Gebruiker:JSLvanHaagen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De term Nieuwe Zijderoute verwijst naar een ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid, gericht op verbinding en samenwerking tussen landen in Afrika-Eurazië[1]. De formele Engelse benaming van het initiatief was aanvankelijk One Belt, One Road (vereenvoudigd Chinees: 一带一路; traditioneel Chinees: 一帶一路; pinyin: Yīdài yīlù; Nederlands: Eén Gordel, Eén Weg), maar medio 2016 werd dit gewijzigd naar Belt and Road Initiative (Gordel- en Weginitiatief). Met deze naamswijziging werd benadrukt dat het initiatief zich niet beperkt tot een enkele transportroute. De naam van de Nieuwe Zijderoute is afgeleid van de historische Zijderoute; een netwerk van karavaanroutes dat vanaf de oudheid tot in de late middeleeuwen in gebruik was. Deze route was op zijn hoogtijd een van belangrijkste handelsroute wereldwijd en heeft enorme politieke, economische en culturele invloed gehad.

De Nieuwe Zijderoute bestaat enerzijds uit een netwerk voor wegvervoer en spoorvervoer, en anderzijds uit de zogenoemde Maritieme Zijderoute voor scheepvaart. De route beperkt zich niet alleen tot de ontwikkeling van verkeersinfrastructuur, maar ziet ook op grootschalige ontwikkeling van elektriciteitscentrale.

Deze ontwikkelingsstrategie sluit aan China's strategie om zijn positie als Hegemonie te versterken, een handelsnetwerk te scheppen waarbij zij de centrale positie inneemt en is een uitoefening van het lands "Soft power"[2]. De realisatie van de Nieuwe Zijderoute leidt mogelijk tot geopolitieke verschuivingen, doordat China hiermee zijn invloedssfeer uitbreidt.

De Nieuwe Zijderoute werd in september en oktober 2013 bekendgemaakt door president Xi Jinping. De Maritieme Zijderoute werd een maand later bekend gemaakt bij een staatsbezoek van Xi Jinping aan Indonesië[3]. In 2017 volgde de uiting van interesse in een potentiële nieuwe handelsroute die China met Europa verbind via de Noordelijke IJszee[4]. Volgens verscheidene schattingen is de Nieuwe Zijderoute een van de grootste infrastructurele projecten in de geschiedenis. Er zijn 68 landen betrokken bij het project, die in 2017 samen ongeveer 65% van de wereldbevolking en 40% van het mondiale bruto binnenlands product omvatten.

Aanleiding van het plan en doeleinden[bewerken | brontekst bewerken]

China werd na hun eigen zeggen in 2012 geconfronteerd me drie grote problemen[5]:

  • Het afvlakken van hun economische groei, aangezien dit begon te stagneren
  • De indicatie van stagnatie van de globalisatie en de afname van economische groei wereldwijd. Dit had deels te maken met de kredietcrisis van 2008 en de Europese eurocrisis.
  • Amerika’s rebalincing strategy onder het bewind van president Obama

De Nieuwe Zijderoute biedt China oplossingen voor deze problemen. De doeleinden van de Nieuwe Zijderoute zijn om de infrastructurele verbindingen binnen Afrika-Eurazie te verbeteren, duurzame samenwerkingen te creëren en om de algemene ontwikkeling van deelnemende landen te bevorderen[6]. Door de infrastructurele verbindingen binnen Afrika-Eurazie te verbeteren zullen nieuwe kansen ontstaan voor handel. Hiervoor is nodig dat ten eerste nieuwe wegen, spoorwegen en havens worden gebouwd en dat ten tweede handelsbarrières worden opgeheven[7]. De Nieuwe Zijderoute is een mogelijkheid voor China, die als een van de grootse industriële landen wereldwijd wordt gezien, om zijn afzetmarkt uit te breiden. China's buren hebben net zoals het land de afgelopen 30 jaar grote economische vooruitgang geboekt met als gevolg de opkomst van een nieuwe klasse die zich de goederen afkomstig uit China kan permitteren[8]. Uit cijfers blijkt dat de hoeveelheid handel tussen deze twee groepen ook aan het toenemen is[9].

Buitenom de economische kansen die de aanleg van de Nieuwe Zijderoute biedt, zal ook door de ontwikkeling van duurzame samenwerking terrorisme, drugshandel en grensoverschrijdende georganiseerde misdaad beter te bestrijden zijn wat voor stabiliteit in de regio zal leiden[10].

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

De China Development Bank financiert het overgrote deel van de nieuwe zijderoute[11]. Het is verwacht dat deze bank per jaar meer dan 40 miljard euro zal investeren. Verdere financierders zijn de Silk Road Fund, de Asian Infrastructure Investment Bank, lokale en regionale banken, overheden particuliere investeerders.

De Asian Infrastructure Investment Bank is opgericht in 2016 opgericht en heeft inmiddels meer dan 102 leden[12]. De doelstellingen van de bank zijn het investeren in duurzame infrastructuur in Azië om zo mensen, markten en diensten samen te brengen en een betere toekomst te bouwen[13]. De creatie van deze bank vond plaats redelijk tegelijkertijd met de aankondiging Nieuwe Zijderoute, en desondanks dat ze overlap op veel gebieden vertonen moeten ze niet verward worden.[14]

Infrastructurele netwerken[bewerken | brontekst bewerken]

China in het rood, de lidstaten van de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank in het oranje, de zes landcorridors in het zwart, de scheepvaartroute in het blauw

Het initiatief is vooral gericht op Azië en Europa, hoewel ook Oceanië en Oost-Afrika in het invloedsgebied gesitueerd zijn. De verwachte totale investering bedraagt tussen de 4 biljoen en 8 biljoen Amerikaanse dollar.[15] De Nieuwe Zijderoute kan geografisch worden onderverdeeld in 6 corridors, alsmede de Maritieme Zijderoute:

Commentaar[bewerken | brontekst bewerken]

China als wereldleider infrastructuurwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Sedert 1980 is in de geïndustrialiseerde wereld sprake van een uitgesproken onderinvestering in transportinfrastructuur. En in de meeste Aziatische en Oost-Europese landen heerste een neoliberaal kortetermijnbeleid, gericht op een exporteconomie. Dit heeft China in staat gesteld om in alle rust een superioriteit te ontwikkelen in civiele werken en moderne transporttechnologie te land, onder meer in hogesnelheidstreinen.[16] China staat nu wereldwijd aan de top inzake investeringen in infrastructuurwerken. Deze beleidskeuze is al langer een topprioriteit voor de Chinese regering.[17] Voor de zijderoute noemt China enkele spectaculaire resultaten: zo werd in Oezbekistan een spoortunnel gegraven, die de reis vanuit de provincie Andizan naar Tasjkent terugbrengt van een meerdaagse trek door bergpassen tot een treinreis van twee uur. In Kenia werd de vitale verbinding Mombassa-Nairobi van ruim tien uur in 2017 gehalveerd, dankzij de nieuwe spoorlijn.[18]

Corruptie[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer in Maleisië doken verslagen op van corruptie bij de financiering van projecten, waarbij toenmalig premier Najib Razak en het overheidsbedrijf 1Malaysia Development Berhad (“1MDB”) waren betrokken. Te hoog geprijsde aanbestedingen zouden aan Chinese partners zijn toegekend, waarop China bij het staatsbedrijf de tekorten opvulde, die waren ontstaan als gevolg van corruptie. De Nieuwe Zijderoute wordt verder bekritiseerd dat veel van de geplande projecten niet goed te controleren zijn. Er zijn grote zorgen vanuit de internationale gemeenschap over het woongebied van minderheden die dreigen te worden aangetast door de aanleg van de Nieuwe Zijderoute. In veel deelnemende landen zijn ten aanleiding hiervan protesten uitgebroken[19].

Leningen[bewerken | brontekst bewerken]

China ondervindt veel kritiek over de leningen die het land uitgeeft. Veel landen die deze leningen aanvragen hebben regeringen die leningen en hun bijkomende rentes niet kunnen betalen wat tot spanningen en politieke instabiliteit leidt[20]. Deze landen krijgen toch de benodigde leningen en China stuit op kritiek over hoe ze problemen met het betalingen van leningen oplossen. Zo investeerde de regering van Sri Lanka in de periode 2009-2015, met Chinese financiële hulp, in de aanleg van onder meer de Hambantota-haven, die niet rendabel bleek. Uit geldnood zag de regering zich in 2017 gedwongen de haven voor 99 jaar in huur te geven aan China. Critici spreken in dat verband van een “leningenvalkuil” (“debt trap”), wat door China wordt ontkend, en gewagen zelfs van een “nieuw kolonialisme”. China heeft ten aanleiding hiervan zijn beleid aangepast en is soepeler geworden in de terugbetalingen van leningen[21].

Milieu en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Zijderoute heeft wereldwijd geleid tot veel milieu zorgen. Buitenom de aanleg van nieuwe routes wordt er namelijk ook flink geïnvesteerd in het opwekken van energie. Ruim 30% van de projecten van de nieuwe zijderoutes zien op de bouw van kolencentrales en waterkrachtcentrales[22] Het opwekken van energie via kolencentrales leidt tot de uitstoot van veel broeikasgas en waterkrachtcentrales hebben invloed op de natuur, aangezien een dam de stroom van een rivier beïnvloed [23]. Milieueconomen wijzen er verder op dat de doelstellingen van het Akkoord van Parijs niet kunnen gehaald worden wanneer de meer dan 70 partnerlanden van China een groeimodel gaan volgen, gebaseerd op fossiele brandstoffen[24]. China bouwt weliswaar in eigen land zijn steenkoolcentrales af, maar de Chinese mijnbouwbedrijven investeerden nog in 2018 massaal in 25 partnerlanden. Een bijkomend probleem is dat veel landen, die veel minder ontwikkeld zijn dan China, hun uitstoot enorm zien zullen toenemen om doelen omtrent de Nieuwe Zijderoute te behalen[24]. Deze landen hebben niet de middelen om deze projecten op een duurzame manier te realiseren.

Voor deze milieuproblemen zijn er enkele oplossingen. Een hiervoor is de DBAR oftewel de Digital Belt and Road programma. Dit programma monitort de natuur en stelt verzamelde informatie beschikbaar wat gebruikt kan worden om bij het vormgeven van beleid die zit op bijvoorbeeld het beheren van de watervoorzieningen, het duurzaam verbouwen van het land en de bescherming van de natuur[25]. Een ander ligt in de financiering van het project. Banken die leningen geven voor de aanleg van de Nieuwe Zijderoute zullen samen met overheden ervoor moeten gaan zorgen dat projecten duurzaam zijn door te investeren in ondernemingen die duurzaam werken en een duurzaam beleid te ontwikkelen.[26]

Nederland en de nieuwe zijderoute[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland is dankzij Rotterdam een lucratieve stop op de Nieuwe Zijderoute. Rotterdam is de grootste haven in Europa en vormt samen met Antwerpen de toegangspoort tot het continent. We zien dat China in 2016 voor het eerst interesse in de betrekking van Rotterdam bij de Nieuwe Zijderoute toonden toen de Chinese scheepsgigant COSCO 35% van Euromax Terminal opkocht[27] De Euromax Terminal biedt aanleg plekken voor de grootste containerschepen ter wereld[28]. COSCO heeft bij deze aankoop laten weten dat het Rotterdam ziet als een haven dat een belangrijke rol kan gaan spelen in de opbouw van de Nieuwe Zijderoute[29]. Ook op het spoor is er verder gewerkt aan het vestigen van Nederland langs de Nieuwe Zijderoute. In 2016 is er een directe spoorverbinding tussen Tilburg en China aangelegd.[29] Deze is later doorgetrokken tot Rotterdam. De uitbreidingen van de Nieuwe zijderoute in Nederland lijken pas het begin te zijn volgens een rapport geschreven door Panteia in opdracht van de Nederlandse minister van infrastructuur[30].

Buitenom de strategische ligging van Nederland heeft het land een hoogontwikkelde industrie en economie en biedt het een aantrekkelijk klimaat voor Chinese bedrijven. In vijf jaar tijd is het aantal Chinese bedrijven toegenomen. Sinds eind 2017 zijn er ruim 470 bedrijven gevestigd in Nederland, terwijl dit in 2012 nog maar 245 waren. De bijdrage van de Chinese aan de Nederlandse economie is ook fors gestegen. Dit heeft inmiddels de 1 miljard gepasseerd en is bijna een vijfvoud ging van wat het in 2012 was[31]. Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in sectoren zoals de landouw, ICT of Hightech[32].

De Nederlandse overheid blijk een relatief neutraal beleid te tonen richting de Nieuwe Zijderoute. Chinese investeringen worden verwelkomd en daar worden relatief vrij weinig beperkingen aan verbonden[32]. Nederland is ook lid geworden van de AIIB[33].


  1. Zhexin, Zhen (2018). “The Belt and Road Initiative: China’s New Geopolitical Strategy?”. China Quarterly of International Startegic Studies. 04 (03): 327. doi: 10.1142/S2377740018500240
  2. Dunford, Michael; Liu, Weidong (2019). “Chinese perspectives on the Belt and Road Initiative”. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 145. doi: 10.1093/cjres/rsy032
  3. Dunford, Michael; Liu, Weidong (2019). “Chinese perspectives on the Belt and Road Initiative”. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 147. doi: 10.1093/cjres/rsy032
  4. Dunford, Michael; Liu, Weidong (2019). “Chinese perspectives on the Belt and Road Initiative”. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 147. doi: 10.1093/cjres/rsy032
  5. Zhexin, Zhen (2018). “The Belt and Road Initiative: China’s New Geopolitical Strategy?”. China Quarterly of International Startegic Studies. 04 (03): 330. doi: 10.1142/S2377740018500240
  6. Zhexin, Zhen (2018). “The Belt and Road Initiative: China’s New Geopolitical Strategy?”. China Quarterly of International Startegic Studies. 04 (03): 329. doi: 10.1142/S2377740018500240
  7. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 4. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  8. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 7. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  9. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 13. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  10. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 3. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  11. Kirchherr, J.; Repp, L; van Santen, R; Verwij, P; Hu, X; Hall, J. Greening the Belt and Road initiative: WWF’s Recommendations for the Finance Sector, WWF. p. 10
  12. (en) Introduction - Who We Are - About AIIB - AIIB. www.aiib.org. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  13. (en) Introduction - Who We Are - About AIIB - AIIB. www.aiib.org. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  14. (en) Wade Shepard, The Real Role Of The AIIB In China's New Silk Road. Forbes. Geraadpleegd op 14 mei 2020.
  15. (en) Balding, Christopher, Can China Afford Its Belt and Road?. Bloomberg (17 mei 2017). Geraadpleegd op 14 juni 2019.
  16. (en) While we have turned away ...China (24 mei 2017). Geraadpleegd op 14 januari 2019.
  17. (en) Chinese infrastructure: The big picture. McKinsey (juni 2013). Geraadpleegd op 14 januari 2019.
  18. (en) Is China’s Belt and Road plan a debt trap?. The Globe and Mail (1 september 2018). Geraadpleegd op 14 januari 2019.
  19. (en) Human Rights Watch | 350 Fifth Avenue, 34th Floor | New York, NY 10118-3299 USA | t 1.212.290.4700, China: ‘Belt and Road’ Projects Should Respect Rights. Human Rights Watch (21 april 2019). Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  20. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 7. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  21. Brakman, Steven; Frankopan, Peter; Garretsen, Harry; Van Marrewijk, Charles (2019). “The New Silk Roads: an introduction to China’s Belt and Road Initiative. Cambridge journal of Regions, Economy and Society. 12(01): 9. dio: 10.1093/cjres/rsy037
  22. Kirchherr, J.; Repp, L; van Santen, R; Verwij, P; Hu, X; Hall, J. Greening the Belt and Road initiative: WWF’s Recommendations for the Finance Sector, WWF. p. 9
  23. Kirchherr, J.; Repp, L; van Santen, R; Verwij, P; Hu, X; Hall, J. Greening the Belt and Road initiative: WWF’s Recommendations for the Finance Sector, WWF. p. 16
  24. a b (en) How China’s Big Overseas Initiative Threatens Global Climate Progress. Yale E360. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  25. Huadong, Guo (2018). “Steps to the digital Silk Road”. Nature 554, 25-27
  26. Kirchherr, J.; Repp, L; van Santen, R; Verwij, P; Hu, X; Hall, J. Greening the Belt and Road initiative: WWF’s Recommendations for the Finance Sector, WWF. p. 13
  27. COSCO Pacific Ltd acquires 35% stake in Euromax Terminal - Business - Chinadaily.com.cn. www.chinadaily.com.cn. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  28. Euromax Terminal Rotterdam. myservices.ect.nl. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  29. a b ETNC (European Think-Tank Network on China) (2016). Europe and China’s New Silk Roads. Netherlands Institute of International Relations ‘Clingendael’, Elcano Royal Institute, Mercator Institute for China Studies, French Institute of International Relations (Ifri) p.42
  30. The Road to Holland. Panteia 2018
  31. Centraal Bureau voor de Statistiek, Aantal Chinese bedrijven in Nederland verdubbeld. Centraal Bureau voor de Statistiek. Geraadpleegd op 15 mei 2020.
  32. a b ETNC (European Think-Tank Network on China) (2016). Chinese Investment in Europe A Country-Level Approach French Institute of International Relations (Ifri), Elcano Royal Institute, Mercator Institute for China Studies. ISBN: 978-2-36567-810-0. p.98
  33. ETNC (European Think-Tank Network on China) (2016). Europe and China’s New Silk Roads. Netherlands Institute of International Relations ‘Clingendael’, Elcano Royal Institute, Mercator Institute for China Studies, French Institute of International Relations (Ifri). p. 44