Ryckevelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ryckevelde onderdeel van Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie West-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2500004
Kasteel van Ryckevelde (foto: Dries Declercq)
Herenwoning en boerderij (foto: Dries Declercq)
Madonna van Banneux (foto: Dries Declercq)
Schobbejakshoogte heide (foto: Dries Declercq)
Brandoefeningendomein (foto: Dries Declercq)
Oude noodlandingsbaan (foto: Dries Declercq)

Ryckevelde (ook: Rijkevelde) is een domein van 180 ha op grondgebied van Assebroek en Sint-Kruis (deelgemeenten van Brugge), Sijsele (Damme) en Oedelem (Beernem). Een deel is militair domein, het kasteel krijgt een nieuwe bestemming en de bossen zijn deels beschermd natuurgebied. "Ryckevelde" gaf ook zijn naam aan de vzw Ryckevelde, beweging voor Europees burgerschap, die van 1956 tot 2014 zijn kantoor had in het kasteel van het domein.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Neogotisch kasteel Ryckevelde vzw
  • Herenwoning en boerderij
  • Madonna van Banneux, restant van het verblijf op het kasteel door de kapucijnen
  • Schobbejakshoogte (heide)
  • Militair oefendomein voor brandblusoefeningen
  • Oude noodlandingsbaan met de oudste boom van de streek: Dikke Bertha (neergebliksemd)
  • Heemtuin
  • Fiets- en wandelroute langs bedding van de voormalige spoorlijn Brugge - Eeklo

Ryckevelde vzw, Europees vormingscentrum[bewerken]

Ryckevelde vzw (beweging voor Europees burgerschap) werd in 1956 door Karel Verleye opgericht. Verleye speelde eerder een belangrijke rol in de oprichting van het postuniversitaire Europacollege in 1949. Voornaamste doelstelling van de vzw is Europese en internationale vorming en informatie aanbieden "op mensenmaat". In de praktijk komt dat neer op de organisatie van debatten, seminaries, vormingssessies voor volwassenen, scholen en hun leerkrachten. In december 2014 verhuisde de vzw van het kasteel Ryckevelde naar een nieuw kantoor in Sint-Andries.

Natuurgebied[bewerken]

Rijkevelde is gesitueerd op de grens tussen zand en zandleem en is bijgevolg nooit een rijke landbouwgrond geweest. Er groeide heide en er graasden schapen. De aanplanting met naaldbomen verzuurde de grond en als klap op de vuurpijl gebruikte het Belgisch leger het bos als schietstand annex noodlandingsbaan zelfs 's nachts.

Het domein lag ook op het grondgebied van 3 (4?) gemeenten, zodat niemand zich echt verantwoordelijk voelde.

Door de afbouw van militaire activiteit en de gedeeltelijke bescherming door Natuurpunt vzw is er weer meer plaats voor recreatie en natuur. Er zijn opnieuw heidegebieden en er is een aangeplante heemtuin, een loofbos met streekeigen soorten dus. Het natuurgebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen, heiden en valleigebieden van Zandig Vlaanderen: westelijk deel' (BE2500004).

Etymologie[bewerken]

Rijkevelde verwijst zeker naar de vroegere functie van deze arme zandstreek. Enerzijds zou rycke kunnen afstammen van het Oudengelse ryge of rijge, wat rogge betekent.

Andere bronnen zoeken de verklaring van rycke in het woord rug, wat zou wijzen op de verhevenheid in het landschap die dit domein vormt.

Geschiedenis[bewerken]

Door artefacten opgegraven in dit domein (en bewaard in het Gruuthusemuseum te Brugge) wordt vermoed dat de streek reeds in de Steentijd bewoond was.

Onder de Franken maakte Rijkevelde deel uit van Sijsele (Siedsele).

Boudewijn I, de eerste Graaf van Vlaanderen, maakte het domein een grafelijk grondbezit.

Omstreeks de 11e eeuw vormde Sijsele het centrum van een Karolingische provincie.

Eind 16e eeuw trok een edelman, Monsieur Wautelet, een herenwoning en een boerderij op, die allebei in gewijzigde vorm bewaard zijn gebleven.

Na het overlijden van Pieter de Tollenaere in 1743 verkochten zijn erfgenamen het kasteel aan Pieter-Augustinus Le Gillon en echtgenote Marie de l'Espée. Hun kleindochter Marie-Thérèse de Vivero en haar echtgenoot Piette Wautelée kwamen door erfenis in het bezit begin 19e eeuw. Na hun overlijden kwam het toe aan hun zoon Adolphe Wautelée en dochter Jeann-Nathalie Legrand Wautelée. Die laatste legateerde het aan haar vertrouweling Joseph de Marthe uit Pau. Het werd verhuurd aan August-Octaaf de Schryver (vader van August E. de Schryver).

Het huidige neogotische kasteel werd voltooid in 1929 door baron Rafaël Gilles de Pélichy en werd door de familie bewoond tot 1946.

Geografie[bewerken]

Rijkevelde heeft drie landschapstypes: bos, heiderestanten en een binnenduin of landduin (het Wit Zand of de Schobbejakshoogte).

Ooit vormden het Maleveld, Beverhoutsveld (bekend door de Slag om het Beverhoutsveld) en Sijseleveld een aaneengesloten heidegebied. Door aanplantingen werd Rijkevelde een ietwat eenzijdig naaldbos. Op vandaag zijn er weer bescheiden heidezones en een heemtuin.

Het volledige domein is 180 ha groot. In 2016 werd beslist dat het met 14 ha zou uitgebreid worden.[1]

Zie ook[bewerken]

Bronnen en externe links[bewerken]

Fiets- en wandelroutes[bewerken]

Allemaal langs de oude spoorwegbedding (spoorlijn 58), dus ook doorheen Ryckevelde: