Azerbeidzjan op het Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Eerste deelname 2008
Aantal deelnames 7
Winst 1
Zender ITV
Statistieken
Hoogste positie 1ste (2011)
Laagste positie 22ste (2014)
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Azerbeidzjan doet sinds 2008 mee aan het Eurovisiesongfestival. In totaal heeft het land nu zeven keer aan het liedjesfestijn deelgenomen, waaronder één maal gewonnen (in 2011).

Debuut[bewerken]

Azerbeidzjans interesse in het Eurovisiesongfestival werd definitief gewekt nadat buurland Armenië in 2006 zijn songfestivaldebuut had gemaakt met de oorspronkelijk in Azerbeidzjan geboren zanger André. Toen een jaar later ook Georgië debuteerde, kon Azerbeidzjan niet achterblijven en diende de publieke omroep AzTv een aanvraag in om lid te mogen worden van de EBU. Het lidmaatschap werd echter niet direct toegekend. Op een vergadering van de EBU in 2007 werd besloten dat Azerbeidzjan voorlopig nog geen volwaardig Eurovisielid kon worden, aangezien AzTV nog niet geheel onafhankelijk was van de Azerbeidzjaanse staat. Dit is een voorwaarde om volwaardig lid te mogen zijn van het Eurovisie. Azerbeidzjan reageerde hierop door een nieuwe aanvraag tot lidmaatschap in te dienen, maar ditmaal door de tweede publieke omroep van het land, Azerbaijan Public Television. Anders dan AzTv werd deze omroep wél toegelaten tot de EBU. Hierdoor was de weg vrij voor Azerbeidzjan om aan het Eurovisiesongfestival van 2008 deel te nemen.

Geschiedenis[bewerken]

2008-2010: een succesvolle start[bewerken]

Azerbeidzjan had met zijn eerste inzending in 2008 direct succes. Met een extravagante act werd moeiteloos een plaats in de finale afgedwongen, waarbij het land uiteindelijk op de achtste plaats eindigde. Een jaar later, in 2009, waren AySel & Arash nog succesvoller; zij zongen het lied Always in Moskou naar de derde plaats.

In 2010 werd zangeres Safura Alizadeh voor de Azerbeidzjanen naar Oslo gestuurd. Haar nummer Drip drop werd gezien als een kanshebber op de eindoverwinning en zowel artieste als lied werden ook hevig gepromoot. Safura kwalificeerde zich probleemloos voor de finale, maar wist het Songfestival ondanks alle inspanningen niet te winnen. Azerbeidzjan werd vijfde.

2011: winst[bewerken]

In 2011 werd het duo Ell & Nikki voor Azerbeidzjan naar Düsseldorf afgevaardigd met het nummer Running scared. De eerste halve finale werd met een tweede plaats achter Griekenland glansrijk doorstaan, waarna de inzending in de finale als één van de kanshebbers op de eindoverwinning werd gezien. Uiteindelijk maakten Ell & Nikki de favorietenrol ook waar. In de finale kregen zij van Europa 221 punten, voldoende om de eerste overwinning voor Azerbeidzjan te kunnen opeisen. De zege zorgde voor feest en vreugde in heel Azerbeidzjan.

2012-heden[bewerken]

Door de overwinning mocht Azerbeidzjan in 2012 het Eurovisiesongfestival organiseren. Als locatie werd gekozen voor de Crystal Hall in de hoofdstad Bakoe. Voor Azerbeidzjan zelf trad Sabina Babayeva aan, die het lied When the music dies naar de vierde plaats zong. In 2013 werd het al bijna weer een overwinning voor dit Oost-Europese land; Farid Mammadov werd in Malmö tweede met 234 punten, net onder de winnares Emmelie de Forest. Ook in 2014 vaardigde Azerbeidzjan een lied af naar Kopenhagen. Het werd er 22e. De slechtste prestatie ooit voor het land. Het is voor het eerst dat Azerbeidzjan buiten de top 10 valt.

Het succes van Azerbeidzjan[bewerken]

Azerbeidzjan zal vanwege haar strategische locatie bij Europa eenvoudig op een flink aantal stemmen kunnen blijven rekenen, onder andere van Turkije, Georgië en Rusland. Met Armenië is Azerbeidzjan ook op het Songfestival geen vrienden; veel punten worden er tussen de twee landen niet uitgewisseld. In 2010 kreeg Azerbeidzjan een boete van 2.700 euro toen de omroep kijkers verhinderde om op Armenië te stemmen. Armenië zag af van deelname aan het songfestival toen het festijn in 2012 in Azerbeidzjan plaatsvond. In 2013 is EBU een onderzoek gestart naar de omkoop geruchten. In Litouwen is er een filmpje opgedoken waarop te zien is hoe Russisch sprekende mannen Litouwse studenten benaderen om op Azerbeidzjan te stemmen. Hiervoor zouden ze 20 euro krijgen. [1]. Het onderzoek is nog steeds gaande.

Azerbeidzjaanse deelnames[bewerken]

Jaar Artiest Titel Finale Ptn Semi Ptn Taal
Vlag van Servië 2008 Elnur & Samir Day after day 8 132 6 96 Engels
Vlag van Rusland 2009 AySel & Arash Always 3 207 2 180 Engels
Vlag van Noorwegen 2010 Səfurə Əlizadə Drip drop 5 145 2 113 Engels
Vlag van Duitsland 2011 Ell & Nikki Running scared 1 221 2 122 Engels
Vlag van Azerbeidzjan 2012 Səbinə Babayeva When the music dies 4 150 X X Engels
Vlag van Zweden 2013 Fərid Məmmədov Hold me 2 234 1 139 Engels
Vlag van Denemarken 2014 Dilarə Kazımova Start a fire 22 33 9 57 Engels
Vlag van Oostenrijk 2015 Elnur Hüseynov Hour of the wolf Engels

Festivals in Azerbeidzjan[bewerken]

Jaar Plaats Zaal Presentatoren
Vlag van Azerbeidzjan 2012 Bakoe Baku Crystal Hall Leyla Əliyeva, Nərgiz Birk-Petersen en Eldar Qasımov
Bronnen, noten en/of referenties