David Teniers II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
David Teniers II
David Teniers d. J. 008b.jpg
Persoonsgegevens
Bijnaam De jonge
Geboren 1610, Antwerpen (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant) Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden
Overleden 25 april 1690, Brussel (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant) Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden
Beroep(en) schilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1626-1690
Stijl(en) Barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

David Teniers II, ook David Teniers de Jonge of David Taisniers genoemd (gedoopt te Antwerpen, 15 december 1610 - Brussel, 25 april 1690), was een Zuid-Nederlands barokschilder.

Hij werkte merendeels te Antwerpen en Brussel, maar woonde in Perk. Zijn vader en zijn zoon heetten ook beiden David Teniers en waren beiden schilders van een zekere bekendheid, ook al zijn zij nooit zo beroemd geworden als David Teniers de Jonge. Zijn jongere broer, Abraham Teniers, was ook schilder en werkte samen met hem.

Hij ging vanaf 1626 in de leer bij zijn vader, David Teniers I, in Antwerpen. In 1637 trouwde hij met Anna, de dochter van Jan Brueghel de Oude.

Teniers werd beïnvloed door Adriaen Brouwer. Hij was buitengewoon productief: er zijn vele honderden schilderijen van hem bekend. Hij schilderde vele genres, maar blonk vooral uit in taferelen van het boerenleven.

In 1651 vertrok hij naar Brussel, waar hij een tweede beroep uitoefende: beheerder van de schilderijencollectie van de Landvoogd der Spaanse Nederlanden, aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk.

Teniers zou ook de hofschilder worden van diens opvolger, Don Juan van Oostenrijk. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Antwerpse Academie (1663), meteen ook de vierde oudste kunstschool van Europa.

In april 1676 woonde hij in de "Isabellestraet aan de Jodentrappen". Op 21 april van datzelfde jaar adviseerde Teniers in Zemst Constantijn Huygens de Jonge, de secretaris van prins Willem III, over bepaalde tekeningen die hij maakte van het Kasteel van Relegem aldaar.[1][2]

Enkele beroemde schilderijen van Teniers zijn Vlaamse Kermis (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Brussel), Petrus die zijn meester verloochent (Louvre, Parijs) en Dorpsfeest (National Gallery, Londen).

Teniers' schoonfamilie[bewerken]

 
 
Pieter Bruegel de Oude
de Boerenbrueghel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pieter Brueghel de Jonge
de Helse Brueghel
 
Jan Brueghel de Oude
de Fluwelen Brueghel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ambrosius Brueghel
 
Jan Brueghel de Jonge
 
Anna Brueghel
 
David Teniers II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Abraham Brueghel

Externe link[bewerken]

Noten