Tobias Asser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tobias Asser Medaille Nobelprijs
Tobias Asser
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Tobias Michel Karel Asser
Geboren Amsterdam, 28 april 1838
Overleden Den Haag, 29 juli 1913
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Religie Joods
Werkzaamheden
Vakgebied Internationaal recht
Universiteit Universiteit van Amsterdam
Proefschrift Geschiedenis en beginselen van het Nederlandsche staatsregt omtrent het bestuur der buitenlandsche betrekkingen
Promotor Simon Vissering
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Bekende werken Schets van het Nederlandsche handelsregt (1873)
Schets van het internationaal privaatrecht (1880)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Internationaal recht

Tobias Michel Karel Asser (Amsterdam, 28 april 1838Den Haag, 29 juli 1913), ook bekend als mr. T.M.C. Asser,[1] was een Nederlandse jurist, en winnaar (met Alfred Fried) van de Nobelprijs voor de Vrede in 1911 vanwege zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage op de eerste Haagse vredesconferentie in 1899.

Asser, lid van de familie Asser, was de zoon van mr. Carel Daniël Asser, raadsheer in de Hoge Raad, en Rosette Henry Godefroi en daarmee een kleinzoon van Mozes Salomon Asser en een neef van de Leidse hoogleraar Carel Asser en Michel Henry Godefroi.

Hij promoveerde in 1860 aan de Universiteit Leiden bij Simon Vissering op de dissertatie Geschiedenis en beginselen van het Nederlandsche staatsregt omtrent het bestuur der buitenlandsche betrekkingen. In 1862 werd Asser hoogleraar aan het Athenaeum Illustre in Amsterdam, dat in 1877 werd omgevormd tot (gemeentelijke) Universiteit van Amsterdam. Nadien was hij tot 1893 buitengewoon hoogleraar in het handelsrecht en het internationaal privaatrecht.

Asser was sinds 1870 lid (en sinds 1898 voorzitter) van de Staatscommissie voor internationaal privaatrecht. Hij was mede-initiator en voorzitter van de eerste Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht in 1892. Daarna was hij nog driemaal voorzitter van achtereenvolgende conferenties in 1894, 1900 en 1904 en van de Wisselconferenties van 1910 en 1912. In 1904 is hij benoemd tot minister van staat.

Tobias Asser is de naamgever van het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag en van een Leids pleitdispuut. In 1991 verscheen er een postzegel met daarop zijn beeltenis. In Wageningen werden de straat Asserpark en het daar gelegen studentencomplex naar hem genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Tobias Asser op Wikimedia Commons.