Gebruiker:Rubentj 1/Schotland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scotland
Alba
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels, Schots-Gaelisch, Schots
Hoofdstad Edinburgh
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd Elizabeth II
Regeringsleider David Cameron (VK)
Religie Protestants, Rooms-Katholiek
Oppervlakte 78.722 km²[1]
Inwoners 5.222.100[2] (66/km²)
Overige
Volkslied Geen officieel volkslied (God Save the Queen)
Munteenheid Pond sterling (GBP)
UTC 0 (zomer +1)
Voorgaande staten
Koninkrijk Schotland Koninkrijk Schotland 1707 (Acts of Union)
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken

Schotland (Engels/Schots: Scotland, Schots-Gaelisch: Alba [ˈaləpə]?) is een land dat samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Het land is gelegen in het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland, in het oosten aan de Noordzee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Edinburgh, de hoofdstad en tweede grootste stad van het land, is één van de belangrijkste financiële centra van Europa.[3] Het was de spil van de Schotse verlichting uit de 18e eeuw. Glasgow is de grootste stad van het land.

Schotland bestaat, naast het vaste land, ook uit meer dan 790 eilanden[1], waaronder de Noordelijke Eilanden en de Hebriden. Ongeveer 10% van deze eilanden zijn bewoond. De totale landoppervlakte bedraagt 78.722 km² waarvan 1.577 km² lochs zijn. Het totale aantal inwoners werd in 2010 geschat op 5.222.100.[2] Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van net iets meer dan 66 inwoners per vierkante kilometer.

In 1707 vormde het voormalige Koninkrijk Schotland samen met Engeland het Koninkrijk Groot-Brittannië. Dit werd vastgesteld in de Acts of Union. De dynastie van beide landen liep echter al sinds 1603 een gelijke weg toen Jacobus VI van Schotland naast koning van Schotland ook koning van Engeland werd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Geschiedenis van Schotland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Pre- en protohistorie[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende ijstijden die de volledige landvlakte bedekten hebben elk eventueel spoor van menselijke activiteit van voor het Mesolithicum gewist. Men gaat er van uit dat de eerste jager-verzamelaars ongeveer 12.800 jaar geleden actief waren in het land. Het oudste gedateerde bewijs hiervan zijn pijlpunten vervaardigt uit vuursteen die werden gevonden op het eiland Islay.[4] De eerste permanente verblijfplaatsen op Schotse bodem worden geschat op 8500 v.Chr.[5], de eerste dorpen of samenlevingen worden geschat op 3500 v.Chr., dezelfde tijd waarin Skara Brae zou zijn opgebouwd.

De geschreven protohistorie van Schotland begon met het intrede van het Romeinse Rijk in centraal- en zuid-Groot-Brittannië, het huidige Engeland en Wales. De Romeinen gaven deze provincie de naam Britannia. Ook in het zuiden van het huidige Schotland vonden een reeks korte Romeinse invasies en bezettingen plaats[6], waarvan de Slag bij Mons Graupius de meest bekende is. De stammen die verbleven in Schotland werden door de Romeinen Picten genoemd, dit vanwege hun tatoeages (picti = geverfden).

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Topografische map van het Schotse grondgebied.
Zie Geografie van Schotland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Schotse vaste land omvat het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, welk in het noordwesten van het werelddeel Europa ligt. Het land kent slechts 1 landsgrens en deelt deze met Engeland. De totale lengte van deze grens bedraagt 96 kilometer. Naast het vaste land behoren onder meer ook de archipels van de Shetlandeilanden, de Orkney-eilanden en de Hebriden tot het Schotse grondgebied, welk een totale oppervlakte van 78.772 km² kent. Slechts 8% van deze oppervlakte wordt benut voor stedelijke ontwikkeling.[7]

Fysische geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

Schotland telt om en bij de 790 eilanden die grootendeels allemaal een de noord- en westkust van het land gelegen zijn. Deze eilanden worden ingedeeld in drie archipels: de Shetlandeilanden, de Orkney-eilanden en de Hebriden, welke op hun beurt worden ingedeeld in de Binnen- en Buiten-Hebriden. Shetland en Orkney vormen samen met Fair Isle en Stroma vormen samen de Noordelijke Eilanden.

De topografie van de eilanden varieert sterk. Zo worden onder meer Mull, Skye en Arran gekenmerkt door hun bergachtig gebied, en dit terwijl een groot deel van Shetlandeilandengroep maar net boven de zeespiegel uitkomt.

Lochs[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van lochs in Schotland voor een overzicht van alle lochs.

Rivieren[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Klimaat in Schotland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Evolutie van het Schotse bevolkingscijfer in de periode 1981-2005.

[8]

Etniciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Energie is één van de meest belangrijke punten binnen de Schotse economie.[9] Hoewel het land de grootste producent van petroleum is binnen de Europese Unie blijft ook de hernieuwbare energie een belangrijke rol spelen.[10]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Een traditionele Schotse pipe band.

Muziek speelt een belangrijke rol in de Schotse cultuur. Zo is Schotland één van de weinige landen waarbij de traditionele muzieksoorten hun populariteit, ondanks de opkomst van popmuziek tijdens de 20e eeuw, bleef behouden. Bij deze muzieksoorten worden voornamelijk de Great Highland Bagpipe (de meest bekende en bespeelde variant van de doedelzak,) de clàrsach of de gewone harp, de fiddle en de accordeon gebruikt. Bij militaire evenementen wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van pipe bands. Deze bands bestaan uit doedelzakspelers en een drumkorps.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Scottisch Government (17 februari 2003) Scotland in Short Geraadpleegd op 28 februari 2012
  2. a b STV (27 april 2011) Population of Scotland at its highest since 1977 Geraadpleegd op 28 februari 2012
  3. City of London (september 2008) Global Financiel Centres Index Geraadpleegd op 28 februari 2012
  4. Archaeology.co.uk (juni 2010) Howburn Farm: Excavating Scotland’s first people Geraadpleegd op 2 maart 2012
  5. Britarch (augustus 2001) Earliest evidence found of settlers in Scotland: hazelnuts and stone tools excavated near Edinburgh date to around 8500 BC Geraadpleegd op 2 maart 2012
  6. History UK Romans in Scotland Geraadpleegd op 3 maart 2012
  7. UK 2005. The Official Yearbook of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.. The Stationery Office, London (2004), p. 279. ISBN 0 11 621738 3.
  8. General Register Office for Scotland
  9. Scottish Government Energy Geraadpleegd op 7 maart 2012
  10. Scottish Renewables Cijfers en informatie aangaande hernieuwbare energie geproduceert in Schotland Geraadpleegd op 7 maart 2012
Onderdeel van het project
Pagina Schotland op orde brengen
Geschiedenis op orde brengen
Geschreven lemmata In My Defens God Me Defend
Andere onderdelen worden zo spoedig mogelijk toegevoegd