Stearinezuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stearinezuur
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van stearinezuur
Stearinezuur op een horlogeglas
Algemeen
Molecuulformule C18H36O2
IUPAC-naam octadecaanzuur
Molmassa 284,47 g/mol
SMILES
CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)O
CAS-nummer 57-11-4
EG-nummer 200-313-4
PubChem 5281
Wikidata Q209685
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Kleur wit
Dichtheid 0,94 g/cm³
Smeltpunt 69,6 °C
Kookpunt 361 °C
Nutritionele eigenschappen
Type nutriënt verzadigd vetzuur
Komt voor in vooral dierlijke vetten
Type additief antiklontermiddel
E-nummer E570
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Stearinezuur of n-octadecaanzuur is een lange keten verzadigd vetzuur. Het komt met name in dierlijke vetten voor, maar sommige plantaardige vetten en oliën bevatten ook wat stearinezuur. De zouten en esters worden stearaten genoemd. Natriumstearaat vormt het hoofdbestanddeel van (klassieke) harde zeep, kaliumstearaat van zachte zeep. De zeepwerking van groene zeep is ook op stearaten gebaseerd, maar groene zeep is geen zuiver natrium- of kaliumstearaat. De naam stearine komt van het Griekse stear, dat talg betekent.

Stearinezuur is zelf matig oplosbaar in water. De alkalizouten van stearinezuur zijn wel goed oplosbaar in water, calciumstearaat niet. Om deze reden wordt een groenezeepoplossing in gebieden met hard water altijd troebel: er slaat calciumstearaat neer.

Stearinezuur is een vettige vaste stof. De vetzuurcode bedraagt C18:0. Het eerste getal (18) geeft het aantal koolstofatomen aan, het tweede het aantal dubbele bindingen, in dit geval nul.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Stearinezuur wordt in de oleochemie gewonnen door verzeping van olie of vet. Daarnaast wordt het wel gemaakt door het harden van onverzadigde vetzuren.

Stearinezuur wordt onder andere gebruikt in kaarsen, in de zeepfabricage en voor het bereiden van diverse cosmeticagrondstoffen. Ook kan het gebruikt worden bij leerbewerking, voor het harder maken van leer.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]