Vaderdag

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vaderdag
Gevierd door heel de wereld
Aanleiding Verering van het vaderschap
Type Themadag
Datum afhankelijk van het land
Verwant met Moederdag
Vaderdagsgebakje in Noorwegen

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. In België viert men het op de tweede zondag van juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937[1] in oktober Vaderdag gevierd.[2] Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.[3]

Viering[bewerken | brontekst bewerken]

Naar analogie met Moederdag wordt in België net als in Oostenrijk Vaderdag op de tweede zondag in juni gevierd. Vele landen, waaronder Nederland, vieren het op de derde zondag van die maand. In Spanje, Portugal, Italië en Liechtenstein maar ook in een deel van België (onder andere de regio Antwerpen), wordt Vaderdag op 19 maart gevierd, dit is de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus. In Duitsland wordt Vaderdag gevierd op Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus opvaart naar zijn Vader in de hemel.

Eerstvolgende Vaderdagen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tabel bevat de data van Vaderdag in België (uitgezonderd regio Antwerpen) en Nederland voor het huidige jaar en de komende drie jaar:

Jaar België Nederland
2023 11 juni 18 juni
2024 9 juni 16 juni
2025 8 juni 15 juni
2026 14 juni 21 juni

Vaderdag wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

19 maart Honduras, Italië, Spanje, Portugal, Liechtenstein en regio Antwerpen (België),
Op Hemelvaartsdag Duitsland
5 juni Denemarken
1ste zondag van juni Litouwen en Zwitserland.
2e zondag van juni België (buiten regio Antwerpen) en Oostenrijk.
3e zondag van juni Argentinië, Bulgarije, Canada, Chili, China, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Ecuador, Filipijnen, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Hongkong, India, Ierland, Japan, Kenia, Maleisië, Malta, Mauritius, Mexico, Nederland, Pakistan, Peru, Qatar, Singapore, Slowakije, Suriname, Tsjechië, Turkije, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zimbabwe en Zuid-Afrika.
23 juni Polen
Laatste zondag van juli Dominicaanse Republiek
8 augustus Taiwan (omwille van de homofonie tussen 8/8 en papa)
2e zondag van augustus Brazilië
1ste zondag van september Australië en Nieuw-Zeeland
3 oktober Luxemburg
3e zondag van oktober (sinds 2021) Rusland
12 november Indonesië
2e zondag
van november
Estland, Finland, Noorwegen, IJsland en Zweden
5 december Thailand (verjaardag van de koning)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Father's Day van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.