Treinen door de Tijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blokkendoostrein gereed voor vertrek naar de thuisbasis: het Spoorwegmuseum.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van spoorwegen in Nederland werd er in de zomer van 1989 aan de Jaarbeurszijde van Utrecht CS op een aantal nauwelijks meer in gebruik zijnde sporen een terrein afgebakend waar allerlei spoorwegmaterieel stond opgesteld. Van oud tot zeer nieuw en van 'particulier' eigendom tot materieel van de NS zelf. Deze manifestatie droeg de naam Treinen door de Tijd.

Het evenement begon op 6 september 1988 met een rit van de bedrijfsvaardig gerestaureerde NS 3737 door Nederland vanaf het Station Amsterdam C.S.

Een replica van De Arend rijdt op het terrein van de Jaarbeurs (1989)

Ook nodigde men tal van buitenlands en particulier spoorwegmaterieel uit, die speciale ritten maakten door geheel Nederland. De stoomlocs waren vrijwel dagelijks te zien bij een stoomlocparade op een inmiddels verdwenen stuk emplacement, van deskundig commentaar voorzien door Bert Steinkamp van de Wereldomroep. De eveneens rijvaardig gerestaureerde Arend reed door haar afwijkende spoorwijdte rondjes op een ovaalvormig stuk breedspoor bij het Jaarbeurscomplex.

Tijdens deze tentoonstelling pendelde in de weekenden het Blokkendoos-museumtreinstel, bestaande uit de mBD 9107 en de Ces 8104, tussen Utrecht CS en Utrecht Maliebaan (het Spoorwegmuseum, de thuisbasis van dit treinstel). Omdat er geen rechtstreekse verbinding tussen deze twee stations is, werd tijdens de ritten v.v. bij Utrecht Lunetten-aansluiting steeds 'kop gemaakt'.

Geluidsopname[bewerken]

Zie ook[bewerken]