Velden (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Velden (Limburg))
Ga naar: navigatie, zoeken
Velden centrum
Velde
Wijk van Vlag Venlo Venlo
Map - NL - Arcen en Velden - Wijk 01 Velden.svg
Kerngegevens
Gemeente Vlag Venlo Venlo
Stadsdeel Arcen en Velden
Coördinaten 51° 25′ NB, 6° 10′ OL
Oppervlakte 18,84  
Inwoners (2014) 5.085
Overig
Postcode(s) 5940-5941
Foto's
Pont tussen Grubbenvorst en Velden (zicht op Velden)
Pont tussen Grubbenvorst en Velden (zicht op Velden)

Velden (Limburgs: Velde) is een dorpskern van de gemeente Venlo in Nederlands Limburg, zo'n 5 kilometer ten noorden van de stad Venlo en 7 kilometer ten zuiden van Arcen. Velden is Latijn voor duivelsketel. Het bevat onder meer de vroegere buurtschappen Schandelo, Hasselderheide, Hasselt, Solingerhof en Het Vorst.

Geschiedenis[bewerken]

 • Velden behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog door het uitsterven van het Spaanse Koningshuis, werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814). Vervolgens kwam het bij het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij bepaald werd dat over een afstand van een kanonschot vanaf de Maas de grens met Duitsland kwam te liggen. In 1830 werd meegedaan aan de Belgische opstand en bij het Vredesverdrag van Londen in 1839 kwam het bij de Duitse Bond totdat het gehele gebied er in 1866 uitstapte en het definitief in Nederland is komen te liggen.
 • De archieven van de schepenbank én de Doop-, Trouw- en Overlijdensregisters (vanaf 1615) bevinden zich in het Rijksarchief Maastricht.

Wapens van Velden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wapen van Arcen en Velden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De oudste akte van de schepenbank dateert van 25 januari 1431, maar had nog geen zegel. In 1460 wel en het vertoont een wapenschild met een tak van vijf eikenbladeren en twee eikels. Het wapenschild is omgeven met een rand van takken. Vanaf 1492 wordt het iets heel anders, namelijk een Andreaskruis (kruis gedraaid als een X) met tak aan elke zijde. Vanaf in ieder geval 1662 met alleen het Andreaskruis.

Sloop en aanbouw[bewerken]

Alle oude gemeenschappelijke gebouwen worden gesloopd in Velden. De bestemming op deze locaties is nog onbekend. Op de Vilgerd zijn reeds nieuwe huizen gebouwd. Ook staat en nog nieuwbouw gepland; 90 huizen en nog wat vrije koopkavels met een speelpark.

Voorzieningen[bewerken]

Velden, kerk
 • De H. Andreaskerk (gewijd aan de apostel Andreas) dateert van 1933 en werd ontworpen door Jules Kayser.
 • Velden heeft 1 basisschool die in het nieuwe BMV zit en drie campings.
 • Ook zijn er diverse sportverenigingen, die tegenwoordig onder één dak zitten bij SV Velden. Vanuit het BMV doen ze de horeca samen. Deze liggen bij het nieuwe BMV. In het BMV, Brede Maatschappelijke Voorziening, ook wel het multifionctioneel centrum genoemd, zitten tegenwoordig een: biblitoheek, 1 basisschool, kinderopvang en logopediepraktijk.

Gehuchten en wijken[bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken]

Provinciale wegen[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Velden is aangesloten op het streekbuslijnennet van Veolia Transport Limburg en wordt aangedaan door :

 • Lijn 83 (Venlo-Velden-Gennep-Nijmegen) i.s.m. Breng

Overige bijzonderheden[bewerken]

 • Velden is één van de drie dorpjes waar - zo wordt althans verteld in de overlevering - al enkele eeuwen de gekke maandag (Limburgs: Gekke Maondaag) gevierd wordt. Deze wordt over het algemeen de maandag na 20 januari (St. Sebastianus) gevierd.
 • Het Pieterpad loopt door Velden
 • Velden bezit kasgebieden, voornamelijk in Schandelo en rondom Velden.
 • Arcen en Velden werd in 1999 verkozen tot groenste gemeente van Nederland.
 • Op 19 juli 2006 werd in de gemeente Arcen en Velden een maximumtemperatuur van 36,9 graden Celsius genoteerd. Arcen en Velden evenaarde daarmee het vorige landelijke record.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]