vdk bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VDK Spaarbank)
Naar navigatie springen Jump to search
vdk bank
Het hoofdkantoor in Gent
Het hoofdkantoor in Gent
Oprichting 1926
Sleutelfiguren Leen Van den Neste,

gedelegeerd bestuurder

Hoofdkantoor Sint-Michielsplein 16
9000 Gent
Werknemers 271
Producten Financiële producten
Winst € 15,250 miljoen (2017)
Portaal  Portaalicoon   Economie

De vdk bank, voorheen de VDK Spaarbank, is een Belgische bank die in 1926 is opgericht in de schoot van de Christelijke Arbeidersbeweging (ACW) te Gent onder de oorspronkelijke naam Volksspaarwezen en die in 1934 verderging onder de naam Volksdepositokas. Deze toenmalige spaarkas had haar werkterrein in het arrondissement Gent-Eeklo in afspraak met de BAC die de rest van het land bediende.

Toen de BAC, het latere BACOB, opging in Dexia begon de VDK met de uitbouw in de andere regio's van Oost- en West-Vlaanderen.

Vdk is hoofdsponsor van voetbalclub AA Gent en volleybalclub VDK Gent.

Groei[bewerken]

In het begin werd de bank uitgebouwd door een netwerk van bestuursleden van de organisatie, zoals onderwijzers en bedienden die het agentschap als bijberoep uitoefenden. Maar geleidelijk aan is het uitgegroeid tot een volwaardig kantorennet en is het geëvolueerd van spaarkas naar spaarbank, die alle producten eigen aan het bedrijf aanbiedt.

In 1980 kocht de VDK Spaarbank aan het Sint-Michielsplein de voormalige Ford-garage van de familie Vandersmissen en bracht er in 1984 zijn hoofdzetel in onder. Eerder stond op diezelfde plaats het Hotel De Potter uit 1775, later gebruikt door de financiële instelling l'Union de Crédit de Gand. In 1924 werd het gebouw gesloopt voor de bouw van de Ford-garage.

Op 28 juni 2017 onderging de bank een naamswijziging van VDK Spaarbank naar vdk bank.

Cijfers[bewerken]

In 2017 had vdk bank een balanstotaal van € 4,004 miljard bij een winst van € 15,250 miljoen, het eigen vermogen bedroeg € 297,997 miljoen. Dit resultaat werd behaald door 271 werknemers in 81 kantoren met 142.000 klanten.

Het grootste gedeelte van de winst wordt geïncorporeerd in het eigen vermogen door dotatie aan de beschikbare reserves en de rest over te dragen naar het volgend boekjaar.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Eerlijke Geldwijzer

People Planet Profit

Duurzaam bankieren

Maatschappelijk verantwoord ondernemen