Giancarlo Fisichella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giancarlo Fisichella
Fisichella in 2009.
Fisichella in 2009.
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Italië Italië
Formule 1-carrière
Actieve jaren 1996-2009
Teams Minardi
Jordan
Benetton
Sauber
Renault
Force India
Ferrari
Aantal F1-races 230
Kampioenschappen 0
Overwinningen 3
Aantal podia 19
Totaal punten 275
Aantal polepositions 4
Aantal snelste rondes 2
Eerste grand prix Australië 1996
Eerste overwinning Brazilië 2003
Laatste overwinning Maleisië 2006
Laatste grand prix Abu Dhabi 2009
Portaal  Portaalicoon   Sport
Autosport

Giancarlo Fisichella (Rome, 14 januari 1973) is een Italiaanse autocoureur die sinds 1996 formule 1-coureur is. Hij heeft ook een GP2 team genaamd Fisichella Motor Sport International.

Fisichella begon zijn sportcarrière in 1982 als kart-rijder. In 1984 won hij het Italiaanse 60cc-kart kampioenschap. Daarna stapte hij over op het 100cc-kart kampioenschap. In 1989 werd hij tweede in het Europese kartkampioenschap en vierde in het wereldkampioenschap. In 1992 stapte hij over op de autosport. Hij begon direct in de Italiaanse formule 3, bij het team Ravarotta. Hij won de grand prix van San Marino en werd achtste in het kampioenschap. In 1993 won hij twee grand prix en werd tweede in het kampioenschap.

Seizoen 1995 t/m 1997[bewerken]

In 1995 stapte hij over naar R.C. Motorsport en hij won tien van de twintig races en het kampioenschap. Aan het einde van 1994 reed hij voor het eerst in een formule 1-wagen toen hij een test voor Minardi deed. Hij maakt zulke grote indruk dat Minardi hem aanstelde als testcoureur voor het team in 1995, waarmee hij zijn intrede in de formule 1 maakte. In 1996 is hij nog steeds testcoureur van Minardi en daarmee ook de reservecoureur, dat jaar kwam hij achtmaal tijdens een grand prix in actie als vervanger. Hij maakte daarbij genoeg indruk om in 1997 naar Jordan over te kunnen stappen, wat hij ook deed. Hij reed bij Jordan een zeer goed seizoen met als hoogtepunt de tweede plaats in de Grand Prix van België. Hij werd achtste in het kampioenschap met 20 punten.

Seizoen 1998 t/m 2001[bewerken]

In 1998 stapte Fisichella over naar Benetton. Opnieuw reed hij een goed seizoen en pakte zelfs een poleposition tijdens de grand prix van Oostenrijk. Hij werd negende in het kampioenschap met 16 punten. In 1999 werd hij tweede tijdens de grand prix van Canada en eindigde met dertien punten op een negende positie in het kampioenschap. In 2000 behaalde hij drie podiumplaatsen en werd zesde in het kampioenschap met 18 punten. In 2001 kreeg Benetton te maken met een grote terugval. Toch reed Fisichella, zeker gezien het niveau van Benetton dat jaar, een redelijk seizoen waarin hij acht punten behaalde en derde werd in de grand prix van België. Hij werd dit jaar elfde in het kampioenschap met 8 punten.

Seizoen 2002 + 2003[bewerken]

In 2002 moest hij weg bij Benetton en hij ging terug naar Jordan. Dit was vanaf dat jaar mede door financiële problemen echter geen sterk team meer. Fisichella wist zich echter te onttrekken aan het feit dat Jordan een langzamer team was, eindigde vaak hoger dan vergelijkbare teams, en behaalde zelfs regelmatig punten. 2003 was een vergelijkbaar jaar. Vreemd genoeg behaalde hij in dit seizoen bij Jordan zijn eerste overwinning. Hij won de grand prix van Brazilië, een race die opmerkelijk was verlopen.

Seizoen 2004[bewerken]

Fisichella voor Sauber.

Fisichella had in 2003 zulke grote indruk gemaakt bij het toch wat slecht lopende Jordan, dat hij in 2004 de overstap kon maken naar Sauber, een subtopteam, wat hij ook deed. Hij reed weer een erg goed seizoen en behaalde in veel races punten. Hierdoor was hij veruit de snelste van alle niet-topteam coureurs en eindigde hij in kampioenschap zelfs in de top tien op de tiende plaats.

Seizoen 2005[bewerken]

In 2005 maakte Fisichella de overstap naar Renault. Daar werd hij de teamgenoot van Fernando Alonso. Fisichella heeft dat seizoen meerdere malen laten zien ongeveer net zo snel te zijn als Alonso. Maar door pure pech en een iets mindere auto dan zijn teamgenoot door het hele seizoen heen kwam dat niet altijd uit de verf. Hij begon het seizoen met een overwinning maar daarna verloor hij de koppositie door pech in de opvolgende races. In de eindstand van het kampioenschap zou hij vijfde worden met 58 punten. Zijn teamgenoot werd wereldkampioen en Renault won de constructeurstitel.

Overzicht seizoen 2005[bewerken]

 • In de grand prix van Australië pakte Fisichella met grote overmacht de poleposition, hij maakte een goede start, reed snel ver bij iedereen weg en hij won met grote overmacht na de hele race compleet gedomineerd te hebben.
 • In de Grand Prix van Maleisië lag Fisichella aanvankelijk derde totdat hij door een botsing met Webber uitviel.
 • In de grand prix van Bahrein viel hij uit doordat zijn motor kapot ging.
 • In de grand prix van San Marino viel hij uit door een concentratiefout, waardoor hij tegen een bandenstapel crashte.
 • In de grand prix van Spanje lag hij aanvankelijk tweede voor Alonso totdat spontaan zijn voorvleugel deels losraakte. Het kostte hem nog geen snelheid maar als hij door zou blijven rijden zou de voorvleugel af kunnen breken waardoor hij zijn voorvleugel moest vervangen. Daardoor kwam hij achteraan terecht maar desondanks wist hij nog op te klimmen naar de vijfde plaats.
 • In de Grand Prix van Monaco lag hij aanvankelijk derde achter Alonso totdat tijdens zijn pitstop zijn versnellingsbak afslaat waardoor hij terugvalt tot de zesde plaats. Later gaat zijn versnellingsbak kapot waardoor hij uitvalt.
 • In de grand prix van Europa blijft zijn wagen als de opwarmronde begint staan doordat zijn versnellingsbak afslaat. Voor straf moet hij hierdoor achteraan starten, ondanks dat weet hij nog op te klimmen tot de zesde plaats.
 • In de grand prix van Canada start hij vanaf de vierde plaats. Hij maakte een wereldstart en ging Alonso, M. Schumacher en Button voorbij en pakte de eerste plaats direct bij de start. Hij reed snel 2,5 seconde weg bij Alonso, die een zeer goede start had gemaakt, M.Schumacher en Button voorbij was gegaan en daardoor bij de start vanaf de derde plaats de tweede plaats pakte. Het gat tussen Fisichella en Alonso bleef vervolgens de hele tijd 2,5 seconde. Ongeveer de halve race werd gedomineerd door Fisichella waarna hij uitviel doordat zijn hydraulica kapot ging.
 • In de grand prix van de Verenigde Staten reed hij niet omdat alle coureurs van alle teams met Michelin banden niet reden.
 • In Frankrijk reed hij een slechte race. Hij startte vanaf de zevende plaats en klom op tot de zesde plaats, dat is geen goed resultaat.
 • In de grand prix van het Verenigd Koninkrijk lag hij aanvankelijk op de derde plaats achter Alonso totdat tijdens zijn pitstop zijn versnellingsbak afsloeg waardoor hij terugviel tot de vierde plaats.
 • In de grand prix van Duitsland werd hij vierde.
 • In de grand prix van Hongarije miste hij door een haperende benzinedruk de hele race veel snelheid waardoor hij slechts negende werd.
 • In de grand prix van Turkije startte hij vanaf de tweede plaats. Hij maakte een goede start, ging Räikkönen voorbij waardoor hij bij de start de eerste plaats pakte. Aan het einde van de eerste ronde nam Räikkönen de eerste plaats weer over. In de tweede ronde kreeg Fisichella aan het einde van de ronde teamorders Alonso voorbij te laten. Daardoor viel hij terug naar de derde plaats. Door sneller te rijden ging Montoya hem tijdens de pitstops voorbij waardoor hij terugviel tot de vierde plaats. Tot overmaat van ramp sloeg vervolgens tijdens een pitstop zijn versnellingsbak af waardoor hij een hoge achterstand opliep op Alonso, die voor hem als derde reed.
 • In de grand prix van Italië eindigde hij eindelijk op het podium. Hij had pas één podiumplaats behaald, in de grand prix van Australië. Hij werd derde.
 • In de grand prix van België kwalificeerde hij zich als derde en was hij achter McLarens Montoya en Räikkönen ver uit de snelste van iedereen. In één van de vrije trainingen was zijn motor echter kapot gegaan waardoor die vervangen moest worden. Dat was gebeurd en daardoor werd hij tien plaatsen teruggezet op de startopstelling en moest hij als dertiende starten. Hij klom snel op tot de zevende plaats maar toen maakte hij een fout, crashte en viel uit.
 • In de grand prix van Brazilië reed hij een slechte race. Hij reed wel een goede kwalificatie en startte als derde. In de eerste ronde ging Räikkönen hem voorbij en in in dezelfde ronde werd hij gepasseerd door M. Schumacher met zijn langzamere Scuderia Ferrari, waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats. Toen de safetycar, die de baan op was gekomen, wegging herstelde hij bij de herstart direct de orde door M. Schumacher voorbij te gaan en hij heroverde de vierde plaats. Tijdens de pitstops wist M. Schumacher hem echter door sneller te rijden alsnog voorbij te gaan waardoor hij eindigde op de vijfde plek.
 • In de grand prix van Japan was hij in de kwalificatie de enige van de McLarens en de Renaults die geen pech had doordat het minder hard regende tijdens zijn ronde dan tijdens de rondes van zijn concurrenten, hoewel het tijdens zijn ronde regende. Hierdoor was hij langzamer dan R. Schumacher en Button die reden toen het nog droog was maar was hij sneller dan de McLarens en Alonso waardoor hij een goede derde startplaats behaalde. Hij maakte een snelle start, passeerde direct Button voorbij, had dus direct de tweede plaats. Tijdens de pitstops ging hij door sneller te rijden R. Schumacher voorbij en hij pakte daardoor de eerste plaats, dit gebeurde na ongeveer de helft van de race. Aanvankelijk domineerde hij de rest van de race nu totdat Räikkönen met nog vijf ronden te gaan op de tweede plaats terechtkwam met vijf seconden achterstand. Räikkönen was veel sneller en hij reed het gat heel snel dicht en toen de laatste ronde begon zat hij vlak achter Fisichella. In de eerste bocht van de laatste ronde ging Räikkönen Fisichella nog voorbij waardoor Fisichella terugviel naar de tweede plaats. Räikkönen reed nu snel bij hem weg en Fisichella won zo toch net niet, maar hij werd tweede.
 • In de grand prix van China startte hij als tweede, terwijl zijn teamgenoot vanaf pole-position vertrok. Na een goede start en eerste helft van de race, waarbij hij duidelijk het tempo bepaalde voor degenen die achter hem reden, zoals Räikkönen en Montoya, ging hij iets te ver in het blokken van Räikkönen in de pitstraat, en door een snellere pitstop ging Räikkönen hem voorbij waardoor hij terug viel tot de derde plaats. Voor het voorval in de pitstraat kreeg hij een drive-through-penalty, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats.

Seizoen 2006[bewerken]

In 2006 was het niet meer zo dat de auto van Fisichella opgeofferd werd voor de auto van Alonso wat betreft de betrouwbaarheid. Mogelijk was de reden daarvoor dat Alonso in 2005, nadat het Formule 1-seizoen afgelopen was, een contract had getekend dat hij in 2007 naar McLaren ging. Fisichella had in 2006 ook een zeer betrouwbare auto. De vijfde plaats die hij in 2005 behaalde was goed, maar doordat Fisichella in 2006 het probleem van een onbetrouwbare auto niet meer had ging het beter dan in 2005. Alleen in de Grand Prix van Bahrein en de Grands Prix van Australië had hij mechanische problemen.

Overzicht seizoen 2006[bewerken]

 • In de Grand Prix van Bahrein ging in de kwalificatie de versnellingsbak van Fisichella kapot.

Het deed het wel maar de versnellingsbak haperde waardoor hij veel snelheid miste. Daardoor werd Fisichella slechts negende in de kwalificatie en was zijn auto langzaam in de race. Op een gegeven moment ging de versnellingsbak van Fisichella helemaal kapot waardoor hij uitviel.

 • In de Grand Prix van Maleisië pakte Fisichella de pole-position, domineerde hij de race compleet en werd hij eerste.
 • In de Grand Prix van Australië werd Fisichella tweede in de kwalificatie, maar toen de opwarmronde begon bleef zijn auto staan doordat zijn versnellingsbak afsloeg.

Daarom moest Fisichella achteraan starten. Desondanks wist hij helemaal op te klimmen naar de vijfde plaats.

 • In de Grand Prix van San Marino werd Fisichella slechts elfde in de kwalificatie doordat hij in de tweede sessie te laat ronden ging rijden door miscommunicatie met het team.

In de race klom Fisichella op naar de achtste plaats.

 • In de Grand Prix van Europa werd Fisichella weer slechts elfde in de kwalificatie doordat hij weer in de tweede sessie te laat ronden ging rijden door miscommunicatie met het team [het is demoraliserend maar waar; het fenomeen van het te laat naar buiten gaan om ronden te rijden in een sessie komt in 2006 overigens vaak voor].

In de race klom Fisichella op naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van Spanje werd Fisichella tweede in de kwalificatie.

In de race ging M.Schumacher hem tijdens de pitstops voorbij door sneller te rijden waardoor Fisichella terugviel naar de derde plaats.

 • In de Grand Prix van Monaco werd Fisichella zevende in de kwalificatie, maar omdat hij Massa opgehouden had in de kwalificatie werd zijn snelste tijd hem ontnomen waardoor hij terugviel naar de negende plaats.

In de race klom Fisichella op naar de zesde plaats.

In de race klom hij op naar de vierde plaats.

 • In de Grand Prix van Canada wers Fisichella tweede in de kwalificatie.

In de race viel hij terug naar de vierde plaats.

 • In de Grand Prix van de Verenigde Staten werd Fisichella derde in de kwalificatie.

In de race eindigde hij ook als derde.

 • In de Grand Prix van Frankrijk werd Fisichella zevende in de kwalificatie.

In de race klom hij op naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van Duitsland werd Fisichella vijfde in de kwalificatie.

In de race viel hij terug naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van Hongarije werd Fisichella zevende in de kwalificatie.

In de race viel hij uit doordat hij van de baan spinde.

 • In de Grand Prix van Turkije werd Fisichella vierde in de kwalificatie.

In de race viel hij terug naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van Italië werd Fisichella negende in de kwalificatie.

In de race klom hij op naar de vierde plaats.

 • In de Grand Prix van China werd Fisichella tweede in de kwalificatie.

In de race viel hij terug naar de derde plaats.

 • In de Grand Prix van Japan werd Fisichella zesde in de kwalificatie.

In de race klom hij op naar de derde plaats.

 • In de Grand Prix van Brazilië werd Fisichella zesde in de kwalificatie.

In de race eindigde hij ook als zesde.

Fisichella had het enorme aantal van 72 punten behaald. Hij werd dit jaar vierde in het kampioenschap.

Seizoen 2007[bewerken]

Fisichella in de Renault, Silverstone 2007.

In 2007 maakte Alonso de overstap naar McLaren. Heikki Kovalainen, die in 2006 als testcoureur voor Renault fungeerde, ging in 2007 bij Renault rijden als tweede coureur naast Fisichella. Met het vertrek van Alonso werd Fisichella in 2007 de onbetwiste teamleider van Renault. Renault heeft verklaard er alles aan te zullen doen om Fisichella in 2007 wereldkampioen te laten worden.

Overzicht seizoen 2007[bewerken]

Renault verloor in 2007 veel terrein. Samen met Honda en Toyota was het de grote verliezer van 2007. Ferrari en McLaren streden om de wereldtitels, B.M.W. was het derde team en Renault was het vierde team. De ervaren Fisichella was in de Grand Prix van Monaco veel sneller dan de B.M.W.'s en na de Ferrari's en de McLarens was hij veruit de snelste coureur. Dat was de enige keer in het seizoen dat een Renault sneller was dan de B.M.W.'s. Renault had een auto waarmee het in de top tien kon eindigen, maar meer niet. Vanaf de Grand Prix van Monaco was de auto beter. In het laatste gedeelte van het seizoen was de auto slechter. Een heel belangrijke reden dat Renault zo veel terrein verloor was dat het slecht reageerde op de overstap van Michelin naar Bridgestone als bandenleverancier. In 2007 werd de regel ingevoerd dat er nog maar één bandenleverancier was en dat dat Bridgestone was. In het eerste gedeelte van het seizoen was Fisichella veel sneller dan Kovalainen. Kovalainen maakte veel fouten en hij schreef veel auto's af. Vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten herpakte Kovalainen zich echter en sinds toen was hij aanzienlijk, constanter en maakte hij minder fouten. Het leek vanaf de Grand Prix van het Verenigd Koninkrijk wel of er een soort vloek was, waardoor Fisichella niet meer voor Kovalainen kon eindigen. Kovalainen was lang niet altijd sneller dan Fisichella, maar Fisichella had vaak pech. In het eerste gedeelte van het seizoen had Fisichella veel meer punten dan Kovalainen. Hij stond lang voor Kubica en dus voor een B.M.W. op de zesde plaats in het kampioenschap, wat heel goed was. Op een gegeven moment verloor hij die plaats. Van de Grand Prix van Duitsland tot en met de Grand Prix van België had Fisichella een heel lange periode met heel veel pech waarin hij geen één punt behaalde. Vanaf het moment dat Kovalainen zich herpakte behaalde hij redelijk wat punten en een aantal keren behaalde hij door geluk zeer veel punten. Door dat alles ging Kovalainen na de Grand Prix van Turkije Fisichella voorbij in het kampioenschap waardoor Fisichella terug viel naar de achtste plaats. Kovalainen eindigde voor Fisichella in het kampioenschap. De Renault was een betrouwbare wagen. In het laatste gedeelte van het seizoen was de auto minder betrouwbaar en kreeg Fisichella een aantal keren te maken met mechanische problemen. Fisichella werd achtste in het kampioenschap met 21 punten.

 • In de Grand Prix van Australië werd Fisichella zesde in de kwalificatie.

In de race klom hij op naar de vijfde plaats.

 • In de Grand Prix van Maleisië kwam Fisichella in de kwalificatie niet in de derde sessie en werd hij twaalfde.

Hij maakte een goede start en bij de start en in de eerste ronde ging hij veel coureurs voorbij waardoor hij in de eerste ronde opklom naar de achtste plaats. Fisichella klom op naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van Bahrein werd Fisichella zevende in de kwalificatie.

Hij viel terug naar de achtste plaats.

 • In de Grand Prix van Spanje werd Fisichella tiende in de kwalificatie.

Hij klom op naar de negende plaats.

 • In de Grand Prix van Monaco was Fisichella veel sneller dan de B.M.W.'s en was hij na de Ferrari's en de McLarens veruit de snelste coureur.

Hij werd vierde in de kwalificatie. In de race eindigde hij ook als vierde.

 • In de Grand Prix van Canada werd Fisichella negende in de kwalificatie.

Het veld werd twee keer helemaal door elkaar geschud. Fisichella klom op naar de vijfde plaats. Toen kreeg hij een zwarte vlag, wat inhoudt dat hij gediskwalificeerd werd, omdat hij de pitsstraat nadat hij een pit-stop had gemaakt uit was gereden terwijl het licht van de pitsstraat op rood stond. Dat klinkt echter dommer dan het in werkelijkheid was. Het was chaos in de pitsstraat, heel veel coureurs maakten een pit-stop en door safety car perioden werd de pitsstraat heel vaak gesloten en geopend. Met Massa gebeurde overigens hetzelfde als met Fisichella.

 • In de Grand Prix van de Verenigde Staten werd Fisichella tiende in de kwalificatie.

Hij was het langzaamste van de coureurs die in de derde sessie terecht kwamen omdat zijn auto heel veel benzine had. Hij zat op een één pit-stop strategie. Fisichella zou op het podium geëindigd kunnen hebben. Hij had echter de pech dat hij in de eerste ronde van de baan spinde waardoor hij omdat het veld zo vroeg in de race heel dicht bij elkaar zat terug viel naar de op één na laatste plaats, de achttiende plaats. Eerst ging hij Albers heel snel voorbij en daarna sloot hij zich aan bij een lange groep coureurs die helemaal doorliep naar de tiende plaats die dicht bij elkaar zaten. Die groep bleef de hele race bestaan en het hield veel coureurs vast. Fisichella was echter de enige coureur die zich aan het wist te onttrekken en hij baande zich een weg door de groep heen door alle coureurs in de groep voorbij te gaan. Fisichella klom op naar de negende plaats.

 • In de Grand Prix van Frankrijk werd Fisichella vijfde in de kwalificatie.

Hij viel terug naar de zesde plaats.

 • In de Grand Prix van het Verenigd Koninkrijk werd Fisichella achtste in de kwalificatie.

In de race eindigde hij ook als achtste.

 • In de Grand Prix van Duitsland kwam Fisichella in de kwalificatie niet in de derde sessie en werd hij dertiende.

In de race, wat een regenrace was, klom hij op naar de tiende plaats.

 • In de Grand Prix van Hongarije werd Fisichella achtste in de kwalificatie.

Hij werd echter bestraft omdat hij in de kwalificatie in de eerste sessie Yamamoto op had gehouden. Fisichella werd vijf plaatsen terug gezet op de startopstelling. Hij werd terug gezet naar de dertiende plaats. Hij kwam vast te zitten in een groep coureurs en daardoor verloor hij heel veel tijd. Daardoor was de race van Fisichella verpest. Fisichella klom op naar de twaalfde plaats.

 • In de Grand Prix van Turkije werd Fisichella tiende in de kwalificatie.

In de eerste ronde viel hij terug naar de dertiende plaats. Hij klom op naar de negende plaats.

 • In de Grand Prix van Italië begon de Grand Prix goed met de eerste vrije training en de tweede vrije training.

In de tweede vrije training werd Fisichella derde en was hij op de McLarens na veruit de snelste coureur. In de kwalificatie kwam Fisichella niet in de derde sessie en werd hij vijftiende. Er zat weinig tijd tussen de tiende plaats en de zestiende plaats, slechts een paar honderdsten, en zo viel Fisichella terwijl hij veilig was om in de derde sessie te komen toen er nog coureurs hun ronde afmaakten nadat de tijd van de sessie af was gelopen buiten de top tien en viel hij helemaal terug naar de vijftiende plaats. Als een coureur zo ver achteraan moet starten kan je niet veel van hem verwachten in de race. Fisichella klom op naar de twaalfde plaats.

 • In de Grand Prix van België kwam Fisichella in de kwalificatie niet in de derde sessie en werd hij elfde.

Tussen de kwalificatie en de race bleek dat zijn motor kapot was. Het werd vervangen en daarom werd Fisichella tien plaatsen terug gezet op de startopstelling. Hij startte vanuit de pitsstraat. Door die dingen startte hij als 21e. In de eerste ronde viel Fisichella uit doordat zijn remmen kapot gingen. In de eerste bocht nadat zijn remmen kapot waren gegaan schoot Fisichella van de baan af omdat hij niet kon remmen en hij raakte de vangrail met de voorkant van zijn auto. Daardoor raakte zijn voorwielophanging los. Zonder remmen en met een kapotte voorwielophanging heeft Fisichella zijn auto toen naar de pitbox gereden!

 • In de Grand Prix van Japan kwam Fisichella in de kwalificatie niet in de derde sessie en werd hij elfde.

In de race, wat een regenrace was, klom hij op naar de vierde plaats. Fisichella had een mechanisch probleem waardoor de balans van zijn auto slecht was. Daardoor schoot hij op een gegeven moment van de baan waardoor Kovalainen en Coulthard hem voorbij gingen waardoor hij terug viel naar de zesde plaats. Hij klom op naar de vijfde plaats.

Op 10 januari is Giancarlo na alle roddels over zijn overstap naar Force India F1 team dan toch officieel bevestigd en vormt bij Force India samen met Adrian Sutil het rijderspaar voor 2008.

Overzicht seizoen 2009[bewerken]

Fisichella in de Ferrari, Singapore

Giancarlo Fisichella behaalt op 29 augustus 2009 op het circuit van Spa de eerste pole sinds zijn toetreding tot Force India en weet de race als tweede te beëindigen. De hele race heeft hij rond een seconde achter de Ferrari van Raikkonen gereden. Sedert 3 september vervangt hij Luca Badoer bij Ferrari, die op zijn beurt de gecrashte Felipe Massa verving. In het seizoen 2010 zal Fisichella ook voor Ferrari rijden maar dan als testrijder.

Formule 1 carrière[bewerken]

Jaar/Jaren Team
1996 Minardi
1997 Jordan
1998 t/m 2001 Benetton
2002 t/m 2003 Jordan
2004 Sauber
2005 t/m 2007 Renault
2008 t/m 2009 Force India
2009 Ferrari
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Totaal
Aantal races 8 17 16 16 17 17 16 16 18 19 18 17 18 17 214
Aantal zeges 1 1 1 3
Aantal pole-positions 1 1 1 1 4
Aantal snelste ronden 1 1 2
Aantal podiumplaatsen 2 2 1 3 1 1 3 5 1 19
Aantal WK-punten 20 16 13 18 8 7 12 22 58 72 21 0 8 275
Eindstand WK 19 8 9 9 6 11 11 12 11 5 4 8 19 15

Totale Formule 1 resultaten[bewerken]

 • Races vetgedrukt betekent pole positie, Races cursief betekent snelste ronde
Seizoen Inschrijving Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pos Punten
1996 Minardi Team Minardi M195B Ford EDM2 3.0 V8
Ford EDM3 3.0 V8
AUS
NF
BRA ARG EUR
13
SMR
NF
MON
NF
ESP
NF
CAN
8
EUR
NF
GBR
11
GER HUN BEL ITA POR JPN NC 0
1997 Benson & Hedges Total Jordan Peugeot Jordan 197 Peugeot A14 3.0 V10 AUS
NF
BRA
8
ARG
NF
SMR
4
MON
6
ESP
9
CAN
3
FRA
9
GBR
7
GER
11
HUN
NF
BEL
2
ITA
4
AUT
4
LUX
NF
JPN
7
EUR
11
8 20
1998 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B198 Playlife GC37-01 3.0 V10 AUS
NF
BRA
6
ARG
7
SMR
NF
ESP
NF
MON
2
CAN
2
FRA
9
GBR
5
AUT
NF
GER
7
HUN
8
BEL
NF
ITA
8
LUX
6
JPN
8
9 16
1999 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B199 Playlife FB01 3.0 V10 AUS
4
BRA
NF
SMR
5
MON
5
ESP
9
CAN
2
FRA
NF
GBR
7
AUT
12
GER
NF
HUN
NF
BEL
11
ITA
NF
EUR
NF
MAL
11
JPN
14
9 13
2000 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B200 Playlife FB02 3.0 V10 AUS
5
BRA
2
SMR
11
GBR
7
ESP
9
EUR
5
MON
3
CAN
3
FRA
9
AUT
NF
GER
NF
HUN
NF
BEL
NF
ITA
11
USA
NF
JPN
14
MAL
9
6 18
2001 Mild Seven Benetton Playlife Benetton B201 Renault RS21 3.0 V10 AUS
13
MAL
NF
BRA
6
SMR
NF
ESP
14
AUT
NF
MON
NF
CAN
NF
EUR
11
FRA
11
GBR
13
GER
4
HUN
NF
BEL
3
ITA
10
USA
8
JPN
17
11 8
2002 DHL Jordan Honda Jordan EJ12 Honda RA002E 3.0 V10 AUS
NF
MAL
13
BRA
NF
SMR
NF
ESP
NF
AUT
5
MON
5
CAN
5
EUR
NF
GBR
7
FRA
WD
GER
NF
HUN
6
BEL
NF
ITA
8
USA
7
JPN
NF
11 7
2003 Benson & Hedges Jordan Ford Jordan EJ13 Ford RS1 3.0 V10 AUS
NF
MAL
NF
BRA
1
SMR
15
ESP
NF
AUT
NF
MON
10
CAN
NF
EUR
12
FRA
NF
GBR
NF
GER
13
HUN
NF
ITA
10
USA
7
JPN
NF
12 12
2004 Sauber Petronas Sauber C23 Petronas 04A 3.0 V10 AUS
10
MAL
11
BHR
11
SMR
9
ESP
7
MON
NF
EUR
6
CAN
4
USA
9
FRA
12
GBR
6
GER
9
HUN
8
BEL
5
ITA
8
CHN
7
JPN
8
BRA
9
11 22
2005 Mild Seven Renault F1 Team Renault R25 Renault RS25 3.0 V10 AUS
1
MAL
NF
BHR
NF
SMR
NF
ESP
5
MON
12
EUR
6
CAN
NF
USA
DNS
FRA
6
GBR
4
GER
4
HUN
9
TUR
4
ITA
3
BEL
NF
BRA
5
JPN
2
CHN
4
5 58
2006 Mild Seven Renault F1 Team Renault R26 Renault RS26 2.4 V8 BHR
NF
MAL
1
AUS
5
SMR
8
EUR
6
ESP
3
MON
6
GBR
4
USA
4
USA
3
FRA
6
GER
6
HUN
NF
TUR
6
ITA
4
CHN
3
JPN
3
BRA
6
4 72
2007 ING Renault F1 Team Renault R27 Renault RS27 2.4 V8 AUS
5
MAL
6
BHR
8
ESP
9
MON
4
CAN
DSQ
USA
9
FRA
6
GBR
8
EUR
10
HUN
12
TUR
9
ITA
12
TUR
NF
JPN
5
CHN
11
BRA
NF
8 21
2008 Force India Formula One Team Force India VJM01 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
NF
MAL
12
BHR
12
ESP
10
TUR
NF
MON
NF
CAN
NF
FRA
18
GBR
NF
GER
16
HUN
15
EUR
14
BEL
17
ITA
NF
SIN
14
JPN
NF
CHN
17
BRA
18
19 0
2009 Force India Formula One Team Force India VJM02 Mercedes FO108W 2.4 V8 AUS
11
MAL
18
CHN
14
BHR
15
ESP
14
MON
9
TUR
NF
GBR
10
GER
11
HUN
14
EUR
12
BEL
2
15 8
Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F60 Ferrari 056 2.4 V8 ITA
9
SIN
13
JPN
12
BRA
10
ABU
16

Externe link[bewerken]