Resolutie 974 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door HanhilBot (overleg | bijdragen) op 25 aug 2018 om 22:43. (→‎Achtergrond: linkfix na aanmaak dp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 974
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 januari 1995
Nr. vergadering 3495
Code S/RES/974
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim VN-macht met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Het UNIFIL-gesp.

Resolutie 974 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 januari 1995 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond

Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het, land maar geregeld vonden er weer nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit het mandaat van UNIFIL met zes maanden te verlengen tot 31 juli 1995.
  2. Herhaalt zijn steun aan de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Libanon met zijn internationaal erkende grenzen.
  3. Benadrukt de voorwaarden van de macht zoals vastgelegd in het rapport van de secretaris-generaal van 19 maart 1978 dat werd goedgekeurd in resolutie 426, en roept alle betrokken partijen op samen te werken met de macht om de volledige uitvoering van haar mandaat te verwezenlijken.
  4. Herhaalt dat de macht haar mandaat volledig moet uitvoeren.
  5. Steunt de secretaris-generaals intentie om kosten te besparen bij het onderhoud en de logistiek.
  6. Vraagt de secretaris-generaal de consultaties met de Libanese overheid en andere partijen over de uitvoering van deze resolutie voort te zetten en hierover te rapporteren.

Verwante resoluties

Sjabloon:Wikisource-en-klein