Vaderdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speciale datum In 2017 valt Vaderdag in België op 11 juni
en in Nederland op 18 juni.

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In veel landen wordt het gevierd op de derde zondag in juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag.

Viering[bewerken]

Vaderdag in Noorwegen

Naar analogie met Moederdag wordt in België Vaderdag op de tweede zondag in juni gevierd. Vele landen, waaronder Nederland, vieren het op de derde zondag van die maand. In Spanje, Portugal, maar ook in een deel van België (o.a. regio Antwerpen), wordt op 19 maart Vaderdag gevierd, de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus. In Duitsland wordt Vaderdag gevierd op Hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel).

Geschiedenis[bewerken]

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937[1] in oktober Vaderdag gevierd.[2] Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.[3]

Eerstvolgende Vaderdagen[bewerken]

Deze tabel bevat de data van Vaderdag in België en Nederland voor de komende drie jaar:

Jaar België Nederland
2018 10 juni 17 juni
2019 9 juni 16 juni
2020 14 juni 21 juni

Vaderdag in de rest van wereld[bewerken]

19 maart België (enkel regio Antwerpen), Honduras, Italië, Spanje, Portugal
Hemelvaart Duitsland
5 juni Denemarken
eerste zondag van juni Litouwen, Zwitserland
tweede zondag van juni België (buiten regio Antwerpen), Oostenrijk
derde zondag van juni Argentinië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Filipijnen, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Hongkong, India, Ierland, Japan, Kenia, Maleisië, Malta, Mauritius, Mexico, Nederland, Pakistan, Peru, Qatar, Singapore, Slowakije, Suriname, Tsjechië, Turkije, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zimbabwe, Zuid-Afrika
23 juni Polen
laatste zondag van juli Dominicaanse Republiek
8 augustus Taiwan (omwille van de homofonie tussen 8/8 en papa)
tweede zondag van augustus Brazilië
eerste zondag van september Australië, Nieuw-Zeeland
3 oktober Luxemburg
12 november Indonesië
tweede zondag van november Estland, Finland, Noorwegen, IJsland, Zweden
5 december Thailand (verjaardag van de koning)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek