Command & Conquer: Red Alert 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Command & Conquer: Red Alert 2
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Westwood Pacific
Uitgever(s) EA Games
Mastertronic
Muziek Frank Klepacki
Datum van uitgave Vlag van Verenigde Staten 23 oktober 2000
Vlag van Europa 27 oktober 2000
Genre(s) Real-time strategy
Speelmodus Singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse ELSPA: 15+
ESRB: T[1]
OFLC: M[2]
PEGI: 12
Platform(s) Windows
Systeemeisen
Zie ¶ Systeemeisen
Navigatie
Spelserie Command & Conquer
Uitbreiding(en) Yuri's Revenge
Voorloper Command & Conquer: Red Alert
Vervolg Command & Conquer: Red Alert 3
Portaal  Portaalicoon   Computer

Command & Conquer: Red Alert 2 (vaak afgekort tot Red Alert 2 of RA2) is een real-time strategyspel ontwikkeld door Westwood Pacific. Het spel wordt uitgegeven door EA Games en kwam in Europa op 27 oktober 2000 uit voor Microsoft Windows. Het is het tweede deel in de Red Alert-reeks binnen de Command & Conquer-serie en volgt Command & Conquer: Red Alert op. In 2001 kwam een uitbreidingspakket voor Red Alert 2 uit, Yuri's Revenge genaamd en in 2008 kwam als vervolg op het spel Command & Conquer: Red Alert 3 uit.

Gameplay[bewerken]

Speelbare landen:

██ Geallieerden

██ Sovjet-Unie

Command & Conquer: Red Alert 2 is een real-time strategyspel in 2.5D, een techniek waarbij een tweedimensionaal spel de illusie wekt van een driedimensionale wereld. De speler heeft de controle over alle eenheden die onder zijn beschikking staan en moet verschillende gebouwen gebruiken om nieuwe eenheden te ontgrendelen en te kunnen gebruiken. De speler kan gebouwen, infanterie, voer-, vaar- en vliegtuigen kopen voor geld, dat verdiend wordt door het mijnen van Tiberium, een fictief mineraal uit de Command & Conquer-serie, en het pompen van olie door jaknikkers te veroveren.

De gebruikersomgeving wordt voornamelijk gebruikt voor de minimap en de bouwopties, maar toont ook de huidige geldvoorraad, het stroomverbruik en enkele formatieopties voor eenheden.

Tussen missies wordt de speler via Full Motion Video's (FMV's) op de hoogte gebracht van vorderingen in het verhaal. Tijdens missies wordt de speler ook FMV's ook gebruikt om veranderende of nieuwe missiedoelen door te geven.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Red Alert 2 vervolgt het verhaal van de geallieerden in Command & Conquer: Red Alert. Nu de Sovjet-Unie in puin ligt na de tegenaanval van de geallieerden, wordt een lid van Huis Romanov, Alexander Romanov (Nicholas Worth), aangewezen als de nieuwe premier. Romanov houdt de schijn op dat hij zich schikt in de nieuwe situatie waar de Sovjet-Unie fungeert als een vazalstaat, maar bouwt in de tussentijd een groot leger op voor een invasie van de Verenigde Staten.

Het spel begint met de start van de Sovjet-Russische invasie die de Amerikaanse strijdkrachten verrassen. Als antwoord hierop beveelt de Amerikaanse president Michael Dugan (Ray Wise) tot het afvuren van kernraketten op de Sovjet-Unie. Echter gebruikt Yuri (Udo Kier), leider van het "Soviet Psychic Corps", zijn paranormale hersenspoelingskrachten op personeel van een kernwapenbasis waardoor de deuren van de raketsilo's niet worden geopend en de raketten in de silo's ontploffen. De Verenigde Staten wordt binnen luttele uren door de Sovjet-Russische strijdkrachten overspoeld.

De speler speelt als commandant van verscheidene eenheden. De briefing van elke missie wordt vaak geïnitieerd door de leider van de campagne (ofwel premier Romanov of president Dugan) die de situatie van het conflict toelicht, gevolgd door de specifieke informatie van de missie door de Amerikaanse luitenant Eva Lee (Athena Massey) of de Sovjet-Russische luitenant Zofia (Aleksandra Kaniak).

Geallieerde campagne[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De campagne van de geallieerden begint met een team van speciale eenheden, onder leiding van Tanya Adams (Kari Wührer), die de opdracht hebben om de Sovjet-Russische invasie van New York City tegen te gaan. Nadat de invasie succesvol wordt gestopt in de stad begeven Tanya en de speler zich naar Colorado Springs, alwaar zij proberen de United States Air Force Academy proberen te bevrijden. De speler leert daarna dat Yuri een "Psychic Beacon" heeft ontwikkeld, een apparaat dat iedereen in een groot gebied na een korte tijd van blootstelling hersenspoelt. Zowel de Amerikaanse president Michael Dugan, generaal Ben Carville (Barry Corbin) als vele ambtenaren worden beïnvloed wat leidt tot de Amerikaanse capitulatie. Nadat de speler de hersenspoelstellage heeft vernietigd, vluchten de president en aanhang naar het nog veilige Canada terwijl Washington D.C. in de handen van de Sovjet-Unie komt.

Als de Amerikaanse overheid zich vestigt in Canada, leert de speler dat er in Chicago eenzelfde hersenspoelapparaat is geplaatst, ditmaal met een versterker dat de reikwijdte van de machine vergroot waardoor bij gebruik het complete land beïnvloed zou worden. In reactie beginnen de Amerikanen snel aan een offensief op Chicago en weten zowel de machine als de versterker te vernietigen. Als wraakactie meldt de Sovjet-Russisch generaal Vladimir (Adam Gregor) dat Chicago nu geen nut meer voor hem heeft en lanceert een kernraket die de stad compleet vernietigd.

De interesse van de leiders van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt meteen gewekt en ze stemmen in om de Verenigde Staten te helpen, mits de Amerikanen eerst raketsilo's van de Sovjet-Unie in Polen onschadelijk maken. President Dugan zet de speler op de zaak en samen met Tanya worden de silo's heimelijk onbruikbaar gemaakt. Met de extra mankracht van de Europese landen start het Amerikaanse leger een amfibische aanval om Washington D.C. opnieuw in handen te krijgen. De operatie slaagt en de speler moet direct een aanval weren die door de Sovjet-Unie werd gelanceerd op de Hawaïaanse eilanden.

Ondanks het succes, heeft de Sovjet-Unie nog een groot deel van de Verenigde Staten in bezit en door het verliezen van een groot gebied rond de Mississippi wordt de beweging van militaire eenheden tussen de westelijke en oostelijke staten vermoeilijkt. Derhalve wordt door de Amerikanen de strategische gelegen stad Saint Louis bevrijd. Ondertussen komen Amerikaanse geheime diensten erachter dat Sovjet-Russische onderzoekers in Tulum, Mexico bezig zijn met de productie van een replica van de Amerikaanse "prism technology", een wapensysteem dat met gerichte energiestralen vijanden kan uitschakelen. Het onderzoeksstation wordt compleet vernietigd en alle informatie over de technologie beschermd.

De speler wordt dan voor de tweede maal naar Europa gestuurd, ditmaal om het laboratorium van Albert Einstein in het Zwarte Woud te beschermen. Einstein heeft op dat moment al een prototype van een "Chronosphere", een apparaat met de mogelijkheid om troepen over de hele wereld te teleporteren. Nadat de veiligheid van Einstein is verzekerd, meldt hij dat ze het best de Chronosphere kunnen stationeren op Florida Keys, een eiland dicht bij Cuba gelegen. Hiervandaan gebruiken de Amerikaanse troepen de teleportatiemogelijkheden door eerst Sovjet-Russische raketsilo's onschadelijk te maken en daarna om te teleporteren naar het centrum van Moskou, de hoofdstad van de Sovjet-Unie. Na het verslaan van de Zwarte Garde en het innemen van het Kremlin, wordt premier Romanov gepakt door het team van Tanya. De Sovjets tekenen voor een nederlaag en verliezen hierdoor de oorlog.

Sovjet-Russische campagne[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De campagne van de Sovjet-Unie begint met een briefing van premier Alexander Romanov over de geplande invasie in de Verenigde Staten. De eerste opdracht aan de speler is om het hoofdkantoor van de Amerikaanse strijdkrachten, het Pentagon, te vernietigen. Direct daarna wordt een invasie in Florida gelanceerd ter vernietiging van een groot deel van de Amerikaanse vloot aan de oostkust van de Verenigde Staten, die de invasie vanuit de Sovjet-Unie zou dwarszitten. Terwijl de speler grotendeels verantwoordelijk is voor de overwinningen, eist generaal Vladimir (Adam Gregor) alle lof op. Terwijl de generaal schittert door afwezigheid tijdens briefings, adviseert Yuri om New York City in te nemen met een "Psychic Beacon", een apparaat dat iedereen in een groot gebied na een korte tijd van blootstelling hersenspoelt. De speler volgt zijn advies en als een geallieerd onderzoeksstation eenmaal is ingenomen, wordt de "Psychic Beacon" ingezet en staat de hele stad onder de controle van de Sovjets.

Om de succesvolle aanvallen van de Sovjet tegen te gaan, lanceren geallieerde strijdkrachten in een amfibische aanval vanuit Korea Vladivostok binnen. De invasie wordt echter met brute kracht teruggeslagen. Door de vorderingen in de situatie, kiezen zowel Duitsland als Frankrijk ervoor om zich met de geallieerden te vervoegen en troepen naar Polen te sturen om daar de Amerikaanse strijdkrachten te helpen met het gevecht tegen de Sovjets. Door het grootschalige vertrek van Franse soldaten uit Frankrijk start de Sovjet-Unie met een aanval op Parijs. De Eiffeltoren (in het spel "Paris Tower" genoemd) wordt door de Sovjets gebruikt als een grote teslatransformator (tesla coil) door enkele "Tesla Troopers", eenheden die elektrische stralen kunnen afvuren, de Eiffeltoren onder stroom te laten zetten. De elektrische Eiffeltoren zorgt in een mum van tijd voor de verovering van Parijs. Daarnaast worden enkele andere slagen op Europese grond door de Sovjets gewonnen, waardoor de Europese landen die versterking verschaften aan de Verenigde Staten nu zelf hulp nodig hebben.

Yuri krijgt dan van premier Romanov de volledige militaire leiding. Generaal Vladimir beschuldigt Yuri ervan zijn paranormale hersenspoelingskrachten gebruikt te hebben om de macht in handen te krijgen, al ontkend Yuri alles. De speler leert dat de Amerikanen een "Chronosphere" hebben ontwikkeld waarmee troepen over de hele wereld kunnen teleporteren en dat de Amerikanen van plan zijn dit apparaat te gebruiken om af te reizen naar een Sovjet-Russisch onderzoeksstation "van essentiële waarde" in het Oeralgebergte. De speler krijgt dan de opdracht om het onderzoeksstation te verdedigen en kort nadat de locatie veilig is meldt Yuri dat Romanov vermoord is door generaal Vladimir. Hij beveelt de speler daarna om naar Washington D.C. te reizen om Vladimir te vermoorden. Het Witte Huis wordt ingenomen en Vladimir wordt met behulp van hersenspoeling gevangen genomen. Een volgende missie zorgt ervoor dat president Michael Dugan, en daardoor indirect het leger, onder controle van de Sovjets komt te staan door hersenspoeling.

De Sovjets komen erachter dat de Amerikanen een superwapen ontwikkelen dat krachtig onweer kan creëren en daarmee veel schade aan kan richten. In reactie hierop wordt opnieuw een amfibische aanval gestart om het "Weather Control Device", gestationeerd op de Britse Maagdeneilanden, te vernietigen. De speler leert daarna van luitenant Zofia dat er bewijs is dat Yuri premier Romanov hersenspoelt. De speler trekt met een groot aantal troepen naar Moskou om de strijd aan te gaan met Yuri. Als deze gewonnen is en er verondersteld wordt dat Yuri dood is, blijkt dat de Amerikanen in Alaska nog een "Chronosphere" hebben. Deze wordt snel vernietigd en de wereld staat vrij om overgenomen te worden door de Sovjet-Unie.

Yuri's Revenge[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Command & Conquer: Red Alert 2 - Yuri's Revenge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het uitbreidingspakket Yuri's Revenge heeft Yuri zich afgescheiden van de Soviets en probeert hij met een eigen leger de hele wereld over te nemen. De singleplayer bevat compleet nieuwe campagnes voor zowel de geallieerden als de Sovjet-Unie. In de multiplayer is Yuri als een nieuwe speelbare partij met een variëteit aan psychische technologie beschikbaar.

Ontvangst[bewerken]

Gemiddelde score
Bron Score
GameRankings 86.29%[3]
Metacritic 84/100[4]
Recensiescore
Publicist Score
Eurogamer 9/10[5]
GameSpot 8,5/10[6]
GameSpy 80/100[7]
IGN 9,3/10[8]
PC Gamer (VK) 8,5/10[9]
PC Player 85/100[10]
Award(s)
PC Player: Beste strategiespel uit 2000[10]
VUD: Gold Award[11]

Recensies[bewerken]

Het spel is door recensenten goed ontvangen en heeft op beide Metacritic en GameRankings een gemiddelde score van rond de 8,5.[3][4]

Eurogamer gaf het spel een 9 en benoemde praktisch exclusief pluspunten, waaronder de Full Motion Video's tijdens het spelen, de nieuwe superwapens en de gebalanceerde eenheden tussen de verschillende mogendheden.[5] Benoemd werd echter ook dat de kunstmatige intelligentie af en toe te wensen overlaat. Het Duitse computerspeltijdschrift PC Player gaf het spel een 8,5 en benoemde het begin 2001 het beste strategiespel van het vorige jaar.[10]

Verkoop[bewerken]

In de eerste week na de release van Red Alert 2 verscheepte EA Games één miljoen exemplaren van het spel.[12] Al is het aantal verscheepte exemplaren niet indicatief voor het totaal aantal verkochte spellen, bestormde het spel de verkooplijsten en verkreeg het de toppositie die week.[13] In de maand die volgde zou het het meest verkopende spel blijven.[14]

Van de Verband der Unterhaltungssoftware Deutschland kreeg het spel een "Gold-Award" voor het verkopen van meer dan honderdduizend exemplaren in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.[11]

Controverse[bewerken]

Op de achterkant van de omslag zijn onder andere een vliegtuig vliegend richting de Twin Towers en de tekst met "The invasion has begun" (Nederlands: "De invasie is begonnen") te zien. Na de aanslagen op 11 september 2001 koos EA Games ervoor om voortaan, vanwege de gelijkenis met de terroristische aanslag, de zinsnede weg te laten op volgende publicaties.[15]

Soundtrack[bewerken]

De muziek in Red Alert 2 is gecomponeerd door Frank Klepacki en geproduceerd door Westwood. Alle nummers uit het spel werden uiteindelijk verkocht als Red Alert 2 Original Soundtrack. De totale speelduur van de speellijst is 63 minuten en negentien seconden.

"Hell March 2", het themalied van het spel, is een herschreven versie van de "Hell March" uit de eerste Red Alert.

Systeemeisen[bewerken]

Minimale systeemeisen
Besturingssysteem Windows 95 of hoger
Processor 266 MHz
Werkgeheugen 64MB
Videogeheugen: 2MB
Geluidskaart DirectSound-compatibel
Vrije opslagruimte 350MB
Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) Rating ESRB. Entertainment Software Rating Board
 2. (en) Rating ACB. Australian Classification Board
 3. a b (en) Gemiddelde score Command & Conquer: Red Alert 2. GameRankings Geraadpleegd op 28 juli 2014
 4. a b (en) Metascore Command & Conquer: Red Alert 2. Metacritic Geraadpleegd op 28 juli 2014
 5. a b (en) Command & Conquer : Red Alert 2 review. Eurogamer (7 november 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 6. (en) Kasavin, Greg. Command & Conquer Red Alert 2 Review. GameSpot (27 oktober 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 7. (en) Salgado, Carlos. Command & Conquer: Red Alert 2 Review (via archive.org). GameSpy/Internet Archive Geraadpleegd op 16 september 2014
 8. (en) Butts, Stephen. Command & Conquer: Red Alert 2 review. IGN (24 oktober 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 9. (en) Command & Conquer: Red Alert 2 Review. PC Gamer magazine (Januari 2001): 118 (PC Gamer). Geraadpleegd op 16 september 2014.
 10. a b c (de) Jahresrückblick 2000: Bestes Strategiespiel (via archive.org). PC Player/Internet Archive (januari 2001) Geraadpleegd op 16 september 2014
 11. a b (de) GOLD-Award: PC CD-ROM (via archive.org). Verband der Unterhaltungssoftware Deutschland/Internet Archive Geraadpleegd op 16 september 2014
 12. (en) Parker, Sam. 1 Million Red Alert 2 Copies Ship. GameSpot (2 november 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 13. (en) Walker, Trey. Red Alert 2 Tops the Charts. GameSpot (9 november 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 14. (en) Walker, Trey. Red Alert 2 Takes November by Storm. GameSpot (14 december 2000) Geraadpleegd op 28 juli 2014
 15. (en) Lane, Rick. How 9/11 Affected Games. bit-tech.net (12 september 2011) Geraadpleegd op 16 september 2014