Naar inhoud springen

Station Antwerpen-Linkeroever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MichielDMN (overleg | bijdragen) op 11 nov 2019 om 21:40. (als dit weetje over de lijn (niet het station) er per se in moet, dan beter ingebed in de rest ("Trivia" zegt niets))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Antwerpen-Linkeroever
Voormalige Station Antwerpen-Linkeroever
Opening 3 november 1844
Sluiting 1 februari 1970 (oost)
Heropening 1 februari 1970 (west)
Tweede sluiting 3 juni 1984
Telegrafische code FLO (voorheen FTF)
Lijn(en) 59
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal perrons 2
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Linkeroever was de benaming van twee verschillende stations aan spoorlijn 59 Antwerpen - Gent. Het oudste werd in 1844 opgericht als het station Vlaams Hoofd, toen nog (tot in 1897), gelegen aan lijn 59 met een spoorbreedte van 1151 mm in plaats van normaalspoor. Na de annexatie door Antwerpen van het Vlaams Hoofd stond het station tussen 1923 en 1935 bekend als het station Antwerpen-West. Van 1844 tot 1933 was er ook een veerdienst van hieruit naar het op de Antwerpse rechteroever gelegen station Antwerpen-Waas. Kort na de opening van de Sint-Annatunnel in 1933 werd het station in 1935 vernieuwd en veranderde van naam in station Antwerpen-Linkeroever (van 1935 tot 1970). Op 1 februari 1970 werd het station aan de Beatrijslaan gesloten en werd een nieuwe spoorweghalte aan de Katwilgweg geopend. Het jongste was tijdens de aanleg in 1970 ook bekend als station Linkeroever-West. Enkel van het jongste in 1984 gesloten station zijn op de Linkeroever nog sporen terug te vinden aan de Katwilgweg (ter hoogte van de Gazet van Antwerpen): er liggen aan beide kanten lage, niet-onderhouden perrons.

Zie de categorie Antwerpen linkeroever train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.