Protocol van Genève

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lady justice standing.png

Internationaal recht

Het Protocol van Genève (Protocol for the Prohibition of the Use in War of Asphyxiating, Poisonous or other Gases, and of Bacteriological Methods of Warfare),[1] is een protocol dat is bedoeld om het gebruik van chemische en biologische wapens te verbieden. Het werd op 17 juni 1925 te Genève getekend en maakte deel uit van een groter verdrag voor toezicht op de internationale wapenhandel. Het verdrag werd wel ondertekend, maar niet bekrachtigd. Het protocol trad op 2 februari 1928 in werking.[2]

Het verdrag verbiedt het gebruik van chemische wapens en biologische wapens, maar heeft niets te zeggen over de productie, opslag of verhandeling ervan. In 1972 werd het Verdrag biologische wapens gesloten dat specifiek wel ziet op een verbod van de productie, opslag en verhandeling van deze wapens.

Hoewel het protocol in Genève werd gesloten heeft het verder niks met de Conventies van Genève te maken, in het protocol wordt wel verwezen naar de eerdere Conventies van Den Haag.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Protocol nopens de chemische en bacteriologische oorlog op de Nederlandstalige Wikisource.