Zuid-Nederland (NUTS)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeland wordt statistisch bij West-Nederland (NL3) gerekend, maar het ligt beneden de grote rivieren en bezit niet het karakter van de Randstadprovincies.
Bevolkingspiramide (2022)

Het landsdeel Zuid-Nederland (NL4) is een Nederlandse NUTS 1-regio. Behalve voor statistische doeleinden hebben deze regio's geen enkele betekenis.

Deze NUTS 1-regio is weer onderverdeeld in meerdere NUTS 2-regio's, die gelijk zijn aan verschillende provincies. De NUTS 2-regio's worden op hun beurt zijn onderverdeeld in NUTS 3-regio's (COROP-gebieden).

Statistisch tot NL4 gerekend:

Geografisch zuidelijk, maar statistisch tot NL3 (West-Nederland) gerekend:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

'Noord-Nederland' en 'Zuid-Nederland' worden in historische context ook wel gebruikt als synoniemen van resp. de Noordelijke Nederlanden en de Zuidelijke Nederlanden. In België wordt 'Zuid-Nederlands' soms ook gebruikt als synoniem van Vlaams, waarbij 'Noord-Nederlands' verwijst naar 'Noordelijk Nederlands'. Het adjectief Zuid-Nederlands kan dus verwijzen naar:

  • Geografisch: afkomstig uit het zuiden van Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • Historisch: uit de Zuidelijke Nederlanden, ontstaan na afscheiding van de Noordelijke Nederlanden in 1581 - het huidige België, Noord-Brabant en Nederlands-Limburg.