VDK Spaarbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VDK SPAARBANK
Het hoofdkantoor in Gent
Het hoofdkantoor in Gent
Oprichting 1926
Sleutelfiguren Leen Van den Neste,

gedelegeerd bestuurder

Hoofdkantoor Sint-Michielsplein 16
9000 Gent
Werknemers 281
Producten Financiële producten
Winst € 15,4 miljoen (2012)
Portaal  Portaalicoon   Economie

De VDK Spaarbank is een Belgische bank die in 1926 is opgericht in de schoot van de Christelijke Arbeidersbeweging (ACW) te Gent onder de oorspronkelijke naam Volksspaarwezen en die in 1934 verder ging onder de naam Volksdepositokas. Deze toenmalige spaarkas had haar werkterrein in het arrondissement Gent-Eeklo in afspraak met de BAC die de rest van het land bediende.

Toen de BAC, het latere BACOB, opging in Dexia begon de VDK met de uitbouw in de andere regio's van Oost- en West-Vlaanderen.

VDK is tevens hoofdsponsor van voetbalclub AA Gent en volleybalclub VDK Gent.

Groei[bewerken]

In het begin werd de bank uitgebouwd door een netwerk van bestuursleden van de organisatie, zoals onderwijzers en bedienden die het agentschap als bijberoep uitoefenden. Maar geleidelijk aan is het uitgegroeid tot een volwaardig kantorennet en is het geëvolueerd van spaarkas naar spaarbank, die alle producten eigen aan het bedrijf aanbiedt.

In 1980 kocht de VDK Spaarbank aan het Sint-Michielsplein de voormalige Ford-garage van de familie Vandersmissen en bracht er in 1984 zijn hoofdzetel in onder. Eerder stond op diezelfde plaats het Hotel De Potter uit 1775, later gebruikt door de financiële instelling l'Union de Crédit de Gand. In 1924 werd het gebouw gesloopt voor de bouw van de Ford-garage.

Cijfers[bewerken]

In 2012 had de VDK een balanstotaal van € 3,073 miljard bij een winst van € 15,4 miljoen, het eigen vermogen bedroeg € 253,074 miljoen. Dit resultaat werd behaald door 281 werknemers in 93 kantoren.

Het grootste gedeelte van de winst wordt geïncorporeerd in het eigen vermogen door dotatie aan de beschikbare reserves en de rest over te dragen naar het volgend boekjaar.

De bank omschrijft zichzelf als volgt: VDK blijft zich nadrukkelijk profileren als warme gezinsbank, als middelgrote nichebank met een uitgesproken persoonlijke dienstverlening aan haar voornamelijk particulier cliënteel. Naast haar primaire financieel-economische taak blijft de bank zich op basis van diverse initiatieven en projecten verder ook op maatschappelijk vlak engageren, bij ons én in het Zuiden..

Externe links[bewerken]