de wedstrijd uitgespeeld. Nadal pakte die derde set, maar uiteindelijk was het toch de Brit die met 3-1 de partij won. In de finale treft hij op maandag de Zwitserse titelverdediger Roger Federer die zaterdag wel al zijn partij won en dus een dag langer rust heeft.

18 augustus[brontekst bewerken]

1 augustus[brontekst bewerken]

  • Rafael Nadal wordt de nieuwe nummer één van de wereldranglijst. Afhankelijk van het resultaat in het Masterstoernooi van Cincinnati. Wint hij dat toernooi, dan is de Spanjaard vanaf maandag de nieuwe lijstaanvoerder. Verliest hij, dan is hij dat over drie weken. Nadal stond al langere tijd op de tweede plaats achter de Zwitser Roger Federer, die al 235 weken achter elkaar de ranglijst aanvoert. Door onder andere de winst op Federer in de finale van Wimbledon verzamelde Nadal genoeg punten voor deze machtsgreep.

6 juli[brontekst bewerken]

  • De Spanjaard Rafael Nadal wint voor het eerst het toernooi van Wimbledon. In een spannende en kwalitatief hoogstaande finale verslaat de nummer twee van de wereld in vijf sets de Zwitser Roger Federer. De wedstrijd duurde effectief 4 uur en 48 minuten, een record voor een Wimbledonfinale bij de mannen. Beide heren stonden ook in de vorige twee finales van het toernooi tegenover elkaar, maar toen was het telkens Federer die aan het langste eind trok. Door de nederlaag komt er een eind aan diens vijf Wimbledonzeges op rij. Bovendien verliest Federer na 65 opeenvolgende zeges voor het eerst sinds 2002 weer een wedstrijd op gras. Nadal won een maand geleden ook al Roland Garros en hij treedt hiermee in de voetsporen van Björn Borg die als laatste in 1980 hetzelfde presteerde.

21 juni[brontekst bewerken]

8 juni[brontekst bewerken]

  • Met gemak wint de Spanjaard Rafael Nadal voor de vierde keer op rij Roland Garros. In de finale zet hij Roger Federer, de nummer één van de wereld, met 6-3, 6-1, 6-0 eenvoudig opzij. Nadal verloor in dit toernooi geen enkele set en slechts 41 games (gemiddeld nog geen zes per wedstrijd). Hij evenaart met vier zeges op rij de prestatie van Björn Borg die hetzelfde presteerde tussen 1978 en 1981.

7 juni[brontekst bewerken]

  • Nadat zij op 5 juni op Roland Garros de nieuwe nummer één van de wereld was geworden door in de halve finale haar landgenote Jelena Janković te verslaan, pakt Ana Ivanović vandaag haar eerste grand slamtitel. De twintigjarige Servische klopt in de eindstrijd Dinara Safina (Rusland) met 6-4, 6-3. Voor Ivanović, pupil van de Nederlandse coach Sven Groeneveld, betekent de zege de zesde toernooiwinst in haar loopbaan. Ze krijgt de trofee uit handen van voormalig nummer één van de ranglijst Justine Henin, die enkele weken geleden een punt achter haar loopbaan zette.

25 mei[brontekst bewerken]

  • Op de plek waar hij zijn grootste successen kende neemt Gustavo Kuerten afscheid van het toptennis. In de eerste ronde van Roland Garros verliest de flamboyante Braziliaan in drie sets van de Fransman Paul-Henri Mathieu. De 31-jarige gravelspecialist heeft al jarenlang last van een heupblessure. Sinds een operatie in 2004 speelde hij nog slechts negentien toernooien en won maar vijf partijen. Kuerten won de Franse Open tenniskampioenschappen drie maal (1997, 2000, 2001).

14 mei[brontekst bewerken]

  • Justine Henin, de huidige nummer 1 op de wereldranglijst, maakt op een persconferentie bekend met onmiddellijke ingang te stoppen met haar carrière. Vorig jaar beleefde ze een zeer succesvol seizoen; ze was de eerste speelster sinds Martina Hingis in 1997, die tien toernooien op een jaar wint. Begin dit jaar wint ze nog het WTA van Sydney maar op de Australian Open gaat ze hard onderuit in de kwartfinale, met zelfs een 0-6 in de slotset. Ze wint nog wel het WTA van Antwerpen maar daarna komt ze niet meer op gang. Ze verliest regelmatig en ook op het gravel, haar favoriete ondergrond, kan Henin geen vuist meer maken. Met 117 weken op nummer één, zeven Grand slam-titels, twee keer officieus wereldkampioene, één keer de Fed Cup met het Belgisch team, olympisch goud en 41 toernooizeges in het enkelspel en twee in het dubbelspel komt er een eind aan een imposante carrière.

24 februari[brontekst bewerken]

  • De Fransman Michaël Llodra wint het ATP-toernooi van Rotterdam. In de finale tegen Robin Söderling valt de beslissing pas in de tiebreak van de derde en laatste set. Opvallend was dat geen enkele geplaatste speler de kwartfinale haalde, inclusief Rafael Nadal. Voor Llorda, de nummer 58 van de wereld, is het de derde ATP-titel in het enkelspel en al de tweede van dit seizoen. In het dubbelspel heeft hij 13 titels op zijn naam staan, waaronder drie Grand slams.

17 februari[brontekst bewerken]

10 februari[brontekst bewerken]

  • Met het winnen van de laatste twee wedstrijden redt het Belgische team de eer in de eerste ronde van de Davis Cup. Tsjechië was na de eerste twee dagen al op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong gekomen. De topper tussen Rusland en Servië wordt door de Russen gewonnen.

3 februari[brontekst bewerken]

  • In de Fed Cup lukt het het Belgische team niet om een promotiewedstrijd af te dwingen die recht geeft op promotie naar de Wereldgroep I. Uit in Oekraïne wordt met 2-3 verloren, na een voorsprong van 2-1. Hierdoor speelt België eind april thuis een wedstrijd tegen Colombia die het moet winnen om degradatie naar de regionale groep I te voorkomen.

2 februari[brontekst bewerken]

  • In de Fed Cup slaagt het Nederlandse team er niet in zich te plaatsen voor een promotiewedstrijd die recht geeft op promotie naar de Wereldgroep II. In de slotwedstrijd is Servië de tegenstander. Arantxa Rus, een week eerder nog winnaar van de Australian Open bij de junioren, én Renée Reinhard maken het de Servische wereldtoppers Ana Ivanović (nr. 2 van de wereld) en Jelena Janković (nr. 4) lastig, maar moeten uiteindelijk het onderspit delven. Hierdoor speelt Nederland ook volgend jaar in de regionale groep I. Het team was door de afzegging van de geblesseerde Michaëlla Krajicek, de nummer 33 van de wereldranglijst, behoorlijk verzwakt.

27 januari[brontekst bewerken]

26 januari[brontekst bewerken]

  • Maria Sjarapova heeft voor het eerst de Australian Open bij de vrouwen gewonnen. Ze versloeg in de finale de Servische Ana Ivanović in 2 sets: 7-5 en 6-3. De mannenfinale wordt morgen gespeeld.

25 januari[brontekst bewerken]

  • Roger Federer is opvallend uitgeschakeld in de halve finales van de Australian Open. Hij verloor in 3 sets van de Serviër Novak Đoković, de nummer 3 van de wereld.

24 januari[brontekst bewerken]

  • In de eerste halve finales van de Australian Open verloren veel toppers. Bij de mannen verloor de Spanjaard Rafael Nadal in 3 sets van de toernooisrevelatie Jo-Wilfried Tsonga. Bij de vrouwen werden Janković en Hantuchová uitgeschakeld.

22 januari[brontekst bewerken]

21 januari[brontekst bewerken]

17 januari[brontekst bewerken]

16 januari[brontekst bewerken]

15 januari[brontekst bewerken]

4 januari[brontekst bewerken]