Nieuw-Zuid-Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
New South Wales
Deelstaat van Australië Vlag van Australië
Kaart deelstaat
Situering
Afkorting NSW
ISO 3166-2 AU-NS
Hoofdstad Sydney
Coördinaten 32°ZB, 147°OL
Algemeen
Oppervlakte 800.642 km²
Inwoners
(31-3-2019[1])
8.071.100
(10,1 inw./km²)
Overig
Tijdzone UTC+10
Zomertijd UTC+11
Telefoonzone 61(0)2
Portaal  Portaalicoon   Australië

Nieuw-Zuid-Wales (Engels: New South Wales, vaak afgekort tot NSW) is een deelstaat van Australië. De hoofdstad is Sydney, de grootste stad in Oceanië.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De drie belangrijkste steden zijn, van noord naar zuid, Newcastle, Sydney en Wollongong, die allemaal aan de kust liggen. Andere steden zijn Albury, Broken Hill, Dubbo, Tamworth, Armidale, Lismore, Nowra en Coffs Harbour.

De staat ligt aan de oostkust van het continent, ten noorden van de deelstaat Victoria en ten zuiden van de deelstaat Queensland. In het westen grenst het aan Zuid-Australië. De kust grenst aan de Tasmanzee. Nieuw-Zuid-Wales kent twee federale enclaves: het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (ACT) en het Jervisbaaiterritorium.

Nieuw-Zuid-Wales kan fysisch worden onderverdeeld in vier delen:

  • Een smalle kuststrook, met een klimaat waarvan de temperatuur varieert van gematigd aan de uiterste zuidkust tot subtropisch aan de grens van Queensland.
  • De bergachtige gebieden van het Groot Australisch Scheidingsgebergte en de hooglanden die eromheen liggen, zoals de Zuidelijke Hooglanden, Centraal Tablelands en de regio's van New England. Ook al zijn de bergwanden niet heel steil, toch komen vele bergtoppen boven de 1.000 meter uit, waarvan Mount Kosciuszko als hoogste piek 2.229 meter bereikt.
  • De agrarische vlaktes, die een groot deel van de oppervlakte van de staat uitmaken. Deze gebieden zijn veel minder dichtbevolkt dan de kust. Dit deel is inclusief de regio Riverina.
  • De droge, woestijnachtige vlaktes in het verre noordwesten van de staat, die ongeschikt zijn voor nederzettingen van enige grootte.

Droogte[bewerken | brontekst bewerken]

Periodes van droogte komen geregeld voor. Maar na een periode van extreme droogte werd Nieuw-Zuid-Wales in augustus 2018 officieel uitgeroepen tot droogtegebied.[2][3]

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van lokale bestuurlijke gebieden van Nieuw-Zuid-Wales voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nieuw-Zuid-Wales is opgedeeld in 152 Local Government Areas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de oudste kolonie van de voormalige Australische kolonies van het Verenigd Koninkrijk. De kolonie werd gesticht in 1788 en omvatte oorspronkelijk veel meer van het Australische vasteland. In die tijd heette de westelijke helft van de kolonie Nieuw-Holland en de oostelijke helft Nieuw-Zuid-Wales. Nieuw-Holland werd wel vanuit Sydney bestuurd.

Gedurende de negentiende eeuw werden er grote gebieden afgescheiden om de Britse kolonies Van Diemensland (Tasmanië) (1825), Victoria (1851), Queensland (1859) en Zuid-Australië (1836) (dat in die tijd ook het Noordelijk Territorium omvatte) te vormen. Deze kolonies en West-Australië stemden in 1901 om samen verder te gaan als het Gemenebest van Australië.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Toeristische trekpleisters in de staat zijn onder andere:

Overheid en regering[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw-Zuid-Wales is een constitutionele monarchie, met de Britse koning als staatshoofd. De koning wordt vertegenwoordigd door een gouverneur. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Legislative Assembly (tweede kamer) en de Legislative Council (eerste kamer). Het hoofd van de regering is de premier, sinds 2021 is dit Dominic Perrotet van de Liberal Party of Australia.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuw-Zuid-Wales had in 2003 een totaal bruto nationaal product van ongeveer € 157 miljard (AU$ 266 miljard), wat overeenkomt met ongeveer € 24.000 (AU$ 40.000) per hoofd van de bevolking. Dit is net iets onder de belangrijkste economieën van de Europese Unie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]