ASN Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ASN Bank
Motto of slagzin Voor de wereld van morgen
Oprichting 1960
Sleutelfiguren Ewoud Goudswaard (algemeen directeur)
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Den Haag
Producten Financiën, vermogensbeheer, beleggingen, hypotheken
Omzet Gestegen € 9,4 miljard (2010)
Winst Gestegen € 43,1 miljoen (2010)
Website ASNbank.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

ASN Bank of Algemene Spaarbank voor Nederland is een Nederlandse bank, een verzelfstandigde dochteronderneming van SNS REAAL. ASN Bank onderscheidt zich door een focus op verantwoord en duurzaam bankieren en steunt daarom projecten die zich richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds 2001 is Ewoud Goudswaard (1956) algemeen directeur.

ASN Bank is opgericht op 1 mei 1960 door het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV, later gefuseerd tot het huidige FNV) en de verzekeringsmaatschappij de Centrale (nu REAAL).

ASN Bank is de grootste bank in Nederland op het gebied van duurzaam beleggen en sparen. ASN toont sinds de oprichting van de Eerlijke bankwijzer[1] aan op alle gestelde criteria (zoals klimaatverandering, wapenhandel, arbeidsrechten, mensenrechten, dierenwelzijn en transparantie) voornamelijk goed, maar minimaal voldoende te scoren. Daarnaast is ASN (naast Triodos) in 2011 door de Consumentenbond[2] uitgeroepen tot meest klantvriendelijke bank van Nederland.

Sinds begin 2009 is het mogelijk om bij de ASN een betaalrekening te openen. Na het faillissement van de DSB Bank was ASN samen met haar moederonderneming SNS REAAL de enige Nederlandse bank die rente verleende op een betaalrekening. Via internetbankieren kan bij ASN maximaal 25.000 euro per dag worden overgemaakt. Deze beperking kan voor vijf dagen verhoogd worden tot 100.000 euro, maar dat moet dan wel twee dagen van tevoren aangevraagd worden. Een permanente verhoging van deze daglimiet is niet mogelijk. Bij het moederbedrijf SNS REAAL werd die mogelijkheid wel geboden. Hiermee lijkt de ASN zich dus vooral te richten op de minder vermogende consument.

De ASN Bank heeft tijdens de laatste jaren een snelle groei doorgemaakt. Bedroeg het aantal klanten eind 2007 nog 363.000, in september 2010 opende de 500.000ste klant een rekening bij ASN. Eind 2010 waren er 517.000[3]. Ook het vermogen dat aan de bank was toevertrouwd, steeg snel: in 2002 werd het bedrag van één miljard euro gehaald, in 2008 werd de 5 miljard bereikt, in 2009 de 7,5 miljard en eind 2010 was het al bijna 9,4 miljard.

ASN Bank werkt sinds 1991 samen met Oxfam Novib, als renteschenkingspartner waarbij klanten van de bank de rente rechtstreeks kunnen schenken. In 1996 werd het ASN-Novib Fonds opgericht, dat gericht is op microkredieten en kleine leningen in ontwikkelingslanden. In juni 2008 konden de klanten van de ASN Bank projecten van onder andere Oxfam Novib tegen kinderarbeid ondersteunen. Op 28 september 2009 werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin de partijen toegezegd hebben om elkaar nog meer te ondersteunen op gebied van kennisuitwisseling en marketing.

Per 1 februari 2013 nationaliseerde de Nederlandse overheid het moederbedrijf SNS REAAL, en daarmee ook de ASN Bank, waarmee de onderneming in handen kwam van de Nederlandse staat.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties