ABN AMRO MeesPierson: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k +bestand
Overname door Fortis uitgebreid
Regel 17: Regel 17:
*Voortgekomen uit de fusie van Mees & Hope en de Nederlandse Overzee Bank ontstaat in 1969 de Bank Mees & Hope.
*Voortgekomen uit de fusie van Mees & Hope en de Nederlandse Overzee Bank ontstaat in 1969 de Bank Mees & Hope.
*In [[1975]] werd '''Bank Mees & Hope''' onderdeel van de [[Algemene Bank Nederland]] (ABN) en werd '''Pierson, Heldring & Pierson''' een volledige dochter van de [[AMRO Bank]]. Toen ABN en AMRO in [[1991]] fuseerden tot [[ABN AMRO]] werden de dochters drie jaar later samengevoegd tot ''MeesPierson''.
*In [[1975]] werd '''Bank Mees & Hope''' onderdeel van de [[Algemene Bank Nederland]] (ABN) en werd '''Pierson, Heldring & Pierson''' een volledige dochter van de [[AMRO Bank]]. Toen ABN en AMRO in [[1991]] fuseerden tot [[ABN AMRO]] werden de dochters drie jaar later samengevoegd tot ''MeesPierson''.
*In [[1997]] werd MeesPierson overgenomen door de internationale financiële dienstverlener [[Fortis]]. Deze voegde andere gerenommeerde [[private banking]]-onderdelen toe aan MeesPierson, zoals die van de Belgische [[Generale Bank]] en de Zwitserse [[Compagnie de Gestion et de Banque Gonet]]. De [[Banque Générale du Luxembourg]] en het Spaanse [[Beta Capital]] volgden. Hiermee werd MeesPierson de grootste private bank van de [[Benelux]] en behoorde het tot de top-10 van Europa.


== Overname door Fortis ==
In [[2005]] besloot [[Fortis]] wereldwijd alle activiteiten onder dezelfde naam te brengen. Daarom gingen de private banking-activiteiten verder onder de naam ''Fortis Private Banking''. Vanwege de kracht en historie die de naam MeesPierson in Nederland vertegenwoordigt, werd daar een uitzondering gemaakt: MeesPierson werd Fortis MeesPierson. Op 15 januari 2009 verdween het "Fortis" weer uit de naam en ging de bank in Nederland als MeesPierson verder.
In september 1977 werd MeesPierson te koop aangeboden aan [[Fortis]].<ref name=KLOOFMP>De Kloof. Auteur: Piet Depuydt. Uitgeverij: Promotheus, 2010, ISBN 978 90 446 1611 8, p. 61-63</ref> Fortis kreeg twee dagen de tijd om met een bod te komen en een dataroom met een beperkte hoeveelheid gegevens werd opengesteld.<ref name=KLOOFMP/> Veel informatie ontbrak waaronder de notitie dat MeesPierson sinds medio 1995 onder verhoogd toezicht stond van [[De Nederlandsche Bank]] (DNB) vanwege grote buitenlandse verliezen op het gebied van de handel in effecten en de financiering van grondstoffen.<ref name=KLOOFMP/> Met deze informatie en een grondiger boekenonderzoek slaagde Fortis erin de overnamesom met circa 600 miljoen euro te drukken tot 1,1 miljard euro.<ref name=KLOOFMP/> MeesPierson was een belangrijke uitbreiding van de bankactiviteiten van Fortis.<ref name=VKMP>Volkskrant [http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/fortis-neemt-meespierson-van-abn-amro-over~a431879/ Fortis neemt MeesPierson van ABN Amro over, 5 oktober 1996], geraadpleegd op 23 december 2014</ref> MeesPierson telde zo’n 4000 werknemers, had veel bedrijven als klant en ook een groot vermogen onder beheer. In oktober 1996 werd de [[acquisitie]] publiek bekend gemaakt.<ref name=VKMP/>


Na de overname werden andere [[private banking]]-onderdelen toegevoegd aan MeesPierson, zoals die van de Belgische [[Generale Bank]] en de Zwitserse [[Compagnie de Gestion et de Banque Gonet]]. De [[Banque Générale du Luxembourg]] en het Spaanse [[Beta Capital]] volgden. Hiermee werd MeesPierson de grootste private bank van de [[Benelux]] en behoorde het tot de top-10 van Europa.
Op 1 juli 2010 zijn ABN AMRO en Fortis Bank in Nederland gefuseerd. ABN AMRO Private Banking en MeesPierson gaan vanaf die datum samen verder onder de naam ABN AMRO MeesPierson.

Algemeen directeur is Frans van Lanschot.
In [[2005]] besloot [[Fortis]] wereldwijd alle activiteiten onder dezelfde naam te brengen. Daarom gingen de private banking-activiteiten verder onder de naam ''Fortis Private Banking''. Vanwege de kracht en historie die de naam MeesPierson in Nederland vertegenwoordigt, werd een uitzondering gemaakt: MeesPierson werd Fortis MeesPierson. Op 15 januari 2009 verdween het "Fortis" weer uit de naam en ging de bank in Nederland als MeesPierson verder.

== Terug bij ABN AMRO na ondergang Fortis ==
Op 1 juli 2010 zijn ABN AMRO en Fortis Bank in Nederland gefuseerd. ABN AMRO Private Banking en MeesPierson gaan vanaf die datum samen verder onder de naam ABN AMRO MeesPierson. Algemeen directeur is Frans van Lanschot.


==Externe links==
==Externe links==
* [http://www.meespierson.nl Website MeesPierson]
* [http://www.meespierson.nl Website MeesPierson]
{{Appendix}}

{{Navigatie financiële dienstverlening Nederland}}
{{Navigatie financiële dienstverlening Nederland}}



Versie van 23 dec 2014 13:02

Nummer 13, aan de Kneuterdijk op de hoek van het Lange Voorhout, was de Haagse vestiging van Bank Mees & Hope

MeesPierson is een Nederlandse bank die sinds eind 2008 in handen is van de Nederlandse overheid. MeesPierson is voortgekomen uit een fusie tussen: Bank Mees & Hope, en Pierson, Heldring & Pierson.

Historie

Fusies

  • In 1925 fuseren De Nederlandsche Bank voor Zuid-Afrika en de Transvaalsche Handelsbank en gaan samen verder onder de naam Nederlandsche Bank voor Zuid-Afrika.
  • In 1942 fuseren de vennootschap Boissevain & Co./Pierson & Co. en de vennootschap Heldring & Pierson. De twee vennootschappen verdwijnen en gaan verder onder Pierson, Heldring & Pierson.
  • De vennootschappen R. Mees & Zoonen en Hope & Co. fuseren in 1962 tot Mees & Hope.
  • Pierson Heldring & Pierson sloot in 1967 een verregaand samenwerkingsverband met de Utrechtse "Bank Vlaer & Kol"
  • Voortgekomen uit de fusie van Mees & Hope en de Nederlandse Overzee Bank ontstaat in 1969 de Bank Mees & Hope.
  • In 1975 werd Bank Mees & Hope onderdeel van de Algemene Bank Nederland (ABN) en werd Pierson, Heldring & Pierson een volledige dochter van de AMRO Bank. Toen ABN en AMRO in 1991 fuseerden tot ABN AMRO werden de dochters drie jaar later samengevoegd tot MeesPierson.

Overname door Fortis

In september 1977 werd MeesPierson te koop aangeboden aan Fortis.[1] Fortis kreeg twee dagen de tijd om met een bod te komen en een dataroom met een beperkte hoeveelheid gegevens werd opengesteld.[1] Veel informatie ontbrak waaronder de notitie dat MeesPierson sinds medio 1995 onder verhoogd toezicht stond van De Nederlandsche Bank (DNB) vanwege grote buitenlandse verliezen op het gebied van de handel in effecten en de financiering van grondstoffen.[1] Met deze informatie en een grondiger boekenonderzoek slaagde Fortis erin de overnamesom met circa 600 miljoen euro te drukken tot 1,1 miljard euro.[1] MeesPierson was een belangrijke uitbreiding van de bankactiviteiten van Fortis.[2] MeesPierson telde zo’n 4000 werknemers, had veel bedrijven als klant en ook een groot vermogen onder beheer. In oktober 1996 werd de acquisitie publiek bekend gemaakt.[2]

Na de overname werden andere private banking-onderdelen toegevoegd aan MeesPierson, zoals die van de Belgische Generale Bank en de Zwitserse Compagnie de Gestion et de Banque Gonet. De Banque Générale du Luxembourg en het Spaanse Beta Capital volgden. Hiermee werd MeesPierson de grootste private bank van de Benelux en behoorde het tot de top-10 van Europa.

In 2005 besloot Fortis wereldwijd alle activiteiten onder dezelfde naam te brengen. Daarom gingen de private banking-activiteiten verder onder de naam Fortis Private Banking. Vanwege de kracht en historie die de naam MeesPierson in Nederland vertegenwoordigt, werd een uitzondering gemaakt: MeesPierson werd Fortis MeesPierson. Op 15 januari 2009 verdween het "Fortis" weer uit de naam en ging de bank in Nederland als MeesPierson verder.

Terug bij ABN AMRO na ondergang Fortis

Op 1 juli 2010 zijn ABN AMRO en Fortis Bank in Nederland gefuseerd. ABN AMRO Private Banking en MeesPierson gaan vanaf die datum samen verder onder de naam ABN AMRO MeesPierson. Algemeen directeur is Frans van Lanschot.

Externe links