Solidariteit (vakbond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Poolse vakbond Solidariteit, zie Solidarność.
Solidariteit
Solidarity
Het logo van Solidariteit
Het logo van Solidariteit
Ontstaansdatum 22 juni 1902, als Mynwerkersunie
Voorzitter Steve Scott
Secretaris-generaal Flip Buys
Land Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen[1]
Vlag van Nederland Nederland[1]
Internationaal lidmaatschap Internationaal Vakverbond (vertegenwoordigd door de Konfederasie van Suid-Afrikaanse Werkersunies)
Aantal werknemers 300 personeelsleden en
2000 vakbondvertegenwoordigers
Ledenaantal 165.000[2]
Slogan Ons beskerm ons mense
Website solidariteit.co.za
Portaal  Portaalicoon   Werk

Solidariteit (Engels: Solidarity; voorheen Mynwerkersunie (MWU)) is een Zuid-Afrikaanse vakbond. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pretoria. Hoewel Solidariteit en haar organisaties dikwijls betrokken zijn bij politieke zaken, is de vakbond niet verbonden aan een politieke partij. Zij probeert een vakbond te zijn binnen de Christelijke traditie van het vakbondswezen - dit is anders dan bij de meeste andere Zuid-Afrikaanse vakbonden, die gebaseerd zijn op het socialisme. Solidariteit probeert niet alleen de werkplek van zijn leden te beschermen, maar zij probeert ook het dagelijks leven van mensen in Zuid-Afrika te verbeteren door middel van liefdadigheidsprojecten.

Solidariteit is ook actief in België en Nederland.[bron?]

Geschiedenis[bewerken]

De vakbond is opgericht in 1902 als de Mynwerkersunie. In 1990 zijn een aantal andere vakbonden, waaronder de Suid-Afrikaanse Werkersunie, opgegaan in de Mynwerkersunie. Deze grote vakbond kreeg de naam MWU-Solidariteit. Later is dit veranderd naar Solidariteit.

Na de afschaffing van de apartheid was Solidariteit op sterven na dood. In 1997 had de vakbond grote financiële moeilijkheden en zij werd dankzij haar rechtse ideeën niet langer serieus genomen, omdat het apartheidsbeleid in Zuid-Afrika gelost was. In dit moeilijke jaar had de vakbond nog maar 30.000 leden over. In hetzelfde jaar werd Flip Buys aangesteld als Secretaris-Generaal. Buys wist het tij te keren en de vakbond weer te laten groeien. Thans heeft Solidariteit ruim 165.000 leden, ongeveer 2000 vakbondsvertegenwoordigers op de werkvloer en 300 eigen personeelsleden.

Sinds 2006 is Solidariteit betrokken bij de Konfederasie van Suid-Afrikaanse Werkersunies, de nationale overkoepelende organisatie voor vakbonden in Zuid-Afrika. Middels het lidmaatschap van deze overkoepelende organisatie is Solidariteit ook vertegenwoordigd bij het Internationaal Vakverbond.

Vakbondsactiviteiten[bewerken]

Solidariteit heeft vier verschillende takken in verschillende soorten bedrijfseenheden:

De rechtsbijstandsafdeling van Solidariteit is met 34 werknemers de grootste rechtsbijstandsafdeling van alle Zuid-Afrikaanse vakbonden. Solidariteit vertegenwoordigt al zijn leden tijdens zaken in het Arbeidshof.

Overige zaken[bewerken]

Solidariteit is niet alleen actief op vakbondsgebied, maar ook op het gebied van niet-gouvernementele hulporganisaties. Zo heeft Solidariteit deelorganisaties opgericht op het gebied van armoedebestrijding, vertegenwoordiging van Zuid-Afrikaanse minderheden, kennisverwerving en bemachtiging, onderwijs en op de banenmarkt.

Solidariteit Helpende Hand[bewerken]

Solidariteit Helpende Hand
Een vrijwilliger lost geschonken eten in Welkom, Zuid-Afrika.
Een vrijwilliger lost geschonken eten in Welkom, Zuid-Afrika.
Opgericht 1949
Eigenaar Solidariteit
Plaats Pretoria
Werkgebied Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Voorzitter Danie Langner
Website
"Om armoede te voorkom en maatskaplike nood te verlig, hoofsaaklik in gemeenskappe waar staatshulp nie algemeen beskikbaar is nie; en om te verseker dat goeie sorgstandaarde gehandhaaf word."
- Het doel van Solidariteit Helpende Hand

Solidariteit Helpende Hand is een maatschappelijke hulporganisatie die door Solidariteit is opgericht. Helpende Hand is een onafhankelijke entiteit die afzonderlijk van de vakbond functioneert, hoewel zij financiële steun van de vakbondsleden ontvangt. Helpende Hand is in Zuid-Afrika geregistreerd als een Artikel 21-bedrijf. Het richt zich specifiek op noodhulp in gebieden en gemeenschappen waar staatshulp niet beschikbaar is. Helpende Hand is het meeste betrokken in Pretoria en Kaapstad, waar de grootste krottenwijken (plakkerskampe) voor Afrikaners te vinden zijn. Daarnaast breidt Helpende Hand zijn activiteiten langzaam uit naar verschillende andere gebieden, afhankelijk van de beschikbaarheid van fondsen.

Helpende Hand heeft voornamelijk vijf grote projecten:

 • het uitdelen van beurzen,
 • het bieden van noodhulp (door armoede - belangrijkste activiteit),
 • kinder(onderwijs)projecten,
 • donaties van etenswaren en
 • landelijke voedselsprojecten.

Helpende Hand heeft jaarlijks miljoenen Randen om deze maatschappelijke projecten te kunnen uitvoeren. Het geld wordt voornamelijk van particulieren verkregen, maar gedeeltelijk ook door giften van bedrijven.

In 2007 is meer dan R1 miljoen aan beurzen aan 100 studenten betaald. In 2008 heeft Helpende Hand ook de administratie van het Rapport Onderwysfonds overgenomen.

AfriForum[bewerken]

AfriForum
Een betoging van AfriForum in Pretoria
Een betoging van AfriForum in Pretoria
Eigenaar Solidariteit
Plaats Pretoria
Werkgebied Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Voorzitter Kallie Kriel
Motto Burgerregte vir almal!
Website

AfriForum, een ander initiatief van Solidariteit, is een NGO, die erna streeft om de actieve en passieve onttrekking van minderheden uit de Zuid-Afrikaanse samenleving te stoppen. AfriForum wil een forum bieden voor activering van minderheden aan het openbare debat om zodoende een toekomst van de minderheden in Afrika veilig te stellen.

AfriForum houdt protestmanifestaties ter bescherming en uitbreiding van burgerrechten van minderheden, zoals deze zijn weergegeven in de Grondwet van Zuid-Afrika en internationale verdragen. Dit geldt vooral in omgevingen waar fundamentele burgerrechten en de grondwet in toenemende mate ondergeschikt worden gesteld aan politieke ideologieën als de Transformasie. AfriForum houdt zich ook bezig met specifieke knelpunten, bijvoorbeeld:

 • het toenemende onderscheid tussen rassen (dat de Zuid-Afrikaanse regering maakt),
 • politieke inmenging in de sport,
 • rasgedreven welzijnssubsidies,
 • bescherming van het recht op veeltaligheid,
 • het aanpakken van criminaliteit
 • de soms ondoordachte en gevoelige verandering van plaatsnamen in Zuid-Afrika.

Momenteel is AfriForum in een rechtszaak verwikkeld rondom de “Schiet de Boer” Controverse, waarin Julius Malema, de leider van de ANC-jeugdliga, zou oproepen om de Afrikaner Boere dood te schieten.

Daarnaast heeft AfriForum via verschillende rechtszaken een aantal "onnodige" plaatsnaamwijzigingen tegengehouden.