Vaderdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speciale datum In 2015 valt Vaderdag in België op 14 juni
en in Nederland op 21 juni.

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. In veel landen wordt het gevierd op de derde zondag in juni. Het feest komt voort uit de voorafgaande Moederdag.

Viering[bewerken]

Naar analogie met Moederdag wordt in België Vaderdag op de tweede zondag in juni gevierd. Vele landen, waaronder Nederland, vieren het op de derde zondag van die maand. In Spanje, Portugal, maar ook in een deel van België (o.a. regio Antwerpen), wordt op 19 maart Vaderdag gevierd, de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus. In Duitsland en Zwitserland wordt Vaderdag gevierd op Hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel).

Vaak krijgt vader op Vaderdag van zijn kinderen ontbijt op bed. Ook geven de (kleinere) kinderen knutselwerkjes die zij op het kinderdagverblijf of op de basisschool voor hun vader gemaakt hebben. Verder krijgt hij typisch op mannen gerichte cadeaus, die de commercie in winkels, etalages, reclame etc. duidelijk in beeld brengt. Traditionele voorbeelden zijn overhemden, stropdassen en sokken, maar ook scheerapparaten en elektronica.

Geschiedenis[bewerken]

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937[1] in oktober Vaderdag gevierd.[2] Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.[3]

Eerstvolgende Vaderdagen[bewerken]

Deze tabel bevat de data van Vaderdag in België en Nederland voor de komende jaren:

Jaar België Nederland
2014 8 juni 15 juni
2015 14 juni 21 juni
2016 12 juni 19 juni

Vaderdag in de rest van wereld[bewerken]

19 maart België (enkel regio Antwerpen), Honduras, Italië, Spanje, Portugal
Hemelvaart Duitsland
5 juni Denemarken
eerste zondag van juni Zwitserland
tweede zondag van juni België (buiten regio Antwerpen)
derde zondag van juni Argentinië, Canada, Chili, China, Costa Rica, Cuba, Filipijnen, Frankrijk, Hongarije, Hongkong, India, Ierland, Japan, Maleisië, Malta, Mauritius, Mexico, Nederland, Peru, Qatar, Singapore, Slowakije, Suriname, Turkije, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika
23 juni Polen
laatste zondag van juli Dominicaanse Republiek
8 augustus Taiwan (omwille van de homofonie tussen 8/8 en papa)
tweede zondag van augustus Brazilië
eerste zondag van september Australië, Nieuw-Zeeland
3 oktober Luxemburg
12 november Indonesië
tweede zondag van november Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, IJsland
5 december Thailand (verjaardag van de koning)

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nog in juni 1936 werd in de Nieuwe Tilburgsche Courant gedicht: "Gij, Heeren Sigarenfabrikanten. Is dit voor U geen pracht idee, 'n Vaderdag in 't leven te roepen. Dat is toch nog zoo gek niet, hé."
  2. Zie bijvoorbeeld Leeuwarder Nieuwsblad, 01-10-1937
  3. Nieuwsblad van Friesland, 11-06-1948
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek