Wikipedia:Schrijfwedstrijd: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pierre de Jong (overleg | bijdragen)
→‎Kandidaat-jury: Heb er zin in!
Regel 12: Regel 12:
#[[Gebruiker:Grijz|Grijz]] ([[Overleg gebruiker:Grijz|overleg]]) 27 jul 2021 16:12 (CEST)
#[[Gebruiker:Grijz|Grijz]] ([[Overleg gebruiker:Grijz|overleg]]) 27 jul 2021 16:12 (CEST)
# [[Gebruiker:Natuur12|Natuur12]] ([[Overleg gebruiker:Natuur12|overleg]]) 27 jul 2021 17:23 (CEST)
# [[Gebruiker:Natuur12|Natuur12]] ([[Overleg gebruiker:Natuur12|overleg]]) 27 jul 2021 17:23 (CEST)
# {{Gebruiker:Netraam/handtekening}} 3 aug 2021 16:27 (CEST)
#...
#...
#...
#...
#...

Versie van 3 aug 2021 16:27

Schrijfwedstrijd
Schrijfwedstrijd
Overzicht beheerpagina's
Schrijfwedstrijd

Overzicht alle pagina's
Zie WP:SW
De Schrijfwedstrijd won de Projectuil 2020

Schrijfwedstrijd 2021

In juli 2004 werd op de Nederlandstalige Wikipedia voor het eerst een schrijfwedstrijd gehouden. Dat was niet alleen een primeur voor 'ons', maar voor de hele Wikipedia. Ons initiatief is niet onopgemerkt gebleven en sindsdien hebben op anderstalige Wikipedia's vergelijkbare wedstrijden plaatsgevonden. In maart 2005 werd zelfs gelijktijdig op diverse Wikipedia's een schrijfwedstrijd gehouden.

De winnaars van voorgaande jaren zijn terug te vinden in het archief.

Kandidaat-jury

We streven ook dit jaar weer naar een jury met vijf leden.

  1. Grijz (overleg) 27 jul 2021 16:12 (CEST)[reageer]
  2. Natuur12 (overleg) 27 jul 2021 17:23 (CEST)[reageer]
  3. netraaM3 aug 2021 16:27 (CEST)[reageer]
  4. ...
  5. ...
  6. ...

De coördinator van de wedstrijd is Ciell.

Deelnemers en hun artikelen

De inschrijvingen gaan bijna open! Inschrijven kan van 1 tot en met 31 augustus 2021, 23:59 CEST door hieronder je naam + het onderwerp dat je gaat schrijven te registreren. Alleen bijdragen aan een artikel gedaan van 1 september t/m 31 oktober worden beoordeeld. De volledige regels staan in de wedstrijdreglementen.
Geef jezelf op met # ~~~~ - onderwerp waarover je gaat schrijven

  1. Dajasj (overleg) 1 aug 2021 12:12 (CEST) met Aardgasveld van Slochteren[reageer]
  2. Mathijsloo (overleg) 2 aug 2021 10:19 (CEST) met Vroege middeleeuwen[reageer]
  3. Mikalagrand (overleg) 2 aug 2021 11:27 (CEST) met Acali[reageer]
  4. Pierre de Jong (overleg) 2 aug 2021 12:41 (CEST) met als onderwerp [Online] Samenwerken[reageer]
  5. DimiTalen 2 aug 2021 13:16 (CEST) Zoals elk jaar, sterk onder voorbehoud :-)[reageer]
  6. B kimmel overleg 2 aug 2021 18:15 (CEST) met Wandelende takken[reageer]
  7. Nederlandse Leeuw (overleg) 2 aug 2021 20:42 (CEST) - onderwerp nog te bepalen[reageer]
  8. RoBes81 (overleg) 2 aug 2021 21:38 (CEST) Ik heb nog geen idee[reageer]
  9. ...

Tijdpad Schrijfwedstrijd

  • Juryleden kunnen zich vanaf 26 juli 2024 aanmelden.
    • De organisatie streeft naar een vijfkoppige jury.
  • De organisatie maakt de definitieve samenstelling van de jury bekend, zie hierboven
    • Tot en met 31 augustus 2024 staat het de jury vrij bovenstaande regels aan te passen, daarna zijn de regels definitief.
  • De inschrijving voor deelnemers is eveneens open vanaf 1 augustus 2024;
  • De jury beoordeelt bewerkingen gedaan vanaf 1 september tot en met 31 oktober;
  • De wedstrijd loopt tot en met 31 oktober 2024, middernacht (CET). De vanaf dat moment aangebrachte wijzigingen worden niet meer door de jury meegenomen in de beoordeling;
  • Tot aan de formele sluiting kunnen schrijvers van onderwerp wisselen;
  • Tot en met 30 november hebben de juryleden de tijd om de artikelen te lezen en te beoordelen, opdat zij een top 10 van de artikelen kunnen maken. Communicatie hierover gaat merendeels via e-mail en via Google docs: eventueel kunnen moeilijke knopen in een videocall worden doorgehakt.
  • Van eind november tot 15 december kan er nog door de jury worden overlegd.
  • Tussen 16–31 december wordt de tijd gebruikt voor het schrijven van het juryrapport, de bekendmaking van de uitslag voorbereid en het contact met WMNL.
  • Begin 2022 wordt de uitslag bekendgemaakt.


Uitslag 2020

Juryrapport Schrijfwedstrijd 2020

Gouden pen: Baltimore (Maryland) door PeHa

Uitbreiding bestaand artikel met 135.083 bytes

De gouden pen gaat dit jaar naar PeHa met het artikel Baltimore (Maryland). PeHa heeft in dit artikel over de Charm City de nodige tijd en moeite gestopt: hij breidde het bestaande artikel van 13.578 bytes uit met meer dan 135.000 bytes. Daarin behandelt hij alle facetten van het onderwerp, van de vroege voorgeschiedenis tot de geografie, de demografie, sport en religie en zo verder. Geen onderdeel blijft onbeschreven en dankzij de duidelijke kopjes kan de in een specifiek onderwerp geïnteresseerde lezer snel de informatie vinden die hij zoekt.

Het artikel bevat een hoge informatiedichtheid, maar leest vlot weg door het gebruik van korte zinnen. Bovendien zorgen de nodige afbeelding tijdens het lezen voor een welkome afwisseling. In het artikel wordt goed gebruik gemaakt van beschikbare bronnen en het bronnenapparaat oogt overzichtelijk, met een duidelijk onderscheid tussen noten, referenties en bronnen.

Her en der vond de jury nog een schoonheidsfoutje, zoals een syntaxfout in een tabel, een ontbrekend paginanummer in de referentie, of een notitie voor de schrijver zelf in de lopende tekst. Ondanks deze kleine tekortkomingen scoort het artikel goed op alle relevante onderdelen, met voldoende diepgang, een heldere schrijfstijl, een duidelijke structuur, goede illustraties en een uitmuntende bronverwijzing.


Zilveren pen: Bloemdieren door TheBartgry

Uitbreiding bestaand artikel met 28.999 bytes

De zilveren pen gaat dit jaar naar TheBartgry voor zijn artikel over Bloemdieren. De auteur heeft een artikel geschreven dat een goed overzicht geeft van het onderwerp. Het omvat 32.169 bytes.

Lezers krijgen geen al te zwaar artikel voorgeschoteld, de informatiedichtheid is in orde. Ondanks het feit dat het een vertaling betreft, heeft de auteur duidelijk de moeite genomen om een eigen signatuur toe te voegen aan het artikel.

De inleiding kan nog wat verbeterd worden; deze bevat informatie die niet in het artikel uitgediept wordt en is daarmee geen goede samenvatting van het artikel. Daar staat tegenover dat de structuur van het artikel duidelijk omschreven is, waardoor dit artikel ook goed bruikbaar is voor mensen die snel wat over het onderwerp op willen zoeken. Wel had het kopje bedreigingen verder aangevuld kunnen worden. De paragraaf is nu vooral beperkt tot antropogene bedreigingen, terwijl natuurlijke omstandigheden en vijanden slechts terzijde genoemd worden. Met name de relatie tussen afstervende riffen en sedimentatie had verder uitgewerkt kunnen worden.

Het artikel is uitstekend verifieerbaar doordat de auteur ruimschoots gebruik heeft gemaakt van recente wetenschappelijke literatuur. Wel is het artikel op sommige punten vrij specialistisch geworden, maar relevante wikilinks bieden hier uitkomst.

De jury is van mening dat TheBartgry een prachtig artikel heeft afgeleverd dat een verrijking is voor de encyclopedie en daarmee de zilveren pen toekomt.


Bronzen pen: Indische Instelling door AnnikaHendriksen

Nieuw artikel van 16.825 bytes

De bronzen pen gaat naar AnnikaHendriksen voor het 16.635 bytes lange artikel over de Indische Instelling. Hoewel dit artikel minder boven de andere artikelen uitsteekt dan de winnaars van de gouden en de zilveren pen, mag de auteur tevreden zijn met haar werk.

Indische instelling is een onderwerp meer in de niche, waar ook minder over bekend is. Daarom is het knap dat de auteur in het korte tijdsbestek van de schrijfwedstrijd een goed beeld kan geven van het onderwerp.

Wel is er daardoor nog wat ruimte voor verbetering. De structuur is niet op alle plaatsen logisch. Daardoor is het bijvoorbeeld niet duidelijk of de Instelling zich aan de Oude Delft 69 of 95 bevonden heeft, of misschien van beide locaties gebruik heeft gemaakt. Ook is er nog een los eindje over het huidige gebruik van Oude Delft 69. De jury hoopt dat de auteur nog tijd kan vinden om deze punten in de toekomst aan te pakken.

Het artikel is talig in orde, al zijn er wel zinnen die wat soepeler geformuleerd kunnen worden en zijn er wat kleine foutjes blijven zitten. Er is voldoende geput uit relevante literatuur. Doordat er in de tekst duidelijk en consistent verwezen wordt naar de gebruikte literatuur is de verifieerbaarheid dik in orde.

Ondanks het feit dat er ruimte is voor verbetering, is het artikel van AnnikaHendriksen een vrij unieke aanwinst voor Wikipedia. Dit is juist een onderwerp waar de Nederlandstalige Wikipedia in uit kan blinken. Derhalve is de bronzen pen dik verdient.