Gebruiker:Melvinvk/Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Station Amsterdam Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

Metro/tramstation[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële GVB-naam voor het station is Station Zuid. Tot 10 december 2006 was het Zuid/WTC.

Station Zuid is sinds 1990 een halte van metro/sneltramlijn 51 tussen het Centraal Station en Amstelveen en sinds 1997 een metrostation van metrolijn 50 (IsolatorwegGein).

Tussen 1978 en 1990 had tramlijn 5 zijn eindpunt op het Zuidplein (stationsplein) voor het station. Ook de bussen hadden daar hun haltes. Van 1990 tot 2008 was de halte van tramlijn 5 (van en naar Amstelveen) geïntegreerd in het metrostation Zuid. Sinds 1 mei 2008 heeft de tram een nieuwe route via de Strawinskylaan om ruimte te maken voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Er zijn nu haltes op het verhoogde busstation aan de Strawinskylaan, iets ten noorden van het station, en op de Parnassusweg, die toegang geeft tot de trappen aan het westelijk uiteinde van de treinperrons.

Er waren van 1997 tot 2018 drie perronsporen voor de metro:

  • van Isolatorweg richting Station RAI (lijn 50)
  • van Amstelveen richting Station RAI (lijn 51)
  • van Station RAI richting Isolatorweg en Amstelveen (lijnen 50 en 51)

In 2018 is op de plaats van de vroegere tramhaltes van lijn 5 een vierde perronspoor in gebruik genomen voor lijn 52 richting Station Noord. Er is een cross-platform overstap mogelijk op de lijnen 50 en 51 richting Isolatorweg en Amstelveen.

Noord/Zuidlijn[bewerken | brontekst bewerken]

De Noord/Zuidlijn is in gebruik genomen op 22 juli 2018 en heeft zijn eindpunt op Station Zuid, waar slechts één perronspoor beschikbaar is voor aankomende en vertrekkende reizigers. De aanleg van de lijn duurde ongeveer 15 jaar. Er bestaan plannen om de Noord/Zuidlijn in de toekomst te verlengen naar Schiphol, maar uitvoering daarvan zal niet snel lukken wegens de hoge kosten.


Zuidasdok[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 februari 2012 sloten de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en het Rijk een akkoord waardoor de Ringweg A10 bij Station Zuid ondergronds wordt gelegd. Dit wordt het Zuidasdok. De kosten bedragen zeker 1,4 miljard euro. Tevens worden de metroperrons op station Zuid 'omgeklapt' van de oostzijde naar de westzijde, wat in 2019 het einde betekent van de Amstelveenboog, de verbindingstunnel van Station Zuid naar de Buitenveldertselaan; daarmee is een verlenging van de Noord/Zuidlijn richting Amstelveen (voorlopig) van de baan. De verlenging is echter niet onmogelijk gemaakt. In het ontwerp van de fundering van de ondergrondse A10, is de mogelijkheid gebleven in de toekomst een nieuwe 'Amstelveenboog' te realiseren.[1]

Als de rijbanen van de A10 ondergronds liggen komt daar bovenop ruimte voor een busstation (aan de noordzijde) en een tramstation (aan de zuidzijde).

De bouwwerkzaamheden aan het Zuidasdok starten in 2019 en het project zou rond 2028 moeten worden opgeleverd.[2]


Onderwijs in Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Oude K12 tabel[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding Schooljaar Nederlands schooljaar Vlaams schooljaar Leeftijd
Kindergarten
(meestal gehuisvest in het gebouw van een Elementary School)
pre-K en K groep 1 en 2 kleuterklassen 3 – 5
Elementary School 1e tot en met 4e klas groep 3 – 6 1e tot en met 4e leerjaar 6 – 10
Afhankelijk van het schooldistrict: Elementary of Middle School 5e en 6e klas groep 7 en 8 5e en 6e leerjaar 11 – 12
Middle School, ook wel Junior High School genoemd 7e en 8e klas klas 1 en 2 1e en 2e middelbaar 13 – 14
Afhankelijk van het schooldistrict: Senior Middle of Junior High School
(soms ondergebracht in een apart gebouw)
9e klas klas 3 3e middelbaar 15
High School (soms Senior High School genoemd) 10e – 12e klas klas 4 – 6 4e – 6e middelbaar 16 – 18

Ontwikkelzones Haarlem[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkelzones in de stad Haarlem behelst een grootschalig woningbouwproject om aan de vraag naar woningen in Haarlem en de Metropoolregio Amsterdam te voorzien. Er ligt de opgave om tot 2025 zo'n 10.000 woningen in de stad bij te bouwen. Hiervoor zijn een achtaantal ontwikkelzones aangewezen waar veel woningen, maar ook voorzieningen worden toegevoegd.

Spaarnesprong[bewerken | brontekst bewerken]

Spaarnesprong is een zone in Haarlem-Oost, net aan de overkant van het Centrum en het Spaarne. De ontwikkeling van dit gebied behelst dan ook de uitbreiding van het centrumgebied van Haarlem. In het gebied tussen het Spaarne, de Oudeweg en NedTrain vinden onder andere de herontwikkeling van de Koepel tot university college plaats. Naast de koepel wordt er aan het Spaarne al een paar jaar gewerkt aan een nieuwe buurt in Haarlem, de buurt Scheepmakersdijk. hier waren voorheen oude scheepswerven gelegen, nu staan hier luxe kadewoningen, appartementen en 1-gezinswoningen. Naast de ontwikkeling van De Koepel en de Scheepmakersdijk worden ook het oude Dantuma-terrein, de Fietzfabriek, Drijfriemenfabriek (Waar sinds 2011 De Oerkap is gevestigd) en het voormalig energieterrein in de Waardepolder, ook bekend onder "Nieuwe Energie". in dit gebied staat een totaal van 530 woningen gepland.

Onderdelen in dit ontwikkelingsgebied

  • De Koepel
  • De Fietzfabriek
  • Scheepmakersdijk
  • Drijfriemenfabriek, met horecaonderneming de Oerkap
  • Nieuwe Energie met o.a. het terrein van de lichtfabriek
  • terugbrengen water Amsterdamsevaart, Papentorenvest en Oostersingelgracht

Oostpoort[bewerken | brontekst bewerken]

De Oostpoort aan de Laan van Decima in is een 90.000 m2 groot onbebouwd gebied in de Waarderpolder, Haarlem-Oost. Hier zien de gemeente en vervoersbedrijven de kans om Haarlem een welkome entree te geven, van Station Haarlem Spaarnwoude een hoowwaardig vervoersknooppunt maken, en daarbij 150 a 430 woningen, kantoorruimte en ruimte voor detailhandel.

Het gebied is gunstig gelegen aan invalswegen naar Haarlem, zo liggen in dit gebied het NS-station Haarlem Spaarnwoude en de N200 richting het knooppunt Rottepolderplein. Daarom is er in het plan Oostpoort een realisatie gepland van 2 verdiepingen voor de Parkeer en Reis (P+R) voorziening.


  • Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder, Felix, B. (2018) 'Ontwikkeling Oostpoort', Wijkvisie 2019, jrg. 26, pp. 6-7

Schipholweg[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving rond Schipholweg wordt ingericht als Entree van Haarlem, in dit gebied staan 1980 woningen gepland

Onderdelen in deze ontwikkelingszone:

  • Slachthuisbuurt Zuidstrook
    • De Componisten
    • Hof van Dumont
    • Hof van Sevenhuijsen
    • Hof van Leijh
  • Slachhuisbuurt
    • Blauwe wetering
    • Slachthuisterrein/Slachthuishof (168 woningen)
  • De Entree (West) 380 woningen
    • Haarlem College
    • Jacob kliniek
  • Vijferpark, voorheen Entree Oost (In Vijverpark komen in totaal circa 350 nieuwbouwwoningen)

Europaweg Zone[bewerken | brontekst bewerken]

De Europaweg wordt komende jaren ingericht als Stadsstraat Schalkwijk. Naast nieuwe woningen is er ook ruimte nodig voor voorzieningen. De ontwikkelstrategie houdt rekening met de benodigde ruimte voor scholen, sport en zorgvoorzieningen. Met het toevoegen van woningen in de zone Europaweg wordt bijgedragen aan een grotere diversiteit in de woningvoorraad in Schalkwijk. De nieuw toe te voegen woningen zullen hoofdzakelijk in het middeldure en dure huur en koopsegment worden ontwikkeld. Ook het omvormen van de Europaweg naar ‘Stadsstraat Schalkwijk’ is een belangrijke doelstelling in de ontwikkelstrategie. De stadsstraat biedt fietsers, voetgangers en ov-gebruikers een prettige en levendige verbinding van Schalkwijk naar het centrum. De ontwikkelstrategie besteedt aandacht aan verkeer en mobiliteit, duurzaamheid en de gezondheidseffecten van stedenbouwkundige plannen.

Schalkstad[bewerken | brontekst bewerken]

Met Schalkstad wordt het centrum van het stadsdeel Schalkwijk van Haarlem aangeduid. in dit centrum ligt het winkelcentrum Schalkwijk uit de jaren 70 van de vorige eeuw, dit winkelcentrum is verouderd en is toe aan vernieuwing. Zo komen er bij het winkelcentrum woningen, winkels, een bioscoop en horeca, zodat dit gebied weer kwalitatief en leefbaar wordt. Om dit mogelijk te maken vind er onder andere een strategische uitbreiding plaats van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum, hierdoor zal de aantrekkingskracht van dit gebied toenemen.

Ook wordt de oude VNU-toren verbouwt tot appartementen.

Ontwikkelaar AM start eind 2018 met de bouw van twee supermarkten, winkels, een openbare parkeergarage met 600 plaatsen, 158 woningen en een nieuw marktplein op het Florida- en Californiëplein. Naar verwachting duren de werkzaamheden twee jaar.

Schalkwoud[bewerken | brontekst bewerken]

Schalkwoud behelst het gebied tussen de Amerikaweg, Europaweg en Kennedylaan. op dit terrein staan veel leegstaande kantoren, van Fluor en de Belastingdienst. Dit gebied wordt ontwikkeld tot levendig en groen woonwerkgebied. Het gebied staat ook onder de werknaam Schalkwijk midden. Eerdere plannen onder de naam Belcanto uit 2007 zijn nooit door ontwikkeld onder meer vanwege de economische crisis.

Spaarne Gasthuis[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander gebied binnen de Europawegzone, behelst de ontwikkeling omtrent het terrein van het Spaarne Gasthuis locatie Haarlem-Zuid, het voormalige Elisabeth Gasthuis (EG) (van 2006 tot 2015 genoemd: KG, locatie zuid). Het Spaarne Gasthuis wil zijn gebouwen en terrein in Haarlem grootschalig ontwikkelen, het huidige ziekenhuis gebouw aan de Boerhaavelaan dateert uit 1973, en is que inrichting gedateerd, en laat aan de gewenste gemakken vaak over. Daarom wordt er een nieuw ziekenhuis gebouw gebouwd op de plek van de voormalige zusterflat en een gedeelte op de huidige medewerkersparkeerplaats. Daarna verrijzen er nog eens 200 woningen en gerelateerde zorgvoorzieningen. Om voor genoeg parkeerplaatsen te zorgen wordt er een bovengrondse interne parkeergarage gerealiseerd. Hoe het nieuwe ziekenhuis en het terrein er precies uit gaan zien wordt in de periode 2018 - 2020 bepaald.

Orionzone[bewerken | brontekst bewerken]

In de omgeving van de Orionweg en Planetenlaan in Haarlem-Noord ziet de gemeente kans om 560 a 600 woningen toe te voegen.

onderdelen in de ontwikkelingszone:

Spaarndamseweg[bewerken | brontekst bewerken]

in deze zone langs het Spaarne staan zo'n 650 woningen gepland

Korte Verspronckweg / Spoorwegstraat[bewerken | brontekst bewerken]

In deze zone staan zo'n 620 woningen gepland

Spoorzone West[bewerken | brontekst bewerken]

In deze zone gelegen in de Houtvaartkwartier in Haarlem Zuid-West langs de spoorlijn naar Leiden. In dit gebied staan zo'n 1800 a 2100 woningen gepland, waarvan 600 in Plaza West. Het gebied strekt uit vanaf Plaza West aan de Westergracht tot aan de bocht van Randweg met Haarlem-Hoog. het gebied wordt in het westen begrensd door de spoorlijn Haarlem-Leiden en in het oosten door de Stephesonstraat.

Plaza West[bewerken | brontekst bewerken]

Plan Plaza West, is gelegen op het voormalige Expeditie Knoop Punt van Haarlem aan de Menno Simonszweg bij de Westergracht. Er worden hier gefaseerd ongeveer 600 woningen geraliseerd, grotendeels nieuwbouw en deels ombouw van de verdiepingen in de bestaande bebouwing.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Haarlem]] [[Categorie:Bouw]]


Kryptonianen[bewerken | brontekst bewerken]

Kryptonianen zijn een fictief buitenaards ras van humanoïden in het DC Comics universum dat zijn verhaal begon op de fictieve planeet Krypton. The term originated from the stories of DC Comics superhero, Superman. In de verhalen wordt ook "Kryptoniaans" als een bijvoeglijk naamwoord gebruikt om te verwijzen naar dingen die gemaakt zijn op Krypton en alles dat op Krypton bestond voor zijn vernietiging.

De dominante wezens op Krypton zijn niet te onderscheiden van normale mensen aan der hand van hun uiterlijk; hun fysiologie en genetica is echter zeer verschillend. In sommige continuïteiten zijn Kryptonianen erg moeilijk te klonen, vanwege hun complexe DNA, dat voor Aardse wetenschap de ver ontwikkelt is om het te kunnen ontcijferen. Kryptonianen zijn op cellulair niveau in staat om zonne-energie te absorberen. De planeet Krypton draait om de ster Rao, die een rode reus is met een relatief lage straling, waardoor hun natuurlijke gaven het zelfde waren als mensen. Wanneer ze worden blootgesteld aan een gele ster zoals onze Zon, welke vele malen kleiner is, maar met een veel hogere straling. De lichamen van Kryptonianen absorberen zoveel straling tot dat ze uiteindelijk superkrachten manifesteren (bijvoorbeeld, bovenmenselijke kracht, bovenmenselijke snelheid, onkwetsbaarheid, vaardigheid om te vliegen, röntgenzicht, laserstralen en bovenmenselijke zintuigen).

Bijna alle Kryptonianen zijn omgekomen wanneer de planeet explodeerde kort nadat Kal-El naar de Aarde was gestuurd. In Sommige continuïteiten is hij de enige overlever van de planeet.

Fysiologie en krachten[bewerken | brontekst bewerken]

Kal-El kan een dubbelleven met zijn alter ego Clark Kent omdat Kryptonianen hetzelfde uiterlijk hebben als mensen. In de Silver Age en de Modern Age continuïteiten kent Krypton meerdere etnische groepen. Zo bestaan er ook donker getinte Kryptonianen die leven op Vathlo Island die lijken op mensen die afkomstig zijn uit de Sub-Sahara Afrika op Aarde. Ook vind met op het continent Twenx bewoners die lijken op Aziaten en Latino. In de eerste verhalen over Supermans herkomst beschikken alle Kryptonianen op hun thuiswereld over de superkrachten die Superman ook op Aarde heeft. In latere verhaal worden de krachten toegerekend aan het verschil in zwaartekracht en straling zij ontvangen van een ster tussen die van de Aarde en Krypton. Kryptoniane maken gebruik van de straling van gele, blauwe, oranje en witte sterren om op cellulair en moleculair niveau hun cellen op te laden, en daardoor te beschikken over superkrachten. De straling van dwergsterren, pulsars en quasars geeft Kryptonianen ook bepaalde krachten. In sommige verhalen komt het ook voor dat Kryptonianen een bio-elektrisch veld hebben dat hun lichaam beschermt. Door dit veld is het ook mogelijk voor Kryptonianen om te kunnen vliegen. Bepaalde individuen (zoals Conner Kent, Chris Kent en sommige criminelen in de Phantom Zone) hebben ook het vermogen tot telekinese. De krachten van Kryptonianen groeien naarmate zij ouder worden.

Het paren tussen Kryptonianen en andere soorten is vrij moeilijk, dit omdat het Kryptoniaanse DNA zeer complex is en bijna niet samengaat met dat van een ander soort wezen. Een uitzondering geld voor de van origine inheemse bevolking van Krypton zoals die van Dexam, Een kolonie van Krypton. De inheemse bevolking van Dexam begon zich te vermengen met de ruimtekolonisten van Krypton waardoor er een nieuw hybride ras ontstond dat zichzelf "Dexamites" noemden. Zij konden zich met een groter aantal humanoide rassen voortplanten, o.a. met mensen van Aarde.

Kryptonianen die superkrachten beschikken door de straling van bepaalde sterren zijn vatbaar voor Kryptoniet, radioactieve restanten uit de kern van Krypton en zwarte gaten.

Februari 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkelzones Haarlem[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de stad Haarlem ligt binnen de Metropoolregio Amsterdam de opgave om op zijn minst 10.000 woningen voor 2030 gebouwd te hebben. Daarvoor heeft de gemeente een lijst van acht ontwikkelzones in Haarlem opgesteld. In deze acht gebieden vinden veel woningbouwprojecten bij elkaar plaats waardoor er ruimte ontstaat voor het toevoegen van extra woningen en voorzieningen in een dicht bebouwd stedelijk milieu.

Ontwikkelzone Stadsdeel Aantal woningne
Spaarnesprong Oost 530
Oostpoort Oost 150
Schipholweg Schalkwijk 1980
Europaweg Schalkwijk 2760
Orionweg - Planetenlaan Noord 560
Spaarndamseweg Noord 650
Korte Verspronckweg - Spoorwegstraat Zuidwest 620
Spoorzone Zuidwest Zuidwest 1810 (2100)
Totaal 9060 (9350)
  1. Zuidas snijdt Amstelveen af, www.parool.nl, 9 februari 2012.
  2. De Amsterdamse Zuidas gaat op de schop, www.nrc.nl; 21 februari 2017